ΕΡΤ2 – Αφιέρωμα στον Λουίς Μπουνιουέλ: «Ναζαρέν» 22.02.2019

ΕΡΤ2 – Αφιέρωμα στον Λουίς Μπουνιουέλ: «Ναζαρέν» 22.02.2019

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ – ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ
Αφιέρωμα στον Λουίς Μπουνιουέλ

«Ναζαρέν»

(Nazarin)

 Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019, στις 22:30

Δράμα, παραγωγής Μεξικού 1959.

Σκηνοθεσία: Λουίς Μπουνιουέλ.

Σενάριο: Εμίλιο Καρμπαλίντο, Λουίς Μπουνιουέλ, Μπενίτο Πέρεζ Γκαλδός, Χούλιο Αλεχάντρο.

Παίζουν: Φρανσίσκο Ραμπάλ, Ρίτα Μαθέδο, Μάργκα Λόπεζ, Χεσούς Φερνάντεθ, Αρτούρο Κάστρο, Βικτόριο Μπλάνκο, Ιγκνάσιο Λόπεζ Τάρσο, Λουίς Ατσέβες Καστανέντα, Νόε Μαραγιάμα.

Διάρκεια: 94΄

Υπόθεση: Στις αρχές του 20ού αιώνα, στο Μεξικό του δικτάτορα Ντιάζ, ο νεαρός ιερέας Ναζαρέν ζει σε μια φτωχική πανσιόν, χωρίς να έχει δική του ενορία, εφαρμόζοντας όμως πιστά τις διδαχές του Ευαγγελίου, κυρίως σε ότι αφορά στην αγάπη προς τον πλησίον και στην αλληλεγγύη. Ο ίδιος προσφέρει καταφύγιο στην πόρνη Άνταρα, η οποία καταζητείται για απόπειρα φόνου και βοηθά τη χωριατοπούλα Μπεατρίς που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει όταν την εγκατέλειψε ο εραστής της. Κάποια στιγμή οι δύο γυναίκες φεύγουν μαζί, ενώ ο Ναζαρέν δέχεται αυστηρότατες επικρίσεις από τις εκκλησιαστικές Αρχές για τη στάση και τη συμπεριφορά του.

Τότε αποφασίζει να γίνει αναχωρητής και να ζει σαν «φτωχούλης του Θεού», περιπλανώμενος και με ελεημοσύνες. Αργότερα, σ’ ένα χωριό ξανασυναντά την Μπεατρίς και την Άνταρα, οι οποίες τον ακολουθούν, καθώς τον θεωρούν άγιο. Ωστόσο, ο κόσμος θεωρεί ανήθικο και αιρετικό ένας ιερέας να συνοδεύεται και να κυκλοφορεί με δύο γυναίκες. Η πίστη του Ναζαρέν στην ύπαρξη του Θεού αρχίζει να κλονίζεται…

Κινηματογραφική διασκευή του μυθιστορήματος του Μπενίτο Πέρεζ Γκαλδός, κάτω από την αθεϊστική, αλλά καθόλου υβριστική οπτική του Μπουνιουέλ, ο οποίος περιγράφει την άδοξη τύχη ενός δονκιχωτικού ιερέα.

Η ταινία, που τιμήθηκε με το Ειδικό Βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών 1959, αποκάλυψε το ταλέντο του Φρανσίσκο Ραμπάλ.