ΕΡΤ1 – Ξένη ταινία «Το χάρισμα της Σεραφίν» 29.07.2016

ΕΡΤ1 – Ξένη ταινία «Το χάρισμα της Σεραφίν» 29.07.2016

ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ

«Το χάρισμα της Σεραφίν»

(Seraphine)

 Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016, στις 01:30 Seraphine 4

Βιογραφικό δράμα, παραγωγής Γαλλίας 2008.

Σκηνοθεσία: Μαρτέν Προβόστ.

Σενάριο: Μαρτέν Προβόστ, Μαρκ Αμπντελνούρ.

Παίζουν: Γιολάντ Μορό, Ούλριχ Τουκούρ, Ζενεβιέβ Μνις, Αν Μπένετ, Σερζ Λαριβιέρ, Αντελαΐντ Λερού, Νίκο Ρόγκνερ Φρανσουάζ Λεμπρούν.

Διάρκεια: 121΄

Seraphine 3Υπόθεση: 1912: Λίγο πριν ξεσπάσει ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, στη μικρή πόλη Σενλίς, 50 χιλιόμετρα βόρεια από το Παρίσι, η μοναχική και ιδιόρρυθμη Σεραφίν Λουίς (Γιολάντ Μορό) δουλεύει ως οικιακή βοηθός στο σπίτι της Μαντάμ Ντιφό. Η Σεραφίν, αν και δεν είναι πια νέα, κάνει οποιαδήποτε δύσκολη δουλειά, προκειμένου να κερδίσει κάποια χρήματα και να αγοράσει τα υλικά που της χρειάζονται για να ασχοληθεί με το πάθος της: τη ζωγραφική. Περνά τα βράδια της κλεισμένη σε μια σοφίτα και ζωγραφίζει μικρούς, περίπλοκους και με πολύ έντονα χρώματα πίνακες, οι οποίοι απεικονίζουν φρούτα και φυτά. Στα χρώματά της χρησιμοποιεί ασυνήθιστα υλικά που βρίσκει γύρω της, όπως κρασί, λάσπη, αίμα ζώων, λάδια από τα κεριά της εκκλησίας, φρούτα και πέταλα λουλουδιών.

Την ίδια εποχή ο Γερμανός κριτικός Τέχνης και συλλέκτης Βίλχελμ Ούντε (Ούλριχ Τουκούρ), ένθερμος υποστηρικτής του ρεύματος των μοντερνιστών και πριμιτίφ καλλιτεχνών, αποφασίζει να μετακομίσει στο Σενλίς για να ξεφύγει από τους έντονους ρυθμούς του Παρισιού. Νοικιάζει το σπίτι της Μαντάμ Ντιφό και γνωρίζεται με τη Σεραφίν, η οποία είναι η οικιακή βοηθός του. Μήνες αργότερα και εντελώς τυχαία κατά τη διάρκεια ενός δείπνου, ο Βίλχελμ βλέπει έναν μικρό ξύλινο πίνακα που είχε ζωγραφίσει η Σεραφίν. Μένει καταγοητευμένος και επιμένει στη Σεραφίν να δει και άλλα της έργα. Αγοράζει όλους τους πίνακές της και βοηθά τη Σεραφίν να αφοσιωθεί στη ζωγραφική. Συγχρόνως προσπαθεί να της διοργανώσει μια έκθεση στο Παρίσι. Όμως ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ξεσπά και ο Βίλχελμ Ούντε αναγκάζεται να επιστρέψει στη Γερμανία. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, παρά τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στους βαρείς χειμώνες, την πείνα και τη φτώχεια, η Σεραφίν δεν σταματά να ζωγραφίζει, αντλώντας δύναμη από την πίστη της στο Θεό.

1927: Ο Βίλχελμ Ούντε έχει επιστρέψει πια πίσω στη Γαλλία και ζει στο Σαντιγί, όχι μακριά από το Σενλίς, μαζί με την αδερφή του Αν-Μαρί. Έπειτα από επιμονή της Αν-Μαρί επισκέπτονται μια έκθεση ερασιτεχνών στο Σενλίς και εκεί αντικρίζει μια σειρά από εκθαμβωτικά αλλά και αποκρυφιστικά έργα μεγάλων διαστάσεων. Αμέσως αναγνωρίζει την τεχνοτροπία της Σεραφίν και την αναζητεί για να την πάρει υπό την προστασία του για άλλη μία φορά. Στα επόμενα χρόνια η Σεραφίν δημιουργεί τους πιο σημαντικούς της πίνακες, όμως οι εμμονές της την κατατρέχουν εντονότερα από ποτέ…

 

Η ταινία έχει αποσπάσει είκοσι βραβεία και έξι υποψηφιότητες. Μεταξύ αυτών:

 

  • Επτά βραβεία Σεζάρ 2009: Καλύτερη γαλλική ταινία της χρονιάς, Α΄ γυναικείος ρόλος (Γιολάντ Μορό), σενάριο, φωτογραφία (Λοράν Μπρουνέ), καλλιτεχνική διεύθυνση (Τιερί Φρανσουά), κοστούμια (Μαντλέν Φοντέν), πρωτότυπη μουσική (Μάικλ Γκαλάσο).
  • Cairo International Film Festival 2008, βραβείο καλύτερου Α΄ γυναικείου ρόλου.
  • Los Angeles Film Critics Associaton 2009, βραβείο καλύτερου Α΄ γυναικείου ρόλου.