ΕΡΤ1 – ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ «Απλήρωτοι λογαριασμοί» 20.01.2019

ΕΡΤ1 – ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ «Απλήρωτοι λογαριασμοί» 20.01.2019

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Με τον Κώστα Αργυρό
«Απλήρωτοι λογαριασμοί»
 Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019, στις 17:00

Το 2018 άφησε πίσω του μια σειρά από «απλήρωτους λογαριασμούς» για την Ευρώπη. Το 2019, χρονιά μεταξύ των άλλων και με πολλές εκλογικές αναμετρήσεις, ξεκινά λοιπόν μέσα σ’ ένα κλίμα αβεβαιότητας. Θα ολοκληρώσει η Ανγκέλα Μέρκελ την αποχώρησή της από το πολιτικό προσκήνιο και τι θα σημάνει αυτό για τη Γερμανία; Θα υλοποιηθεί το Brexit και αν ναι, πόσο άτακτο και σε τελευταία ανάλυση επικίνδυνο μπορεί τελικά να αποδειχθεί; Πού μπορεί να οδηγήσει η άνοδος του λαϊκισμού την Ιταλία και πόσο ενδέχεται αυτή να επηρεάσει και την υπόλοιπη Ευρώπη; Ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών;

Με αυτά τα ερωτήματα, που αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι των εκκρεμοτήτων με τις οποίες άρχισε η νέα χρονιά, ασχολούνται οι «Πολίτες της Ευρώπης» με τον Κώστα Αργυρό, στο πρώτο επεισόδιο της εκπομπής για το 2019.

Η κάμερα της εκπομπής κατέγραψε το παρασκήνιο της διαδοχής Μέρκελ στο συνέδριο της Χριστιανοδημοκρατίας στο Αμβούργο. Ο Κώστας Αργυρός ταξίδεψε στο Λίβερπουλ, μια πόλη που έχει ταυτιστεί με την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους εξαιτίας του νεοφιλελευθερισμού και ερεύνησε την επίδραση των «fake news» στο δημόσιο διάλογο που αφορά τη σχέση του μεγάλου νησιού με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συζήτησε στο Όσλο με πολιτικούς επιστήμονες για το αν το «νορβηγικό μοντέλο» μπορεί να ικανοποιήσει την ανάγκη της Βρετανίας για να διατηρήσει μια λειτουργική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βρέθηκε στο Μιλάνο, μια πόλη που συνεχίζει να αντιστέκεται στο λαϊκισμό της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι, ενός κόμματος που αποκτά ολοένα και πιο ξεκάθαρα χαρακτηριστικά ενός νεοφασιστικού μορφώματος. Συνάντησε ακτιβιστές που αγωνίζονται κατά της διαφθοράς, αλλά και της πολιτικής κερδοσκοπίας στην οποία επιδίδεται η λαϊκιστική δεξιά με αφορμή τη διαπλοκή.

Οι προβλέψεις για όλα τα ανοικτά ζητήματα αποδεικνύονται μάλλον αδύνατες, αλλά όσο περισσότερες πτυχές τους φωτίζονται τόσο πιο κοντά μας φέρνουν στη διαφώτιση των αιτιών τους. Και μας προετοιμάζουν για μια χρονιά που αναμφίβολα θα είναι πολύ «γεμάτη».

Σενάριο-παρουσίαση: Κώστας Αργυρός.

Σκηνοθεσία: Πάνος Κακαβιάς.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας.

Αρχισυνταξία: Ωραιάνθη Αρμένη.