ΕΡΤ1 – Τροποποιήσεις προγράμματος 24.07-02.08.2019

ΕΡΤ1 – Τροποποιήσεις προγράμματος 24.07-02.08.2019

Τροποποιήσεις προγράμματος ΕΡΤ1

ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

………………………………………………………………………………………………………………

18.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ – Δελτίο στη Νοηματική  W

18.15 ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ… ΕΡΤ  W

18.30 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ (Ε)  W

18.45 Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΓΙΑ ΤΑ 45 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ  ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ   W

Έκτακτη ενημερωτική εκπομπή με τη Σταυρούλα Χριστοφιλέα

Αρχισυνταξία: Αναστασία Ζήγου

20.50 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ  W

22.15 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ   W

Με τον Φάνη Παπαθανασίου

24.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ W

ΑΦΙΕΡΩΜΑ – ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ: 24/7/1974

00.15 ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 1974-1990: «1974 ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ» (Ε)   W

Η δημοσιογράφος Μαρία Ρεζάν παρουσιάζει την εκπομπή -παραγωγής 1991- «Χρόνια Δημοκρατίας 1974-1990», η οποία στο συγκεκριμένο επεισόδιο εξετάζει, προβάλλοντας πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, τα σημαντικότερα γεγονότα των πρώτων μηνών της Μεταπολίτευσης, δηλαδή από τις 24 Ιουλίου του 1974 έως το τέλος του έτους. Η εκπομπή αρχίζει, παρουσιάζοντας συνοπτικά τις τελευταίες στιγμές της Δικτατορίας, αλλά και τις πρώτες της Μεταπολίτευσης, με την έλευση του Κωνσταντίνου Καραμανλή από τη Γαλλία, για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ελλάδας.

Ακολουθεί προβολή βίντεο της Μελίνας Μερκούρη να μιλάει για την επιστροφή των αυτοεξορίστων στην πατρίδα, μετά την πολιτική αλλαγή. Ωστόσο, στον πολιτικό τομέα, η πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση ήταν και ονομάστηκε Εθνικής Ενότητας, αν και η ενότητα των συμμετεχόντων ήταν μάλλον αμφιλεγόμενη.

Για την εν λόγω κυβέρνηση, στην οποία και συμμετείχε, μιλάει στην κάμερα της εκπομπής ο κεντρώος τότε πολιτικός Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης. Η εκπομπή στη συνέχεια προσπαθεί να σκιαγραφήσει την κατάσταση που επικρατούσε στην κοινωνία, που ζούσε με το φόβο ενός νέου πραξικοπήματος, φόβο τον οποίο τόνωναν οι συνεχείς φήμες για νέα επέμβαση του στρατού, κάτι που επιβεβαιώνει και ο Τζαννής Τζαννετάκης, σχολιάζοντας τα γεγονότα και την καθοριστική απόφαση του Κωνσταντίνου Καραμανλή να απομακρύνει τις επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις από την Αθήνα. Στον διεθνή χώρο, εξελίσσεται η δεύτερη τουρκική εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, που οδηγεί στην ελληνική απόφαση αποχώρησης της χώρας από το ΝΑΤΟ. Την κατάσταση που επικρατούσε εκείνη την περίοδο, αλλά και τα λάθη της ελληνικής πλευράς, σχολιάζει ο τότε πρεσβευτής της Ελλάδας στη Μεγαλόνησο, Μιχάλης Δούντας. Ραγδαίες αλλαγές, όμως, συντελούνται και στον πολιτιστικό τομέα, ενώ αρχίζουν και οι πρώτες διώξεις εναντίον των συνταγματαρχών. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται επίσης στην κατάργηση του νόμου 509, που ως αποτέλεσμα έχει την εκ νέου νομιμοποίηση του ΚΚΕ. Για τη νομιμοποίηση αυτή, μιλάει ο Γρηγόρης Φαράκος. Επιστρέφοντας στην πολιτική ζωή εξετάζεται η δημιουργία των δύο μεγάλων κομμάτων της Μεταπολίτευσης, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Στο τελευταίο εισχώρησε και η Δημοκρατική Άμυνα, απόφαση την οποία εξηγεί ο κοινωνιολόγος, Γεράσιμος Νοταράς. Παρ’  όλα αυτά και παρά τις έντονες αντιδράσεις, στις 17 Νοεμβρίου του 1974 πραγματοποιούνται οι πρώτες δημοκρατικές εκλογές στη χώρα, ενώ στις 8 Δεκεμβρίου αποφασίζεται η διενέργεια δημοψηφίσματος για τη λύση του πολιτειακού. Την τελευταία αυτή απόφαση για διενέργεια δημοψηφίσματος σχολιάζουν οι Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης και Μάριος Πλωρίτης. Ακολούθως, ο Γεώργιος Ράλλης μιλάει για τους κινδύνους που κατάφεραν να αποφύγουν, παρά την κρίσιμη κατάσταση και την ανυπαρξία κάθε κρατικού μηχανισμού, όσοι πολιτικοί επιφορτίστηκαν ν’ αναλάβουν τότε τη διακυβέρνηση του τόπου. Η εκπομπή κλείνει με την προβολή μερικών ακόμη πολύ σημαντικών γεγονότων που έλαβαν χώρα στην εξεταζόμενη περίοδο ανά τον κόσμο.

Σκηνοθεσία: Διαγόρας Χρονόπουλος.

Έρευνα: Στέφανος Ιωσήφ.

Μουσική επιμέλεια: Ζακ Μεναχέμ.

Τηλεοπτική διεύθυνση: Πολ Σκλάβος.

Παρουσίαση: Μαρία Ρεζάν.

Νυχτερινές Επαναλήψεις

01.30  ΓΡΑΦΗ ΚΑΘΑΡΗ (Ε)   W

02.30  ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ  W

03.20  ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (Ε) ημέρας W

04.25 ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ (Ε) ημέρας   W

06.30 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ(Ε) W

ΠΕΜΠΤΗ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

……………………………………………………………………………………………………………..

24.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ  W

00.15 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε) ● 

«Ένας κόσμος στη σκιά» (A Shadow World)   

Ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγής ΗΠΑ-Βελγίου-Δανίας 2016.

Το ντοκιμαντέρ, βασισμένο στο διεθνώς αναγνωρισμένο βιβλίο του Andrew Feinstein, «The Shadow World: Inside the Global Arms Trade», αποκαλύπτει πώς το διεθνές εμπόριο όπλων με τη συνενοχή κυβερνήσεων και μυστικών υπηρεσιών, κατασκευαστών όπλων, εμπόρων και μεσαζόντων, προωθεί τη διαφθορά, καθορίζει την οικονομική και εξωτερική πολιτική των χωρών, υποβιβάζει τη δημοκρατία και δημιουργεί μεγάλα δεινά σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

Το «Ένας κόσμος στη σκιά» προτείνει εναλλακτικές οπτικές μέσα από την εμπειρία ενός ακτιβιστή υπέρ της ειρήνης και πολεμικού ανταποκριτή, καθώς και μέσα από τις προκλητικές ιστορίες του Εντουάρντο Γκαλεάνο.

Τελικά, το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει το αληθινό κόστος του πολέμου, όπως το καθοδηγεί το εμπόριο όπλων, τον τρόπο με τον οποίο τα όπλα στρέφονται κατά των πολιτών δημοκρατιών και πώς αυτός ο κόσμος κρυμμένος στις σκιές είναι κυρίαρχος.

Ρίχνοντας φως στον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζονται οι πραγματικότητές μας, η ταινία προσφέρει μια αφήγηση, ώστε το κοινό να κατανοήσει αυτή τη φρίκη, με την ελπίδα να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον.

Σκηνοθεσία: Johan Grimonprez.

Σενάριο: Andrew Feinstein, Johan Grimonprez.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Nicole MacKinlay Hahn.

ΜοντάζPer K. Kirkegaard, Pedro Collantes, Dieter Diependaele.

ΉχοςMichael Wynne, Torsten Goddon, Leke Ayowinka.

ΜουσικήKarsten Fundal.

ΠαραγωγήLouverture Films, Dillywood.

Παραγωγοί: Joslyn Barnes, Anadil Hossain.

Βραβεία

Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ – Edinburgh FF 2016, UK

Ειδική Μνεία της Επιτροπής – Guanajuato IFF 2016, Mexico

Νυχτερινές Επαναλήψεις

02.05  ΓΡΑΦΗ ΚΑΘΑΡΗ (Ε)  W

03.05  ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ  W

04.00  ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ (Ε) ημέρας  W

06.00  ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ε) ημέρας  W

06.30  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ(Ε) W

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

……………………………………………………………………………………………………………..

20.50 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ  W

22.00 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε) «SOUNDTRACKS: SONGS THAT DEFINED HISTORY»  

23.30 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)    

«ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ» (LIVING HISTORY)

«Η Πολιορκία του Οχυρού Σεν Ζαν (1775, Κεμπέκ)» (The Siege of Fort St. Jean 1775, Quebec)

Σεν Ζαν σιρ Ρισελιέ, Κεμπέκ. Μια σημαντική στιγμή στον Αμερικανικό Πόλεμο για την Ανεξαρτησία, η πολιορκία του οχυρού Σεν Ζαν. Εκατοντάδες Καναδοί σπεύδουν για να πάρουν μέρος, ενσαρκώνοντας Αμερικανούς ή Άγγλους μαχητές, να αναβιώσουν την πολιορκία και πώς συνθηκολόγησε ο αγγλικός στρατός, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για να μπουν οι Αμερικανοί στο Μόντρεαλ το 1775.

24.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ  W

……………………………………………………………………………………………………………..

Επίσης, από τη ΔΕΥΤΕΡΑ  29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019 προγραμματίζεται στις 22.00 τις καθημερινές από ΔΕΥΤΕΡΑ έως και ΠΕΜΠΤΗ η ελληνική σειρά «ΛΟΥΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ» Α’ ΚΥΚΛΟΣ  (E) W  ως εξής: 

Δευτέρα, 29/7:  Eπεισόδια 1ο & 2ο

Τρίτη, 30/7:  Eπεισόδια 3ο & 4ο

Τετάρτη, 31/7:  Eπεισόδια 5ο & 6ο

Πέμπτη, 1/8:    Eπεισόδια 7ο & 8ο

Τέλος, σημειώνεται ότι τη ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ  2019, στις 13:00 προγραμματίστηκε στην εκπομπή «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» (E) W το επεισόδιο «Κέρκυρα-Διαπόντια νησιά», ενώ το επεισόδιο «Χαλκιδική» προγραμματίστηκε την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2019.