ΕΡΤ1 – ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ «Ο άφαντος ψηφοφόρος» 18.05.2019

ΕΡΤ1 – ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ «Ο άφαντος ψηφοφόρος» 18.05.2019

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Με τον Κώστα Αργυρό
«Ο άφαντος ψηφοφόρος»
 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 18 Μαΐου 2019, στις 16:00

Κάθε φορά που πλησιάζουν οι ευρωεκλογές αναζωπυρώνεται η συζήτηση για την απουσία μιας «ευρωπαϊκής κοινής γνώμης». Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι ο όποιος διάλογος μπορεί να γίνεται για το μέλλον της Ευρώπης και τα μεγάλα της προβλήματα, είναι μάλλον επιφανειακός και επισκιάζεται σε όλες τις χώρες από εθνικά ζητήματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται και το ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές, όπως αποδεικνύει ο σταθερά μειούμενος βαθμός συμμετοχής σ’ αυτές. Από το 61% που ψήφισε το 1979, το ποσοστό έπεσε στο 41% το 2014, ενώ σε μερικές χώρες ήταν χαμηλότερο και από 20%. Πολλοί προβλέπουν ότι και στις ευρωεκλογές του 2019 πρωταγωνιστής θα αποδειχτεί πάλι ο «άφαντος ψηφοφόρος», αυτός δηλαδή που θα γυρίσει την πλάτη του στην όλη διαδικασία.

Φταίνε οι πολίτες, που αδιαφορούν σε μεγάλο βαθμό γι’ αυτή τη μεγάλη «πανευρωπαϊκή άσκηση δημοκρατίας»; Ή μήπως οι πολιτικοί αδυνατούν να βρουν έναν τρόπο για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον, ανοίγοντας μια συζήτηση που θα ανταποκρινόταν στις ανάγκες των σημερινών κοινωνιών; Μπορεί «ευρωπαϊκή συνείδηση» να σημαίνει κάτι παραπάνω από έναν απλό γεωγραφικό προσδιορισμό; Υπάρχει μια ενιαία κατανόηση της ευρωπαϊκής Ιστορίας ή μήπως αυτή πέφτει κάθε φορά θύμα εθνικής ωραιοποίησης και εργαλειοποίησης στο βωμό πολιτικών συγκυριών και σκοπιμοτήτων;

Ο Κώστας Αργυρός συνομίλησε για όλα τα παραπάνω ερωτήματα με την πρώην υπουργό και ευρωβουλευτή Μαριέττα Γιαννάκου και με την καθηγήτρια Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Χριστίνα Κουλούρη. Βρέθηκαν στο Στρασβούργο και συζήτησαν με τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων, οι οποίες δείχνουν να προσπαθούν περισσότερο να περιορίσουν τις εκλογικές τους απώλειες μπροστά στην απειλή ανόδου της νέας άκρας Δεξιάς, παρά να αναζητούν καινοτόμους τρόπους για να απαντήσουν στις ανησυχίες των πολιτών της Ευρώπης.

Παρουσίαση-σενάριο: Κώστας Αργυρός.

Σκηνοθεσία: Πάνος Κακαβιάς.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Πολυχρόνης Τσιχλάκης.