ΕΡΤ1-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 11-17.02.2017

ΕΡΤ1-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 11-17.02.2017

ΣΑΒΒΑΤΟ, 11/2/2017

07:00    ΜΑΖΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  W   

Η νέα πρωινή εκπομπή «Μαζί το Σαββατοκύριακο», με την Ελένη Χρονά και τον Γιάννη Σκάλκο, θα είναι μαζί σας κάθε Σαββατοκύριακο από τις 07:00 έως και τις 10:00 το πρωί.

Η Ελένη Χρονά και ο Γιάννης Σκάλκος μας ενημερώνουν για όλα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία, την υγεία, στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, στο περιβάλλον και γενικά στον κόσμο.

Επίσης, η εκπομπή ασχολείται και με θέματα που αξίζουν της προσοχής μας, όπως σπουδαίες δράσεις σε απομακρυσμένες γωνιές της Ελλάδας, Έλληνες που διακρίνονται για τη δράση τους και το έργο τους σε κάθε γωνιά του πλανήτη, καινοτόμοι επιχειρηματίες που ανοίγουν τα φτερά τους κόντρα στην κρίση κ.ά.

Παρουσίαση: Γιάννης Σκάλκος, Ελένη Χρονά.

Αρχισυνταξία: Πιέρρος Τζανετάκος.

Σκηνοθεσία: Αντώνης Μπακόλας.

Διεύθυνση παραγωγής: Αλίκη Θαλασσοχώρη.

Δημοσιογραφική ομάδα: Αθηνά Σαλούστρου, Νάσια Μπουλούκου.

10:00    ΠΑΜΕ ΑΛΛΙΩΣ  W   

Ο Τάκης Σαράντης και η Έλενα Μπουζαλά, κάθε Σαββατοκύριακο από τις 10:00 έως τις 12:00, προσεγγίζουν την επικαιρότητα «αλλιώς».

Με διαφορετική ματιά στην πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική και αθλητική επικαιρότητα, με θέματα και συνεντεύξεις από την Αθήνα και την Περιφέρεια και με ανατρεπτική διάθεση για όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Παρουσίαση: Τάκης Σαράντης, Έλενα Μπουζαλά.

Αρχισυνταξία: Βασίλης Παπανικολάου.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.

Διεύθυνση παραγωγής: Αλίκη Θαλασσοχώρη.

Δημοσιογραφική ομάδα: Νάσια Μπουλούκου, Ρούλα Κρικώνη.

12:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ   W

12:30    ΕΠΤΑ  W

Με τη Βάλια Πετούρη.

Ενημερωτική εκπομπή, με καλεσμένο το πολιτικό πρόσωπο της εβδομάδας και θέμα την ανασκόπηση της επικαιρότητας, το επταήμερο που πέρασε.

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Βάλια Πετούρη.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Μανιώ Μάνεση.

Σκηνοθεσία:  Αντώνης Μπακόλας

Διεύθυνση παραγωγής: Νάντια Κούσουλα

13:30    EUROPE   W

Εκπομπή με την Εύα Μπούρα.

Πρόκειται για μία εβδομαδιαία  τηλεοπτική εκπομπή  στοχευμένη στις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. σε μία κρίσιμη και μεταβατική περίοδο για την Ευρώπη.

Μέσα από αναλυτικά ρεπορτάζ, εκτενή αφιερώματα και αποστολές, συνεντεύξεις με ευρωβουλευτές και ειδικούς αναλυτές και συνεργασία με το τηλεοπτικό κανάλι Europarl T.V.  η εκπομπή «Εurope» στοχεύει να αναδείξει μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως η μετανάστευση, η ανεργία,  η ανάπτυξη, το περιβάλλον, η ενέργεια κλπ., να καλύψει θέματα που ενδιαφέρουν τους Ευρωπαίους πολίτες και δεν αποκτούν πρωτεύουσα θέση στην ειδησεογραφία αλλά  και να καταγράψει  τα νέα δεδομένα της ευρωπαϊκής προοπτικής.

Έρευνα-Παρουσίαση:  Εύα Μπούρα.

Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης.

Διεύθυνση παραγωγής : Νεκταρία Δρακουλάκη

ΣΑΒΒΑΤΟ, 11/2/2017

15:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ+ ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ  W     

16:00    EΡΤreport   W      ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

Με τη Εμμανουέλλα Αργείτη, τη Μαρίνα Δεμερτζιάν και τη Μάχη Νικολάρα.

Τρεις ρεπόρτερ διερευνούν θέματα που αναδεικνύουν τα σύγχρονα διλήμματα, προβλήματα ή επιτεύγματα της ελληνικής κοινωνίας και οι τηλεθεατές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν πώς εξελίσσεται η έρευνά τους.

Η Εμμανουέλλα Αργείτη, η Μαρίνα Δεμερτζιάν και η Μάχη Νικολάρα, αναζητούν πτυχές της επικαιρότητας, καταγράφουν τις ιστορίες εκεί όπου συμβαίνουν και φωτίζουν τους πραγματικούς πρωταγωνιστές της καθημερινότητας. Παρουσιάζουν την ευρύτερη δυνατή γκάμα απόψεων, αναγνώσεων και αντιθέσεων που απασχολούν τη δημόσια συζήτηση.

Οι τρεις ρεπόρτερ μας προσκαλούν στο «εργαστήριο» του ρεπορτάζ. Ο τηλεθεατής, τις παρακολουθεί εν δράσει: να συζητούν, να προβληματίζονται, να αναρωτιούνται, να απογοητεύονται αλλά και να ερευνούν σε βάθος.

Παρουσίαση-Αρχισυνταξία: Εμμανουέλλα Αργείτη, Μαρίνα Δεμερτζιάν  Μάχη Νικολάρα

Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρεμούνδος

Διεύθυνση Παραγωγής: Περικλής Παπαδημητρίου

17:00    Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ  ΧΡΟΝΟΥ  W     ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 

Με τον Χρίστο Βασιλόπουλο                                      

Εκπομπή 9η «SOCRATES, το θρυλικό ελληνικό συγκρότημα»

18:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ W

18:30    ΕΣ ΑΥΡΙΟΝ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ   W    ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Μετά τους δύο επιτυχημένους κύκλους της σειράς «Ες αύριον τα σπουδαία», οι Έλληνες σκηνοθέτες στρέφουν, για μία ακόμη φορά, το φακό τους στο αύριο του Ελληνισμού, κινηματογραφώντας μια άλλη Ελλάδα, αυτήν της δημιουργίας και της καινοτομίας.

Μέσα από τα επεισόδια της σειράς προβάλλονται οι νέοι επιστήμονες, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και αθλητές που καινοτομούν και δημιουργούν με τις δικές τους δυνάμεις. Η σειρά αναδεικνύει τα ιδιαίτερα γνωρίσματα και πλεονεκτήματα της νέας γενιάς των συμπατριωτών μας, αυτών που θα αναδειχθούν στους αυριανούς πρωταθλητές στις επιστήμες, στις Τέχνες, στα Γράμματα, παντού στην κοινωνία.

Όλοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι, άγνωστοι ακόμα στους πολλούς ή ήδη γνωστοί, αντιμετωπίζουν δυσκολίες και πρόσκαιρες αποτυχίες, που όμως δεν τους αποθαρρύνουν. Δεν έχουν ίσως τις ιδανικές συνθήκες για να πετύχουν ακόμα το στόχο τους, αλλά έχουν πίστη στον εαυτό τους και στις δυνατότητές τους. Ξέρουν ποιοι είναι, πού πάνε και κυνηγούν το όραμά τους με όλο τους το είναι.

Μέσα από το νέο κύκλο της σειράς της δημόσιας τηλεόρασης, δίνεται χώρος έκφρασης στα ταλέντα και τα επιτεύγματα αυτών των νέων ανθρώπων.Προβάλλεται η ιδιαίτερη προσωπικότητα, η δημιουργική ικανότητα και η ασίγαστη θέλησή τους να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, αξιοποιώντας στο μέγιστο το ταλέντο και τη σταδιακή αναγνώρισή τους από τους ειδικούς και από το κοινωνικό σύνολο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Επεισόδιο 5ο «Σιωπηλός παρατηρητής» του Χρήστου Καρτέρη

Στο πλαίσιο της μετάδοσης του τρίτου κύκλου της σειράς ντοκιμαντέρ «Ες αύριον τα σπουδαία», το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 18:30 στην ΕΡΤ1, προβάλλεται το επεισόδιο με τίτλο «Σιωπηλός παρατηρητής», του σκηνοθέτη Χρήστου Καρτέρη.

Η Νατάσα Ευσταθίου είναι μουσικοτεχνολόγος και διευκολύντρια της πρωτοποριακής μεθόδου  iMUSE.

Η μη επεμβατική μέθοδος iMUSE, είναι ένα πολυαισθητηριακό διαδραστικό τεχνολογικό περιβάλλον που δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους με νοητικές και σωματικές αναπηρίες και ηλικιωμένους να αυτενεργήσουν πραγματοποιώντας δραστηριότητες που διαφορετικά θα τους ήταν αδύνατες, να εκφραστούν ελεύθερα και να αναπτύξουν επικοινωνιακές δεξιότητες, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και ευημερίας τους.

Στο επεισόδιο παρακολουθούμε μια μέρα από τη ζωή της Νατάσας Ευσταθίου.Μας αναλύει τι είναι το iMUSE, για τη χρήση του και τα οφέλη του. Πώς ασχολήθηκε με αυτό, την επαφή με τους χρήστες της μεθόδου και τα οφέλη που προσφέρει στη ζωή των χρηστών αλλά και για τις αλλαγές που συνέβησαν σε εκείνη μέσα από την ενασχόληση της με το iMUSE. Επίσης, βλέπουμε τι γίνεται σε μία συνεδρία, καθώς και απόψεις και εμπειρίες από χρήστες του iMUSE.

Μας μιλάνε ο Phil Ellis, εφευρέτης της μεθόδου iMUSE και καθηγητής της Νατάσας, αλλά και άτομα που σχετίζονται μαζί της, όπως η κυρία Άννα Δανοπούλου (Προισταμένη Ιατρός Ασύλου Ανιάτων, Παθολόγος), η κυρία Νεκταρία Βαζούρα (Πρόεδρος Ένωσης γονέων και φίλων ατόμων με σύνδρομο Ρετ «Άγγελοι Γης»), καθώς και η κυρία Λίνα Ευσταθίου, η μητέρα της.

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Χρήστος Καρτέρης

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Νίκος Καρανικόλας

Μοντάζ: Χάρης Μαυροφοράκης

Ηχοληψία: Γιάννης Αντύπας

Βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτης Σκορδίλης

Τεχνική Επεξεργασία – Εξοπλισμός: RGB Studios

Εκτέλεση παραγωγής: See- Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών

19:00    ΟΙΝΟΣ Ο ΑΓΑΠΗΤΟΣ   W            ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ

Η νέα εκπομπή «Οίνος ο αγαπητός», μας ταξιδεύει στους δρόμους του κρασιού της Ελλάδας.

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει μακρά παράδοση στην καλλιέργεια της αμπέλου και στην παραγωγή κρασιού. Η χώρα μας διαθέτει πολλές και διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών, ενώ τα ελληνικά κρασιά κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις διεθνείς αγορές.

Με ξεναγό τον οινολόγο δρ. Δημήτρη Χατζηνικολάου, θα ταξιδέψουμε στις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της χώρας μας. Από τη Νεμέα μέχρι τη Δράμα και από τη Σαντορίνη μέχρι τη Νάουσα, θα επισκεφτούμε οινοποιεία, αμπελώνες και κελάρια, θα δοκιμάσουμε μεθυστικά κρασιά -λευκά, κόκκινα, ροζέ, αφρώδη, γλυκά, λιαστά, ημίγλυκα, αλλά και αποστάγματα- και θα συνομιλήσουμε με ειδικούς και λάτρεις του «οίνου του αγαπητού».

Σ’ αυτό το διαφορετικό ταξίδι στη Διονυσιακή Ελλάδα, θα γνωρίσουμε τις διαφορετικές ποικιλίες που καλλιεργούνται ανά περιοχή, ντόπιες και ξενικές, τα κρασιά που παράγουν, τις ιδιαιτερότητές τους και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τη διαδικασία. Θα μάθουμε πώς να διαλέξουμε το κατάλληλο μπουκάλι κρασί για κάθε περίσταση, με τι να το συνταιριάξουμε και πώς να το απολαύσουμε στο μέγιστο. Θα καταρρίψουμε μύθους για το κρασί και θα μυηθούμε στην τέχνη της οινογνωσίας, γιατί η απόλαυση ενός ποτηριού καλό κρασί μπορεί να γίνει ιεροτελεστία.

Προορισμοί: Νεμέα, Μαντινεία, Σαντορίνη, Μεσόγεια, Δράμα, Παγγαίο, Επανομή, Νάουσα, Ραψάνη, Όσσα Λαγκαδά, Μετέωρα, Ηλεία, Πάτρα, Αίγιο.

Επεισόδιο 4ο: «Σαντορίνη» Β΄ ΜΕΡΟΣ

Γνωρίζουμε τις ερυθρές ποικιλίες σταφυλιού του νησιού: το μαντηλάρι και το μαυροτράγανο. Επισκεπτόμαστε τα οινοποιία SantoWines και Σιγάλα και το μουσείο οίνου του Κουτσογιαννόπουλου.  Καταρρίπτουμε το μύθο: Το θολό είναι κακό; Επίσης, μαθαίνουμε πως ανοίγουμε μία φιάλη και τη χρησιμότητα του οινοχόου. Τέλος, δοκιμάζουμε τοπικά εδέσματα και τα συνταιριάζουμε με το σωστό κρασί στο εστιατόριο «Σελήνη».

 ΣΑΒΒΑΤΟ, 11/2/2017

20:00     ΚΛΑΣΙΚΟΙ  ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ

ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ (Ε)   

«Ντετέκτιβ Μέρντοχ»  (Murdoch mysteries)  (Α΄ κύκλος)

Πολυβραβευμένη σειρά μυστηρίου εποχής, παραγωγής Καναδά 2008-2016.

Η σειρά διαδραματίζεται στο Τορόντο το 1895. Ο ντετέκτιβ Ουίλιαμ Μέρντοχ, χρησιμοποιώντας τα πιο σύγχρονα μέσα της Εγκληματολογίας και με τη βοήθεια των σύγχρονων επιστημονικών ανακαλύψεων, εξιχνιάζει τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα του Τορόντο των αρχών του 20ού αιώνα. Καθώς μαζί με την ομάδα του κατορθώνουν το αδύνατο, αναβιώνουν μέσα από τις έρευνές τους πραγματικά θέματα, καθώς και ιστορικά πρόσωπα που έζησαν έναν αιώνα πριν!

Τον Μέρντοχ, στις έρευνές του, βοηθούν τρία πρόσωπα: ο επιθεωρητής Μπράκενριντ, η γιατρός Τζούλια Όγκντεν και ο άπειρος, αλλά ενθουσιώδης αστυνομικός, Τζορτζ Κράμπτρι.

Ο Μπράκενριντ είναι ο προϊστάμενος του Μέρντοχ που έχει αδυναμία στο ουίσκι, προτιμάει τις πιο συμβατικές μεθόδους έρευνας, αλλά χαίρεται και καμαρώνει όταν τα πράγματα πάνε κατ’ ευχήν!

Η γιατρός είναι θαυμάστρια του Μέρντοχ και των εκκεντρικών μεθόδων του και βοηθάει πολύ στη λύση των μυστηρίων, καθώς αποκαλύπτει -με τη βοήθεια της Παθολογίας- αποδεικτικά στοιχεία.

Τέλος, ο Κράμπτρι, που ονειρεύεται να γίνει συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, είναι ο πιστός βοηθός του Μέρντοχ.

Πρωταγωνιστούν οι Γιάνικ Μπίσον (στο ρόλο του ντετέκτιβ Ουίλιαμ Μέρντοχ), Τόμας Κρεγκ (στο ρόλο του επιθεωρητή Μπράκενριντ), Έλεν Τζόι (στο ρόλο της γιατρού Τζούλια Όγκντεν),

 ΣΑΒΒΑΤΟ, 11/2/2017

Τζόνι Χάρις (στο ρόλο του αστυνομικού Τζορτζ Κράμπτρι). Επίσης, πολλοί guest stars εμφανίζονται στη σειρά.

Βραβεία: Τζέμινι:

Καλύτερου έκτακτου ανδρικού ρόλου σε δραματική σειρά – 2008

Καλύτερης πρωτότυπης μουσικής επένδυσης σε πρόγραμμα ή σειρά – 2008, 2009

Καναδικό Βραβείο Οθόνης:

Καλύτερου μακιγιάζ στην Τηλεόραση – 2015

Καλύτερης ενδυματολογίας στην Τηλεόραση – 2015

Επίσης, η σειρά απέσπασε και πολλές υποψηφιότητες.

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς μεταδόθηκε το 2008 και από τότε μεταδόθηκαν ακόμη 150 επεισόδια.

Επεισόδιο 9ο. Ένας εγγαστρίμυθος ομολογεί το φόνο του αλκοολικού πατέρα του, όμως ο Μέρντοχ διαπιστώνει πως πολλά στοιχεία δεν ταιριάζουν, κάτι άλλο πρέπει να συμβαίνει. Γιατί προστατεύει τον πραγματικό δολοφόνο, μήπως γιατί ήταν ο δίδυμος αδελφός του;

Στο μεταξύ, ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ εμφανίζεται στην πόλη με δικούς του σκοπούς.

20:55     ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ + ΑΘΛΗΤΙΚΑ  + ΚΑΙΡΟΣ   W           

22:00    ΣΙΝΕΜΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ    GR

            «ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ»

Κοινωνικό δράμα, παραγωγής 1981.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Πανουσόπουλος .

Παίζουν: Άρης Ρέτσος, Μπέτυ Λιβανού, Γιώργος Σίσκος, Δημήτρης Πουλικάκος, Δώρα Βολανάκη, Θέμις Μάνεσης, Κωνσταντίνος Τζούμας, Σοφία Αλιμπέρτη

Διάρκεια: 106΄

Υπόθεση: Ένας φοιτητής και μέλος μιας παρέας μηχανόβιων, ο Χάρης, ζει με τη χήρα μητέρα του σ’ ένα αθηναϊκό διαμέρισμα. Μ’ ένα τηλεσκόπιο παρακολουθεί μανιωδώς μια μεγαλύτερη γυναίκα, τη Στέλλα, που ζει με τον άνδρα της και την κόρη της σ’ ένα παρόμοιο διαμέρισμα, στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Μέρα τη μέρα, όλο και περισσότερο μπαίνει στη ζωή και στις καθημερινές συνήθειές της ώσπου την ερωτεύεται. Την παίρνει τηλέφωνο και επικοινωνεί άμεσα μαζί της. Ένα κυριακάτικο πρωινό, η Στέλλα διασχίζει το δρόμο που τους χωρίζει, τον επισκέπτεται στο διαμέρισμά του και του δίνεται με πάθος. Όμως ότι έγινε τελειώνει αυθημερόν, και η Στέλλα γυρίζει στην οικογένειά της και στη ρουτίνα της ζωής της. Τι πιθανότητες έχει η αγάπη σε αυτή την πόλη;

24:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ  W  

00:30    CINE AFTER

ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ – ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (E)        

«Ψάχνοντας τον Sugarman»  (Searching for Sugar Man)

Ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγής Σουηδίας-Αγγλίας 2012.

Σκηνοθεσία-μοντάζ:  Μαλίκ Μπεντζελούλ.

Πρωταγωνιστούν: Στέφαν Σένγκερμαν, Μαλίκ Μπεντζελούλ, Κρεγκ Μπαρθόλομιου Στρίντομ, Σίξτο Ροντρίγκεζ, Ντένις Κόφι.

Διάρκεια: 80΄

Υπόθεση: Η απίστευτη ιστορία του πιο διάσημου – άγνωστου μουσικού.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 δύο μουσικοί παραγωγοί ανακαλύπτουν σ’ ένα μπαρ του Ντιτρόιτ έναν μουσικό. Γοητεύονται από τη μουσική και ιδιαίτερα τους στίχους του. Στίχοι ρεαλιστικοί, που μιλούν για τους ταπεινούς ανθρώπους, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τη φτώχεια. Ηχογραφούν δύο άλμπουμ, τα οποία αποτυγχάνουν πλήρως στις ΗΠΑ. Ύστερα απ’ αυτό ο μουσικός εξαφανίζεται σαν να τον κατάπιε η γη. Κάποιες φήμες λένε πως ένα βράδυ, έπειτα από μία συναυλία, αυτοκτόνησε επί σκηνής.

Τυχαία μία κασέτα του έφτασε στη Νότια Αφρική, σε μια δύσκολη εποχή και ο Σίξτο Ροντρίγκεζ -αυτό είναι το όνομα του άγνωστου καλλιτέχνη- μετατράπηκε σε βασιλιά του ροκ και τα τραγούδια του, που εκεί σημείωσαν μια αναπάντεχη, τεράστια επιτυχία, πήραν τη μορφή διαμαρτυρίας για τους ανθρώπους που μάχονταν το κατεστημένο και αγωνίζονταν ενάντια στην πολιτική του απαρτχάιντ.

Τριάντα χρόνια μετά, δύο Νοτιοαφρικανοί θαυμαστές του Ροντρίγκεζ αποφασίζουν να μάθουν την αλήθεια για τη ζωή του. Και επειδή η ζωή γράφει τα καλύτερα και πιο απίθανα σενάρια, τον ανακαλύπτουν να ζει κάπου στην Αμερική. Ο Ροντρίγκεζ με έκπληξη μαθαίνει πως στη Νότια Αφρική είναι ένα είδωλο. Το επόμενο βήμα είναι να ταξιδέψει μέχρι εκεί και να δώσει συναυλίες.

Όσκαρ ντοκιμαντέρ και πολλά φεστιβαλικά βραβεία για μία απίστευτη, αλλά πραγματική ιστορία, η οποία μετατρέπεται δεξιοτεχνικά σ’ ένα συγκινητικά αγωνιώδες κινηματογραφικό ταξίδι. Πρόκειται για το πορτρέτο ενός εμπορικά περιθωριακού, πολιτικά συνειδητοποιημένου και μουσικά πρωτοποριακού καλλιτέχνη, αλλά και για την πρωτότυπη περιγραφή και ανάλυση της πολιτιστικής νοοτροπίας μίας ολόκληρης εποχής.

Βραβεία:

Όσκαρ Kαλύτερου Ντοκιμαντέρ 2013.

Bafta Awards – Kαλύτερο Ντοκιμαντέρ

Tribeca Film Festival – Βραβείο Κοινού

Sundance Film Festival  – Βραβείο Κοινού, Ειδικό Βραβείο Επιτροπής.

Göteborg  FILM FESTIVAL – Βραβείο Κοινού.

London Critics Circle Film Awards – Ντοκιμαντέρ της χρονιάς.

National Society Of Film Critics Awards, USA – Καλύτερο Ντοκιμαντέρ.

Writers Guild Of America – Καλύτερο σενάριο ντοκιμαντέρ.

Amsterdam International Documentary Film Festival – Βραβείο Κοινού.

Los Angeles Film Festival – Βραβείο Κοινού.

Φεστιβάλ Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» – Golden Athena (Χρυσή Αθηνά).

ΣΑΒΒΑΤΟ, 11/2/2017

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ:

02:00  ΟΙΝΟΣ Ο ΑΓΑΠΗΤΟΣ (Ε) ημέρας – W

03:00  ΕΡΤreport (Ε) ημέρας – W

04:00  ΕΠΤΑ (Ε) ημέρας – W

05:00  EUROPE  (Ε) ημέρας – W

06:30  ΕΣ ΑΥΡΙΟΝ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ (Ε) – W

ΚΥΡΙΑΚΗ,  12/2/2017

07:00    ΜΑΖΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  W   

            Με την Ελένη Χρονά και τον Γιάννη Σκάλκο

10:00    ΠΑΜΕ ΑΛΛΙΩΣ  W   

            Με τον Τάκη Σαράντη και την Έλενα Μπουζαλά

 12:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ   W

 12:15    ΕΠΩΝΥΜΩΣ   W

Με τον Βασίλη Ταλαμάγκα.

«Το Αρχείο της ΕΡΤ αποκαλύπτεται» Γ΄ ΜΕΡΟΣ

Πρόκειται για το πλουσιότερο οπτικοακουστικό Aρχείο της χώρας, που περιλαμβάνει ένα εκατομμύριο τεκμήρια, τα οποία αποτελούν ανεκτίμητο εθνικό πλούτο ιστορικής και πολιτιστικής αξίας.

Στην εκπομπή μιλούν πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν σε εκπομπές της ΕΡΤ τις δεκαετίες που προηγήθηκαν, ενώ θα παρουσιαστούν σε πρώτη προβολή σημαντικά ιστορικά ντοκουμέντα.

Αρχισυνταξία: Ματίνα Καραμίντζου

Διεύθυνση παραγωγής: Αθηνά Βάρσου

Σκηνοθεσία: Μανώλης Παπανικήτας, Γιάννης Τζανετής

13:00    ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ (Ε)    W               

 «Ναπολέων Δάμος. Η τέχνη του ηπειρώτικου λαϊκού κλαρίνου»

Ο Λάμπρος Λιάβας υποδέχεται στο αποψινό «Αλάτι της Γης» τον  Ναπολέοντα Δάμο, κορυφαίο δεξιοτέχνη στο ηπειρώτικο λαϊκό κλαρίνο.

Μαζί με μια μεγάλη μουσική και χορευτική παρέα ταξιδεύουμε στην Ήπειρο, μέσα από ένα ρεπερτόριο πλούσιο και πολύμορφο.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα ηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια, με καλεσμένους τον Αλέξανδρο Λαμπρίδη, το Πολυφωνικό σύνολο «Χαονία», καθώς και τον πολυφωνικό όμιλο από τα χωριά Χλωμό και Πολύτσανη του Άνω Πωγωνίου. Μέσα από την εκπομπή γίνεται γνωστό ότι προτάθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Πολιτισμού να ενταθεί η παράδοση του ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού στον κατάλογο της προστατευόμενης άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο!

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Ναπολέων Δάμος (κλαρίνο), Βαγγέλης Κουμζής (βιολί), Θανάσης Μαρκόπουλος (λαούτο) και Ηλίας Μούτσος (ντέφι). Τραγουδούν ο Κώστας Τζίμας και η Παγώνα Αθανασίου.

Χορεύουν μέλη του Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης (επιμέλεια: Γιάννης Παναγόπουλος).

Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία: Νικόλας Δημητρόπουλος

Εκτελεστής παραγωγός: Μανώλης Φιλαϊτης

Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR

15:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ  W

ΚΥΡΙΑΚΗ,  12/2/2017- ΣΥΝΕΧΕΙΑ

16:00     ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ   W    ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ      

Με την Έλενα Κατρίτση                                               

17:00    28 ΦΟΡΕΣ ΕΥΡΩΠΗ – 28EUROPE     W      ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Με τον Κώστα Αργυρό.

Ο Κώστας Αργυρός επιστρέφει στην ΕΡΤ  τρία  χρόνια μετά. Η εκπομπή «28 φορές Ευρώπη», είναι η συνέχεια της εκπομπής «27 της Ευρώπης» και σκοπός της είναι να εστιάσει σε θέματα της επικαιρότητας στην Ευρώπη, που δεν θα περιορίζονται όμως στο στενά «ειδησεογραφικό» χαρακτήρα. Η ελληνική κοινή γνώμη βομβαρδίζεται με «ειδήσεις» από ή για την Ευρώπη, χωρίς να μπορεί πάντα να κατανοήσει την ουσία αλλά και το υπόβαθρο σημαντικών θεμάτων. Ειδικά την περίοδο της κρίσης, πολλές φορές φάνηκε ότι η «Ευρώπη» αποφασίζει χωρίς εμάς για εμάς. Υπάρχει μία τάση να μιλάμε «για την Ευρώπη» λες και η χώρα μας δεν ανήκει σ’ αυτήν. Κάτι που φαίνεται να ενισχύεται το τελευταίο διάστημα με την

εμφάνιση διαλυτικών τάσεων και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη έχει μπει σε μια μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της. Από τις θεσμικές αλλαγές μέχρι την «πρακτική» αλλαγή συγκεκριμένων πολιτικών, που δεν έχουν αποδώσει μέχρι τώρα τα αναμενόμενα, τα θέματα είναι πολλά και «ανοικτά». Στις εξελίξεις αυτές θα εστιάσουν οι κάμερες της νέας εκπομπής.

Εκπομπή 4η: «Το βλέμμα των άλλων»

Είναι τα μάτια και τα αυτιά του υπόλοιπου πλανήτη στη χώρας μας. Οι ανταποκριτές των ξένων ΜΜΕ στην Ελλάδα είχαν μπόλικη δουλειά τα τελευταία χρόνια και έπρεπε συχνά να πείσουν τους προϊσταμένους τους σε κάποια μακρινά γραφεία για το τι πραγματικά συμβαίνει εδώ. Το τελευταίο διάστημα πάντως η Ελλάδα έχει πάψει να παράγει δραματικά πρωτοσέλιδα σε καθημερινή βάση, όπως συνέβη στο αποκορύφωμα της κρίσης. Ευκαιρία λοιπόν για μια αποτίμηση του πόσο μεταβλήθηκε τα τελευταία 7 χρόνια η εικόνα του «ακαμάτη» Έλληνα, αλλά και συνολικά της χώρας που συχνά ο κίτρινος τύπος παρουσίασε σε μια σχεδόν «εμπόλεμη κατάσταση». Πόσο δηλητηρίασαν τις σχέσεις των πολιτών τα στερεότυπα και πώς μπορούν να ξεπεραστούν σήμερα, που έτσι κι αλλιώς η Ευρώπη δείχνει να έχει ανάγκη από μια επανεκίννηση; Πόσο κατάλαβαν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι τα πραγματικά αίτια της κρίσης στην Ελλάδα, αλλά και τις συνέπειες από τις μεθόδους που επιλέχθηκαν για τη διαχείρισή της; Οι «28 φορές Ευρώπη» συνομιλούν με εκπροσώπους και συνεργάτες ξένων πρακτορείων και δικτύων που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα και αναγκάστηκαν συχνά να δώσουν «μάχες» ακριβώς για να ανατρέψουν προκαταλήψεις και κλισέ. Τι βαθμό παίρνει τελικά ο ξένος Τύπος που τόσο συχνά μας απασχολεί το τι ακριβώς μεταδίδει για εμάς; Και μήπως υπερβάλουμε όταν προσπαθούμε να δούμε την εικόνα μας μέσα από αυτόν τον «καθρέφτη», ενώ θα έπρεπε προηγούμενως να έχουμε προσπαθήσει να την αλλάξουμε για τις δικές μας ανάγκες;

Σενάριο – Παρουσίαση: Κώστας Αργυρός

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουκάνης

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας

Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Παπαδόπουλος, Ωραιάνθη Αρμένη, Ελένη Κορόβηλα, Δήμητρα Βεργίνη

18:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ   W

 ΚΥΡΙΑΚΗ,  12/2/2017- ΣΥΝΕΧΕΙΑ

18:30    ANIMERT   W   ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ

Εκπομπή για τα κινούμενα σχέδια και τον πολιτισμό τους.

Συνεντεύξεις, εφαρμοσμένα εργαστήρια και ταινίες κινούμενων σχεδίων αποτελούν το περιεχόμενο της σειράς εκπομπών για τα κινούμενα σχέδια που αρχίζει στην ΕΡΤ1.

Με 13 ημίωρα θεματικά επεισόδια, η «ΑΝΙΜΕΡΤ» φιλοδοξεί να παρουσιάσει, μεταξύ άλλων, δημιουργούς κινουμένων σχεδίων της Διασποράς (Greeks can), την ιστορία των ελληνικών κινούμενων σχεδίων (Ο γλάρος/the seagull), τα κινούµενα σχέδια στη Μεγίστη, στην καρδιά της Μεσογείου (Animated Archipelago), τα κινούµενα σχέδια στη Θεσσαλονίκη και τη γειτονιά της Ελλάδας (Levante), τα Άτομα με Αναπηρία στον κόσμο των κινούμενων σχεδίων (Ability), το Μουσείο ως βιωματικό εργαστήρι κινούμενων σχεδίων (No museum), και τις πολιτικές της Ευρώπης για την εμψύχωση (Europa).

Εκπομπή 5η: «Greeks Can»

Οι Έλληνες μπορούν, και το αποδεικνύουν στην πράξη. Ελληνίδες και έλληνες δημιουργοί κινουμένων σχεδίων ζουν, δημιουργούν και διακρίνονται στο εξωτερικό. Ως μέτοχοι της ελληνικής παιδείας και φορείς του ελληνικού πολιτισμού, οι δημιουργοί αυτοί εργάζονται για μικρά και μεγάλα, ανεξάρτητα και εμπορικά στούντιο animation του εξωτερικού, ενώ οι ταινίες τους αποσπούν βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ και βρίσκουν απήχηση σε ένα διεθνές ακροατήριο.

Στην Πάτρα, και συγκεκριμένα στις νέες εγκαταστάσεις του Αρσακείου Πατρών, τωρινές μαθήτριες του σχολείου συμμετέχουν σε εφαρμοσμένο εργαστήριο κινουμένων σχεδίων με θέμα: «Πώς φαντάζομαι τον εαυτό μου όταν μεγαλώσω».

Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε.

Εκτέλεση παραγωγής: ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ – Εταιρεία Αστικού Πολιτισμού

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Πιλάβιος

19:00    ΑΘΗΝΑ ΚΑΛΕΙ ΜΟΣΧΑ    W              ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ              

Σειρά ντοκιμαντέρ 12 επεισοδίων.

Ένα οδοιπορικό στην διαχρονική σχέση της Ελλάδας με τη Ρωσία. Η Ταμίλα Κουλίεβα μας ταξιδεύει στο παρόν και το παρελθόν αυτής της σχέσης, μέσα από συναντήσεις με ανθρώπους «κρίκους» αυτής της ελληνορωσικής αλυσίδας. Μιας αλυσίδας που εκτείνεται σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Στην σειρά θα ξετυλιχτούν ιστορίες και θα φωτιστούν πρόσωπα, που έχουν να κάνουν με την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, με το εμπόριο, με την ιστορική μνήμη και σχέση των δύο λαών, θεατή και αθέατη. Πρόσωπα που το κάθε ένα ξεχωριστά παίζει κάποιο σημαντικό μικρό ή μεγάλο ρόλο, στην διατήρηση αυτής της βαθιάς σχέσης μέσα στον χρόνο.

Επεισόδιο 4ο

Η Ταμίλα Κουλίεβα συναντά στο επεισόδιο αυτό μια δυναστεία ομογενών εικαστικών, που δημιούργησαν και συνεχίζουν να δημιουργούν έργα τους κινούμενοι μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας. Εμπνευσμένοι από τις κοινές ιστορικές μνήμες, την ποντιακή παράδοση, αλλά και ξεχασμένες βυζαντινές τεχνικές στα ψηφιδωτά και τα περίκλειστα σμάλτα, που αναβίωσαν και αναπτύσσουν. Τα αδέλφια Ιβάν και Μίσα, δηλαδή Γιάννης και Μιχάλης Μαστερόπουλοι και πριν από αυτούς, ο πατέρας και δάσκαλός τους, Νικόλαος, καλύπτουν με τα έργα τους ένα ευρύ φάσμα τεχνοτροπιών, από την αφηρημένη τέχνη ως την παραδοσιακή βυζαντινή αγιογραφία. Η ιστορία μιας οικογένειας καλλιτεχνών με ρίζες αιώνων ξεδιπλώνεται στα μάτια μας, συνεχίζοντας το μονοπάτι, που κάποτε άνοιξαν αγιογράφοι όπως ο Θεοφάνης ο Έλληνας, διδάσκοντας τη βυζαντινή τέχνη στους αμέτρητους Ρώσους μαθητές τους.

ΚΥΡΙΑΚΗ,  12/2/2017- ΣΥΝΕΧΕΙΑ

20:00     ΚΛΑΣΙΚΟΙ  ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ

             ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ (Ε)                                                               

«Ντετέκτιβ Μέρντοχ»  (Murdoch mysteries)  (Α΄ κύκλος)

Πολυβραβευμένη σειρά μυστηρίου εποχής, παραγωγής Καναδά 2008-2016.

Επεισόδιο 11ο.  Ο Δρ. Γκράουτ βρίσκεται νεκρός με βέλη καρφωμένα στην πλάτη του, ενώ δύο γράμματα έχουν γραφτεί με αίμα σε μια πέτρα παραδίπλα. Σύμφωνα με ένα μέντιουμ, ο δολοφόνος είναι  ένας  Χάρος με τόξο, τον συνοδεύει το πνεύμα μιας γυναίκας και θα χτυπήσει ξανά. Οι υποψίες στρέφονται στον Γκρέισον, τον συνεταίρο του θύματος στο ιατρικό ινστιτούτο έρευνας, ειδικά όταν βρίσκεται στο γραφείο του ένα κοστούμι Χάρου. Όμως ο Μέρντοχ ξέρει πως δεν είναι αυτός ο άνθρωπός τους…

20:55     ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ – ΑΘΛΗΤΙΚΑ  + ΚΑΙΡΟΣ   W

21:30    ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ   GR

Mε το Βασίλη Μπακόπουλο, τον Πέτρο Μαυρογιαννίδη και την Κατερίνα Αναστασοπούλου.

Η ιστορική εκπομπή της ΕΡΤ, «Αθλητική Κυριακή» δίνει ακόμα ένα ραντεβού με τους Έλληνες φιλάθλους κάθε Κυριακή στις 21:30, προκειμένου να χαρίσει αθλητικό χρώμα στα Κυριακάτικα βράδια. Διανύοντας την 5η δεκαετία της ζωής της, η ιστορικότερη αθλητική εκπομπή, συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή των δικών σας προτιμήσεων και ετοιμάζεται να δικαιώσει και φέτος τις δικές σας προσδοκίες, ικανοποιώντας και τους πιο απαιτητικούς φίλους του αθλητισμού!

Εικόνα απ’ όλα τα παιχνίδια της Super League, ρεπορτάζ, αποκλειστικές συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών, συνδέσεις με τα γήπεδα όλης της χώρας, γκολ από τα κορυφαία πρωταθλήματα στην Ευρώπη, παρουσίαση της δράσης σε όλα τα υπόλοιπα αθλήματα και φυσικά οι κορυφαίοι καλεσμένοι, συνθέτουν το άκρως ελκυστικό σκηνικό της «Αθλητικής Κυριακής»!

00:30    ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΚΑΙΡΟΣ  W 

01:00    CINE AFTER

ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ          

«Απελπισμένη φυγή»  (A nous deux/Us two)

Δράμα, συμπαραγωγής  Γαλλίας-Καναδάς 1979.

Σκηνοθεσία:  Κλοντ Λελούς.

Παίζουν: Κατρίν Ντενέβ, Ζακ Βιλαρέ, Ζακ Ντιτρόν,  Πολ Πρεμπουάστ, Μπερνάρ Λε Κοκ.

Διάρκεια:108΄

Υπόθεση: ΄Ενας κλέφτης και μία πόρνη γνωρίζονται, ενώ κρύβονται από την αστυνομία. Με αφορμή τον έρωτά τους, προσπαθούν να αλλάξουν ζωή.

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ

03:00  ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ (E) ημέρας  – W

04:05  ΕΠΩΝΥΜΩΣ  (E) ημέρας  – W

05:10  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ (Ε)  W

05:30  ANIMERT  (E) ημέρας – W

ΔΕΥΤΕΡΑ,  13/2/2017

06:00  ΠΡΩΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ  

07:00    ΠΡΩΪΝΗ ΖΩΝΗ  W

            Ενημερωτική εκπομπή με τον Γιώργο Δαράκη και τον Γιάννη Δάρρα.

Kαθημερινή τρίωρη ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ1, που βρίσκεται στο επίκεντρο των             εξελίξεων. Όσα συμβαίνουν, την ώρα που συμβαίνουν. Με απευθείας συνδέσεις, ανταποκρίσεις,  συνεντεύξεις και αναλύσεις, η ειδησεογραφική ομάδα της «Πρωινής ζώνης» “ξεκλειδώνει” τη μέρα. Η κοινωνία, η πολιτική, η οικονομία, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός, έγκυρα και αντικειμενικά, αποκτούν χώρο έκφρασης καθημερινά από τις 07.00 έως τις 10.00 το πρωί.

Αρχισυνταξία: Χαρά Ψαθά

Σκηνοθεσία: Χριστόφορος Γκλεζάκος

Διεύθυνση παραγωγής: Αλεξάνδρα Κούρτη

07:30   ΔΕΛΤΙΟ EURONEWS    W

08:00    ΠΡΩΪΝΗ ΖΩΝΗ  – ΣΥΝΕΧΕΙΑ   W

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στις 10:00 μεταδίδεται 3λεπτο ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10:00    ΔΕΚΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  W  

Δίωρη πρωινή ενημερωτική εκπομπή με τον Νίκο Αγγελίδη και τον Χρήστο Παγώνη. Ενημέρωση με στυλ διαφορετικό, προσεγγίζοντας τις ανάγκες και τις αγωνίες της κοινωνίας, των συνανθρώπων μας της διπλανής πόρτας. Με χαμογελαστά πρόσωπα, στυλ χαλαρό, αλλά και μάχιμο, με φόντο το ρεπορτάζ και τις εξελίξεις που τρέχουν.

Συνδέσεις με κάθε γωνιά της Ελλάδας και την ομογένεια, αναδεικνύοντας το θετικό πρόσωπο του ελληνισμού που προσπαθεί, δημιουργεί, αντιστέκεται…

Γρήγορη εναλλαγή θεμάτων, άμεση επαφή με όλες τις πηγές του ρεπορτάζ, σε κάθε σημείο της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ανάλυση των εξελίξεων σε πολιτικό (και όχι μόνο…) επίπεδο.

Ό,τι συμβαίνει τώρα… Παντού και με ταχύτητα.

Παρουσίαση: Νίκος Αγγελίδης, Χρήστος Παγώνης.

Αρχισυνταξία: Έφη Ζέρβα.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σταμούλης.

Διεύθυνση παραγωγής: Βάσω Φούρλα.

Δημοσιογραφική ομάδα: Άντζελα Ζούγρα, Γιώργος Καρυωτάκης, Ηλίας Κούκος, Αντριάνα Μπίνη, Αννίτα Πασχαλινού, Λία Ταρούση.

12:00   ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ  W

13:00    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ           Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

             «Ταξίδι στον κόσμο του αύριο»  (Xploration nation: earth 2050)   Β΄ Κύκλος  

Σειρά ντοκιμαντέρ τεχνολογικού περιεχομένου, παραγωγής ΗΠΑ 2015 -2016.

Πώς θα μοιάζει ο κόσμος το 2050; Με οικοδεσπότη τον Τζο Πέννα, τον βραζιλιάνο σκηνοθέτη γνωστό από τα κανάλια στο You Tube, το ντοκιμαντέρ είναι ένα ταξίδι στον κόσμο σε αναζήτηση απαντήσεων για το πώς θα μοιάζει ο κόσμος το 2050. Μέσα από τις συναντήσεις του με κορυφαίους επιστήμονες, εφευρέτες, πρωτοπόρους στην τεχνολογία, ακόμα και συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας ο Τζο κάνει το άλμα από τη σημερινή τεχνολογία στον κόσμο του αύριο. Από τη βιομιμική στη ρομποτική, το ντοκιμαντέρ εξερευνά ένα μέλλον που περιλαμβάνει από τουρισμό στο διάστημα μέχρι πλεούμενα για τα βάθη της θάλασσας, προς εξερεύνηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θα δούμε απίθανα προϊόντα όπως το κρεβάτι που στρώνεται μόνο του, ενώ η πρόοδος στην ιατρική, στο στρατό και στη γεωργία μας ανοίγουν παράθυρο στο μέλλον και τι μπορεί αυτό να επιφυλάσσει.

Επεισόδιο 14ο & 15ο 

ΔΕΥΤΕΡΑ,  13/2/2017

14:00    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ    GR  Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

             «Ελεύθερος στο αναπηρικό μου καροτσάκι» EN ROUE LIBRE (Free on my Wheelchair

Σειρά πέντε  ωριαίων επεισοδίων, παραγωγής Γαλλίας 2012.

Το 1996, ο Γκιγιόμ παθαίνει τροχαίο και βρίσκεται καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Είναι 20 χρονών. Τέσσερις μήνες μετά, ταξιδεύει στη Μαδαγασκάρη: είναι το πρώτο του υπερατλαντικό ταξίδι. Έκθαμβος, ο Γκιγιόμ πουλά το αυτοκίνητό του, αφήνει το σπίτι του και αρχίζει να ταξιδεύει, μόνος του. Από τότε δεν έχει σταθερή διεύθυνση, ταξιδεύει παντού στον κόσμο και έχει ήδη επισκεφτεί πενήντα χώρες.

Επεισόδιο 1ο

15:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ   W

ΕΡΤ  ΑΘΛΗΤΙΚΑ/ ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ/  Δελτίο για Πρόσφυγες

16:00    ΣΤΑΣΗ ΕΡΤ     W

Κάθε μεσημέρι στην ΕΡΤ1 και ώρα 16:00, από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή, ο Ανδρέας Ροδίτης και η Σόνια Φίλη παρουσιάζουν ένα τηλεπεριοδικό, με επίκεντρο τον πολιτισμό.

Πολιτιστικές δράσεις απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, φεστιβάλ, θέατρο, μουσική, βιβλίο, κινηματογράφος, χορός και εικαστικά, περιλαμβάνονται στο μενού της εκπομπής.

Επίσης, δημιουργοί και γνωστές προσωπικότητες της πολιτιστικής ζωής του τόπου, καταθέτουν το έργο τους και παρουσιάζουν τις δράσεις τους.

Παρουσίαση: Ανδρέας Ροδίτης – Σόνια Φίλη.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Γεωργιουδάκης.

Αρχισυνταξία: Νατάσα Βησσαρίωνος.

Δημοσιογράφος: Μερσιάννα Ελευθεριάδου.

Διεύθυνση παραγωγής: Ευτυχία Μελέτη – Κώστας Καρπούζος.

17:30    Η ΖΩΗ ΜΟΥ, Η ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ     W        

Με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη.

Η εκπομπή -που έχει σκοπό να γίνει ο καθημερινός μας «σύμβουλος» σε θέματα υγείας και καλής ζωής- έγκυρα, απλά, σύντομα και ανθρώπινα προσεγγίζει καθημερινά προβλήματα υγείας και όχι μόνο, αναζητώντας τις λύσεις τους. Πρωταγωνιστής είναι κάθε φορά ένας άνθρωπος, ο οποίος ζει ανάμεσά μας. Μέσα από την ιστορία του και τη γνώση των επιστημόνων, οι τηλεθεατές γίνονται δέκτες όλων των νεότερων πληροφοριών που αφορούν μικρά και μεγάλα ζητήματα υγείας.

Οι βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθεί η εκπομπή, η οποία έχει σύγχρονη οπτικοποίηση,  είναι η έρευνα, η πρόληψη και η αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, η

διατροφή, η ψυχολογία, θέματα που αφορούν το παιδί, την ευεξία, τις εναλλακτικές μεθόδους αλλά και ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα που σχετίζονται με τη ζωή μας.

Παρουσίαση: Μιχάλης Κεφαλογιάννης.

Αρχισυνταξία: Δήμητρα Τζούβελη.

Συντακτική ομάδα: Δήμητρα Πασσά, Ηρώ Παππά.

Σκηνοθεσία: Δήμος Παυλόπουλος.

Διεύθυνση παραγωγής: Νεκταρία Δρακουλάκη.

 «Ωχ η μέση μου»

Ποιές καθημερινές συνήθειες επιβαρύνουν τη μέση μας; Φάρμακα, φυσικοθεραπεία, χειρουργείο ή άσκηση για τους πόνους στη μέση;

 ΔΕΥΤΕΡΑ,  13/2/2017

18:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ  W

ΕΡΤ  ΑΘΛΗΤΙΚΑ/ ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ / Δελτίο στη Νοηματική

18:15    ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ    W     

Ενημερωτική εκπομπή με την Κατερίνα Ακριβοπούλου, για όλα τα μικρά και μεγάλα γεγονότα, τη στιγμή που αυτά συμβαίνουν. Μαζί της στο στούντιο σχολιάζουν την επικαιρότητα ο Σεραφείμ Κοτρώτσος, η Έρρικα Βαλλιάνου, η Νικόλ Λειβαδάρη και η Αναστασία Γιάμαλη.

Ο τηλεθεατής έχει την ευκαιρία να ζήσει τον παλμό μιας πραγματικής αίθουσας σύνταξης και να παρακολουθήσει ζωντανά όλα όσα συμβαίνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία και στις ειδησεογραφικές συσκέψεις της δημόσιας τηλεόρασης.

Οι διαφορετικές απόψεις και οι διαφωνίες στο δρόμο για την παραγωγή και τη μετάδοση της είδησης έρχονται στις τηλεοπτικές οθόνες, με το δημοσιογραφικό και τεχνικό επιτελείο της ΕΡΤ να μεταφέρει τις ειδήσεις γρήγορα, ψύχραιμα και σφαιρικά, με πλούσιο ρεπορτάζ από το παρασκήνιο.

Ζωντανές συνδέσεις και ανταποκρίσεις από όλα τα κέντρα των εξελίξεων καλύπτουν κάθε πτυχή της ειδησεογραφίας, ενώ στο στούντιο φιλοξενούνται οι πρωταγωνιστές των γεγονότων, τα πρόσωπα που δημιουργούν την είδηση.

Παρουσίαση: Κατερίνα Ακριβοπούλου

Αρχισυνταξία:  Τιτίκα Ανουσάκη

Σχολιαστές (Αλφαβητικά): Έρρικα Βαλλιάνου, Αναστασία Γιάμαλη, Σεραφείμ Κοτρώτσος, Νικόλ Λειβαδάρη

Δημοσιογραφική ομάδα: Θάνος Πασχάλης, Μαίρη Πολλάλη

Διεύθυνση παραγωγής: Ξένια Ατματζίδου

Οργάνωση παραγωγής: Νίκος Πέτσας                                                

Σκηνοθεσία: Μανώλης Παπανικήτας

 ΔΕΥΤΕΡΑ,  13/2/2017

 19:45   ΚΛΑΣΙΚΟΙ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ

             ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ    GR   Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Ντετέκτιβ Μέρντοχ»  (Murdoch mysteries)  (Γ΄ κύκλος)

Πολυβραβευμένη σειρά μυστηρίου εποχής, παραγωγής Καναδά 2008-2016.

Επεισόδιο 3ο. Μέσα σε ένα μασονικό ναό, ένας άντρας πέφτει νεκρός κατά τη διάρκεια της τελετής μύησής του. Αυτόπτες μάρτυρες οι αστυνομικοί Μπράκενριντ και Κράμπτρι που καταφέρνουν με τεράστια δυσκολία να πείσουν τα άλλα μέλη να αφήσουν να μπουν στο ναό ο Μέρντοχ, καθολικός, και η Δρ Όγκντεν, γυναίκα για να  ερευνήσουν μια μυστική αδελφότητα που περιλαμβάνει τους ισχυρούς της πόλης. Ένα απίστευτο μυστικό και τραγική ειρωνεία της τύχης οδήγησαν στο θάνατο το θύμα.

20:45    Ο  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΗΝ  ΩΡΑ  ΤΟΥ

Με τον Σάκη Αρναούτογλου  W

20:55    ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ   W

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

22:00    ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ  W

Με τη Ματίνα Καλτάκη 

22:15    ΕΡΤ FOCUS    W               

Με τον Πάνο Χαρίτο

Αρχισυνταξία: Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη.

Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Λουκόπουλος

Διεύθυνση παραγωγής: Παναγιώτης Κατσούλης

24:00    ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΚΑΙΡΟΣ    W

00:30    Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (Ε)     W

Με τον Χρίστο Βασιλόπουλο

«SOCRATES, το θρυλικό ελληνικό συγκρότημα»

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ:

01.30  ΣΤΑΣΗ ΕΡΤ (Ε) ημέρας   W

03.00  Η ΖΩΗ ΜΟΥ Η ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ (Ε) ημέρας   W

03.30  ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ (E) ημέρας  W

05.00  ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «XPLORATION NATION: EARTH 2050» (E) ημέρας 

05.45  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ (Ε) W

 ΤΡΙΤΗ, 14/2/2017

06:00    ΠΡΩΤΟ ΔΕΛΤΙΟ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ 

07:00    ΠΡΩΪΝΗ ΖΩΝΗ  W

            Ενημερωτική εκπομπή με τον Γιώργο Δαράκη και τον Γιάννη Δάρρα

07:30     ΔΕΛΤΙΟ EURONEWS    W

08:00    ΠΡΩΪΝΗ ΖΩΝΗ  – ΣΥΝΕΧΕΙΑ   W

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στις 10:00 μεταδίδεται 3λεπτο ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10:00    ΔΕΚΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  W

Ενημερωτική εκπομπή με τον Νίκο Αγγελίδη και τον Χρήστο Παγώνη

12:00   ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ  W

13:00    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)           

«Μεγάλες κατασκευές: ατσάλι, τούβλο, τσιμέντο»

(Megastructures: steel, brick, concrete)

Σειρά τριών ωριαίων ντοκιμαντέρ, παραγωγής ΗΠΑ ( National Geographic) 2006.

Η σειρά ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τα βασικότερα υλικά για την κατασκευή κτιρίων σε όλο τον πλανήτη. Κάθε ένα από αυτά όχι μόνο έχει αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για τις μεγαλύτερες κατασκευές στον κόσμο, αλλά έχει επηρεάσει δραματικά την καθημερινή ζωή. Από το ατσάλι που χρησιμοποιήθηκε στο Empire State Building ως το ατσάλι από το οποίο κατασκευάζονται τα ανταλλακτικά ξυραφάκια. Σ’ αυτή τη σειρά, πρωταγωνιστές δεν είναι οι κατασκευές, αλλά τα υλικά από τα οποία έχουν φτιαχτεί. Όταν η κοινή λογική λέει ότι κάτι είναι αδύνατον, αλλά οι επιστήμονες και μηχανικοί το κάνουν δυνατόν, αυτό είναι εξαιρετικό!

Επεισόδιο 1ο:  «Ατσάλι» (Steel)

14:00    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ   GR     Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

             «Ελεύθερος στο αναπηρικό μου καροτσάκι» EN ROUE LIBRE (Free on my Wheelchair

Σειρά πέντε  ωριαίων επεισοδίων, παραγωγής Γαλλίας 2012.

Επεισόδιο 2ο

15:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ   W

ΕΡΤ  ΑΘΛΗΤΙΚΑ/ ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ/  Δελτίο για Πρόσφυγες

ΤΡΙΤΗ, 14/2/2017- ΣΥΝΕΧΕΙΑ

16:00    ΣΤΑΣΗ ΕΡΤ     W

Καθημερινή πολιτιστική εκπομπή με τον  Ανδρέα Ροδίτη  και  τη  Σόνια Φίλη

17:30    Η ΖΩΗ ΜΟΥ, Η ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ    W        

Με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη.

 «Το σεξ στη ζωή μας»

Αλλάζει ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε το σεξ με το πέρασμα των χρόνων; Η συχνότητα μετράει; Η μακροχρόνια σχέση και ο γάμος «σκοτώνουν» το σεξ;

18:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ  W

ΕΡΤ  ΑΘΛΗΤΙΚΑ/ ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ / Δελτίο στη Νοηματική

18:15    ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ    W     

Καθημερινή ενημερωτική εκπομπή με την Κατερίνα Ακριβοπούλου. Μαζί της στο στούντιο σχολιάζουν την επικαιρότητα ο Σεραφείμ Κοτρώτσος, η Έρρικα Βαλλιάνου, η Νικόλ Λειβαδάρη και η Αναστασία Γιάμαλη.

19:45   ΚΛΑΣΙΚΟΙ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ

             ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ     GR  A΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Ντετέκτιβ Μέρντοχ»  (Murdoch mysteries)  (Γ΄ κύκλος)

Πολυβραβευμένη σειρά μυστηρίου εποχής, παραγωγής Καναδά 2008-2016.

Επεισόδιο 4ο. Σ’ ένα πάρκο του Τορόντο ο μικρός γιος του επιθεωρητή Μπράκενριντ πέφτει θύμα απαγωγής. Καθώς ερευνά την υπόθεση, ο Μέρντοχ καταλαβαίνει ότι οι απαγωγείς πήραν το λάθος παιδί, τον Μπόμπι αντί τον φίλο του, γιο ενός μεγιστάνα με πολλούς εχθρούς. Τι θα γίνει όταν οι απαγωγείς καταλάβουν το λάθος τους; Οι αστυνομικοί ξέρουν πως το πιθανότερο είναι να σκοτώσουν το παιδί…

20:45    Ο  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΗΝ  ΩΡΑ  ΤΟΥ W

Με τον Σάκη Αρναούτογλου 

20:55    ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ   W

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

22:00    ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ   W

Με τη Ματίνα Καλτάκη 

22:15    ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ      W

Με τον Φάνη Παπαθανασίου

Σκηνοθεσία:Έλενα Λαλοπούλου.

Έρευνα-αρχισυνταξία: ΠιέρροςΤζανετάκος.

Διεύθυνση παραγωγής: Ελένη Ντάφλου.

ΤΡΙΤΗ, 14/2/2017- ΣΥΝΕΧΕΙΑ

23:15    SOCIAL GROWTH   W   NEA ΕΚΠΟΜΠΗ 

23:45    ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (Ε  W  

Ελάτε να γνωρίσουμε -και να ξαναθυμηθούμε- τον πρώτο νομό της χώρας. Τον πιο πυκνοκατοικημένο αλλά ίσως και τον λιγότερο χαρτογραφημένο.

Η Αττική είναι όλη η Ελλάδα υπό κλίμακα. Έχει βουνά, έχει θάλασσα, παραλίες και νησιά, έχει λίμνες και καταρράκτες, έχει σημαντικές αρχαιότητες, βυζαντινά μνημεία και ασυνήθιστα μουσεία, κωμοπόλεις και γραφικά χωριά και οικισμούς, αρχιτεκτονήματα, φρούρια, κάστρα και πύργους, έχει αμπελώνες, εντυπωσιακά σπήλαια, υγροτόπους και υγροβιότοπους, εθνικό δρυμό.

Έχει όλα εκείνα που αποζητούμε σε απόδραση -έστω διημέρου- και ταξιδεύουμε ώρες μακριά από την πόλη για να απολαύσουμε.

Η νέα εκπομπή «Εντός Αττικής» προτείνει αποδράσεις -τί άλλο;- εντός Αττικής.

Περίπου 30 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας υπάρχουν μέρη που δημιουργούν στον τηλεθεατή-επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται ώρες μακριά από την πόλη. Μέρη που μπορεί να είναι δύο βήματα από το σπίτι του ή σε σχετικά κοντινή απόσταση και ενδεχομένως να μην έχουν πέσει στην αντίληψή του ότι υπάρχουν.

Εύκολα προσβάσιμα και με το ελάχιστο οικονομικό κόστος, καθοριστική παράμετρος στον καιρό της κρίσης, για μια βόλτα, για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη για αλλαγή παραστάσεων.

Τα επεισόδια της σειράς σαν ψηφίδες συνθέτουν ένα μωσαϊκό, χάρη στο οποίο αποκαλύπτονται γνωστές ή  πλούσιες φυσικές ομορφιές της Αττικής.

Επεισόδιο 1ο «Λαύριο, μέρος α’»

Λαύριο: η πύλη της Αττικής στο Αιγαίο. Ένα στεριανό καράβι. Μια παραθαλάσσια πόλη με μακραίωνη Ιστορία, με πολλές και κρυφές χάρες.

Με ωραία εσπλανάδα, έναν οικιστικό πυρήνα με κτίρια αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, με συνοικίες άλλων εποχών, με πολλές επιλογές διασκέδασης.

Το Λαύριο ήταν το νομισματοκοπείο της αρχαίας Αθήνας. Τα αρχαία ορυχεία της Λαυρεωτικής, από τα οποία γίνονταν εξορύξεις αργυρούχου μολύβδου -ο άργυρος ήταν η πρώτη ύλη για το αθηναϊκό τετράδραχμο- είχαν ένα δίκτυο από σήραγγες συνολικού μήκους 80 χιλιομέτρων.

Αν εκείνη την εποχή η Λαυρεωτική ήταν ένα απέραντο ορυχείο, στους νεότερους χρόνους η πόλη που αναπτύχθηκε οφείλεται στη Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων -μετέπειτα ελληνική εταιρεία.

Πολλά από τα σημερινά κτίρια της πόλης -ορισμένα λειτουργούν ως χώροι εστίασης- στο πρόσφατο παρελθόν είχαν άλλη χρήση που δεν το βάζει ο νους.

Οι βόλτες στις γειτονιές του Λαυρίου, είναι ταυτόχρονα μικρά ταξίδια στο χρόνο, τότε που το σημερινό ΚΕΠ, στην πλατεία, ήταν ξενοδοχείο, το σημερινό πνευματικό κέντρο στέγαζε τις ορχήστρες και τις χορωδίες των μεταλλωρύχων, και κατόπιν το πρώτο δημοτικό σχολείο. Κτίριο αποκατεστημένο, που χρησιμοποιείται ως εστιατόριο, ήταν στις αρχές του 19ου αιώνα η τράπεζα των μεταλλείων.

Το Λαύριο δεν είναι μόνο ένα λιμάνι που εξυπηρετεί, ακτοπλοϊκώς, κυρίως τα κοντινά Κυκλαδονήσια, την Τζια και την Κύθνο. Είναι ένα στεριανό νησί. Ανοιχτό να το ανακαλύψεις.

Επιμέλεια-παρουσίαση: Χρήστος Ν.Ε. Ιερείδης.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκάβαλος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Διονύσης Πετρουτσόπουλος.

Ηχοληψία:  Κοσμάς Πεσκελίδης.

Διεύθυνση παραγωγής: Ζωή Κανελλοπούλου.

Παραγωγή: Άννα Κουρελά- View Studio.

ΤΡΙΤΗ, 14/2/2017- ΣΥΝΕΧΕΙΑ

 24:00    ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΚΑΙΡΟΣ    W

00:30    ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ (Ε)         

«Η ΑΡΑΧΝΗ» (THE SPIDER/EDDERKOPPEN)

Εποχιακή (έντονα ατμοσφαιρική ) εγκληματική σειρά  μυστήριου (6) επεισοδίων.

Η υπόθεση της «Αράχνης» είναι  βασισμένη  σε αληθινά γεγονότα της εγκληματικής ιστορίας της μεταπολεμικής  Δανίας.  Η σειρά εξελίσσεται στην Κοπεγχάγη του 1949, όπου το οργανωμένο έγκλημα, οι μαυραγορίτες  και η διαφθορά,  εξουσιάζουν  την  πόλη.

Ο κεντρικός ήρωας είναι ο Μπιάρνε  Μάσεν, ένας  φιλόδοξος νεαρός δημοσιογράφος  που σκοπός του είναι να αποκαλύψει την πλεκτάνη της διαφθοράς, η οποία πιστεύει ότι φτάνει μέχρι τα υψηλότερα κοινωνικά και πολιτικά στρώματα.

Η ευκαιρία τού δίνεται, όταν τυχαία ανακαλύπτει ότι  δύο πτώματα έχουν βρεθεί στην παραλία, δεμένα και  χωρίς πρόσωπο και πως η αστυνομία έχει αποκρύψει βασικά στοιχεία της υπόθεσης. Δυστυχώς,  ο τακτικός αστυνομικός ανταποκριτής της εφημερίδας, ο Βίσινγκ, μαζί με τον εκδότη Τάουλοβ,  δεν τον πιστεύουν  και θεωρούν ότι αυτά που τους αναφέρει είναι υπερβολές.

Συνεχίζοντας την έρευνα  ο Μπιάρνε, γνωρίζει και ερωτεύεται τη μαγευτική Λίσμπετ Γκόρνταν. Στο μεταξύ, μαθαίνει ότι  ο αδελφός του Όλεν (πρώην ναζί), επιστρέφει από την Αμερική. Τελικά ο Βίσινγκ πείθεται από τον Μπιάρνε και μαζί ανακαλύπτουν πως στον ιστό της  εγκληματικής οργάνωσης, εμπλέκονται μεγαλο-επιχειρηματίες, πολιτικοί, αστυνομία  και πρώην αντιστασιακοί.

Σκηνοθεσία: Ole Christian Madsen.

Πρωταγωνιστούν: Jakob Cedergen, Stine Stengade, Lars Mikkelsen, Bent Mejding.

Επεισόδιο 5ο: Ο Μπιάρνε  έχει επιστρέψει στην εφημερίδα χωρίς τον Βίσινγκ, ο οποίος έχει καταρρεύσει. Συνεχίζει την έρευνά του και ρισκάρει τη σχέση του με τη Λίσμπετ, όταν εμπλέκει  τον πατέρα της σ’ αυτή την υπόθεση.  Η Λίσμπετ αρχίζει να υποψιάζεται  την αλήθεια για τον πατέρα της και είναι σε απόγνωση. Ο Όλεν ετοιμάζει το Τζαζ Κλαμπ του, αλλά τότε όλα καταρρέουν.  Ο Γιαλμέρ  αναγκάζεται να παραδοθεί στην αστυνομία, αλλά είναι  ο εισαγγελέας  διατεθειμένος να λάμψει η αλήθεια;

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ:

01.30  ΣΤΑΣΗ ΕΡΤ (Ε) ημέρας   W

03:00  Η ΖΩΗ ΜΟΥ Η ΥΓΕΙΑ μου (Ε) ημέρας  W

03.30  ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ (Ε) ημέρας   W

05.00  ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «MEGASTRUCTURES» (E) ημέρας 

05.45  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ (Ε) W

 ΤΕΤΑΡΤΗ,  15/2/2017

06:00    ΠΡΩΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ  

07:00    ΠΡΩΪΝΗ ΖΩΝΗ  W

            Ενημερωτική Εκπομπή με τον Γιώργο Δαράκη και τον Γιάννη Δάρρα

07:30   ΔΕΛΤΙΟ EURONEWS    W

08:00   ΠΡΩΪΝΗ ΖΩΝΗ  – ΣΥΝΕΧΕΙΑ   W

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στις 10:00 μεταδίδεται 3λεπτο ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10:00    ΔΕΚΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  W

            Ενημερωτική εκπομπή με τον Νίκο Αγγελίδη και τον Χρήστο Παγώνη

12:00   ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ  W

13:00    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)          

«Μεγάλες κατασκευές: ατσάλι, τούβλο, τσιμέντο»

(Megastructures: steel, brick, concrete)

Σειρά τριών ωριαίων ντοκιμαντέρ, παραγωγής ΗΠΑ ( National Geographic) 2006.

Η σειρά ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τα βασικότερα υλικά για την κατασκευή κτιρίων σε όλο τον πλανήτη. Κάθε ένα από αυτά όχι μόνο έχει αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για τις μεγαλύτερες κατασκευές στον κόσμο, αλλά έχει επηρεάσει δραματικά την καθημερινή ζωή. Από το ατσάλι που χρησιμοποιήθηκε στο Empire State Building ως το ατσάλι από το οποίο κατασκευάζονται τα ανταλλακτικά ξυραφάκια. Σ’ αυτή τη σειρά, πρωταγωνιστές δεν είναι οι κατασκευές, αλλά τα υλικά από τα οποία έχουν φτιαχτεί. Όταν η κοινή λογική λέει ότι κάτι είναι αδύνατον, αλλά οι επιστήμονες και μηχανικοί το κάνουν δυνατόν, αυτό είναι εξαιρετικό!

Επεισόδιο 2ο: «Τούβλο» (Brick)

14:00    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ   GR  A΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

             «Ελεύθερος στο αναπηρικό μου καροτσάκι» EN ROUE LIBRE (Free on my Wheelchair

Σειρά πέντε  ωριαίων επεισοδίων, παραγωγής Γαλλίας 2012.

Επεισόδιο 3ο

15:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ   W

ΕΡΤ  ΑΘΛΗΤΙΚΑ/ ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ/  Δελτίο για Πρόσφυγες

ΤΕΤΑΡΤΗ,  15/2/2017- ΣΥΝΕΧΕΙΑ

16:00    ΣΤΑΣΗ ΕΡΤ     W

Καθημερινή πολιτιστική εκπομπή με τον  Ανδρέα Ροδίτη  και  τη  Σόνια Φίλη

17:30    Η ΖΩΗ ΜΟΥ, Η ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ   W         

Με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη.

«Δυσανεξία στη λακτόζη»

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την δυσανεξία στη λακτόζη και εάν τελικά χρειάζεται να βγάλουμε το γάλα από τη διατροφή μας.

18:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ  W

ΕΡΤ  ΑΘΛΗΤΙΚΑ/ ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ / Δελτίο στη Νοηματική

 18:15    ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ    W     

Καθημερινή ενημερωτική εκπομπή με την Κατερίνα Ακριβοπούλου. Μαζί της στο στούντιο σχολιάζουν την επικαιρότητα ο Σεραφείμ Κοτρώτσος, η Έρρικα Βαλλιάνου, η Νικόλ Λειβαδάρη και η Αναστασία Γιάμαλη.

19:45    ΚΛΑΣΙΚΟΙ ΝΤΕΤΕΚΤΒ

              ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ    GR   A΄  ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Ντετέκτιβ Μέρντοχ»  (Murdoch mysteries)  (Γ΄ κύκλος)

Πολυβραβευμένη σειρά μυστηρίου εποχής, παραγωγής Καναδά 2008-2016.

Επεισόδιο 5ο. Ένας κτηματίας βρίσκεται άγρια δολοφονημένος με τσεκούρι και η κόρη του ομολογεί το έγκλημα. Ο Μέρντοχ όμως αρχίζει να υποψιάζεται ότι κάτι δεν πάει καλά, η κοπέλα είναι υπερβολικά υπάκουη και η συμπεριφορά της γίνεται όλο και πιο αφύσικη. Απευθύνεται για βοήθεια στον ψυχίατρο  Δρ. Ρόμπερτς για να τον βοηθήσει να καταλάβει τι συμβαίνει στο κορίτσι και τότε μόνο αρχίζουν να βγαίνουν στο φως τα φρικτά μυστικά της οικογένειας.

20:45    Ο  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΗΝ  ΩΡΑ  ΤΟΥ W

Με τον Σάκη Αρναούτογλου 

20:55    ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ   W

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

21:45    CHAMPIONS LEAGUE        GR  &  HD

              ΦΑΣΗ ΤΩΝ 16   – ΑΓΩΝΑΣ

«ΜΠΑΓΕΡΝ Μ. – ΑΡΣΕΝΑΛ»

            Απευθείας μετάδοση

ΤΕΤΑΡΤΗ,  15/2/2017- ΣΥΝΕΧΕΙΑ

23:30    CHAMPIONS ΕΡΤ    GR 

              Εκπομπή

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ:

01.30  ΣΤΑΣΗ ΕΡΤ (Ε) ημέρας   W

03:00  Η ΖΩΗ ΜΟΥ Η ΥΓΕΙΑ μου (Ε) ημέρας  W

03.30  ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ (Ε) ημέρας   W

05.00  ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ  «MEGASTRUCTURES» (E) ημέρας 

05.45  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ (Ε) W

 ΠΕΜΠΤΗ,  16/2/2017

06:00    ΠΡΩΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 

07:00    ΠΡΩΪΝΗ ΖΩΝΗ   W

            Ενημερωτική εκπομπή με το Γιώργο Δαράκη και το Γιάννη Δάρρα

07:30    ΔΕΛΤΙΟ EURONEWS    W

 08:00    ΠΡΩΪΝΗ ΖΩΝΗ  – ΣΥΝΕΧΕΙΑ   W

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στις 10:00 μεταδίδεται 3λεπτο ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10:00    ΔΕΚΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  W

            Ενημερωτική εκπομπή με τον Νίκο Αγγελίδη και τον Χρήστο Παγώνη

12:00   ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ   W

 13:00    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)          

«Μεγάλες κατασκευές: ατσάλι, τούβλο, τσιμέντο»

(Megastructures: steel, brick, concrete)

Σειρά τριών ωριαίων ντοκιμαντέρ, παραγωγής ΗΠΑ ( National Geographic) 2006.

Η σειρά ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τα βασικότερα υλικά για την κατασκευή κτιρίων σε όλο τον πλανήτη. Κάθε ένα από αυτά όχι μόνο έχει αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για τις μεγαλύτερες κατασκευές στον κόσμο, αλλά έχει επηρεάσει δραματικά την καθημερινή ζωή. Από το ατσάλι που χρησιμοποιήθηκε στο Empire State Building ως το ατσάλι από το οποίο κατασκευάζονται τα ανταλλακτικά ξυραφάκια. Σ’ αυτή τη σειρά, πρωταγωνιστές δεν είναι οι κατασκευές, αλλά τα υλικά από τα οποία έχουν φτιαχτεί. Όταν η κοινή λογική λέει ότι κάτι είναι αδύνατον, αλλά οι επιστήμονες και μηχανικοί το κάνουν δυνατόν, αυτό είναι εξαιρετικό!

Επεισόδιο 3ο: «Τσιμέντο» (Concrete)

14:00    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ   GR A΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

             «Ελεύθερος στο αναπηρικό μου καροτσάκι» EN ROUE LIBRE (Free on my Wheelchair

Σειρά πέντε  ωριαίων επεισοδίων, παραγωγής Γαλλίας 2012.

Επεισόδιο 4ο

15:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ   W

ΕΡΤ  ΑΘΛΗΤΙΚΑ/ ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ/  Δελτίο για Πρόσφυγες

16:00    ΣΤΑΣΗ ΕΡΤ     W

Καθημερινή πολιτιστική εκπομπή με τον  Ανδρέα Ροδίτη  και  τη  Σόνια Φίλη

ΠΕΜΠΤΗ,  16/2/2017 – ΣΥΝΕΧΕΙΑ

17:30    Η ΖΩΗ ΜΟΥ,  Η ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ    W       

Με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη.

 «Το άγνωστο έμφραγμα»

Πώς το άγχος, ένα βαρύ γεύμα, η έντονη άσκηση αλλά και οι λοιμώξεις του χειμώνα μπορεί να οδηγήσουν σε έμφραγμα; Όλα τα νεότερα δεδομένα για την υγεία της καρδιάς.

18:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ   W

ΕΡΤ  ΑΘΛΗΤΙΚΑ/ ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ / Δελτίο στη Νοηματική

18:15    ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ    W     

Καθημερινή ενημερωτική εκπομπή με την Κατερίνα Ακριβοπούλου. Μαζί της στο στούντιο σχολιάζουν την επικαιρότητα ο Σεραφείμ Κοτρώτσος, η Έρρικα Βαλλιάνου, η Νικόλ Λειβαδάρη και η Αναστασία Γιάμαλη.

19:45    ΚΛΑΣΙΚΟΙ ΝΤΕΤΕΚΤIΒ

              ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ    GR  A΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Ντετέκτιβ Μέρντοχ»  (Murdoch mysteries)  (Γ΄ κύκλος)

Πολυβραβευμένη σειρά μυστηρίου εποχής, παραγωγής Καναδά 2008-2016.

Επεισόδιο 6ο. Ερευνώντας το φόνο ενός φρουρού και την κλοπή ενός πίνακα του Ρέμπραντ αμύθητης αξίας, ο Μέρντοχ εμπλέκεται στον κόσμο του ισχυρού ζευγαριού του Τζέιμς και της Σάλι Πέντρικ. Ο Τζέιμς δείχνει να αδιαφορεί που η μποέμ και όμορφη γυναίκα του, ιδιοκτήτρια του πίνακα,  γλυκοκοιτάζει τον Μέρντοχ και τον «ξεναγεί» στον κόσμο της Τέχνης – με τις κλοπές και τις απάτες. Ο Μέρντοχ εντοπίζει το δολοφόνο και κλέφτη στον κύκλο των καλλιτεχνών της Σάλι αλλά παραλίγο αυτό να του στοιχίσει  τη ζωή του.

20:45    Ο  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΗΝ  ΩΡΑ  ΤΟΥ W

Με τον Σάκη Αρναούτογλου 

20:55    ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ   W

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

22:00    ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ   W

Με τη Ματίνα Καλτάκη 

22:15    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ         Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

              «Yugoslavia, the other side of the looking glass»  A΄ ΜΕΡΟΣ

Στη σύγχρονη ιστορία μας δημιουργήθηκε και διαλύθηκε μέσα στην Ευρώπη ένα κράτος, η Γιουγκοσλαβία. Από το 1918 έως το 1980 που πέθανε ο στρατάρχης Τίτο, το ντοκιμαντέρ διερευνά τις συνθήκες που συνέβαλαν στην ίδρυσή της και τον κομμουνισμό που επέβαλε ο Τίτο. Από το 1980 έως το 2001 οι καταστροφικές συνθήκες και περιστάσεις που οδήγησαν από την κατάρρευση του κομμουνισμού στον εμφύλιο σπαραγμό, σε πέντε αδελφοκτόνους πολέμους. Τι συμβαίνει σήμερα στα κράτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας και τι συγκρίσεις μπορούν να γίνουν με Ουκρανία και αλλού.

ΠΕΜΠΤΗ,  16/2/2017 – ΣΥΝΕΧΕΙΑ

23:15    ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ (Ε)   W     

              «Η ΤΑΒΕΡΝΑ»

Mες την υπόγεια την ταβέρνα, μες σε καπνούς και σε βρισές
(απάνω στρίγγλιζε η λατέρνα), όλ’ η παρέα πίναμ’ εψές·

(Οι μοιραίοι, στίχοι: Kώστας Βάρναλης)

Η ταβέρνα αποτελεί ένα λαϊκό καταφύγιο «αποφόρτισης» της ανθρώπινης ύπαρξης. Είναι ο κατεξοχήν χώρος που στεγάζει καημούς, μεράκια και χαρές, συντροφεύοντας τους πιστούς της σε όλες τις περιόδους της ζωής τους.

Στην ταβέρνα «οι άνθρωποι καταθέτουν την ψυχή τους, ερωτεύονται, τραγουδούν, πολιτικολογούν, φιλοσοφούν». Η ταβέρνα είναι συνδεδεμένη με το κέφι και το απόλυτο κέφι, το τσακίρ κέφι. Το τσακίρ σημαίνει  γαλάζιο, υπονοεί τον ουρανό δηλαδή τη διάθεση του ατόμου να φτάσει στον ουρανό, να αγγίξει το θείο, όπως μας εξηγεί ο συγγραφέας Ε. Ζάχος Παπαζαχαρίου.

Αυτή η αρχέγονη αίσθηση που προσφέρει η ταβέρνα  αναγνωρίζεται από όλες τις κοινωνικές τάξεις, γίνεται ποίημα, ταινία, τραγούδι και χώρος αυθεντικής κοινωνικοποίησης μακριά από συμβάσεις και αστικούς καθωσπρεπισμούς.

Το καλό κρασί και φαγητό ορίζουν έναν ακαταμάχητό πόλο έλξης για τον μοναχικό θαμώνα, το ερωτευμένο ζευγάρι και την καλή παρέα των φίλων.

Ο ταβερνιάρης είναι ο οικοδεσπότης, η εμβληματική φιγούρα που δεσπόζει δίπλα στα ξύλινα βαρέλια (κάθε ταβέρνας που σέβεται τον εαυτό της). Ακούει ιστορίες, εξομολογήσεις, συμπάσχει με την λύπη, γιορτάζει με την χαρά κι έτσι γίνεται ένας από τους βαθύτερους γνώστες της ελληνικής ανθρωπογεωγραφίας. Η ταβέρνα μετατρέπεται πολλές φορές σε «οικογενειακή υπόθεση» με τους γιους να μαθητεύουν δίπλα στους πατεράδες και να τους διαδέχονται κληρονομώντας την πείρα και το μεράκι τους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η ταβέρνα λειτουργεί ως μια διαχρονική σταθερά της ελληνικής πολιτισμικής μας κουλτούρας αλλά και ένα στέκι που η αρχή του χάνεται στα βάθη του χρόνου.

Στην εκπομπή συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι: Πέτρος Βέττας (εκπαιδευτικός), Γιάννης Γαλανόπουλος (ταβέρνα «Κοταρού» και «Μεταξού»),   Πέτρος Δριτσώνας (εκπαιδευτικός), Χρήστος Κανδηλώρος (εκπαιδευτικός), Κώστας Καραβίτης (3η γενιά της ταβέρνας «Καραβίτης»), Αποστόλης και Γιώργος Κατσανάκης (ταβέρνα «το Κουτούκι»), Νίκος Κιζήλος (εκπαιδευτικός), Δημήτρης Κολολιός (ταβέρνα «Δίπορτο»), Βασίλης και Δημήτρης Λελούδας (ταβέρνα «Λελούδας»), Στέλιος Λουκιδέλης (ταβέρνα «Μίστερ Λουκιδέλης), Ε. Ζάχος Παπαζαχαρίου (συγγραφέας), Γιώργος Τζώρτζης (ρεμπέτης), Δημήτρης Φύσσας (συγγραφέας)

Δημοσιογραφική Έρευνα: Ηλιάνα Δανέζη, Μαρία Καραγιαννάκη, Σοφία Κοσμά

Επιστημονικός Σύμβουλος: Δημήτρης Μανιάτης

Ηχοληψία: Κώστας Κουτελιδάκης

Τίτλοι Αρχής – Artwork: Γιώργος Βελισσάριος

Μοντάζ: Γιώργος Ζαφείρης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Νικόλας Ποττάκης

Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρία Καραγιαννάκη

Σενάριο- Σκηνοθεσία: Νίκος Τριανταφυλλίδης

Εκτέλεση Παραγωγής: Μαρίνα Δανέζη για τη ΝΙΜΑ Ενέργειες Τέχνης και Πολιτισμού

00:15    ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΚΑΙΡΟΣ    W

ΠΕΜΠΤΗ,  16/2/2017 – ΣΥΝΕΧΕΙΑ

00:45    ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ (Ε)        

«Η ΑΡΑΧΝΗ» (THE SPIDER/EDDERKOPPEN)

Εποχιακή (έντονα ατμοσφαιρική ) εγκληματική σειρά  μυστήριου (6) επεισοδίων.    

Επεισόδιο 6ο (τελευταίο). Ο Μπιάρνε είναι πολύ κοντά στο στόχο του, αλλά συνειδητοποιεί, ότι κάθε φορά που πλησιάζει οποιονδήποτε  που έχει σχέση με τον Ζάμις, δολοφονείται.   Ο δικηγόρος της αστυνομίας Νταμ Τζένσεν συνεχίζει την έρευνά του, με πολύ καλά αποτελέσματα. Στο μεταξύ, τον Μπιάρνε τον απασχολούν πολλά θέματα, όπως: η σχέση του με τη Λισμπέτ και αν θα μπορέσει να κερδίσει ξανά την αγάπη της,  πώς θα σώσει τον Όλεν από τα νύχια της «αράχνης», τι ρόλο παίζει σε όλα αυτά ο μεγαλο-επιχειρηματίας και εθνικός ευεργέτης  Βανπιέρ, καθώς και ποιος είναι τελικά ο αρχηγός της εγκληματικής  οργάνωσης.

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ:

01.45  ΣΤΑΣΗ ΕΡΤ (Ε) ημέρας   W

03:10  Η ΖΩΗ ΜΟΥ Η ΥΓΕΙΑ μου (Ε) ημέρας  W

03.40  ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ (Ε) ημέρας   W

05.10  ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «MEGASTRUCTURES» (E) ημέρας

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,  17/2/2017

06:00    ΠΡΩΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 

07:00    ΠΡΩΪΝΗ ΖΩΝΗ   W

            Ενημερωτική εκπομπή με το Γιώργο Δαράκη και το Γιάννη Δάρρα

07:30    ΔΕΛΤΙΟ EURONEWS    W

08:00    ΠΡΩΪΝΗ ΖΩΝΗ  – ΣΥΝΕΧΕΙΑ   W

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στις 10:00 μεταδίδεται 3λεπτο ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

10:00    ΔΕΚΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  W

             Ενημερωτική εκπομπή με τον Νίκο Αγγελίδη και τον Χρήστο Παγώνη

12:00   ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΡΤ ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ   W

13:00    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)          

«Μεγάλες κατασκευές: τρένο του μέλλοντος» (Megastructures: future Train)

Ντοκιμαντέρ  παραγωγής Αγγλίας  2007.

Εξερευνούμε το σύστημα λειτουργίας του πρώτου τρένου  μαγνητικής αιώρησης  στον κόσμο.  Το τρένο MAGLEV (μαγνητικής αιώρησης) αναπτύσσει υψηλές ταχύτητες χωρίς τριβή, καθώς δεν ακουμπά στις ράγες  αλλά παραμένει μετέωρο πάνω από αυτές με τη βοήθεια ισχυρών μαγνητικών πεδίων. Το τρένο προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί από το 2027 και θα μπορούσε ν’ αλλάξει την τεχνολογία κατασκευής των τρένων για πάντα.

14:00    EUROPA LEAGUE ΕΡΤ   

             ΦΑΣΗ ΤΩΝ 32 

15:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ   W

ΕΡΤ  ΑΘΛΗΤΙΚΑ/ ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ/  Δελτίο για Πρόσφυγες

16:00    ΣΤΑΣΗ ΕΡΤ     W

Καθημερινή πολιτιστική εκπομπή με τον  Ανδρέα Ροδίτη  και  τη  Σόνια Φίλη

17:30    Η ΖΩΗ ΜΟΥ,  Η ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ    W       

Με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη

 «Οι ασθένειες και ο ψυχισμός μας»

Η σημασία της ψυχολογίας μας στην πυροδότηση ενός νοσήματος αλλά και στην εξέλιξη μιας νόσου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,  17/2/2017- ΣΥΝΕΧΕΙΑ

18:00    ΕΡΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ  W

ΕΡΤ  ΑΘΛΗΤΙΚΑ/ ΕΡΤ ΚΑΙΡΟΣ / Δελτίο στη Νοηματική

18:15    ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ    W     

Καθημερινή ενημερωτική εκπομπή με την Κατερίνα Ακριβοπούλου. Μαζί της στο στούντιο σχολιάζουν την επικαιρότητα ο Σεραφείμ Κοτρώτσος, η Έρρικα Βαλλιάνου, η Νικόλ Λειβαδάρη και η Αναστασία Γιάμαλη.

 19:45            ΚΛΑΣΙΚΟΙ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ

              ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ    GR                 A΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

 «Ντετέκτιβ Μέρντοχ»  (Murdoch mysteries)  (Γ΄ κύκλος)

Πολυβραβευμένη σειρά μυστηρίου εποχής, παραγωγής Καναδά 2008-2016.

Επεισόδιο 7ο. Το τσίρκο έχει έρθει στην πόλη και το χάος που το συνοδεύει αυτή τη φορά οδηγεί σε τραγωδία: Μία τίγρη κατασπαράζει την όμορφη θηριοδαμάστριά της, την Κίτυ Γουόκερ, όμως ο  Μέρντοχ υποψιάζεται ότι ο θάνατός της δεν ήταν ατύχημα, πράγμα που επιβεβαιώνει η δρ. Όγκντεν. Στο Τμήμα παρελαύνει όλο το τσίρκο, μάγοι και θηριοδαμαστές, απατεώνες και καλλονές, για να καταλήξουν οι έρευνες σε ένα ερωτικό τρίγωνο και στα κρυμμένα πάθη ανάμεσα στους πρωταγωνιστές.

20:45    Ο  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΗΝ  ΩΡΑ  ΤΟΥ W

Με τον Σάκη Αρναούτογλου 

20:55    ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ   W

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

22:00    ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ  W

Με τη Ματίνα Καλτάκη 

22:15    ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ         Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

              «Yugoslavia, the other side of the looking glass»  Β΄ ΜΕΡΟΣ

23:15    ΣΤΑ ΑΚΡΑ    W      ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ             

Εκπομπή με τη  Βίκυ Φλέσσα

00:15    ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΑΘΛΗΤΙΚΑ – ΚΑΙΡΟΣ 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,  17/2/2017-ΣΥΝΕΧΕΙΑ

00:45    ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ (Ε)        

«Η ΓΕΦΥΡΑ» (THE BRIDGE) – Α΄ ΚΥΚΛΟΣ

Βραβευμένη αστυνομική-δραματική σειρά μυστηρίου, δεκατριών (13) ωριαίων επεισοδίων, παραγωγής ΗΠΑ 2013.

Πρωταγωνιστούν: Νταïάν Κρούγκερ, Ντέμιαν Μπισίρ, Τεντ Λέβιν, Μάθιου Λίλαρντ, Τόμας Μ. Ράιτ, Έμιλι Ρίος, Καταλίνα Σαντίνο Μορένο.

Το σενάριο είναι γραμμένο από το συγγραφέα Έλγουντ Ριντ και τη Μέρεντιθ Στίεμ, μία εκ των σεναριογράφων του «Homeland». H σειρά είναι βασισμένη στο Δανοσουηδικό «Bron» και η ιστορία μεταφέρεται από τα σύνορα Δανίας-Σουηδίας στα σύνορα μεταξύ Τέξας και Μεξικού, σε μια γέφυρα ανάμεσα στο Ελ Πάσο και στο Χουάρεζ. Κάτι που από μόνο του μάλλον δημιουργεί μια πολύ πιο ενδιαφέρουσα μίξη συνθηκών, αντιθέσεων, νοοτροπίας απ’ ό,τι αυτών στην πολύ πιο ομοιογενή «γειτονιά» της Σκανδιναβίας.

Υπόθεση: Η σειρά ξεκινάει με την ανακάλυψη ενός πτώματος ακριβώς πάνω στα σύνορα των δύο χωρών. Καθώς ξετυλίγεται η ιστορία, θα δούμε τη συνεργασία του ντετέκτιβ Μάρκο Ρουίζ με την Αμερικανίδα συνάδελφό του Σόνια Κρος.

Το πτώμα είναι χωρισμένο στα δύο, με το πάνω μέρος να ανήκει σε μια πόρνη από το Μεξικό, ενώ το άλλο μισό σε μία Αμερικανίδα δικαστή του τμήματος μετανάστευσης.

Πίσω από το φόνο κρύβεται η πρώτη φράση της Αμερικάνικης Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας «All Men Are Created Equal», δίνοντας ένα σημαντικό στοιχείο για την εξιχνίαση αυτής της σκοτεινής υπόθεσης. Η αναζήτηση του κατά συρροήν δολοφόνου που δρα και στις δύο πόλεις, γίνεται η αφορμή για να παρουσιαστούν τα προβλήματα που υπάρχουν στις δύο πλευρές των συνόρων: λαθρομετανάστες, trafficking, ναρκωτικά, καρτέλ, λαθρεμπόριο όπλων, διαφθορά, εξαφάνιση κοριτσιών.

Η Νταïάν Κρούγκερ («Άδοξοι μπάσταρδοι», «Τροία»), στο ρόλο της Σόνια Κρος.

Ο εξαιρετικός Ντέμιαν Μπισίρ, τον οποίο έχουμε δει ως Φιντέλ Κάστρο στο «Che» (2008), αλλά και στην ταινία «A better life» (2011), όπου ήταν υποψήφιος για Όσκαρ, στο ρόλο του Μάρκο Ρουίζ.

Ο Τεντ Λέβιν («Σιωπή των αμνών», «Ali», «Moby Dick», «Luck», «Monk»), ιδανικός ως διοικητής Χανκ Γουέιντ, που κατανοεί, προστατεύει και στηρίζει τη Σόνια.

Ο Μάθιου Λίλαρντ («Trouble with the Curve», «Scream»), στο ρόλο του αλκοολικού-ναρκομανή, αλλά δραστήριου δημοσιογράφου Ντάνιελ Φράι, που εμπλέκεται στην υπόθεση.
Αποκάλυψη ο Τόμας Μ. Ράιτ («Top of the Lake»), στο ρόλο του μυστηριώδους και προβληματικού Στίβεν Λίντερ.

Βραβεία & διακρίσεις:

  • Critics Choice Television Awards 2013: Βραβείο καλύτερης ξένης σειράς.
  • Imagen Foundation Awards 2014:
  • Βραβείο καλύτερου τηλεοπτικού προγράμματος primetime.
  • Βραβείο καλύτερου τηλεοπτικού ηθοποιού (Ντέμιαν Μπισίρ)
  • Βραβείο δεύτερου ρόλου καλύτερης ηθοποιού τηλεοπτικής σειράς (Καταλίνα Σαντίνο Μορένο).
  • Imagen Foundation Awards 2013: υποψηφιότητα για βραβείο δεύτερου ρόλου  καλύτερης ηθοποιού τηλεοπτικής σειράς (Έμιλι Ρίος).
  •  Επεισόδιο 1ο. Όταν ένα πτώμα ανακαλύπτεται στη γέφυρα που συνδέει το Ελ Πάσο με το Χουάρεζ στα σύνορα Τέξας και Μεξικού, δύο ντετέκτιβ, η Σόνια Κρος από το Αστυνομικό Τμήμα του Ελ Πάσο και ο Μάρκο Ρουίζ από την αστυνομία της Τσιουάουα αναλαμβάνουν να διερευνήσουν την υπόθεση δολοφονίας.  Κατά τις έρευνες ανακαλύπτουν ότι το σώμα που είναι κομμένο σε δύο μέρη ανήκει σε δύο διαφορετικά πρόσωπα. Το μισό ανήκει σε μια πόρνη από το Μεξικό, την Κριστίνα Φουέντες και το άλλο μισό σε μια Αμερικανίδα δικαστή.

Η Σόνια και ο Μάρκο βρίσκουν ότι το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησε ο δολοφόνοας ανήκει στον Ντάνιελ Φράι, ρεπόρτερ του «El Paso Times». Οι δύο ντετέκτιβ, καθώς  πηγαίνουν στο γραφείο του, τον βρίσκουν παγιδευμένο στο αυτοκίνητό του. Με τη βοήθειά τους καταφέρνει να απεγκλωβιστεί, όμως ο δολοφόνος έχει αφήσει ένα προειδοποιητικό ηχητικό μήνυμα. 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,  17/2/2017-ΣΥΝΕΧΕΙΑ

01:50    28 ΦΟΡΕΣ ΕΥΡΩΠΗ – 28 EUROPE (Ε)   W      

Με τον Κώστα Αργυρό

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ:

02:45      ΣΤΑ ΑΚΡΑ (Ε) ημέρας – W

03:45      ΣΤΑΣΗ ΕΡΤ (Ε) ημέρας – W

05:15      Η ΖΩΗ ΜΟΥ Η ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ (Ε) ημέρας – W

05.45     ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «MEGASTRUCTURES» (E) ημέρας

06:45     ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ (Ε) ημέρας – W

Για να δείτε το πρόγραμμα πατήστε εδώ.