ΕΡΤ1: «Προσωπικά» με την Έλενα Κατρίτση – Έναρξη νέου κύκλου 17.02.2019

ΕΡΤ1: «Προσωπικά» με την Έλενα Κατρίτση – Έναρξη νέου κύκλου 17.02.2019

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

«Προσωπικά»

Με την Έλενα Κατρίτση
«Τρεις διαφορετικές ιστορίες… τρεις άνθρωποι… μια πράξη αυτοθυσίας»
Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019, στις 16:00

«Ήρθα μικρό παιδί. Μεγάλωσα. Δούλεψα. Έφαγα ψωμί σ’ αυτή τη χώρα. Τώρα πια, αισθάνομαι Έλληνας». Μαχμούντ Ιμπραχίμ Μούσα, 45 χρόνων. Έφτασε στη χώρα μας από την Αίγυπτο, πριν από τριάντα χρόνια. Προσπάθησε να γνωρίσει τον κόσμο, δουλεύοντας σε καΐκια και ανεμότρατες. Περιπλανήθηκε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, η χώρα που αγάπησε όμως, ήταν η Ελλάδα και αποφάσισε να ριζώσει εδώ.

«Όταν ήμουν 7 χρόνων, πέθανε ο πατέρας μου και έπρεπε να δουλέψω. Δεν ξεχνώ ποτέ τη βοήθεια που μου έδωσαν οι Έλληνες… Δουλεύω, θέλω να ζω τίμια με τον ιδρώτα μου». Ο Ερβίν Τζέκα Γκάνι, ήρθε με τα πόδια από την πόλη Λούσια της Αλβανίας, όταν ήταν 14 χρόνων.

«Η θάλασσα για μένα είναι η ζωή μου. Όπως είναι για το ψάρι, που όταν βγει στη στεριά θα πεθάνει. Κι όταν την κοιτάζω, σκέφτομαι την πατρίδα μου». Μοχάμεντ Ελ Χαμίσι,  47 χρόνων. Ο πόλεμος Αιγύπτου – Ισραήλ, τον ανάγκασε να έρθει με τον πατέρα του από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, πριν ακόμη κλείσει τα 17 του χρόνια.

Τρεις ψαράδες που αγωνίζονται καθημερινά για την επιβίωση. Ίδια τα προβλήματα, ίδιες και οι αγωνίες για όλους, όσοι προσπαθούν να βγάλουν το μεροκάματό τους από τη θάλασσα, ανεξάρτητα από την καταγωγή του καθενός… Ίδια και η αυταπάρνηση που έδειξαν, με τους άλλους Έλληνες ψαράδες, που έτρεξαν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους, το μοιραίο βράδυ της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

Πριν από λίγο καιρό, ο Ερβίν, ο Μοχάμεντ και ο Μαχμούντ, πέρασαν την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου. Κι εκεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τους συνεχάρη και τους ανακοίνωσε ότι η Πολιτεία, τους απονέμει την ελληνική υπηκοότητα, ως ένδειξη αναγνώρισης της αυτοθυσίας που επέδειξαν.

Ένα όνειρο ζωής, για τους τρεις ψαράδες έγινε επιτέλους πραγματικότητα.