ΕΡΤ1- Τροποποιήσεις προγράμματος 29 & 30.03.2017

ΕΡΤ1- Τροποποιήσεις προγράμματος 29 & 30.03.2017

Τροποποιήσεις προγράμματος ΕΡΤ1

 

 ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

………………………………………………………………………………………………………………..

18:15 ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ  W

19:40 Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (Ε)  W

«Φιλοποίμην Φίνος» – Α΄ μέρος: «Από το εκτελεστικό απόσπασμα στη δημιουργία της Φίνος Φιλμ»

Τη ζωή και την καριέρα του Φιλοποίμενα Φίνου, που ταύτισε το όνομά του με τον ελληνικό κινηματογράφο, παρουσιάζει η «Μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο.
Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος, περιγράφεται το δύσκολο κινηματογραφικό ξεκίνημα του Φίνου μέσα στην Κατοχή, που ενθουσίασε το κοινό, παρά την πείνα και τις κακουχίες.

Με το ξέσπασμα του πολέμου το 1940 βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του μετώπου ως κινηματογραφιστής επικαίρων.

Ο Χρίστος Βασιλόπουλος εντόπισε και παρουσιάζει σπάνιο αρχειακό υλικό από την απελευθέρωση και τις καταστροφές που άφησαν πίσω τους οι Γερμανοί, το οποίο τράβηξε με την κάμερά του ο Φίνος και άλλοι κινηματογραφιστές.

Ο Φίνος είχε πάντα στο πλευρό του την αγαπημένη του Τζέλλα που τη γνώρισε όταν ήταν τραγουδίστρια. Η σχέση τους στην αρχή είχε περιπέτειες, αλλά τελικά κατέληξαν μαζί.

Μετά τα Δεκεμβριανά, όταν η κατάσταση στην Αθήνα άρχισε να εξομαλύνεται, ο Φίνος επέστρεψε στην εταιρεία και την περίοδο εκείνη μαζί με τον  Γιώργο  Τζαβέλλα αλλά και τον Αλέκο Σακελλάριο, τον οποίο προέτρεψε να γίνει σκηνοθέτης, γύρισαν τις πρώτες επιτυχίες.

Στην εκπομπή μιλούν ο δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Ιάσονας Τριανταφυλλίδης, η συγγραφέας και βιογράφος του Φίνου Μαρικαίτη Καμβασινού, η θεατρική συγγραφέας Μάρω Μπορδάκου, ο δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Παναγιώτης Τιμογιαννάκης, ο κινηματογραφιστής Νίκος Καβουκίδης κ.ά.

20:45 Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ  W

20:55 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ  W

22:00 Πολιτιστικό Δελτίο  W

22:15 SPORTS. DOC  W             

Εκπομπή με τον Βαγγέλη Ιωάννου

«Παναγιώτης Φασούλας»

23:15 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (Ε)

«Αναζητώντας το Μπουένος Άιρες» (Looking for… Buenos Aires)  

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής Γαλλίας 2012.

Μπουένος Άιρες: Υπάρχει άλλη χώρα με τέτοιο πάθος για το ποδόσφαιρο; Ο Ερίκ Καντονά ταξιδεύει στο Μπουένος Άιρες, όπου οι δύο ποδοσφαιρικοί σύλλογοι, Μπόκα Τζούνιορς και Ρίβερ Πλέιτ, μοιράζονται λαμπρή ιστορία και μυθικούς παίκτες -από τον Ντιέγκο Μαραντόνα στον Αλφρέντο  Ντι Στέφανο και τον Έντσο Φραντσέσκολι. Ο Ερίκ Καντονά γυρίζει πίσω στο χρόνο για να φωτίσει αυτούς τους μυθικούς συλλόγους.

00:15 ΕΙΔΗΣΕΙΣ+ΑΘΛΗΤΙΚΑ+ΚΑΙΡΟΣ  W

…………………………………………………………………………………………………………………………..

Eπίσης, αύριο – ΠΕΜΠΤΗ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ  2017 στις 19:40 θα μεταδοθεί το Β΄ ΜΕΡΟΣ της εκπομπής Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: «ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ – ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ».

Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στη ζωή και την καριέρα του Φιλοποίμενα Φίνου, παρουσιάζει η «Μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο.

Μετά το δύσκολο ξεκίνημα μέσα στην Κατοχή, ο Φίνος, έχοντας στο πλευρό του τους καλύτερους συγγραφείς, σκηνοθέτες και τεχνικούς, κατάφερε να φτάσει τη Φίνος Φιλμ στην απόλυτη ακμή της τη δεκαετία του ’60.

Ο «κατσαβιδάκιας», όπως τον φώναζαν, επειδή είχε πάντα μαζί του ένα κατσαβίδι και διόρθωνε μηχανές, μαζί με τον Γιάννη Δαλιανίδη εισήγαγαν στον ελληνικό κινηματογράφο δύο νέα είδη που έσπασαν ταμεία. Το νεορεαλιστικό δράμα που ξεκίνησε με τον «Κατήφορο» και το μιούζικαλ που ξεκίνησε με το «Μερικοί το προτιμούν κρύο».

Ο Χρίστος Βασιλόπουλος συνομίλησε με πρωταγωνιστές και συνεργάτες του Φίνου, όπως η Ζωή Λάσκαρη, ο Κώστας Βουτσάς, η Μάρθα Καραγιάννη, ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιάννης Βογιατζής, ο Φαίδων Γεωργίτσης, η Μέλπω Ζαρόκωτσα, ο Άγγελος Αντωνόπουλος κ.ά. και παρουσιάζει άγνωστες ιστορίες από τα παρασκήνια.

Μέσα από τις διηγήσεις σκιαγραφείται ο χαρακτήρας του Φίνου, αλλά και μία ολόκληρη εποχή που άφησε ιστορία στη μεγάλη οθόνη.

Αναλύεται επίσης, η σχέση του με την Αλίκη, που αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο στη ζωή του και παρουσιάζονται φωτογραφίες από το αρχείο της Φίνος Φιλμ.

Η Ζωή Λάσκαρη αποκαλύπτει γιατί δεν δέχτηκε να την υιοθετήσει ο Φίνος και παλιοί συνεργάτες του περιγράφουν τα δύσκολα χρόνια της ασθένειάς του και της πτώσης της εταιρείας του.

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.