ΕΡΤ1 – ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ «Ορμπανισμός» 02.03.2019

ΕΡΤ1 – ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ «Ορμπανισμός» 02.03.2019

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Με τον Κώστα Αργυρό
«Ορμπανισμός»
 Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 2 Μαρτίου 2019, στις 15:45

Από το 2010 στην Ουγγαρία κυβερνά ο Βίκτορ Όρμπαν, επιδιώκοντας να καταστεί παντοδύναμος και δημιουργώντας ένα σύστημα, που για τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτηρίζεται αυταρχικό. Δεν υπάρχει τομέας της δημόσιας ζωής, ο οποίος να μην έχει υποστεί την παρέμβαση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης. Από το δικαστικό σύστημα, τον εκλογικό νόμο, τα ΜΜΕ, το εργασιακό, τη λειτουργία των ΜΚΟ μέχρι πρόσφατα τη δομή και οργάνωση της Ουγγρικής Ακαδημίας Επιστημών και των Πανεπιστημίων.

Ποιος είναι τελικά αυτός ο πολιτικός, που ξεκίνησε κάποτε ως φιλελεύθερος και σήμερα θεωρείται από τους πιο σκληρούς της Ευρώπης; Πόσο μεγάλη είναι η λαϊκή στήριξή του και γιατί η θεσμική Ευρώπη τον αντιμετωπίζει σχετικά ήπια; Βαδίζει πραγματικά η χώρα των Μαγυάρων προς έναν νέο, σύγχρονο ολοκληρωτισμό;

Ο Κώστας Αργυρός, ταξίδεψε στη Βουδαπέστη, αναζητώντας απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα. Συνομίλησε με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, ακαδημαϊκούς, πολιτικούς αναλυτές και απλούς πολίτες, σε μια προσπάθεια να αναλύσουν το φαινόμενο, που ονομάζεται «ορμπανισμός». Βρέθηκε στο Βίζεγκραντ, την πόλη που έδωσε το όνομά της στη συμμαχία των τεσσάρων χωρών της Κεντροανατολικής Ευρώπης (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία), μια συμμαχία που συχνά διαφοροποιείται από τις θέσεις της επίσημης Ευρώπης, μπλοκάροντας αποφάσεις των Βρυξελλών και δημιουργώντας προβλήματα συνοχής για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σενάριο-παρουσίαση: Κώστας Αργυρός

Σκηνοθεσία: Πάνος Κακαβιάς

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας