ΕΡΤ1 – Πρόγραμμα 10-16.09.2016

ΕΡΤ1 – Πρόγραμμα 10-16.09.2016

ΣΑΒΒΑΤΟ, 10/9/2016

 07:00    ΠΡΩΪΝΗ ΖΩΝΗ W             

Ενημερωτική εκπομπή 

10:00    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)            

«Πλανήτης υπό εξαφάνιση» (VANISHING PLANET)

Οικολογικό ντοκιμαντέρ δύο ωριαίων επεισοδίων,  παραγωγής  Αγγλίας 2005.

Μαδαγασκάρη: ένα νησί στα ανοικτά της ανατολικής ακτής της Αφρικής με σπάνιους και ανεκτίμητους πόρους. Σκηνοθετημένο και παραγόμενο από τον βραβευμένο με ΕΜΜΥ σκηνοθέτη Άνγκους Γέϊτς, το ντοκιμαντέρ σε κάθε επεισόδιο εξερευνά ένα διαφορετικό στοιχείο της πολύπλοκης ιστορίας της προστασίας του νησιού, του οποίου ο εκπληκτικός και αναντικατάστατος βιολογικός πλούτος αναμετριέται με τις ανάγκες του στερημένου πληθυσμού και με τις εταιρίες εκμετάλλευσης των πόρων του.

Επεισόδιο 1ο

Το πλουσιότερο σε βιοποικιλότητα οικοσύστημα στον κόσμο, η Μαδαγασκάρη,  που είναι χαρακτηρισμένη ως «καυτό σημείο», φιλοξενεί ένα πλούτο ζωής που δεν υπάρχει πουθενά αλλού –  και κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Το οικοσύστημά της προσφέρει γνώσεις γύρω από την εξέλιξη και διαθέτει είδη απαράμιλλης ομορφιάς. Όμως λιγότερο από το 10% της Μαδαγασκάρης παραμένει ακόμα στη φυσική του κατάσταση.

11:00    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  (Ε)            

             «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ ΔΥΟ ΩΡΕΣ» 

             (THE HISTORY OF THE WORLD IN TWO HOURS) – Α΄ ΜΕΡΟΣ

Ντοκιμαντέρ δύο (2) επεισοδίων, παραγωγής ΗΠΑ(History Channel)  2011.

Η ιστορία του πλανήτη μας μέσα από ένα καταπληκτικό ντοκιμαντέρ του History Channel.

Πώς από τη μεγάλη έκρηξη κατάφερε να δημιουργηθεί το ηλιακό μας σύστημα; Πώς σχηματίσθηκε η Γη; Η σελήνη;

Πώς και πότε σχηματίσθηκε η ατμόσφαιρα; Το έδαφος; Οι ωκεανοί; Ποια ήταν η πρώτη μορφή ζωής που εμφανίστηκε;

Τι ήταν αυτό poy καθόρισε την εξελικτική πορεία των ειδών;

Γιατί εξαφανίσθηκαν οι δεινόσαυροι;

Ένα αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ που δίνει απαντήσεις σε αυτά τα θεμελιώδη αλλά και σε ακόμη περισσότερα ερωτήματα.

12:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ W 

12:30    ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ  (Ε)    GR

Τα «Eλλήνων δρώμενα» ταξιδεύουν, καταγράφουν και παρουσιάζουν τις διαχρονικές πολιτισμικές εκφράσεις ανθρώπων και τόπων.

Επεισόδιο 7ο : «Θράκη είναι…»

Στη Θράκη μας ταξιδεύει η εκπομπή «Eλλήνων δρώμενα», για να μας παρουσιάσει τα πολιτισμικά στοιχεία που γεννά διαχρονικά η περιοχή του Έβρου και αναδεικνύονται στον μουσικοχορευτικό πολιτισμό των Θρακών.

Η Θράκη στο πέρασμα των αιώνων αποτέλεσε ένα «μυθικό» πεδίο, όπου από την λύρα του μυθικού Ορφέα μέχρι την πνοή της γκάιντας στις μέρες μας, συντελείται μία πανδαισία μουσικοχορευτικών εκφράσεων με συνεχείς ανανεώσεις και εναλλαγές, χωρίς ποτέ να διακόπτεται η αποθέωση αυτής της αρχαίας διαδρομής. Η κάμερα της εκπομπής αναζήτησε και ερεύνησε όλα εκείνα τα στοιχεία που δομούν το σημερινό γίγνεσθαι των Θρακών στη μουσική, στο χορό και στο τραγούδι, εκεί οπού καθρεφτίζεται υπαρξιακά κάθε ανθρώπινη δράση και συμπεριφορά στο πέρασμα του χρόνου.

Αναζήτησε τις αυθεντικές εκφράσεις των οργανοπαικτών και τις σύγχρονες, χωρίς ψεύτικες αναπαραστάσεις, λαϊκές χορευτικές εκφράσεις τους, ώστε να αποτυπώσει την σημερινή πραγματικότητα αυτού του πανάρχαιου τόπου. Ο φακός περιηγήθηκε στα απομονωμένα χωριά του Βόρειου Έβρου, εκεί που έχουν απομείνει ισχυρά και πολύ δυναμικά δείγματα από την τέχνη της μουσικής των Θρακών και κυρίως από την τέχνη της Θρακιώτικης λύρας, η οποία στο πέρασμα των τελευταίων δεκαετιών της «ηλεκτρονικής υπερανάπτυξης» είχε ουσιαστικά εξαφανιστεί.

Στην Θράκη, όπως και σε όλη την Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες είχε επέλθει μία μουσική «ισοπέδωση», αφού την θέση των παλαιών μουσικών οργάνων είχαν λάβει τα λεγόμενα ηλεκτρονικά,«αποδομώντας» ουσιαστικά χάριν της «δυναμικής έντασης τους», την ουσία και τα χρώματα των τραγουδιών. Η κάμερα της εκπομπής παρακολουθεί μία ομάδα νέων μουσικών οι οποίοι αποφάσισαν να διαμείνουν στον Έβρο και να αναγεννήσουν τα αυθεντικά μουσικά όργανα των Θρακών, τη λύρα, τη γκάιντα και άλλα, οι οποίοι μανιωδώς ερευνούν και συλλέγουν στοιχεία για να ανασυνθέσουν τους χαμένους μουσικούς θησαυρούς του παρελθόντος. Η ομάδα των νέων μουσικών της «Εβρίτικης Ζυγιάς» έγινε άμεσα αποδεκτή από τις τοπικές κοινότητες, και συμπαρέσυρε όλους τους Θρακιώτες σε ένα νέο, όσο και παλαιό τρόπο διασκέδασης, προερχόμενο από τα έγκατα της Θρακικής γης, πλούσιο σε ηχοχρώματα και μουσικές συλλαβές, όπου ο κάθε Θρακιώτης αφομοιώνει ευκολότερα και ακουμπά την δική του μουσική και πνευματική υπόσταση, για να διασκεδάσει και να «λυτρωθεί» μέσω της τέχνης και της γιορτής.

Η εκπομπή κατέγραψε αυθεντικές μουσικές και χορευτικές εκτελέσεις στα χωριά του Βόρειου Έβρου, αποτυπώνοντας τον παλμό που αναγεννήθηκε από τους νέους μουσικούς και συνδέει πλέον τους κατοίκους με την διαχρονική πνοή της Θρακικής γης.

13:00     ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ (Ε)  W             

 «Δωδεκανησιακό γλέντι, Λέρος – Τήλος»

Η τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ-1 «Το Αλάτι της Γης» μας προσκαλεί σ’ ένα δυναμικό δωδεκανησιακό γλέντι, με τραγουδιστές, μουσικούς και χορευτές από τη Λέρο και την Τήλο.

Επιτραπέζιοι «χαβάδες», αυτοσχέδια «πεισματικά» δίστιχα, «ίσοι» χοροί, σούστες και συρτά, καρσιλαμάδες και ζεϊμπέκικα, χοροί σκωπτικοί, τοπικοί και ιδιότυποι, εκπροσωπούν ένα ρεπερτόριο πλούσιο και πολύμορφο. Επιβεβαιώνουν την «κομβική» θέση των Δωδεκανήσων στα πολιτισμικά-μουσικά δίκτυα επικοινωνίας ανάμεσα στη Μικρά Ασία και την Κρήτη, καθώς και το πέρασμα από το Ανατολικό και Κεντρικό Αιγαίο στην Κύπρο.

Από τη Λέρο ταξίδεψε ειδικά για την εκπομπή μια μεγάλη ομάδα, μέλη του «Κέντρου Πολιτισμού και Έρευνας Λέρου «H Άρτεμις», με την επιμέλεια του Αντώνη Νταλλαρή. Συμμετέχουν οι οργανοπαίκτες και τραγουδιστές: Σάββας Φυλακούρης (σαντούρι), Νικόλας Κουτούζος και Σάββας Γιαννούκας (βιολί), Γιώργος Δράκος (λαγούτο), Γιάννης Πλατής (τσαμπούνα), Αντώνης Νταλλαρής (λύρα) και Άννα Λίνδου (τραγούδι).

Ιδιαίτερη αναφορά στη χορευτική παράδοση του νησιού κάνει η ερευνήτρια και δασκάλα του χορού Ζαχαρούλα Χατζηκωνσταντίνου, ενώ ο Κωνσταντίνος Πάχος μιλά για τη μεγάλη προσφορά της τοπικής οικογένειας των Χατζηδάκηδων (Σταμάτης, Άννα, Αιμιλία και Δικαία Χατζηδάκη) που έκαναν γνωστά στο πανελλήνιο τραγούδια όπως το Θαλασσάκι, το Μες στου Αιγαίου τα νερά και τη Μπρατσέρα.

Τη μουσική παράδοση της Τήλου εκπροσωπεί ο τραγουδιστής Φίλιππος Λαρδόπουλος, με συνοδεία από τον εξαιρετικό δεξιοτέχνη λυράρη από τη Ρόδο Γιάννη Κλαδάκη και τον Γιάννη Λεντάκη στο λαγούτο. Για την παράδοση του νησιού και τα τοπικά γλέντια και πανηγύρια μιλάει ο Φώτης Νικητόπουλος. 

Έρευνα – παρουσίαση εκπομπής: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαράκης

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σοφία Σπυράτου

Παραγωγή: GV PRODUCTIONS

15:00     ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ+ ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ  W 

16:00     ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ (Ε)  W

Επεισόδιο 13ο-τελευταίο: «Το νησί της ναυτοσύνης»

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Επαγγέλματα της θάλασσας» αναδεικνύει τους αιώνιους δεσμούς και τη βαθιά σχέση του Έλληνα με τη θάλασσα και συμβάλει στη μελέτη και τεκμηρίωση της ναυτικής μας ιστορίας, τη διάσωση και προβολή των ναυτικών μας παραδόσεων και της ναυτικής μας κληρονομιάς. Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «Το νησί της ναυτοσύνης» περιηγείται το νησί της Χίου. Νησί προικισμένο από τη φύση, τόπος των ναυτικών και των αρχόντων, συνώνυμο με τη μαστίχα, το εξαίσιο κλίμα και την εύφορη γη. Ο φακός μας ξεναγεί στον Κάμπο με τα υπέροχα περιβόλια και τα αρχοντικά, στα οχυρωμένα χωριά του νότου, τα ανεπανάληπτα ξυστά, όπου μαζί με τον Όμηρο, τον Κοραή και το ολοκαύτωμα του 1822 σημαδεύουν τη μακρόχρονη ιστορία του νησιού.

17:00     Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ  ΧΡΟΝΟΥ (Ε)     W      

Με τον Χρίστο Βασιλόπουλο   

«Ήμουν κι εγώ πρόσφυγας» – Α΄ ΜΕΡΟΣ

Η «Μηχανή του χρόνου» με το Χρίστο Βασιλόπουλο παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Με μαρτυρίες, ντοκουμέντα και αφηγήσεις ιστορικών, περιγράφει τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο προσφυγικός πληθυσμός της Μικρασίας μετά την καταστροφή.

Ενάμιση εκατομμύριο ψυχές ήρθαν κυνηγημένες σε μια Ελλάδα πεντέμισι εκατομμυρίων κατοίκων, που προσπαθούσαν να επιβιώσουν σε  μια πτωχευμένη χώρα, που θρηνούσε χιλιάδες θύματα έπειτα από πολέμους που κράτησαν σχεδόν δέκα χρόνια.

Η εκπομπή παρουσιάζει τα δύο πρόσωπα του προσφυγικού ζητήματος:

-Τους ντόπιους που τους υποδέχθηκαν με αγάπη και αυτούς  που τους έβριζαν τουρκόσπορους και τουρκομερίτες.

-Τους κατοίκους που προστάτεψαν τα ορφανά και αυτούς που τα εκμεταλλεύτηκαν.

-Τους πατριώτες που άνοιξαν τα σπίτια τους να τους φιλοξενήσουν και αυτούς που υπερχρέωναν τα ενοίκια.

-Τις εφημερίδες που έκαναν εράνους για την αποκατάστασή τους και αυτές που πρότειναν να φοράνε περιβραχιόνιο για να τους ξεχωρίζουν.

-Τους δημόσιους υπαλλήλους που τους εξυπηρέτησαν και αυτούς τους ελάχιστους, που έφθασαν να ζητούν ερωτικά ανταλλάγματα από τις προσφυγοπούλες για να τους εκδώσουν νόμιμα χαρτιά.

Η χαοτική κατάσταση της πολιτείας και τα πολιτικά πάθη, άφησαν ένα κενό ενημέρωσης που κάλυψε η παραπληροφόρηση και η διασπορά ψεύδους. Η απειλή ότι οι πρόσφυγες θα πάρουν δημόσιες και  ιδιωτικές εκτάσεις, προκάλεσε αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ γηγενών και προσφύγων με νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Τα πολιτικά παιχνίδια, τους χώρισαν και έγιναν κομμάτι της εθνικής διχόνοιας.

Η «Μηχανή του χρόνου» φέρνει στο προσκήνιο και το ρόλο των φιλανθρωπικών οργανώσεων, όπως η Near East Relief, που βοήθησαν ουσιαστικά, ειδικά τα πρώτα χρόνια, που το κράτος έλαμπε διά της ανοργανωσιάς του.

18:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ   W 

18:30    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)     

«ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΪΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ» (WORLD MEDICINE ) – Α΄ ΚΥΚΛΟΣ

Σειρά ντοκιμαντέρ  είκοσι (20) ημίωρων επεισοδίων, παραγωγής Γαλλίας  2013 – 2014.

Μια παγκόσμια περιοδεία στις αρχαίες ιατρικές πρακτικές και σε μαγευτικά τοπία.

Ο Bernard Fontanille, γιατρός έκτακτης ανάγκης που συνηθίζει να κάνει επεμβάσεις κάτω από  δύσκολες συνθήκες, ταξιδεύει στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη για να φροντίσει και  να θεραπεύσει ανθρώπους αλλά και να απαλύνει τον πόνο τους. Καθοδηγούμενος από βαθύ αίσθημα ανθρωπιάς αλλά και περιέργειας, συναντά  και μοιράζεται μαζί μας τις ζωές γυναικών και ανδρών που φροντίζουν για τους άλλους, σώζουν ζωές και μερικές φορές εφευρίσκει νέους τρόπους θεραπείας και ανακούφισης. Επίσης, παρουσιάζει  παραδοσιακές μορφές ιατρικής  που είναι ακόμα βαθιά ριζωμένες στην τοπική κουλτούρα. Μέσα από συναντήσεις και πρακτικές ιατρικής  μας αποκαλύπτει την πραγματικότητα που επικρατεί σε  κάθε χώρα αλλά και τι είναι αυτό που συνδέει παγκοσμίως έναν ασθενή με τον γιατρό του. Ανθρωπιά και εμπιστοσύνη .

Επεισόδιο 8ο: «Ινδονησία»  (Indonesia)

19:00    ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ     

20:55    ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ – ΑΘΛΗΤΙΚΑ  + ΚΑΙΡΟΣ   W 

22:00    ΣΙΝΕΜΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ    GR

            «H ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΜΗΔΕΙΑΣ»

Αισθηματική δραματική περιπέτεια παραγωγής 1968, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χριστοδούλου, σενάριο Αλέξη Πάρνη και μουσική Χρήστου Λεοντή.

Παίζουν: Μαριάννα Κουράκου, Αλέκα Κατσέλη, Άννα Φόνσου, Τάκης Μηλιάδης,  Γιώργος Μούτσιος,  Τασσώ Καββαδία κ.α.

Υπόθεση: Η ταινία είναι μια παραλλαγή της «Μήδειας»του Ευριπίδη. Μια ηλικιωμένη και πολύφερνη χήρα, η Άρτεμις, παίρνει για σύντροφό της τον Λάμπρο, ένα παλικάρι κατά πολύ νεότερό της. Ο Λάμπρος υποκρίνεται μεν τον αφοσιωμένο σύζυγο, αλλά προσεγγίζει μια νέα κι όμορφη χωριατοπούλα, τη Φιλιώ, για να του γεμίζει τις ατέλειωτες ώρες της ανίας. Μαζί της αποκτά και ένα παιδί. Όταν η Άρτεμις ανακαλύπτει την αλήθεια, χάνει τα λογικά της και ως σύγχρονη Μήδεια τον ευνουχίζει.

Ειδική μνεία Β΄ γυναικείου ρόλου στη Μαριάννα Κουράκου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Η ταινία συμμετείχε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1968. 

24:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ    W            

00:30    CINE AFTER

ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ            

«ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ»  {PEACE, LOVE AND MISUNDERSTANDING)

Δραματική κομεντί, παραγωγής ΗΠΑ 2011.

Σκηνοθεσία: Μπρους Μπέρεσφορντ.

Σενάριο: Κριστίνα Μέγκερτ, Τζόζεφ Μιζίνσκι.

Παίζουν: Τζέιν Φόντα, Κάθριν Κίνερ, Τζέφρι Ντιν Μόργκαν, Ελίζαμπεθ Όλσεν, Κάιλ ΜακΛάχλαν, Ροζάνα Αρκέτ,Τζόις Βαν Πάτεν, Τσέις Κρόφορντ, Νατ Γουλφ, Αν Όσμοντ.

Διάρκεια: 85΄

Υπόθεση: Όταν ο σύζυγος της Νταϊάν, μιας νευρικής δικηγόρου από τη Νέα Υόρκη, της ανακοινώνει ότι θέλει διαζύγιο, εκείνη αποφασίζει να πάρει τα δύο παιδιά της και να επιστρέψει, έπειτα από 20 χρόνια στο Γούντστοκ και στη μητέρα της, την πάλαι ποτέ ένδοξη χίπισσα, Γκρέις. Στο καταφύγιο όμως, όπου αναζητεί λίγη ηρεμία, η Νταϊάν εξαναγκάζεται σ’ έναν «ελεύθερο» τρόπο διαβίωσης, πολύ διαφορετικό απ’ αυτόν που ξέρει. Έτσι, θα πρέπει να μάθει να ζει όχι μόνο με τις ατελείωτες αντιπολεμικές πορείες που οργανώνει η μητέρα της, αλλά και… με γυμνούς χίπηδες να κυκλοφορούν ελεύθερα στο σαλόνι!

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ

02:00     Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (Ε) ημέρας –  W

03:00      ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ (Ε) ημέρας  – W

03:30      ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  «WORLD MEDICINE»  (E) ημέρας

04:00      ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «VANISHING PLANET»  (E) ημέρας

05:00      ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «THE HISTORY OF THE WORLD IN TWO HOURS» (E) ημέρας

06:00      ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ (Ε) ημέρας –  W

 

ΚΥΡΙΑΚΗ, 11/9/2016

07:00     ΠΡΩΪΝΗ ΖΩΝΗ    W                  

               Ενημερωτική εκπομπή 

 10:00     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  (Ε)           

              «Πλανήτης υπό εξαφάνιση»  (VANISHING PLANET)

Επεισόδιο 2o  (τελευταίο)

Η Μαδαγασκάρη μας θυμίζει ότι ο κόσμος ήταν κάποτε καθαρότερος, με άγριες τοποθεσίες γεμάτες μυστήριο και μεγαλοπρέπεια. Σήμερα, η βιόσφαιρα αλλάζει δραματικά σε κάθε περιβαλλοντική γωνιά στον πλανήτη. Και ενώ το μέλλον δεν παρουσιάζει καμία εγγύηση, η Μαδαγασκάρη, όπως όλα τα «καυτά σημεία», συνεχίζει να είναι ένα ζωντανό εργαστήριο.

11:00     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  (Ε)            

               «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ ΔΥΟ ΩΡΕΣ »  

              (THE HISTORY OF THE WORLD IN TWO HOURS)    Β΄ ΜΕΡΟΣ  (τελευταίο)

Ντοκιμαντέρ δύο (2) επεισοδίων,  παραγωγής  ΗΠΑ (History Channel)  2011.

12:00     ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ   W 

13:00     ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ (Ε)  W             

«Νησιώτικο γλέντι από την Τζια και την Κύθνο»

Η εκπομπή «Το Αλάτι της Γης» μας προσκαλεί σ΄ ένα δυναμικό νησιώτικο γλέντι με τραγουδιστές, μουσικούς και χορευτές από την Τζια και την Κύθνο. Νησιώτικοι συρτοί, μπάλοι, καλαματιανά, χασαποσέρβικα, αμανέδες και ιδιαίτεροι σκοποί συνθέτουν ένα ρεπερτόριο πλούσιο και πολύμορφο που κυριαρχεί στα τοπικά πανηγύρια και στις γιορτές.

Η εκπομπή τιμά ιδιαιτέρως δυο παλαίμαχους λαϊκούς οργανοπαίκτες που θεωρούνται στυλοβάτες της μουσικής παράδοσης των νησιών αυτών: τον βιολάτορα και τραγουδιστή Αντωνάκη Ζουλό από την Τζια και τον βιολάτορα και τσαμπουνιέρη Φραγκίσκο Τζιωτάκη από την Κύθνο.

Μαζί τους παίζουν και τραγουδούν οι μουσικοί:

Από τη Τζια: Κώστας Δεμέναγας (λαγούτο) Βασίλης Κοζαδίνος (τραγούδι), Γιάννης Σέρβος (τσαμπούνα), Αιμιλιανός Λαγκόνης (τσαμπούνα), Σίμος Κοζαδίνος (τουμπί) και Σίμος Ζουλός (τουμπί).

Από την Κύθνο: Σταμάτης Γκρίελας (λαγούτο), Δημήτρης Βλαστάρης (τσαμπούνα, τουμπί), Δημήτρης Μπουρίτης (τσαμπούνα).

Παράλληλα, στο πρώτο μέρος της εκπομπής, ο Λάμπρος Λιάβας υποδέχεται στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων δύο νέους μουσικούς, τον Περικλή Σχινά και τον Αλέξανδρο Κλειδωνά, οι οποίοι -αν και κατάγονται από την Αθήνα- έχουν αναπτύξει μιαν ιδιαίτερη βιωματική σχέση με την τσαμπούνα. Μιλούν για τις εμπειρίες από τη συμμετοχή τους στις τακτικές συναντήσεις Λαϊκών Πνευστών του Αιγαίου, ενώ ο Αλέξανδρος παίζει την «τσαμπουνιέρα», ένα αυτοσχέδιο μουσικό όργανο που έχει κατασκευάσει με ασκό από σακούλα σκουπιδιών και αυλό από υδραυλικό σωλήνα!..

Ποιος είπε ότι η παράδοση δεν εξακολουθεί να εμπνέει το σήμερα;

Έρευνα – παρουσίαση εκπομπής: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαράκης

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σοφία Σπυράτου

Παραγωγή: GV PRODUCTIONS

15:00     ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ   W

16:00     ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ (Ε)     W                  

Με την Έλενα Κατρίτση

«ΧΑΣΕΜΙΤΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΑΣ…ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΒΕΔΟΥΙΝΩΝ»

Η Έλενα Κατρίτση στην εκπομπή «Προσωπικά» συνεχίζει το οδοιπορικό της στην Ιορδανία και καταγράφει με την κάμερα της εκπομπής την πολιτική, την οικονομική και την κοινωνική κατάσταση της χώρας, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί σήμερα, κυρίως λόγω του τεράστιου αριθμού των προσφύγων που βρίσκονται στην Ιορδανία.

Το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας βρίσκεται στο μέσο μιας περιοχής που φλέγεται λόγω των πολεμικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και της ανεξέλεγκτης δράσης του Ισλαμικού κράτους. Από τα τέλη Μαΐου η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, ενώ οι εκλογές αναμένονται να διεξαχθούν το Σεπτέμβριο. Στη θέση του Αμπντάλα Ενσούρ, ο οποίος υπήρξε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός τα τελευταία είκοσι χρόνια, ο βασιλιάς Αμπντάλα  Β΄, διόρισε υπηρεσιακό  πρωθυπουργό, τον πολιτικό Χάνι Μουλκί.

Ο τ. πρωθυπουργός Αμπντάλα Ενσούρ, μιλώντας στην Έλενα Κατρίτση, τονίζει: «Η Ιορδανία είναι μια μετριοπαθής χώρα. Δεν υπάρχουν θρησκευτικοί φανατισμοί. Εμείς δεσμευόμαστε για την ειρήνη στη χώρα μας. Δεν συνωμοτούμε κατά των γειτονικών χωρών, ούτε περιθάλπουμε εξτρεμιστικές οργανώσεις με σκοπό να τις προωθήσουμε στους εχθρούς μας στο εξωτερικό».

Η ασφάλεια στο εσωτερικό, αποτελεί προτεραιότητα για τις Αρχές και οι έλεγχοι είναι εξονυχιστικοί για την αποφυγή κάθε τρομοκρατικής ενέργειας. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το επίλεκτο σώμα των ειδικών δυνάμεων, το οποίο στελεχώνεται από Βεδουίνους που έχουν ορκιστεί πίστη στο βασιλιά και θεωρείται, ως ο καλύτερος στρατός στη Μέση Ανατολή.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ προσπαθεί να ανεβάσει το μορφωτικό επίπεδο του λαού με τη συνδρομή της συζύγου του, βασίλισσας  Ράνια. Η βασιλική οικογένεια ήρθε σε σύγκρουση με το λαϊκό αίσθημα, όταν προσπάθησε να εξισώσει τα εγκλήματα τιμής με τα κοινά εγκλήματα. Ο αριθμός των γυναικών που δολοφονούνται από μέλη της οικογένειάς τους, για λόγους τιμής παραμένει άγνωστος, καθώς συχνά αποκρύπτονται τα αίτια.

Η Ιορδανία διατηρεί στενούς δεσμούς με τη χώρα μας και χαρακτηρίζεται από κάποιους ως το λίκνο του Χριστιανισμού. Πολλοί Ιορδανοί μιλούν την Ελληνική Γλώσσα, καθώς έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα, όπως ο τ. Πρόεδρος  της Ιορδανικής Βουλής, Α. Ταρανουέχ, ο οποίος είναι απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αλλά και ο τ. βουλευτής κ. Καουάς, ο οποίος έχει τελειώσει την Ιατρική.

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Έλενα Κατρίτση.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Ασθενίδης.

Διεύθυνση παραγωγής: Μαρίνα Βεϊόγλου.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Άκης Μιταυτσής.

Εκτέλεση παραγωγής: Filmiki Productions.

17:00     Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ  ΧΡΟΝΟΥ (Ε)    W      

Με τον Χρίστο Βασιλόπουλο   

 «Ήμουν κι εγώ πρόσφυγας. Τα πέτρινα χρόνια της εγκατάστασης» Β΄ ΜΕΡΟΣ

Τα πρώτα δύσκολα χρόνια στη μητέρα-πατρίδα, τις αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας, του Τύπου και τα μέτρα ανακούφισης-αποκατάστασης των κατατρεγμένων Μικρασιατών, παρουσιάζει στο δεύτερο αφιέρωμα για τους πρόσφυγες του 1922, η εκπομπή «Η μηχανή του χρόνου» με το Χρίστο Βασιλόπουλο.

Όταν οι πρόσφυγες άρχισαν να καταφτάνουν με τα πόδια, τα τρένα και τα πλωτά μέσα στην Ελλάδα, τότε καθιερώθηκε στις εφημερίδες ένα νέο ρεπορτάζ. Ήταν το «προσφυγικό» που πολλές φορές δίχαζε τους αναγνώστες. Ο βενιζελικός Τύπος ήταν υπέρ των μέτρων που λαμβάνονταν για τους Μικρασιάτες, ενώ οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες τους χαρακτήριζαν ακόμη και ως «προσφυγικήαγέλη».

Σε μια εφημερίδα μάλιστα, ο εκδότης έφτασε στο σημείο να προτείνει οι Μικρασιάτες να φοράνε κίτρινο περιβραχιόνιο, ώστε να ξεχωρίζουν από τους γηγενείς. Τα διχαστικά δημοσιεύματα πάντως και η απροθυμία των γηγενών να παραχωρήσουν εκτάσεις γης στους Μικρασιάτες, προκαλούσαν συχνά συγκρούσεις μεταξύ γηγενών και προσφύγων. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις που καταγράφει η εκπομπή στο Κιουπκιόι Σερρών (σημερινή Πρώτη), όπου δολοφονήθηκαν πρόσφυγες, αλλά και στον Υμηττό ή στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, όπου σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια.

Η εκπομπή καταγράφει επίσης, την πρωτοβουλία ιδιωτών, οι οποίοι χωρίς κρατικά χρήματα, ίδρυσαν το Ταμείο Περίθαλψης Προσφύγων και έχτισαν τα πρώτα σπίτια στις περιοχές του Βύρωνα, της Νέας Ιωνίας και της Κοκκινιάς. Ηγετική μορφή του Ταμείου ήταν ο επιχειρηματίας Επαμεινώνδας Χαρίλαος, χάρη στις ενέργειες του οποίου χτίστηκε μία από τις ιστορικότερες περιοχές της Θεσσαλονίκης (ο συνοικισμός Χαριλάου, ο οποίος προς τιμήν του πήρε το όνομά του).

Παρουσιάζονται ακόμη, συγκινητικές συνεντεύξεις ανθρώπων που έφυγαν από τις πατρίδες τους, λόγω της ανταλλαγής πληθυσμών που προέβλεπε η Συνθήκη της Λωζάνης, με την οποία ολοκληρώθηκε το δράμα της προσφυγιάς.

Στην εκπομπή μιλούν οι ιστορικοί Μιχάλης Βαρλάς και Μενέλαος Χαραλαμπίδης, οι πανεπιστημιακοί Ευτυχία Βουτυρά και Ιάκωβος Μιχαηλίδης, η πρόεδρος Αλατσατιανών Αθήνας, Μαριάννα Μαστροσταμάτη, ο γ.γ Προσφυγικών Σωματείων, Δημήτρης Παντέλας, ο πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ Νέας Ιωνίας, Λουκάς Χριστοδούλου, η συγγραφέας Μαρία Βεϊνόγλου, ο φιλόλογος Θεόδωρος Κοντάρας, καθώς και ο ερευνητής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, Δημήτρης Καμούζης. Τέλος, παρουσιάζονται μαρτυρίες προσφύγων πρώτης γενιάς.

18:00     ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ   W 

18:30     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)     

 «ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΪΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ» (WORLD MEDICINE )  Α΄ ΚΥΚΛΟΣ

 Σειρά ντοκιμαντέρ  είκοσι (20) ημίωρων επεισοδίων,  παραγωγής Γαλλίας  2013 – 2014.

               Επεισόδιο 9ο: «Μπαλί»  (Bali)

19:00     ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ  

20:55     ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ – ΑΘΛΗΤΙΚΑ  + ΚΑΙΡΟΣ   W               

22:00     ΣΙΝΕΜΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ   

                «ΕΝΩ ΣΦΥΡΙΖΕ ΤΟ ΤΡΕΝΟ»

Αστυνομικό θρίλερ,  παραγωγής 1961.

Σκηνοθεσία: Ιάσωνας Χαραλαμπόπουλος, Νίκος Χατζηθανάσης.

Σενάριο: Θανάσης Βαλτινός.

Μουσική: Χρήστος Μουραμπάς.

Παίζουν: Άννα Παπακωνσταντίνου, Λυκούργος Καλλέργης, Στέλιος Βόκοβιτς, Μιχάλης Καλογιάννης,  Άρης Μαλλιαγρός, Στέφανος Ληναίος, Ελένη Κυπραίου κ.α.

Διάρκεια: 91΄

Υπόθεση: Σε μια ερημική τοποθεσία, βρίσκεται δολοφονημένη η Μάρθα που μόλις είχε φτάσει σιδηροδρομικώς στο Ναύπλιο. Οι υποψίες πέφτουν αρχικά πάνω στον νεαρό που ταξίδευε μαζί της, τον Βασίλη Ντάνο, ο οποίος έχει δώσει στο ξενοδοχείο ψεύτικο όνομα. Ανακρίνεται από τον μοίραρχο Παπαγιάννη και αφήνεται προσωρινά ελεύθερος, με την εντολή να μην απομακρυνθεί από την πόλη. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η Μάρθα δολοφονήθηκε κάπου αλλού και το πτώμα της μεταφέρθηκε στο σημείο όπου βρέθηκε αργότερα. Έτσι ο μοίραρχος οδηγείται στον πραγματικό ένοχο, έναν συγχωριανό της Μάρθας, με τον οποίο εκείνη είχε στο παρελθόν έναν αποτυχημένο συναισθηματικό δεσμό. Παράλληλα, ο νεαρός ύποπτος που έχει γεννηθεί στο Ναύπλιο, αλλά έφυγε πριν τον πόλεμο για να ζήσει στην Αθήνα, γνωρίζει και ερωτεύεται την Αννούλα, αδελφή της δολοφονημένης

24:00     ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ    W            

00:30     CINE AFTER

ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ            

«ΠΤΗΣΗ 93»  (UNITED ‘93)

Θρίλερ, παραγωγής  ΗΠΑ 2006

Σκηνοθεσία: Πολ Γκρίνγκρας

Παίζουν: Ρίτσαρντ Μπέκινς, Μπεν Σλάινι, Λιούις Αλσαμάρι

Διάρκεια:  108΄

Υπόθεση: Το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, τέσσερις κοινές επιβατικές πτήσεις εσωτερικού απογειώθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες για το προκαθορισμένο δρομολόγιό τους. Σύντομα μετά την απογείωσή τους, οι εν λόγω πτήσεις έπεσαν θύματα αεροπειρατείας από τρομοκράτες που σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν τα ίδια τα αεροπλάνα ως βόμβες, ρίχνοντάς τα σε προκαθορισμένους στόχους. Τρία από αυτά ολοκλήρωσαν την αποστολή τους βάλλοντας τους «Δίδυμους Πύργους» του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη και το Πεντάγωνο στη Βιρτζίνια. Η τέταρτη πτήση, της εταιρίας United Airlines με τον αριθμό 93, που είχε πορεία προς το Λευκό Οίκο, είναι η μόνη που δεν κατάφερε να βρει επιτυχώς το στόχο της καθώς συνετρίβη σε αγροτική περιοχή καθ’ οδόν. Η επίσημη εκδοχή θέλει τους επιβάτες να αντιλαμβάνονται το γενικότερο σχέδιο των τρομοκρατών (επικοινωνώντας στα κρυφά με συγγενείς με τα κινητά τηλέφωνά τους) και να αποπειρώνται να επανακαταλάβουν το αεροπλάνο, προκαλώντας έτσι την πτώση του. Το «United 93» είναι ένα ψευδοντοκιμαντέρ που αναπαριστά τα γεγονότα που συνέβησαν στη συγκεκριμένη πτήση.

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ

02:20      Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (Ε) ημέρας – W

03:15      ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ (Ε) ημέρας – W

04.10      ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «VANISHING PLANET»  (E) ημέρας

05.05      ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «THE HISTORY OF THE WORLD IN TWO HOURS» (E) ημέρας

 

ΔΕΥΤΕΡΑ,  12/9/2016

 06:00  ΠΡΩΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 

 07:00   ΠΡΩΪΝΗ ΖΩΝΗ    W               

            Ενημερωτική εκπομπή 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στις 08:00, στις 09:00 και στις 10:00 θα μεταδίδεται 3λεπτο ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10:05    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)        

               «Ο ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΜΕ…ΕΞΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ»   (COAST AUSTRALIA )

Σειρά ντοκιμαντέρ  οκτώ (8) ωριαίων επεισοδίων, παραγωγής BBC  2013.

H σειρά μας ταξιδεύει στις πιο μαγευτικές περιοχές της Αυστραλίας εστιάζοντας στην ιστορία, στα μνημεία της φύσης, στη γεωγραφία και στη θαλάσσια ζωής της χώρας. Έξι ενθουσιώδεις παρουσιαστές ταξιδεύουν σε οκτώ περιοχές της Αυστραλίας, αναδεικνύουν  τα ομορφότερα παράκτια  μέρη τους, αποκαλύπτουν  τη σχεδόν άγνωστη ιστορία τους και συναντούν τοπικούς χαρακτήρες.  Μια αλληλουχία περιοχών από το Μεγάλο Καραλλιογενή Ύφαλο, έξω από τις ακτές του Κουίνσλαντ μέχρι το Σίδνεϋ, από την Κοραλλιογενή Ακτή μέχρι τη Χρυσή Ακτή.

Επεισόδιο 4ο

 11:00    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  (Ε)       

             «ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»  (Ε2 DESIGN)  – B΄ ΚΥΚΛΟΣ

Σειρά ντοκιμαντέρ για τον αειφόρο- οικολογικό σχεδιασμό, 18 ημίωρων επεισοδίων, παραγωγής  ΗΠΑ, 2006 – 2008.

Μια πρωτοποριακή και σε μεγάλο βαθμό αποδεκτή σειρά γύρω από τους μεταρρυθμιστές και πρωτοπόρους, οι οποίοι οραματίζονται μια καλύτερη ποιότητα ζωής σε κοινωνικό, πολιτιστικό, οικονομικό αλλά και οικολογικό επίπεδο.

Η σειρά εξερευνά εφικτές λύσεις για πιεστικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις οι οποίες επιλέγονται από διάφορους τομείς συμπεριλαμβανομένων του σχεδιασμού, της ενέργειας,  των μεταφορών, του νερού, των τροφίμων και της αστικής ανάπτυξης. Μια νέα στάση ζωής απέναντι στην κατασκευή δεν είναι μόνο δυνατή αλλά και απολύτως αναγκαία για την αστική και αγροτική επιβίωση.

Χαρακτηριστικό της σειράς είναι ο συνδυασμός της ποιητικής αφήγησης, της προκλητικής κινηματογράφησης και της συγκινητικής πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης.

Με αφηγητή τον βραβευμένο με Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα Μπραντ Πιτ, η σειρά εξερευνά τα περίπλοκα κοινωνικά, πολιτικά, πολιτιστικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά ζητήματα της αειφόρου αρχιτεκτονικής. Διασχίζοντας την υδρόγειο, η σειρά αφηγείται σημαντικές και συναρπαστικές ιστορίες της πράσινης αρχιτεκτονικής που έγιναν πραγματικότητα στη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, την Κίνα και τις αγροτικές περιοχές του Μεξικού.

Επεισόδιο 1ο  «THE DRUK WHITE LOTUS SCOOL, LADAKH»

Επεισόδιο 2ο«GREENING THE FEDERAL GOVERNMENT»

12:00   ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ  W

 13:10    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)        

             «Φαινόμενα: Το τρίγωνο των Βερμούδων»  (CURIOSITY: THE DEVILS TRIANGLE)

Ωριαίο ντοκιμαντέρ επιστημονικού περιεχομένου,  παραγωγής  ΗΠΑ 2012.

ΔΕΥΤΕΡΑ,  12/9/2016 – ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Το ντοκιμαντέρ μας ταξιδεύει σε ένα από τα πιο μυστηριώδη μέρη του κόσμου: στο τρίγωνο των Βερμούδων. Τα τελευταία εκατό χρόνια έχουν χαθεί αμέτρητες ζωές χωρίς να είμαστε βέβαιοι γιατί. Οφείλεται σε ακραίες καιρικές συνθήκες; Πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο στον ωκεανό;  Ή συμβαίνει κάτι άλλο; Μια ομάδα ερευνητών εξερευνά τα ναυάγια στον ωκεανό και μέσα από πειράματα προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στις διάφορες θεωρίες γύρω από τις εξαφανίσεις πλοίων και αεροπλάνων.

14:00    ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ – ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ  (Ε)   W

Επεισόδιο 1ο:  «Καϊκι»

Η παρουσίαση και η ουσιαστική κατανόηση της διαδικασίας παραγωγής αντικειμένων  αγαθών καθημερινής χρήσης αποτελούν τον πυρήνα της σειράς ντοκιμαντέρ «Ιστορίες πραγμάτων». Άνθρωποι που συμμετέχουν στην πολυτμηματική διαδικασία παραγωγής κάποιου αγαθού περνούν από το παρασκήνιο στο προσκήνιο. Καταστάσεις και συνθήκες προεργασίας, που μέχρι πρότινος σπάνια φανταζόταν ή είχε τη δυνατότητα να μελετήσει ο θεατής, ξεδιπλώνονται σταδιακά επιτρέποντάς του να κατανοήσει τι προηγήθηκε μέχρι κάποιο αγαθό λάβει την τελική του μορφή και φτάσει σ’ αυτόν. Τα επεισόδια της σειράς αντλούν τη θεματολογία τους από ποικίλους τομείς ενδιαφέροντος (το χώρο θεάματος και ψυχαγωγίας, την ένδυση, την τέχνη, τη διατροφή ή την τεχνολογία) που παρουσιάζουν την ελληνική πραγματικότητα, χωρίς να στερούνται διεθνών προτύπων παρασκευής. Ενδεικτικά αναφέρουμε την προετοιμασία ενός δελτίου ειδήσεων, την παρασκευή κρασιού, την προετοιμασία ενός κύριου πιάτου σε κάποιο εστιατόριο, τη δημιουργία ενός χαρακτικού.

Σκηνοθεσία: White Room

Σενάριο: Βίκυ Μπαρμπόρκα

Έρευνα: Βίκυ Μπαρμπόρκα, Μαρία Λιβανού

Βοηθός παραγωγής: Αντζι Ξεζωνάκη

Εκφώνηση: Βίκυ Μπαρμπόρκα

Εκτέλεση Παραγωγής: White Room

14:30    ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ (Ε)   W

Το ντοκιμαντέρ εξετάζει σπουδαίες ιστορικές και πολιτιστικές κοινότητες του παρελθόντος.

Χωριά βγαλμένα από το παρελθόν, ένα κόσμο χθεσινό μα και σημερινό συνάμα. Μέρη με σημαντική ιστορική, φυσική, πνευματική κληρονομιά που ακόμα και σήμερα στέκουν ζωντανά στο πέρασμα των αιώνων.

«Λεβίδι»

15:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ / ΕΡΤ  ΑΘΛΗΤΙΚΑ/ / ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ / Δελτίο για Πρόσφυγες  W

16:00    ΤΟ ΥΓΡΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ  (Ε)  W

Ο τελικός αποδέκτης των αρνητικών συνεπειών του τεχνολογικού και βιομηχανικού πολιτισμού είναι ο ίδιος ο δημιουργός τους. Έτσι, η οικολογία όχι τόσο σαν επιστήμη αλλά κύρια σαν στάση ζωής, αναδεικνύεται καθημερινά σε πρώτιστη ανάγκη για την επιβίωση του ίδιου του ανθρώπινου γένους.

Στην πατρίδα μας τα προβλήματα του περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερα οξυμένα απαιτώντας την όσο το δυνατόν ουσιαστικότερη ενημέρωση του κοινού, και την ευαισθητοποίησή του όσον αφορά τις σχέσεις  του με τον φυσικό περίγυρο.

Η σειρά «το υγρο στοιχειο» λίμνες και λιμνοθάλασσες αναφέρεται στην σημαντικότητα της αιώνιας πηγής κάθε μορφής ζωής, που λέγεται νερό.

Το κύριο βάρος πέφτει σε εκείνους τους υγρούς τόπους της πατρίδας μας, στους οποίους κάποιες αδιάλλειπτες φυσικές διαδικασίες, τους ανέδειξαν σε χώρους τεράστιας σπουδαιότητας και σημασίας.

Ενδεικτικό του ειδικού τους βάρους είναι το γεγονός ότι έχουν συμπεριληφθεί στη διεθνή σύμβαση ΡΑΜΣΑΡ σαν προστατευόμενοι υγροβιότοποι του πλανήτη μας.

Δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στον πλούτο της ζωής (πανίδα και χλωρίδα) που αναπτύχθηκε εκεί από  οργανισμούς που τείνουν να εξαφανισθούν και ως εκ τούτου προστατεύονται. Θίγονται ζητήματα μέριμνας από τη μεριά της πολιτείας αλλά και η συχνά παράλογη στάση του ανθρώπου απέναντι στη μη εξανθρωπισμένη ζωή και φύση.

Επιχειρείται ταυτόχρονα και μία συνολικότερη εξέταση του χώρου, που έχοντας σαν βάση την αφθονία του νερού, αναπτύχθηκε μέσα στην ιστορία ως τις ημέρες μας.

 Η σειρά αποτελείται από έξι ημίωρα ντοκιμαντέρ.

 Σκηνοθεσία: Ν.Σταθογιαννόπουλος

Επεισόδιο 1ο «Πρέσπες»

Βραβευμένο στο Φεστιβάλ Δράμας ντοκιμαντέρ, με θέμα έναν από τους πιο σημαντικότερους υγροβιότοπους του πλανήτη μας. Τοπία σπάνιας ομορφιάς, στη σχεδόν ερημωμένη ακριτική περιοχή της πατρίδας μας, με τις πολλές βυζαντινές εκκλησίες και τα ασκητάρια των μοναχών. Το φιλμ αναφέρεται στον οικολογικό πλούτο της περιοχής που συγκεντρώνει το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού αργυροπελεκάνων, αποτελώντας τη μεγαλύτερη αποικία τους στην Ευρώπη. Πραγματευόμενο και τα άλλα σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας που φιλοξενεί ο τόπος, στέκεται και στους κατοίκους της περιοχής, συνθέτοντας μια ολοκληρωμένη και ευαίσθητη θέαση ενός σημαντικού χώρου.

16:30    ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΘΕΩΝ (Ε)   W

Σειρά οκτώ ημίωρων ντοκιμαντέρ, που παρουσιάζει ο Πίτερ Ουστίνωφ.

Το ντοκιμαντέρ περιστρέφεται γύρω από το τρίπτυχο άνθρωπος – φύση – Θεότητα, με στόχο να προβάλει τον πλούτο της ελληνικής μυθολογίας και παράλληλα την ομορφιά της ελληνικής φύσης.

Κείμενα – σενάριο: Γιώργος Πετρίτσης

Σκηνοθεσία: Τζον Μακ Γκρίβι

Επεισόδιο 4ο : «Απόλλων»

Η σειρά «Στα μονοπάτια των θεών» επιχειρεί ένα οδοιπορικό στα χρυσά μονοπάτια της Ελληνικής Μυθολογίας, προβάλλοντας παράλληλα την ομορφιά του ελληνικού τοπίου και των αρχαιολογικών χώρων. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς αποκαλύπτονται οι διαδεδομένοι μύθοι που αφορούν το θεό του φωτός, Απόλλωνα. Αναφορά στους μύθους που σχετίζονται με τη γέννησή του, τις θεϊκές αποστολές του, τη μαντική του ικανότητα και το γιο του Ασκληπιό, θεό της Ιατρικής.

17:00    ΒΑΛΚΑΝΙΟΣ ΠΡΑΜΑΤΕΥΤΗΣ  (Ε)     W

Σειρά ντοκιμαντέρ έξι επεισοδίων.

Η σειρά παρουσιάζει και φωτίζει την οικονομική, πνευματική και κοινωνική δράση των Ελλήνων σε  περιοχές και πόλεις της Βαλκανικής και της Κεντρικής Ευρώπης, κατά τους τρεις τελευταίους αιώνες  (από τον 18ο αιώνα ως τις πρώτες δεκαετίες του 20ου).

Βασικός άξονας της σειράς είναι η δράση των Μακεδόνων, Ηπειρωτών και Θεσσαλών πραματευτάδων εμπορευόμενων, οι οποίοι με μεταγωγικά ζώα μετέφεραν εμπορεύματα από τη Βόρεια Ελλάδα και             γενικότερα από το Αιγαίο και την Ανατολή σε πόλεις της Βαλκανικής και Κεντρικής Ευρώπης. Σιγά-             σιγά, για την εξυπηρέτηση των μεταφορών, οι πραματευτάδες ίδρυσαν, σε διάφορες ενδιάμεσες πόλεις,εμπορικούς σταθμούς που εξελίχτηκαν σε δραστήριες παροικίες και αξιόλογες ελληνικές κοινότητες με  πλούσια δραστηριότητα και επιρροή στις τοπικές κοινωνίες.

 Η εκπομπή παρακολουθεί την πορεία των πραματευτάδων από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους ως τις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις και επικεντρώνεται στα πολιτισμικά κατάλοιπα (σχολεία, εκκλησίες,αρχοντικά), στους πρωταγωνιστές και τους θεσμούς που άφησαν στις πόλεις όπου έζησαν και διέπρεψαν.

Το ντοκιμαντέρ έχει εντοπίσει και καταγράψει αυτήν την παρουσία των Ελλήνων πέρα από τις πατρίδες της καταγωγής τους, σε τόπους και πόλεις έξι χωρών: Της Γιουγκοσλαβίας, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, της Αυστρίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Ιταλίας.

                Επεισόδιο 1ο: «Οι πατρίδες των πραματευτάδων»

Η πρώτη εκπομπή αναφέρεται στα αίτια που προκάλεσαν αυτήν τη μετοίκηση των Ελλήνων προς τις βόρειες επαρχίες της τότε οθωμανικής διοίκησης και τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, της Αυστροουγγαρίας. Συνοπτικά, οι λόγοι αυτοί είναι: Οι πολιτικές συνθήκες του οθωμανικού ζυγού, η οικονομική δυσπραγία, οι πόλεμοι και οι λεηλασίες ευπόρων Ελλήνων από ληστρικές ομάδες, Τουρκαλβανών κυρίως, η κληρονομική παράδοση της διασποράς, η εμπορική διάθεση να καλυτερεύσουν τη ζωή τους και άλλα.

Κεντρικός κορμός της πρώτης εκπομπής είναι μία «εκ βαθέων εξομολόγηση» ενός τυπικού πραματευτή, ο  οποίος σε πρώτο πρόσωπο μιλάει για τις περιπέτειες και τους κινδύνους του ταξιδιού, το ρίζωμα σε ξένα μέρη, τις επιτυχίες στη νέα πατρίδα, τη νοσταλγία των δικών του, τον καημό να γυρίσει, αφού καζάντισε  στα ξένα, στη γενέτειρα.

«Ένας πλανόδιος γυρολόγος είμαι, πλάνητας πραματευτής σε βαλκανικά πανηγύρια, αγωγιάτης από τη   Μοσχόπολη, κυρατζής από την Καστοριά, έμπορος από την Κλεισούρα, θαμμένος από χρόνια στο κοιμητήρι του Ζέμουν και της Πέστης, πρόσφυγας από την Αγχίαλο, ποταμιάνος στο Δούναβη…»

Οι πραματευτάδες, κυρατζήδες (συνοδοί των εμπορικών καραβανιών) και πλανόδιοι εμπορευόμενοι, προέρχονταν από πολλές πόλεις του βόρειου Ελληνισμού: Σιάτιστα, Καστοριά, Αμπελάκια, Τύρναβο, Τσαριτσάνη, Πήλιο, Κοζάνη, Κλεισούρα, Σέρρες, Ιωάννινα, Μοσχόπολη, Μελένικο, Αδριανύπολη, κ.ά

Τα καραβάνια μετέφεραν συνήθως κόκκινο πιπέρι, μπαχαρικά, μαλλιά, κρασιά, ακατέργαστο βαμβάκι, γουναρικά, λευκά νήματα, δέρματα, μετάξι, υφαντά, αλατζάδες, καπνό, αλάτι και άλλα εμπορεύματα.

Στην εκπομπή καταγράφονται οι πατρίδες των πραματευτάδων και παρουσιάζονται τα περίφημα αρχοντικά τους, που έχτισαν ως επιτυχημένοι έμποροι στην ξενιτιά, στα Γιάννενα, τη Σιάτιστα, την Καστοριά, τα Αμπελάκια, τα Ζαγοροχώρια και αλλού, για να μένουν οι οικογένειές τους που έμειναν πίσω  και να κατοικήσουν και οι ίδιοι όταν θα επέστρεφαν στην πατρίδα.

Τα περίφημα αυτά αρχοντικά, δείγματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής, που αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στη Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία, με τα πλούσια ξυλόγλυπτα και τις πολύχρωμες τοιχογραφίες, απηχούν τον πλούτο και τις επιρροές από την ντόπια λαϊκή παράδοση και την ευρωπαϊκή εμπειρία  των ιδιοκτητών τους.

Οι τοιχογραφίες, μάλιστα, ενός αρχοντικού της Σιάτιστας παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό,  μέσα από την εκπομπή του «Βαλκάνιου πραματευτή».

18:00     ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ   W

ΕΡΤ  ΑΘΛΗΤΙΚΑ/Δελτίο στη Νοηματική/ Δελτίο για Πρόσφυγες/ ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ

18:30     ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΞΕΝΟΣ  (E)  W

Σειρά ντοκιμαντέρ, 12 ημίωρων επεισοδίων.

Με σημείο εκκίνησης τη Συνθήκη της Λωζάνης μετά τη μικρασιατική καταστροφή και την υποχρεωτική μετακίνηση πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η σειρά ντοκιμαντέρ «Δύο φορές ξένος» διηγείται την ιστορία των πιο σημαντικών ανταλλαγών πληθυσμού του 20ου αιώνα. Συνδυάζοντας προσωπικές μαρτυρίες, πολιτική ανάλυση και σπάνιο αρχειακό υλικό, εξετάζει τα αίτια αυτών των μετακινήσεων και το πώς επηρέασαν και συνεχίζουν να επηρεάζουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η σειρά μας μεταφέρει από την Κεντρική Ευρώπη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στον διαχωρισμό της Ινδίας και του Πακιστάν, και από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, στην Κύπρο και τις εμφύλιες συρράξεις της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Θα ανακαλύψουμε πώς, ενώ η ανταλλαγή πληθυσμών συχνά αποτέλεσε ευπρόσδεκτη λύση στις συγκρούσεις μεταξύ εθνοτήτων, η προσωπική ιστορία όσων ξεριζώθηκαν και βρέθηκαν «Δύο φορές ξένοι» μαρτυρεί συχνά την αντίθετη όψη του νομίσματος: ελάχιστοι δεν αναπολούν τη χαμένη πατρίδα και τη συμβίωση με τον «εχθρικό» γείτονα.

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Αποστολίδης, Γιούρι Αβέρωφ

Σεναριογράφος: Ανδρέας Αποστολίδης, Μαρία Ψαρά

Δ/ντής Φωτογραφίας: Στέλιος Αποστολόπουλος, Γιάννης Κάσσης, Αργύρης Τσεπελίκας

Μοντάζ: Γιάννης Νταρίδης, Γιούρι Αβέρωφ

Εκτέλεση Παραγωγής: ANEMON PRODUCTIONS

              Eπεισόδιο 1ο « Ξεριζωμός και Μνήμη»

Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς, τίτλο «Ξεριζωμός και Μνήμη» παρουσιάζονται τα εξής:

-Οι ανταλλαγές της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1923.

-Η εφαρμογή της Συμφωνίας του Πότσνταμ το 1945 και το τεράστιο κύμα Γερμανών και Πολωνών προσφύγων

– Ο χωρισμός της Ινδίας και η δημιουργία του Πακιστάν το 1947. Το έπος της μετακίνησης Μουσουλμάνων, Ινδουιστών και Σιχ.

-Οι πρόσφυγες στην Παλαιστίνη μεταξύ 1947 – 1952 και η πολιτική τους εκμετάλλευση.

-Η Κύπρος από την ενδοκοινοτική βία του 1963 στην τουρκική εισβολή του 1974.

 -Προσωπικές μαρτυρίες.

19:00   ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ (E)  W

Επεισόδιο 14ο : Το «Πανόραμα του τελευταίου τέταρτου του 1920 και του πρώτου μισού του 1921»

επικεντρώνεται στη σκιαγράφηση των πολιτικών, στρατιωτικών και διπλωματικών γεγονότων που   σημάδεψαν την Ελλάδα και διεθνώς. Στο τοπίο της Ελλάδας, κυριαρχούν διαδοχικά οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Ράλλη (Νοέμβριος 1920-Ιανουάριος 1921), η παραίτηση της κυβέρνησης Καλογερόπουλου που την ακολούθησε (Ιανουάριος-Μάρτιος 1921) και η ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Γούναρη (Μάρτιος 1921-Μάρτιος 1922), αλλά και οι από το Παρίσι πολιτικές δραστηριότητες του αυτοεξόριστου ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Στο θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων αναφέρονται οι κινήσεις των μηνών Ιουνίου και Ιουλίου 1921, με την επιτυχή για τον ελληνικό στρατό κατάληψη στρατηγικών σημείων του ΕΣΚΙ ΣΕΧΙΡ, του ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΧΙΣΑΡ και της ΚΙΟΥΤΑΧΕΙΑΣ και την απόφαση για την εκστρατεία στον ΣΑΓΓΑΡΙΟ (Αύγουστος 1921).

Την περίοδο αυτή αναστέλλονται οι αγροτικές μεταρρυθμίσεις, εκδηλώνονται απεργίες και επαναφέρεται ηπυρά τωνγραμμένων στη δημοτική σχολικών εγχειριδίων, ενώ ο Βασιλιάς ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ επισκέπτεται τηνΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ως «απόγονος» των Παλαιολόγων. Στο διεθνές πολιτικόσκηνικό, μεσουρανεί το Σύμφωνο Φιλίας που υπογράφεται μεταξύ ΤΟΥΡΚΙΑΣ και ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (Μάρτιος 1921) και σκιάζει η ζοφερή κατάσταση στο εσωτερικό της ΡΩΣΙΑΣ που ακολουθεί την Οκτωβριανή Επανάσταση, που αναζωογονείται με το πολιτικό πρόγραμμα του ΛΕΝΙΝ (LENIN).

19:40    ONE WAY TICKET (E)  W

Το «One Way Ticket» ανιχνεύει τις τύχες του Έλληνα που ζει εκτός ελληνικών συνόρων, σε διάφορα αστικά ή μη κέντρα της Ευρώπης. Η ξενότητα, η ελληνικότητα, τα επιχειρηματικά και πολιτιστικά κίνητρα της εκάστοτε ευρωπαϊκής χώρας, οι προσωπικές φιλοδοξίες και οι προοπτικές ευδοκίμησης τους, θίγουν και επαναπροσδιορίζουν έννοιες όπως η πατρίδα και η παγκοσμιοποίηση.

Σε κάθε εκπομπή επισκεπτόμαστε μια πόλη του εξωτερικού και γνωρίζουμε Έλληνες που ζουν εκεί και έχουν πετύχει κάτι σημαντικό: Επαγγελματική εξέλιξη, καλλιτεχνική αναγνώριση, επιστημονική  καταξίωση,αξιοσημείωτη συμμετοχή στα κοινά, προσωπική ευτυχία. Μπαίνουμε στο σπίτι τους, στο γραφείο τους,στην επιχείρησή τους. Συζητάμε μαζί τους θέματα προσαρμοστικότητας, αφομοίωσης, ενσωμάτωσης,γλώσσας, ρατσισμού, ευκαιριών, αξιοκρατίας.

Το «One Way Ticket» είναι μια εβδομαδιαία εκπομπή διάρκειας 55 λεπτών περίπου, με δυνατό και γρήγορομοντάζ, αφηγηματική παρουσίαση, συνεντεύξεις, ενδιαφέρουσες και εναλλακτικέςπληροφορίες για τις πόλεις που επισκεπτόμαστε. Συνδυάζει το ντοκιμαντέρ με την προσωπογραφία καιτο ταξιδιωτικό ρεπορτάζ. Πλατό είναι τα αεροδρόμια, οι πόλεις, οι δρόμοι, το σπίτι και το εργασιακό  περιβάλλον των Ελλήνων του εξωτερικού που εν τέλει είναι και οι πρωταγωνιστές κάθε εκπομπής.

Παρουσίαση: Eπιστήμη Μπινάζη

Αρχισυνταξία: Γιούλη Επτακοίλη

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαράκης

Παραγωγή: GV Productions

Επεισόδιο 6ο : «Λωζάνη»

Στην πατρίδα του φοντί, των μπαλέτων του Μορίς Μπεζάρ, της υψηλής ωρολογοποιίας, του Musée Olympique όπου θα μάθουμε την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων  και φυσικά …της σοκολάτας –βρισκόμαστε άλλωστε στη χώρα με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση σοκολάτας στον κόσμο με 11,6 κιλά ετησίως – ζουν αρκετοί Έλληνες. Πάμε να γνωρίσουμε τον Δημήτρη Κυρίτση, καθηγητή αειφόρου παραγωγής στην Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάννης (EPFL), τον Πάνο Τζιβανίδη και την Μαριάννα Δρακοπούλου, υψηλόβαθμα στελέχη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και τον Γιάννη Γερασιμίδη, γενικό διευθυντή ενός από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της πόλης και αντιπρόεδρο του Ελληνοελβετικού συνδέσμου Εστία.

20:40    Ο  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΗΝ  ΩΡΑ  ΤΟΥ  με τον Σάκη Αρναούτογλου    W  

20:55    ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ     W

ΑΘΛΗΤΙΚΑ/ Δελτίο για Πρόσφυγες

22:15    ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ  (Ε)          

«ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΠΟΥΑΡΟ» 

(AGATHA CHRISTIES POIROT)

Αστυνομική-δραματική σειρά μυστηρίου, παραγωγής  Αγγλίας  2000-2006 (Σεζόν: 7-10).

Σκηνοθεσία:  Έντουαρντ  Μπένετ, Άντι Γουίλσον, Άντριου Γκριβ, Μπράιαν Φάρνχαμ κ.ά.

Πρωταγωνιστούν:  Ντέιβιντ  Σάτσετ (Ηρακλής Πουαρό), Χιου  Φρέιζερ (Κάπτεν Χέιστινγκς),   Φίλιπ Τζάκσον (Αρχιεπιθεωρητής Τζαπ).

Η βραβευμένη σειρά, που προβάλλεται από την ΕΡΤ1, είναι βασισμένη στα αστυνομικά μυθιστορήματα και διηγήματα της Άγκαθα Κρίστι με τον αγαπημένο, αινιγματικό, εκκεντρικό και εξαιρετικά ευφυή διάσημο ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό.

Είναι  από τους πιο διάσημους  ντετέκτιβ  σε όλη τη μυθιστοριογραφία  και  πολλοί πιστεύουν πως είναι  και η μεγαλύτερη δημιουργία της  Άγκαθα Κρίστι.  Ο Βέλγος ντετέκτιβ πρωτοεμφανίστηκε το 1916,   πρωταγωνίστησε  σε 33 μυθιστορήματα και  65 διηγήματα και είναι ο μόνος φανταστικός χαρακτήρας που τιμήθηκε  με πρωτοσέλιδη νεκρολογία στην εφημερίδα «The New York Times».

Ο Ηρακλής Πουαρό είναι διάσημος Βέλγος συνταξιούχος αστυνομικός, ο οποίος εγκαταστάθηκε μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Λονδίνο και εμπλέκεται  σε υποθέσεις δολοφονίας και μυστηρίου.  Συνήθως  συνοδεύεται από τον κομψό και αξιόπιστο  φίλο του τον  Κάπτεν  Χέιστινγκς   και συνεργάζεται  με τον   φιλικό του αντίπαλο, τον ντετέκτιβ Αρχιεπιθεωρητή  της Σκότλαντ  Γιαρντ, Τζέιμς Τζαπ. Στον Πουαρό  αρέσει η τάξη και η συμμετρία παντού,  απεχθάνεται τη σκόνη, τα βρόμικα σπίτια και προτιμά  τους εσωτερικούς χώρους και ιδιαίτερα  την κεντρική θέρμανση το χειμώνα. Εκτιμά επίσης τη μέθοδο και   το μεγαλύτερο εργαλείο γι’ αυτόν είναι να χρησιμοποιεί τα «μικρά γκρι κύτταρα» του εγκεφάλου, ιδιαίτερα  για την επίλυση  εγκλήματος.  Χλευάζει μεθόδους, όπως η συλλογή στάχτης του τσιγάρου, η αναζήτηση  ενδείξεων  με μεγεθυντικό φακό ή η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Πιστεύει ότι κάθε  έγκλημα μπορεί να λυθεί απλά  εάν καθίσεις σε μια πολυθρόνα και σκεφτείς, τοποθετώντας τα κομμάτια του παζλ σωστά. Φυσικά, το  μουστάκι του Πουαρό είναι εξίσου γνωστό, όπως τα «μικρά γκρι κύτταρα».  Είναι πολύ περήφανος για το κερωμένο μαύρο μουστάκι του και είναι πάντα σχολαστικά ντυμένος από την κορφή μέχρι τα λουστρίνι παπούτσια του.

Η σειρά έχει βραβευτεί με το   BAFTA TV  Awards, καθώς και δύο φορές με το On Line Film and Television Association.

(Κύκλος 10ος). Επεισόδιο 4ο: «Το κρυφό αγκάθι» (Taken at the flood)

Σ’ αυτό το επεισόδιο, παραγωγής Αγγλίας 2006, πρωταγωνιστούν οι Ντέιβιντ Σάτσετ (στο ρόλο του Ηρακλή Πουαρό), Τζένι Άγκατερ, Πάτρικ Μπάλαντι, Έλιοτ Κάουαν, Εύα Μπέρθιστλ, Τιμ Πίγκοτ Σμιθ.

Σκηνοθεσία: Άντι Γουίλσον.

Σενάριο: Γκάι Άντριους (βασισμένο στο αστυνομικό μυθιστόρημα της Άγκαθα Κρίστι «Taken at the flood»).

Υπόθεση: Πόσα μυστικά μπορεί να κρύβει μία οικογένεια; Έως πού μπορεί να φτάσει κάποιος, προκειμένου να ιδιοποιηθεί μία τεράστια περιουσία; Μία έκρηξη αφήνει πίσω της δώδεκα νεκρούς και μία όχι και τόσο αδελφική αγάπη κινεί τα νήματα σ’ ένα παιχνίδι, όπου κανείς δεν είναι όπως φαίνεται. Θα καταφέρει ο Ηρακλής Πουαρό να βρει την άκρη του νήματος και να στείλει στην κρεμάλα τον εγκέφαλο πίσω απ’ αυτή την πλεκτάνη;

24:00     ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΚΑΙΡΟΣ    W

DOC AFTER

00:30     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  (Ε    

            «ΝΕΕΣ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ» MISSION EXPLORATION: NOMAD’ S LAND  

Ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ 15 ωριαίων επεισοδίων, παραγωγής Γαλλίας 2009 – 2013.

Ο συγγραφέας και εξερευνητής, Κριστόφ Κάζιν ταξιδεύει σ’ όλο τον κόσμο για ν’ ανακαλύψει τις τελευταίες νομαδικές φυλές και συναντά ανθρώπους που επιθυμούν έναν καλύτερο κόσμο.

Ο Κριστόφ ταξιδεύει σε κάθε γωνιά του πλανήτη στα βήματα των νομαδικών λαών. Βιώνει την καθημερινή τους ζωή και ακολουθεί τις εποχικές τους μεταναστεύσεις ενώ προσπαθεί να κατανοήσει την κουλτούρα τους συμμετέχοντας στις δραστηριότητές τους. Στην πορεία του, συναντά σύγχρονες «νομάδες», όπως οδηγούς φορτηγών για μακρινές διαδρομές και λαθρέμπορους.

Επεισόδιο 1ο: «Αμαζονία» – (Amazonie)

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ:

01:30     ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ  (Ε) ημέρας   – W

02:00     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «CURIOSITY: THE DEVIL’ S TRIANGLE» (Ε) ημέρας

03:00     ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ – ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ (Ε) ημέρας – W

03:30     ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ (Ε) ημέρας – W

04:00     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «COAST AUSTRALIA» (Ε) ημέρας   

05:00     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «E2 DESIGN» (Ε) ημέρας  

ΤΡΙΤΗ, 13/9/2016  

 06:00    ΠΡΩΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ   W  

 07:00    ΠΡΩΪΝΗ ΖΩΝΗ    W               

            Ενημερωτική εκπομπή 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στις 08:00, στις 09:00 και στις 10:00 θα μεταδίδεται 3λεπτο ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10:05    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)        

             «Ο ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΜΕ …ΕΞΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ»  – (COAST AUSTRALIA )

Σειρά ντοκιμαντέρ  οκτώ (8) ωριαίων επεισοδίων, παραγωγής BBC 2013.

Επεισόδιο 5ο

 11:00    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  (Ε)       

             «ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»   (Ε2 DESIGN)  – B΄ ΚΥΚΛΟΣ

Σειρά ντοκιμαντέρ για τον αειφόρο- οικολογικό σχεδιασμό, 18 ημίωρων επεισοδίων παραγωγής ΗΠΑ 2006 – 2008.

Επεισόδιο 3ο: «BOGOTA: BUILDING  A SUSTAINABLE CITY»

Επεισόδιο 4ο:  «AFFORDABLE GREEN HOUSING»

 12:00   ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ  W

13:10    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)        

              «Φαινόμενα: Ηφαίστεια – Ωρολογιακές βόμβες» 

              (CURIOSITY: VOLCANO TIME BOMB)

Ωριαίο ντοκιμαντέρ επιστημονικού περιεχομένου,  παραγωγής ΗΠΑ 2012.

Εκατομμύρια ανθρώπων ζουν στη σκιά ενεργών ηφαιστείων και απειλούνται συνεχώς από αυτούς τους κοιμισμένους γίγαντες. Από τα τεράστια ηφαίστεια που είναι βυθισμένα κάτω από την Ιταλία μέχρι το ηφαίστειο Γέλοουστόουν στις ΗΠΑ,  το θέμα δεν είναι εάν θα εκραγούν αλλά πότε. Το ντοκιμαντέρ μας ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και μας αποκαλύπτει τις προσπάθειες που κάνουν οι επιστήμονες για να προβλέψουν πότε ένα ανενεργό ηφαίστειο θα εκραγεί.

14:00    ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ – ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ  (Ε)   W

Η παρουσίαση και η ουσιαστική κατανόηση της διαδικασίας παραγωγής αντικειμένων αγαθών καθημερινής χρήσης αποτελούν τον πυρήνα της σειράς ντοκιμαντέρ «Ιστορίες Πραγμάτων».

Επεισόδιο 2ο:  «Κρουστά»

14:30    ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ  (Ε)   W

«Κουκούλι»

Το Κουκούλι ειναι ένα από τα 46 χωριά του Ζαγορίου. Εδώ το μάτι μπορεί ακόμα να γεύεται την ομορφιά των ανθρώπινων έργων και της φύσης, κτίσματα παλιά, πέτρινα που παραμένουν αφτιασίδωτα στο χρόνο. Όσοι κάτοικοι απέμειναν, συνεχιζουν να χτίζουν τη ζωή τους πάνω στην «Πέτρα και στο χρόνο».

15:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ /ΕΡΤ  ΑΘΛΗΤΙΚΑ/  ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ / Δελτίο για Πρόσφυγες W

16:00    ΤΟ ΥΓΡΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ  (Ε) W

 Επεισόδιο 2ο: «Μεσολόγγι – Αιτωλικό»

Μια διαφορετική ματιά στην ιστορική περιοχή μας. Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ ασχολούνται με μια σχετικά άγνωστη, αλλά σημαντική πτυχή του χώρου: τον οικολογικό του πλούτο. Στόχος τους είναι να δείξουν τις αντιστοιχείς ανάμεσα στη ζωή της άγριας φύσης και τον καθημερινό βίο των ανθρώπων. Από τη μία πλευρά η ομορφιά της φύσης και από την άλλη οι ανεξήγητες παρεμβάσεις του ανθρώπου και τα καταστροφικά τους αποτελέσματα. Εικαστική ευαισθησία αλλα και έντονος προβληματισμός για τη μοίρα της ζώσας ύλης σ’ έναν τόπο όπου οι ισορροπίες διαρκώς διαταράσσονται.

16:30    ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΘΕΩΝ  (Ε)   W

Επεισόδιο 5ο: «Διόνυσος, η χαρά της ζωής»

Ο αφηγητής σερ Πίτερ Ουστίνοφ αναφέρεται σε μερικούς από τους χαρακτηριστικότερους μύθους που συνδέονται με τη γέννηση, τις περιπέτειες και τους έρωτες του Διονύσου.Τις καταδιώξεις που υπέστη από την Ήρα, την ανατροφή του από τις Νύμφες, την απαγωγή του από πειρατές, το γάμο του με την Αριάδνη, την επίσκεψή του στο βασιλιά Ικάριο, στον οποίο χάρισε το κρασί. Μέσα απότις διονυσιακές γιορτές γεννήθηκε το αρχαίο δράμα.Ο Διόνυσος ενέπνευσε τους αρχαίους δραματουργούς να πλάσουν τα αριστουργήματά τους και το πνεύμα του είναι παρόν στο χορό των τραγωδιών αλλά και στην πλοκή των καμωδιών.

17:00    ΒΑΛΚΑΝΙΟΣ ΠΡΑΜΑΤΕΥΤΗΣ  (Ε)     W

 Επεισόδιο 2ο: «Οι δρόμοι και σταθμοί των πραματευτάδων»»

Οι ομάδες των πραματευτάδων, τα εμπορικά καραβάνια ακολουθούσαν πανάρχαιους δρόμους της Βαλκανικής, που ξεκινούσαν από τη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη. Οι χερσαίοι εμπορικοί δρόμοι αυτής της εποχής εξυπηρετούνταν από τα καραβάνια των πραματευτάδων, που ήταν ομάδες με μεταγωγικά ζώα, άλογα και μουλάρια, τα οποία κουβαλούσαν τα εμπορεύματα. Ένα καραβάνι μπορούσε να έχει από 15 και πάνω – ως και 100- ζώα. Τα καραβάνια βάδιζαν  περίπου οκτώ ώρες το 24ωρο. Τις νύχτες έμεναν σε σταθμούς – χάνια που ήταν χτισμένα κατά μήκος των εμπορικών δρόμων, τους οποίους ακολουθούσαν από την Κωνσταντινούπολη και τη Θεσσαλονίκη, προς τα βόρεια.Από το Βελιγράδι, το διαμετακομιστικό εμπόριο συνεχιζόταν προς τη Βιέννη και τη Βουδαπέστη, κυρίως μέσω του Δούναβη, με ποταμόπλοια. Κατά μήκος των εμπορικών δρόμων δημιουργήθηκαν καταρχήν, εμπορικοί σταθμοί για την εξυπηρέτηση των πραματευτάδων – καραβανιών κι αργότερα μόνιμες παροικίες,  αρκετές από τις οποίες εξελίχθηκαν σε σημαντικές ελληνικές κοινότητες. Η κάμερα εντόπισε και παρουσιάζει σπίτια, σχολεία, εκκλησίες των ελληνικών κοινοτήτων και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη δράση των Ελλήνων σε αρκετές πόλεις της πρώην Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, όπως τα Σκόπια, το Βέλες (τα παλιά Βελεσσά), το Ποζάρεβατς, το Κραγκούγεβατς, τη Νις, το Βελιγράδι. Η πιο έντονη παρουσία Ελλήνων πραματευτάδων, εμπόρων και τραπεζιτών, στις άλλοτε οθωμανικές περιοχές της Σερβίας, εμφανίζεται στο Βελιγράδι και το γειτονικό του προάστιο Ζέμουν. Στο Βελιγράδι το ντοκιμαντέρ αποτυπώνει τις ελληνικές γειτονιές, το αρχοντικό Κίκη, το παλιό «καφενείο των Ελλήνων», το νεκροταφείο με οικογενειακούς τάφους Ελλήνων, το κάστρο και τον πύργο Νεμπόϊσα πάνω στο Δούναβη, όπου φυλακίστηκε και στραγγαλίστηκε ο Ρήγας Βελεστινλής. Για τις περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας μιλούν ο Ιωάννης Παπαδριανός, ομότιμος καθηγητής της Βαλκανικής Ιστορίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο Μίρολιουμπ Μανοϊλοβιτς, διευθυντής του Μουσείου του Ποζάρεβατς, κ. ά.

18:00     ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ   W

ΕΡΤ  ΑΘΛΗΤΙΚΑ/Δελτίο στη Νοηματική/ Δελτίο για Πρόσφυγες/ ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ

18:30     ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΞΕΝΟΣ  (Ε)   W

Επεισόδιο 2ο: «Η Συνθήκη της Λωζάνης – Προς την καταστροφή»

Στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς, με τίτλο «Η Συνθήκη της Λωζάνης – Προς την καταστροφή» παρουσιάζονται τα εξής:

Βαλκανικοί Πόλεμοι – μουσουλμανικό κύμα προσφύγων.

Διωγμοί ελληνόφωνων χριστιανών από τη Μ. Ασία το 1914

Διπλωματικές προσπάθειες για ανταλλαγή πληθυσμών πριν τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Απόβαση του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη.

Επέκταση της Μικρασιατικής εκστρατείας.

Σκέψεις για ανταλλαγή πληθυσμών ως λύση της σύγκρουσης.

19:00     ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ (Ε)     W

Επεισόδιο 15o: Στο 15ο επεισόδιο της κινηματογραφικής σειράς «Πανόραμα του αιώνα» γίνεται αναφορά στο έτος 1922. Στην Ελλάδα δίνεται έμφαση στην κατάσταση που επικρατούσε στο              Μικρασιατικό Μέτωπο, στην έκβαση των πολεμικών επιχειρήσεων, στο πολιτικό σκηνικό, στη δεινήοικονομική κατάσταση, στη διχοτόμηση του χαρτονομίσματος και στα νέα οικονομικά μέτρα,               προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι για τη διατήρηση του στρατού, στην υπόθεση              Παπαναστασίου και στην τελική κατάρρευση του Μετώπου. Σε ό, τι αφορά τα διεθνή, σκιαγραφείται              το σκηνικό σε Ιρλανδία, Κίνα, Ινδία και Ιαπωνία.

19:40     ONE WAY TICKET (Ε)     W

               Επεισόδιο 7ο : «Λυών»

Την ονομάζουν Lugdunum, λόφο του φωτός, από τη λάμψη του ήλιου που αντανακλάται στα νερά του Ροδανού και την παρακείμενη κοιλάδα της. Λιθόκτιστα σοκάκια που πλαισιώνονται από πέτρινα, μεσαιωνικά σπιτάκια, αναγεννησιακή αρχιτεκτονική, επιβλητικοί ναοί, όμορφες πλατείες, εντυπωσιακά μουσεία, ακριβές μπουτίκ, κομψά εστιατόρια, είμαστε άλλωστε στην γαστρονομική πρωτεύουσα της Γαλλίας, συνθέτουν αυτήν την πανέμορφη πόλη. Βρισκόμαστε στη Λυών.
Ποιους θα συναντήσουμε εδώ: Tον Κώστα Νασίκα, ψυχαναλυτή και συγγραφέα, μέλος της γαλλικής ψυχαναλυτικής εταιρείας, ιατρικό υπεύθυνο του Κέντρου Εφήβων της Λυών και επισκέπτη καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Λυών. Τον Νικόλαο Κουζούπη, ιστορικό και «πρέσβη» της ελληνικής ιστορίας στη Γαλλία και τον  Γιώργο Παπαδημητρίου, γενικό διευθυντή της εταιρείας ενέργειας ΕΝΕL.

20:40     Ο  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΗΝ  ΩΡΑ  ΤΟΥ  με τον Σάκη Αρναούτογλου    W  

20:55    ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ     W

ΑΘΛΗΤΙΚΑ/ Δελτίο για Πρόσφυγες

 22:15    ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ  (Ε)          

«ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΠΟΥΑΡΟ»  – ΚΥΚΛΟΣ 11

(AGATHA CHRISTIES POIROT)

Αστυνομική-δραματική σειρά μυστηρίου, παραγωγής  Αγγλίας 2008.

Σκηνοθεσία: Άσλεϊ Πιρς.

Σενάριο: Νικ Ντίαρ (βασισμένο στο ομότιτλο αστυνομικό μυθιστόρημα της Άγκαθα Κρίστι).

Πρωταγωνιστούν: Ντέιβιντ Σάτσετ (στο ρόλο του Πουαρό), Τζο  Άπσολομ, Πολ Ρις, Ζόι Γουαναμέικερ, Σάιμον Μαλόι, Ρίτσαρντ Χοπ, Σάρα Σμαρτ, Ράκελ Κάσιντι.

Επεισόδιο 1ο: «Στίγμα στο πρόσωπο» (Mrs McGinty’s dead)

Υπόθεση: Ένας άνδρας, ο Τζέιμς Μπέντλεϊ, καταδικάζεται για το φόνο μίας γυναίκας που βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της, στο μικρό χωριουδάκι Μπρόουντχινι. Ο Επιθεωρητής Σπενς αμφιβάλλει για την ενοχή του Μπέντλεϊ και ο Ηρακλής Πουαρό καλείται να ερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση. Μία φωτογραφία και ένα άρθρο για δύο γυναίκες εξαφανισμένες πριν από 30 χρόνια, είναι η μία άκρη του νήματος. Θα καταφέρει ο δαιμόνιος ντετέκτιβ, μέσα από ένα γαϊτανάκι υπόπτων, πλαστοπροσωπιών και μυστικών, να φτάσει στον πραγματικό δολοφόνο;

24:00    ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΚΑΙΡΟΣ    W

DOC AFTER

00:30    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  (Ε     

            «ΝΕΕΣ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ»  (MISSION EXPLORATION: NOMAD’ S LAND)

Ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ 15 ωριαίων επεισοδίων,  παραγωγής  Γαλλίας 2009 – 2013.

Επεισόδιο 2ο: «Νιγηρία» – (Niger)

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ:

01:30    ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ (Ε) ημέρας   – W

02:00    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «CURIOSITY»(Ε) ημέρας

03:00     ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ – ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ (Ε) ημέρας   – W

03:30     ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ (Ε) ημέρας  – W

04:00     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «COAST AUSTRALIA»(Ε) ημέρας  

05:00     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «E2 DESIGN»  (Ε) ημέρας

06:00    ΠΡΩΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ   

07:00    ΠΡΩΪΝΗ ΖΩΝΗ    W               

                Ενημερωτική εκπομπή 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στις 08:00, στις 09:00 και στις 10:00 θα μεταδίδεται 3λεπτο ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10:05     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)        

               «Ο ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΜΕ …ΕΞΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ»  – { COAST AUSTRALIA }

Σειρά ντοκιμαντέρ  οκτώ (8) ωριαίων επεισοδίων, παραγωγής BBC 2013.

Επεισόδιο 6ο

11:00     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  (Ε)       

              «ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»   (Ε2 DESIGN)  – B΄ ΚΥΚΛΟΣ

Σειρά ντοκιμαντέρ για τον αειφόρο- οικολογικό σχεδιασμό,  παραγωγής ΗΠΑ 2006 – 2008

18 ημίωρων επεισοδίων.

Επεισόδιο 5ο  &  6ο – τελευταίο

12:00   ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ  W

13:10     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)        

              «Φαινόμενα: Ηφαίστειο Γελοουστόουν»  (CURIOSITY: XRAY YELLOWSTONE)

Ωριαίο ντοκιμαντέρ επιστημονικού περιεχομένου,  παραγωγής  ΗΠΑ 2012.

Το ντοκιμαντέρ μας αποκαλύπτει τα μυστικά του ηφαιστείου Γέλοουστοουν, αυτού του φυσικού φαινομένου, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά απίστευτα  οπτικά αποδεικτικά στοιχεία.  Οι ειδικοί με τη χρήση της τεχνολογίας των ακτίνων Χ  κατάφεραν να «αιχμαλωτίσουν» τα πιο εντυπωσιακά συμβάντα της φύσης.

14:00     ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ – ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ  (Ε)   W

Η παρουσίαση και η ουσιαστική κατανόηση της διαδικασίας παραγωγής αντικειμένων αγαθών καθημερινής χρήσης αποτελούν τον πυρήνα της σειράς ντοκιμαντέρ «Ιστορίες Πραγμάτων».

Επεισόδιο 3ο:  «ΓΚΡΑΦΙΤΙ»

14:30     ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ  (Ε)   W

«Μονοδένδρι – Φαράγγι Βίκου»

Το Μονοδένδρι με το περίφημο Φαράγγι του Βίκου, τις υπέροχες φυσικές ομορφιές, τους περίεργους φυσικούς βραχώδεις όγκους του και τα ιδιαίτερα πέτρινα σπίτια του, έρχεται από το παρελθόν αναλλοίωτο κι ατμοσφαιρικό. Ένα οργανωμένο χωριό, πανέμορφο κι απέριττο, με ανθρώπους που σου ανοίγουν καλόκαρδα την πόρτα για ένα σπιτίσιο κέρασμα.

Έρευνα: Κατερίνα Κωστάκου

Κείμενα-Παρουσίαση: Λευτέρης Ελευθεριάδης

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Ηλίας Ιωσηφίδης

15:00     ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΡΤ  ΑΘΛΗΤΙΚΑ/ Δελτίο για Πρόσφυγες/ ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ  W

16:00     ΤΟ ΥΓΡΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ  (Ε)  W

Επεισόδιο 3ο : «Κερκίνη»

 Η φύση διεκδικεί τα δικαιώματα της στα δημιουργήματα του ανθρώπινου χεριού. Αυτό είναι και το κεντρικό πεδίο αναφοράς του ντοκιμαντέρ που βασίζεται στη δημιουργία ενός σημαντικότατου υγροβιοτόπου σε μία τεχνητή λίμνη. Η ζωή των κατοίκων της περιοχής με επίκεντρο το υγρό στοιχείο και η παράλληλη οργιαστική παρουσία της υδρόφιλης πανίδας και χλωρίδας.

Η κάμερα κατέγραψε και τη συγκλονιστική καταστροφή μιας ολόκληρης αποικίας σπανίων ερωδιών από το ασυνείδητο και χωρίς φραγμό κυνήγι του κέρδους. Φιλμ που αποφεύγει τον όποιον διδακτισμό καθώς οι ίδιες οι εικόνες βρίσκουν το στόχο τους συγκινώντας και προβληματίζοντας.

16:30     ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΘΕΩΝ  (Ε)   W

Επεισόδιο 6ο : «Άρτεμις»

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Στα μονοπάτια των θεών» επιχειρεί ένα οδοιπορικό στα χρυσά μονοπάτια της Ελληνικής Μυθολογίας, προβάλλοντας παράλληλα την ομορφιά του ελληνικού τοπίου και των αρχαιολογικών χώρων. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς αποκαλύπτονται οι διαδεδομένοι μύθοι που αφορούν τη θεά Άρτεμη. Η ομορφιά και η σκληρότητα των νόμων της φύσης ανήκουν στη δικαιοδοσία της Αρτέμιδος, οι ιεροί βωμοί της οποίας βρίσκονται συνήθως στα δάση. Το ιερό της θεάς στη Βραυρώνα, είναι από τα σπουδαιότερα της αρχαιότητας. Αναφορά στους μύθους που σχετίζονται με τη γέννησή της, τις θεϊκές αποστολές και περιπέτειες της.

17:00     ΒΑΛΚΑΝΙΟΣ ΠΡΑΜΑΤΕΥΤΗΣ  (Ε)     W

Επεισόδιο 3: «Ο Ελληνισμός της Βόρειας Βαλκανικής»

Μία από τις μεγαλύτερες παροικίες των Ελλήνων εμπόρων – κυρίως Δυτικομακεδόνων – που αναπτύχθηκε κατά τον 18ο αιώνα, ήταν το Ζέμουν ή Σεμλίνο, δίπλα στο Δούναβη.

Το Ζέμουν ή Σεμλίνο, απέναντι από το Βελιγράδι, ήταν το μεγάλο κέντρο – όπου υπήρχε και το λοιμοκαθαρτήριο (καραντίνα) για τους Οθωμανούς πολίτες – των Ελλήνων ξενιτεμένων, πριν διαχυθούν προς τις πόλεις της Αυστροουγγαρίας.

Η εκπομπή μας ξεναγεί στα δύο μεγάλα αρχοντικά της οικογένειας Σπίρτα από την Κλεισούρα Καστοριάς και της οικογένειας Καραμάτα από τους Πύργους Εορδαίας, την παλιά Κατράνιτσα. Το πρώτο, το οποίο σήμερα στεγάζει το Εθνογραφικό και Ιστορικό Μουσείο του Ζέμουν – διατηρεί όλα τα πορτρέτα της οικογένειας Σπίρτα, το διάκοσμο και την επίπλωση της εποχής. Επίσης, το αρχοντικό του Καραμάτα κατοικείται συνεχώς, πάνω από έναν αιώνα, από την ίδια οικογένεια, με τελευταίο εκπρόσωπό της, εν ζωή, τον Στέφανο Καραμάτα, μέλος της Σερβικής Ακαδημίας.

Βορειότερα, ο φακός περιπλανάται στα ελληνικά σπίτια του Κάρλοβιτς (τα Καρλοβίκια των Ελλήνων), στη μεσαιωνική πόλη Πετροβαραντίν, σημαντικό ναυτικό σταθμό πάνω στο Δούναβη για τους Έλληνες και προπαντός στο Νόβι Σαντ.

Στην πρωτεύουσα της Βοϊβοδίνας, παρουσιάζεται το ελληνικό σχολείο και η εκκλησία της ελληνικής κοινότητας, με διάσπαρτες ελληνικές επιγραφές, που παραπέμπουν  στην ακμή του ελληνικού στοιχείου της πόλης.

Στην ελληνική παρουσία του Ζέμουν και στις άλλες πόλεις της Βόρειας Βαλκανικής αναφέρεται ο καθηγητής Γιάννης Παπαδριανός και ο Μίοντραγκ Ντάμπιζιτς, πρώην διευθυντής του Μουσείου του Ζέμουν.

18:00     ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ   W

ΕΡΤ  ΑΘΛΗΤΙΚΑ/Δελτίο στη Νοηματική/ Δελτίο για Πρόσφυγες/ ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ

18:30     ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΞΕΝΟΣ  (Ε)     W

Επεισόδιο 3ο: «Η Συνθήκη της Λωζάνης καταστροφή και διπλωματία»

Στο τρίτο επεισόδιο της σειράς, με τίτλο «Η Συνθήκη της Λωζάνης –  Καταστροφή και διπλωματία»

Παρουσιάζονται τα εξής:

-Καταστροφή της Σμύρνης – πρώτη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση τον 20ό αιώνα.

-Η αδιαφορία για την διάσωση του πληθυσμού στη Σμύρνη.

-Η ανθρωπιστική βοήθεια.

-Η εκκένωση της Ανατολικής Θράκης.

-Το μεγάλο προσφυγικό κύμα στην Ελλάδα.

-Η αντιμετώπιση των προσφύγων

19:00     ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ   (Ε)     W

Επεισόδιο 16ο: Στο επεισόδιο που αναφέρεται στα γεγονότα του 1922 παρακολουθούμε πλάνα από την καταστροφή της Σμύρνης, τα κύματα των προσφύγων να βαδίζουν στην ενδοχώρα της Μικράς Ασίας και να συρρέουν στα πλοία για να κατευθυνθούν στα νησιά του Αιγαίου και τους πανηγυρισμούς των Τούρκων μετά την κατάληψή της πόλης. Σε κινηματογραφικά Επίκαιρα της Αμερικής όμως, παρακολουθούμε όχι την πραγματική εικόνα της Καταστροφής της Σμύρνης, αλλά τη σκηνοθετημένη συμβολή της αμερικανικής δύναμης στην εκκένωση της πόλης. Επίσης, γίνεται αναφορά στο ραδιόφωνο, τον Τύπο και τις σκανδαλοθηρικές εφημερίδες αλλά και στα  κινηματογραφικά Επίκαιρα της εποχής. Στα σημαντικά διεθνή γεγονότα παρουσιάζεται η Συμφωνία του ΡΑΠΑΛΛΟ μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και Γερμανίας (Απρίλιος 1922), ενώ γίνεται αναφορά στην άνοδο του Μουσολίνι-και κατά συνέπεια του Φασισμού-στην Ιταλία, στη συνεχή οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και στην επεμβατική τους πολιτική στις χώρες της Λατινικής  Αμερικής. Στα καλλιτεχνικά νέα κυριαρχούν η οπερέτα και το βαριετέ στην ελληνική θεατρική σκηνή και το νέο αισθητικό κίνημα του σουρεαλισμού.

19:45     ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ  W

ΑΘΛΗΤΙΚΑ/ Δελτίο για Πρόσφυγες

20:40     Ο  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΗΝ  ΩΡΑ  ΤΟΥ  με τον Σάκη Αρναούτογλου    W  

21:00     CHAMPIONS  ΕΡΤ       GR

                Εκπομπή

21:45     CHAMPIONS LEAGUE     GR  &  HD

ΑΓΩΝΑΣ   «ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ – ΣΕΒΙΛΛΗ»    

ΦΑΣΗ ΟΜΙΛΩΝ –   1Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

                Απευθείας μετάδοση

24:00     CHAMPIONS ΕΡΤ   GR

                Εκπομπή  

ΤΕΤΑΡΤΗ, 14/9/2016, ΣΥΝΕΧΕΙΑ

01:30     ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΚΑΙΡΟΣ    W

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ:

01:50     ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ  (Ε) ημέρας   – W

02:25     ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΞΕΝΟΣ (Ε) ημέρας – W

03:00     ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ – ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ (Ε) ημέρας   – W

03:30     ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ (Ε) ημέρας   – W

04:00     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «COAST AUSTRALIA» (Ε) ημέρας   

05:00     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «E2 DESIGN» (Ε) ημέρας 

 

ΠΕΜΠΤΗ, 15/9/2016  

06:00    ΠΡΩΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ   

 07:00    ΠΡΩΪΝΗ ΖΩΝΗ    W               

                Ενημερωτική εκπομπή 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στις 08:00, στις 09:00 και στις 10:00 θα μεταδίδεται 3λεπτο ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10:05     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)        

               «Ο ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΜΕ …ΕΞΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ»  – (COAST AUSTRALIA )

Σειρά ντοκιμαντέρ  οκτώ (8) ωριαίων επεισοδίων, παραγωγής BBC 2013.

Επεισόδιο 7ο

11:00     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  (Ε)      

              «ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»   (Ε2 DESIGN)  – Γ΄ ΚΥΚΛΟΣ

Σειρά ντοκιμαντέρ για τον αειφόρο- οικολογικό σχεδιασμό, παραγωγής  ΗΠΑ 2006 – 2008

18 ημίωρων επεισοδίων.

Επεισόδιο 1ο  &  2ο

12:00   ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ  W

13:10    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)        

               «Φαινόμενα: Τυφώνας  Σάντι»  (CURIOSITY: MEGASTORM)

Ωριαίο ντοκιμαντέρ επιστημονικού περιεχομένου,  παραγωγής  ΗΠΑ 2012.

Ο τυφώνας Σάντι είναι ένα από τα πιο ύπουλα καιρικά φαινόμενα που έχουν χτυπήσει τις ΗΠΑ. Όμως γιατί είναι τόσο ισχυρό φαινόμενο και τι μαθήματα έχουμε πάρει; Με τη χρήση στιγμιότυπων από κάμερες και iphones ανθρώπων που επέζησαν, το ντοκιμαντέρ μας πηγαίνει κοντά σε αυτούς που έζησαν από πρώτο χέρι την εμπειρία αυτή και αποκαλύπτει πως διαφορετικά φαινόμενα συνδυαζόμενα μεταξύ τους δημιουργούν καταστροφικές καταιγίδες. Αλλά  ακόμη και πώς προετοιμάζονται για την επόμενη φορά.

14:00     ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ – ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ  (Ε)   W

Η παρουσίαση και η ουσιαστική κατανόηση της διαδικασίας παραγωγής αντικειμένων αγαθών καθημερινής χρήσης αποτελούν τον πυρήνα της σειράς ντοκιμαντέρ «Ιστορίες Πραγμάτων».

Επεισόδιο 4ο:  «ΤΟ ΠΑΠΟΥΤΣΙ»

14:30     ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ  (Ε)   W

«Νεκρομαντείο Αχέροντα»

Υπάρχουν κάποια μέρη στην πατρίδα μας που έρχονται απ’ τα βάθη του χρόνου γεμάτα πνευματικότητα και ενέργεια. Τέτοιο είναι το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, όπου ο χρόνος μένει ασάλευτος στον ανηχοϊκό θάλαμο του Άδη για να μην ταράξει την νεκρική σιωπή. Πέτρες που κρατούν στους ατέλειωτους αιώνες ποταμούς δακρύων και αλγή ψυχών. Η Αχερουσία αποξηραμένη και ένα γύρω τα χωριά. Όσο για τον Αχέροντα, κυλάει πάντα τα σμαραγδένια νερά του.

Κείμενα-παρουσίαση: Λευτέρης Ελευθεριάδης

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Ηλίας Ιωσηφίδης

15:00     ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΡΤ  ΑΘΛΗΤΙΚΑ / ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ  / Δελτίο για Πρόσφυγες W

16:00     ΤΟ ΥΓΡΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ  (Ε)  W

Επεισόδιο 4ο : «Αμβρακικός»

Μια οικολογική σειρά δεν θα μπορούσε να μην ασχοληθεί με το μεγαλύτερο σε έκταση οικοσύστημα της Μεσογείου, τον Αμβρακικό Κόλπο. Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται σε αυτό το συνδυασμό από λιμνοθάλασσες, βάλτους και παραποτάμια δάση, που μετατρέπει την περιοχή σε παραγωγικό κέντρο και ταυτόχρονα την αναδεικνύει σε χώρο ιδανικό για τη φιλοξενία της άγριας ζωής. Η συμβίωση του ανθρώπου με τη φύση, που εδώ φτάνει ως την υιοθεσία και φροντίδα της από τους οικολογικά συνειδητοποιημένους κατοίκους της περιοχής, παρουσιάζονται παράλληλα με τις προσπάθειες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων για την πληρέστερη αξιοποίηση του Αμβρακικού.

16:30     ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΘΕΩΝ  (Ε)   W

Επεισόδιο 7ο : «Άρης και Έρις»

Ο Τρωϊκός πόλεμος είναι το γεγονός που κατέχει εξέχουσα θέση στην ελληνική μυθολογία.Συμμετέχουν και πρωταγωνιστούν σ’ αυτό όχι μόνον οι αντιμαχόμενοι θνητοί, αλλά και οι ίδιοι οι θεοί του Ολύμπου.Ο Άρης, ως θεός του πολέμου, είναι φυσικά κυρίαρχη μορφή στον Τρωικό πόλεμο. Είναι ένας θεός με πολύ ξεχωριστή προσωπικότητα, που ο ατίθασος όμως χαρακτήρας του κι η βιαιότητά του τον κάνουν αντιπαθή στους περισσότερους.Σχεδόν αχώριστη σύντροφός του είναι η Έρις. Η θεά που όπου πλησιάζει φέρνει τη διχόνοια και το μίσος. Είναι αυτή η οποία ουσιαστικά ξεκίνησε την ιστορία του Τρωϊκού πολέμου με το περίφημο «Μήλον της Εριδος».

Με τον Άρη, την Έριδα και τους θεούς να εκδηλώνουν το πιο ανθρώπινο ελάττωμα του θεϊκού χαρακτήρα τους, τη διάθεση για καβγά, ολοκληρώνεται η περιήγηση του σερ Πίτερ Ουστίνοφ στα μονοπάτια της ελληνικής μυθολογίας.

 17:00     ΒΑΛΚΑΝΙΟΣ ΠΡΑΜΑΤΕΥΤΗΣ  (Ε)     W

               Επεισόδιο 4ο: «Οι μεγάλες ελληνικές κοινότητες»

Ιδιαίτερη έμφαση στο ντοκιμαντέρ «Βαλκάνιος Πραματευτής» δίνεται σε τέσσερις μεγαλουπόλεις που είχαν ανθηρές ελληνικές κοινότητες στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, τη Βιέννη, τη Βουδαπέστη, το Βουκουρέστι και την Τεργέστη, όπου οι Έλληνες αναδείχτηκαν κυρίως ως έμποροι και τραπεζίτες. Η ακμή των Ελλήνων στην περιοχή της αυτοκρατορίας της Αυστροουγγαρίας οφείλεται και στα ειδικά προνόμια που έδωσε στους Έλληνες εμπορευόμενους η αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία και γενικά οι αυτοκράτορες της δυναστείας των Αψβούργων.

Η παρουσία των Ελλήνων, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ουγγαρίας, γίνεται ιδιαίτερα αισθητή από τον 17ο αιώνα, ως πλανόδιοι έμποροι, κρασέμποροι, μεγαλέμποροι, γαιοκτήμονες και τραπεζίτες.

Στη Βουδαπέστη, όπου ήκμασε μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές κοινότητες, προβάλλονται η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, η μεγάλη γέφυρα του Δούναβη και το κτίριο της Ακαδημίας Επιστημών, που χτίστηκαν με την οικονομική συμβολή των Γεωργίου και Σίμωνα Σίνα, η Χαρίσειος Αγορά στο εμπορικό κέντρο της πόλης και άλλοι χώροι, που έχουν σχέση με την παρουσία των Ελλήνων στην ουγγρική πρωτεύουσα.

Επίσης, η εκπομπή παρουσιάζει και άλλα στοιχεία και πολιτιστικά κατάλοιπα του Ελληνισμού από ουγγρικές πόλεις, όπως το Σένταντρε, το Κέτσκεμετ, το Μίσκολτς και την Τοκάϊ, όπου οι Έλληνες διακρίθηκαν ιδιαίτερα στην παραγωγή και το εμπόριο του κρασιού.

Βασικός σύμβουλος της εκπομπής στην Ουγγαρία είναι η Ελληνίδα καθηγήτρια στην έδρα της Νεοελληνικής Ιστορίας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης, Βαγγελιώ Τσαρούχα-Σάμπο.

Η εκπομπή περιλαμβάνει και την πόλη Μπρασόβ της Τρανσυλβανίας (σήμερα ανήκει στη Ρουμανία), όπου διασώζεται ένα σημαντικό νεκροταφείο με πολλούς τάφους Ελλήνων στο προαύλιο της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας, που έχουν ελληνικές επιγραφές.

Η Βουδαπέστη και η Βιέννη αποτελούν τις δύο σημαντικές πρωτεύουσες της Αυστροουγγαρίας, όπου οι Έλληνες διακρίθηκαν ως έμποροι, τραπεζίτες και κοινωνικοί και πνευματικοί παράγοντες των δύο πόλεων. Ο σημαντικός ρόλος της Βιέννης, ως «πρωτεύουσας» της ελληνικής ευρωπαϊκής διασποράς και της αναγέννησης του νεώτερου Ελληνισμού, αποτυπώνεται και στην εκπομπή.

Η κάμερα, με ξεναγό την ιστορικό, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Βιέννης, Μαρία Στασινοπούλου, εντοπίζει και φωτίζει όλα τα κατάλοιπα ελληνικού ενδιαφέροντος στην αυστριακή πρωτεύουσα.

Παρουσιάζονται το περίφημο «καφενείο των Ελλήνων», όπου σύχναζε και ο Ρήγας Βελεστινλής, η ελληνική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου των «οθωμανών υπηκόων», των Ελλήνων δηλαδή που δεν είχαν αποκτήσει την αυστριακή υπηκοότητα, καθώς και οι εντυπωσιακοί πίνακες του μεγάλου ζωγράφου  Κωνσταντίνου Παρθένη, που φιλοτέχνησε στο γύρισμα του 19ου αιώνα στην ελληνική εκκλησία. Επίσης, η «οδός των Ελλήνων» και η γύρω εμπορική περιοχή.

Στη Βιέννη εκδόθηκε η πρώτη ελληνική εφημερίδα του Γ. Βεντότη το 1774 και λίγο αργότερα η «Εφημερίς» από τους αδελφούς Μαρκίδες – Πούλιου, που κατάγονταν από τη Σιάτιστα. Η εκπομπή αποκαλύπτει το ιστορικό τυπογραφείο των πρωτοπόρων δημοσιογράφων, καθώς και τη Χάρτα του Ρήγα που τυπώθηκε στη Βιέννη.

18:00     ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ   W

ΕΡΤ  ΑΘΛΗΤΙΚΑ/Δελτίο στη Νοηματική/ Δελτίο για Πρόσφυγες/ ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ

18:30     ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΞΕΝΟΣ  (Ε)     W

Επεισόδιο 4ο: «Η Συνθήκη της Λωζάνης – Η ανταλλαγή»

Στο τέταρτο επεισόδιο της σειράς, με τίτλο «Η Συνθήκη της Λωζάνης –  Η ανταλλαγή» παρουσιάζονται τα εξής:

-Το κύμα των προσφύγων φθάνει στην Ελλάδα.

-Η λογική της Συμφωνίας της Λωζάνης για την ελληνική κυβέρνηση.

-Τα σχέδια της τουρκικής αντιπροσωπείας.

-Μαρτυρίες από το Αϊβαλή και τη Μυτιλήνη.

-Μαρτυρίες από τη Δυτική Μακεδονία.

-Επιστροφή μετά από 60 χρόνια.

19:00     ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ   (Ε)     W

Επεισόδιο 17o: Στο επεισόδιο της σειράς «Πανόραμα του Αιώνα», που καλύπτει το χρονικό διάστημα

1922 και 1923, παρουσιάζεται η κατάσταση που επικρατεί μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, σε πολιτικό, οικονομικό, στρατιωτικό, διπλωματικό και κοινωνικό επίπεδο. Με υποκινητές τους Νικόλαο Πλαστήρα και Στυλιανό Γονατα το Κίνημα του Στρατού και του Στόλου θα συστήσει Επαναστατική Επιτροπή που θα διατάξει τη σύσταση Έκτακτου Στρατοδικείου για τη «Δίκη των Έξι», -υπευθύνων της Μικρασιατικής Καταστροφής-, που καταλήγει στην εκτέλεσή τους.

Το 1923 υπογράφεται η Συνθήκη της Λωζάνης, που σηματοδοτεί το τέλος της Μεγάλης Ιδέας, αλλά και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, παράλληλα δε και η συνθήκη για την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, γεγονός που προκάλεσε ποικίλα προβλήματα στην ελληνική επικράτεια. Εντωμεταξύ η Ευρώπη και η Αμερική χορεύουν στους ρυθμούς του τσάρλεστον και της τζαζ και αρέσκονται στα θεαματικά σπορ.

19:40     ONE WAY TICKET   (Ε)     W

 Επεισόδιο 8ο : «Πράγα»

Μπλέκει το μπαρόκ και τη γοτθική αρχιτεκτονική, την τζαζ μουσική με το περίφημο μαύρο θέατρο, τις παλιές αντικερί με τα διάσημα καφέ όπου σύχναζαν οι διανοούμενοι του προηγούμενου αιώνα. Η Πράγα είναι μια από τις πιο ατμοσφαιρικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά. Μαζί θα περπατήσουμε στις όχθες του Μολδάβα, θα επισκεφτούμε την παλιά πόλη και την εβραϊκή γειτονιά, θα «φωτογραφηθούμε» στη γέφυρα του Καρόλου, θα θαυμάσουμε τα βιτρό στον καθεδρικό ναό του Αγίου Βίτου. Και θα γνωρίσουμε τρεις Έλληνες που ζουν και εργάζονται εκεί. Ο Κώστας Τσίβος διδάσκει ελληνική ιστορία στο τμήμα νεοελληνικών και λατινικών σπουδών του πανεπιστημίου του Καρόλου. Ο Αθανάσιος Πανταζόπουλος είναι δικηγόρος με ειδίκευση στην παράνομη διακίνηση παιδιών και ο Δημήτρης Πλούμπης, πολιτικός μηχανικός, με δική του κατασκευαστική εταιρεία στην Πράγα.

20:40     Ο  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΗΝ  ΩΡΑ  ΤΟΥ  με τον Σάκη Αρναούτογλου    W  

20:55     ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ  W

ΑΘΛΗΤΙΚΑ/ Δελτίο για Πρόσφυγες

22:15     ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ  (Ε)          

«ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΠΟΥΑΡΟ» (AGATHA CHRISTIES POIROT)  

(Κύκλος 11ος). Επεισόδιο 2ο: «Στον αστερισμό της Παρθένου» (Cat among the pigeons)

Αστυνομική-δραματική σειρά μυστηρίου, παραγωγής  Αγγλίας 2008.

Σκηνοθεσία: Τζέιμς Κεντ.

Σενάριο: Μαρκ Γκάτις (βασισμένο στο ομότιτλο αστυνομικό μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι).

Πρωταγωνιστούν: Ντέιβιντ Σάτσετ (στο ρόλο του Πουαρό), Χάριετ Γουόλτερ, Ράτζι Τζέιμς, Άνταμ Ντε Βιλ, Ντον Γκάλαχερ, Τζορτζ Γκλεν.

Υπόθεση: Πόσο πολύτιμη μπορεί να είναι η θήκη της ρακέτας του τένις μιας μαθήτριας και τι είναι αυτό που θα μπορούσε να κάνει τον Ηρακλή Πουαρό να επιστρέψει στα θρανία; Συνωμοσίες, δολοπλοκίες, πρίγκιπες και πριγκίπισσες μπλέκονται σ’ ένα κουβάρι που ο ντετέκτιβ μας καλείται να ξεμπερδέψει. Θα έχει άραγε αυτό το αραβικό παραμύθι αίσιο τέλος;

24:00     ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΚΑΙΡΟΣ    W

DOC AFTER

00:30     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  (Ε)      

            «ΝΕΕΣ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ»  

              (MISSION EXPLORATION: NOMAD’ S LAND)

Ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ 15 ωριαίων επεισοδίων, παραγωγής Γαλλίας  2009 – 2013.

Επεισόδιο 3ο: Μεκόνγκ (Βιετνάμ) – Mekong

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ:

01:30     ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ  (Ε) ημέρας  – W

02:00     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «CURIOSITY»(Ε) ημέρας

03:00     ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ – ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ (Ε) ημέρας  – W

03:30     ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ  (Ε) ημέρας  – W

04:00     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «COAST AUSTRALIA» (Ε) ημέρας   

05:00     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «E2 DESIGN» (Ε) ημέρας

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 16/9/2016  

06:00    ΠΡΩΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ   

 07:00    ΠΡΩΪΝΗ ΖΩΝΗ    W               

                Ενημερωτική εκπομπή 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στις 08:00, στις 09:00 και στις 10:00 θα μεταδίδεται 3λεπτο ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10:05     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)        

               «Ο ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΜΕ …ΕΞΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ»  – (COAST AUSTRALIA)

Σειρά ντοκιμαντέρ  οκτώ (8) ωριαίων επεισοδίων, παραγωγής BBC 2013.

Επεισόδιο 8ο – τελευταίο

11:00     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  (Ε)       

               «ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»   (Ε2 DESIGN)  – Γ΄ ΚΥΚΛΟΣ

Σειρά ντοκιμαντέρ για τον αειφόρο- οικολογικό σχεδιασμό, 18 ημίωρων επεισοδίων,

παραγωγής ΗΠΑ  2006 – 2008

Επεισόδιο 3ο  &  Επεισόδιο 4ο

12:00   ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ  W

13:10     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)       

              «Φαινόμενα: Ηλιακή Καταιγίδα»   (CURIOSITY: SUNSTORM )

Ωριαίο ντοκιμαντέρ επιστημονικού περιεχομένου,   παραγωγής ΗΠΑ 2012.

Κάθε ζωντανός οργανισμός πάνω στη Γη παίρνει ενέργεια από τις ακτίνες του ήλιου. Η ύπαρξή μας βασίζεται στο χαρακτηριστικό του μέγεθος, στη θερμοκρασία και στη θέση του. Πρόσφατες έρευνες στην αστρονομία, η χρήση εξελιγμένης τεχνολογίας και ειδικοί του ηλιακού συστήματος ενώνονται για να αποκαλύψουν τα μυστήρια του πιο κοντινού στον πλανήτη Γη αστέρα. Το ντοκιμαντέρ ταξιδεύει τους θεατές σε μια εικονική εξερεύνηση στην κάρδια του Ήλιου.

14:00     ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ – ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ  (Ε)   W

Η παρουσίαση και η ουσιαστική κατανόηση της διαδικασίας παραγωγής αντικειμένων  αγαθών καθημερινής χρήσης αποτελούν τον πυρήνα της σειράς ντοκιμαντέρ «Ιστορίες πραγμάτων».

Επεισόδιο 5ο:  «ΤΟ ΜΕΤΡΟ»

14:30     ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ  (Ε)   W

 «Τα Κράβαρα είναι ο τόπος μας»

Πού βρέθηκαν τόσα χωριά, τόσα σπίτια, τόσοι προκομμένοι άνθρωποι σε τούτα τα καταράχια! Πού βρέθηκε τόση ομορφιά, τόσες βρυσομάνες, τόσος ζωογόνος βόρειος άνεμος! Ο Πλάτανος, η Περίστα, η Αράχωβα, η Περδικόβρυση. Πανέμορφα χωριά με χρώμα παλαιϊκό, με στενοσόκακα και καλντερίμια, με πλατείες και εκκλησίες, μα πάνω απ’ όλα με ανθρώπους με ζεστή καρδιά που κρατούν την ευωδία των περασμένων χρόνων.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 16/9/2016 

 

15:00     ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΡΤ  ΑΘΛΗΤΙΚΑ/ / ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ / Δελτίο για Πρόσφυγες W

 

16:00     ΤΟ ΥΓΡΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ  (Ε) W

Επεισόδιο 5ο: «Βιστονίδα»

Οι δημιουργοί της σειράς «Υγρό στοιχείο» χρησιμοποιούν τη λίμνη Βιστωνίδα για να μιλήσουν για την ποικιλία της ορνιθοπανίδας της πατρίδας μας. Κι αυτό γιατί σε αυτόν τον χώρο οι συνθήκες για τη δημιουργία υγροβιοτόπου είναι παρούσες: υφάλμυρα και αβαθή νερά, σύνθετες βιοχημικές διεργασίες, έφθονη ηλιακή ενέργεια. Το ντοκυμαντέρ παρακολουθεί τη ζωή που αναπτύσσεται γύρω και μέσα στη λίμνη στα πλαίσια ενός εικοσιτετραώρου. Η πρωινή έγερση, ο παράλληλος αγώνας πουλιών, ζώων και ανθρώπου για τον επιούσιο, η νυχτερινή κατάκληση, σ έναν χώρο ιστορικό με πολλά προβλήματα ανάμεσα στα οποία τα οικολογικά έχουν μια ιδιαίτερη θέση.

16:30     ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΘΕΩΝ  (Ε)   W

Επεισόδιο 8ο – τελευταίο: «Αθηνά και Αφροδίτη»

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Στα μονοπάτια των θεών» επιχειρεί ένα οδοιπορικό στα χρυσά μονοπάτια της Ελληνικής Μυθολογίας, προβάλλοντας παράλληλα την ομορφιά του ελληνικού τοπίου και των αρχαιολογικών χώρων. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς αποκαλύπτονται οι διαδεδομένοι μύθοι που αφορούν στις θεότητες Αφροδίτη, τη θεά του Έρωτα και της Αθηνάς, τη θέα της Σοφίας. Αναφορά στους μύθους που συνδέονται με τη γέννησή τους, τους τόπους λατρείας, αλλά και τα στοιχεία που συνδέουν τις δύο θεότητες.

 

17:00     ΒΑΛΚΑΝΙΟΣ ΠΡΑΜΑΤΕΥΤΗΣ  (Ε)     W

Επεισόδιο 5ο: «Βιέννη και Τεργέστη: Η πρωτεύουσα του Ελληνισμού της ευρωπαϊκής  διασποράς και το επίνειό της»

Η περιδιάβαση στη Βιέννη, στο κέντρο του Απόδημου Ελληνισμού, ολοκληρώνεται στην πέμπτη εκπομπή του «Βαλκάνιου Πραματευτή». Μας ξεναγούν στους χώρους που είναι δεμένοι με τη δράση των Ελλήνων, ο καθηγητής Πολυχρόνης Ενεπεκίδης, η ιστορικός Βασιλική Σειρηνίδου, ο πρέσβης της Ελλάδας Χρήστος Αλεξανδρής, κ.ά.Η κάμερα αποτυπώνει τον πλούσιο διάκοσμο της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας, των Ελλήνων αποδήμων που πολιτογραφήθηκαν Αυστριακοί, αναζητά τους αποδήμους που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην κοινωνική και πνευματική ζωή της πόλης, όπως τον μαικήνα της μουσικής της Βιέννης Νικόλαο Δούμπα από τη Βλάστη Κοζάνης και αναζητά στο παλιό νεκροταφείο της πόλης τους έγκριτους Μακεδόνες, Ηπειρώτες και Θεσσαλούς που έμειναν για πάντα στη Βιέννη. Ένας από τους απογόνους των πρώτων Ελλήνων που έφτασαν το 18ο αιώνα στη Βιέννη είναι ο καθηγητής Μαξ Ντιμίτερ Πέϊφους, που μιλάει για την καταγωγή του και τον Ελληνισμό της αυστριακής πρωτεύουσας. Ο καθηγητής Πέϊφους, που κατέχει την ελληνική γλώσσα, είναι απόγονος της οικογένειας Τίρκα, που έφτασε στη Βιέννη από τη Μοσχόπολη της Βορείου Ηπείρου.Στην Τεργέστη, που διατηρεί και σήμερα ανθηρή ελληνική κοινότητα, οι Έλληνες δραστηριοποιήθηκαν εκτός από το εμπόριο και σε ασφαλιστικές και ναυτιλιακές εταιρείες (Ράλλης, Σκαραμαγκάς, Σταμάτης, κ.ά.).

Ονομαστά είναι τα αρχοντικά και τα «παλάτσο» των Ελλήνων, όπως του Σκαραμαγκά, του Ράλλη, του Γαλάτη, του Γεωργιάδη, κ.ά. Η πλούσια δραστηριότητα και η συμβολή των Ελλήνων στην οικονομική ανάπτυξη  της πόλης αποτυπώνεται στα μουσεία όπως το Μουσείο και η Πινακοθήκη της Ελληνικής Κοινότητας, το Μουσείο Ιωάννη Σκαραμαγκά, το Μουσείο Σταυρόπουλου, η πλούσια βιβλιοθήκη της Ελληνικής Κοινότητας, με παλιές ελληνικές εφημερίδες και παλαίτυπα βιβλία κ.ά. Στην Τεργέστη συνεχίζει ακόμα και σήμερα να λειτουργείται στα ελληνικά η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και να λειτουργεί ελληνικό σχολείο. Ο Έλληνας Κυριάκος Κατράρος σχεδίασε το Χρηματιστήριο της Τεργέστης και ήταν ο πρώτος πρόεδρός του. Οι εντυπωσιακοί τάφοι στο ορθόδοξο νεκροταφείο, όπως της οικογένειας Σκαραμαγκά, με επιτύμβια γλυπτά, δείχνουν την οικονομική, κοινωνική και πνευματική ανάπτυξη των Ελλήνων της Τεργέστης. Οι Έλληνες της πόλης ενέπνευσαν στον Ιρλανδό συγγραφέα Τζέϊμς Τζόϊς – κατά την παραμονή του, στις αρχές του 20ού αιώνα, στην Τεργέστη – το μυθιστόρημα «Οδυσσέας», που θεωρείται ένα από τα λογοτεχνικά αριστουργήματα του περασμένου αιώνα. Για τη δράση των Ελλήνων της Τεργέστης μιλούν στην τηλεοπτική σειρά, μέλη της ελληνικής κοινότητας, όπως ο Ευάγγελος Πανταρότας και ο ιερέας της ελληνικής εκκλησίας Τιμόθεος Ελευθερίου, ενώ σημαντική ήταν η συμβολή της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών Όλγας Κατσιαρδή- Hering, (που αφιέρωσε το θέμα της διδακτορικής της διατριβής στον Ελληνισμό της Τεργέστης), της Μαρίνας Κέδρου και του Έλληνα προξένου Μενέλαου Παππά.

18:00     ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ   W

ΕΡΤ  ΑΘΛΗΤΙΚΑ/Δελτίο στη Νοηματική/ Δελτίο για Πρόσφυγες/ ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ

18:30     ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΞΕΝΟΣ  (Ε)     W

Επεισόδιο 5ο: «Η Συνθήκη της Λωζάνης – Το Τίμημα»

Στο πέμπτο επεισόδιο της σειράς, με τίτλο «Η Συνθήκη της Λωζάνης – Το Τίμημα» παρουσιάζονται τα εξής:

-Η διπλωματική σημασία της Συνθήκης της Λωζάνης.

-Οι ανθρωπιστικές της συνέπειες.

-Μαρτυρίες από την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.

-Μαρτυρίες από την Μακεδονία.

-Η ζωή των προσφύγων σε Ελλάδα και Τουρκία.

-Πώς βλέπουν οι απόγονοι των προσφύγων την ανταλλαγή πληθυσμών.

19:00     ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ   (Ε)     W

Επεισόδιο 18o: Το χρονικό διάστημα 1923-1924 στην ελληνική πολιτική σκηνή συμβαίνουν τα              ακόλουθα γεγονότα: Το αντεπαναστατικό-επίσης στρατιωτικό-κίνημα με ορμητήριο την Κόρινθο              (Οκτώβριος 1923) αποτυγχάνει, από την Επαναστατική Κυβέρνηση προκηρύσσονται και διεξάγονται εκλογές τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου με νίκη των Φιλελευθέρων, ο Ελευθέριος Βενιζέλος  επιστρέφει ως πρωθυπουργός τον Ιανουάριο του 1924, αλλά η διαφωνία του με τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου στο ζήτημα του στρατού τον οδηγεί σε παραίτηση, και ο τελευταίος αναλαμβάνει τη  διακυβέρνηση της χώρας.

Ο Βασιλιάς Γεώργιος Β΄ έχει ήδη αποχωρήσει «προσωρινά» (Δεκέμβριος  1923), και η Δ΄ Συντακτική Εθνοσυνέλευση που προκύπτει από τις εκλογές εγκαθιδρύει την Αβασίλευτη Δημοκρατία (Μάρτιος 1924).

Το ίδιο διάστημα το προσφυγικό ζήτημα εμμένει, η πολύκροτη εργατική απεργία του Πειραιά (Αύγουστος 1923) αιματοκυλίζεται και η επιχείρηση κατάληψης της Κέρκυρας από τους Ιταλούς (Αύγουστος 1923) καταλήγει στην αποχώρησή τους τον επόμενο μήνα, με παρέμβαση  της Κοινωνίας των Εθνών.

Τη διετία αυτή στη διεθνή σκηνή αξιοσημείωτα γεγονότα είναι η εισβολή της Γαλλίας στο Ρουρ για να υποχρεώσει την Γερμανιά να συμμορφωθεί με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, η πρωτοφανής στα παγκόσμια χρονικά υποτίμηση του γερμανικού μάρκου, το  αποτυχημένο πραξικόπημα του Χίτλερ, ο θάνατος του ηγέτη της Ρωσικής Επανάστασης Λένιν  και η δολοφονία του σοσιαλιστή Ματτεότι  από τον Μουσολίνι που αποδεικνύει τις προθέσεις του φασισμού στην Ιταλία.

19:40     ONE WAY TICKET   (Ε)     W

               Επεισόδιο 9ο: «Μιλάνο»

Μόδα, τέχνη, όπερα, ντιζάιν, αρχιτεκτονική. Βρισκόμαστε στο μητροπολιτικό Μιλάνο, το οικονομικό κέντρο της Ιταλίας. Περπατάμε στην piazza del Duomo και μπαίνουμε στον επιβλητικό καθεδρικό ναό του Μιλάνου. Μαθαίνουμε τα πάντα για τις τελευταίες επιταγές της μόδας από τις βιτρίνες της via Montenapoleone, επισκεπτόμαστε τη θρυλική Σκάλα του Μιλάνου και συναντάμε τον Hλία Τζεμπετονίδη, τον πρώτο αλλοδαπό και νεότερο casting director στα 240 χρόνια της ιστορίας της Οπερας της Σκάλας του Μιλάνου.

Συνεχίζουμε την βόλτα μας στο μεγαλύτερο επιστημονικό μουσείο της Ιταλίας, το Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας «Λεονάρντο Ντα Βίντσι» όπου μας ξεναγεί η Μαρία Ξανθουδάκη, διευθύντρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων, και παίρνουμε πολύτιμες συμβουλές από την Ειρήνη Ποντικάκη, παιδορευματολόγο στο κεντρικό νοσοκομείο «Gaetano Pini» του Μιλάνου.

20:40     Ο  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΗΝ  ΩΡΑ  ΤΟΥ  με τον Σάκη Αρναούτογλου    W  

20:55     ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ  W

ΑΘΛΗΤΙΚΑ/ Δελτίο για Πρόσφυγες / ΚΑΙΡΟΣ

22:20     ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ  (Ε)          

«Οι περιπέτειες του Ηρακλή Πουαρό»

(Agatha Christie’s Poirot)

Αστυνομική-δραματική σειρά μυστηρίου, συμπαραγωγής  Αγγλίας-ΗΠΑ 2008.

Σκηνοθεσία: Νταν Ριντ.

Σενάριο: Πίτερ Φλάνερι (βασισμένο στο ομότιτλο αστυνομικό μυθιστόρημα της Άγκαθα Κρίστι).

Πρωταγωνιστούν: Ντέιβιντ Σάτσετ (στο ρόλο του Πουαρό), Ντέιβιντ Γέλαντ, Τζεμάινα Ρούπερ, Τζόι Γουόναμεϊκερ, Καρολάιν Ο’ Νιλ, Λούσι Λίμαν.

(Κύκλος 11ος). Επεισόδιο 3ο: «Το χαμόγελο της Μέδουσας» (Third Girl)

Υπόθεση: Η νεαρή κληρονόμος Νόρμα Ρέσταρικ εξομολογείται στον Ηρακλή Πουαρό ότι είναι πιθανό να έχει διαπράξει φόνο -και μοιάζει να λέει την αλήθεια. Η γκουβερνάντα της βρίσκεται σύντομα νεκρή και το στενό περιβάλλον της Νόρμα φοβάται για την πνευματική της υγεία. Με τη βοήθεια της συγγραφέως αστυνομικών μυθιστορημάτων Αριάδνης Όλιβερ, ο Πουαρό ανακαλύπτει μία συνωμοσία που έχει τις ρίζες της σε μία τραγική οικογενειακή ιστορία. Θα χρειαστεί άραγε να πάρει και αποφάσεις ζωής και θανάτου, προκειμένου ν’ αποκαλύψει τη σοκαριστική αλήθεια;

24:00    ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΚΑΙΡΟΣ    W

DOC AFTER

00:30    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  (Ε    

            «ΝΕΕΣ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ»  

              (MISSION EXPLORATION: NOMAD’ S LAND)

Ταξιδιωτικό  ντοκιμαντέρ 15 ωριαίων επεισοδίων,  παραγωγής Γαλλίας 2009 – 2013.

Επεισόδιο 4ο: «Κιργιστάν» – (Kirghistan)

01:30    ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ  

            «Στροφή προς την κόλαση» (Dead end)

Ταινία τρόμου και φαντασίας, παραγωγής  Γαλλίας 2003.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Ζαν-Μπατίστ Αντρεά, Φαμπρίς Κανεπά.

Παίζουν: Ρέι Γουάιζ, Αλεξάντρα Χόλντεν, Λιν Σέι, Μικ Κέιν, Άμπερ Σμιθ.

Διάρκεια: 80΄

Υπόθεση: Τα τελευταία 20 χρόνια ο Φρανκ Χάρινγκτον συνηθίζει να παίρνει το αυτοκίνητο και την οικογένειά του και να πηγαίνει να γιορτάσει τα Χριστούγεννα με την πεθερά του. Κάθε χρόνο ακολουθεί την ίδια διαδρομή. Φέτος όμως αποφάσισε να κόψει δρόμο. Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος της ζωής του. Ο εφιάλτης ξεκινά. Μια μυστηριώδης γυναίκα, που τριγυρνά στο δάσος με λευκά κουρέλια, σκορπά το θάνατο στο πέρασμά της. Ένα μυστηριώδες μαύρο αμάξι, χωρίς οδηγό, εγκλωβίζει έναν-έναν τους πρωταγωνιστές μέσα σ’ αυτό, οδηγώντας τους όμως πού; Δεν υπάρχουν πινακίδες που να δείχνουν τη σωστή κατεύθυνση και η μόνη πινακίδα που εμφανίζεται, δείχνει έναν προορισμό στον οποίο δεν μπορούν να φτάσουν ποτέ. Σιγά-σιγά οι πρωταγωνιστές αρχίζουν να καταρρέουν, να πεθαίνουν, να πανικοβάλλονται, να οδηγούνται στην παράνοια και σκοτεινά, καλά κρυμμένα μυστικά, αρχίζουν να αποκαλύπτονται.

Η ταινία τιμήθηκε με 7 βραβεία, μεταξύ αυτών:

  • 2003 – Βραβείο κοινού στα San Sebastián Horror and Fantasy Film Festival.
  • 2003 – Βραβείο Επιτροπής στο Fant-Asia Film Festival.
  • 2003 – Μεγάλο Βραβείο European Fantasy Film in Silver στο Brussels International Festival of Fantasy Film.
  • 2003 – Βραβείο κοινού Pegasus στο Brussels International Festival of Fantasy Film.

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ:

03:00      ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ – ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ (Ε) ημέρας –W

03:30      ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ (Ε) ημέρας –W

04:00     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «CURIOSITY»  (Ε) ημέρας 

05:00     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  «COAST AUSTRALIA»  (Ε) ημέρας  

06:00     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «E2 DESIGN» (Ε) ημέρας