ΕΡΤ2 – Αφιέρωμα στον Λουίς Μπουνιουέλ: «Ξεχασμένοι από την κοινωνία» 01.02.2019

ΕΡΤ2 – Αφιέρωμα στον Λουίς Μπουνιουέλ: «Ξεχασμένοι από την κοινωνία» 01.02.2019

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ – ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ 
Αφιέρωμα στον Λουίς Μπουνιουέλ

Φεβρουάριος, γενέθλιος μήνας του Λουίς Μπουνιουέλ (Luis Buñuel Portolés, 22 Φεβρουαρίου 1900), ενός από τους κορυφαίους δημιουργούς της Έβδομης Τέχνης, και η Κινηματογραφική Λέσχη της ΕΡΤ2, όλο τον Φεβρουάριο, είναι αφιερωμένη στον Ισπανό σκηνοθέτη, ο οποίος με το έργο του σφράγισε την ιστορία του κινηματογράφου.

Έτσι, τις Παρασκευές 1, 8, 15 και 22/2/2019, στις 23:45, οι τηλεθεατές έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τέσσερις ταινίες του: «Ξεχασμένοι από την κοινωνία», «Ανέβασμα στον ουρανό», «Η εγκληματική ζωή του Αρτσιμπάλντο ντε λα Κρουζ» και «Ναζαρέν». 

Ημερ. μετάδοσης: Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου 2019, στις 23:45
«Ξεχασμένοι από την κοινωνία»
(Los Olvidados / The Young and the Damned)

Δράμα, παραγωγής Μεξικού 1950.

Σκηνοθεσία: Λουίς Μπουνιουέλ.

Παίζουν: Αλφόνσο Μεχία, Ρομπέρτο Κόμπο, Εστέλα Ίντα, Μιγκέλ Ινκλάν.

Διάρκεια: 81΄

Υπόθεση: Στα υποβαθμισμένα προάστια της Πόλης του Μεξικό, μια ομάδα παιδιών, κάποια αρκετά και κάποια εντελώς εγκαταλελειμμένα από τις οικογένειές τους, ζουν κλέβοντας.

Ο Πέδρο είναι ένα ενδεκάχρονο αγόρι, που ζει με τη μητέρα του. Αρχηγός της συμμορίας στην οποία ανήκει ο Πέδρο είναι ο Ελ Χάιβο, ένα μεγαλύτερο αγόρι που το έχει σκάσει από το αναμορφωτήριο. Ο Ελ Χάιβο είναι σίγουρος ότι ο μικρός Χουλιάν, ένα αγόρι που αρνήθηκε να συμμετάσχει στη συμμορία και προτίμησε να δουλέψει για να βοηθήσει τους δικούς του να τα βγάλουν πέρα, είναι  υπεύθυνος για την κατάληξή του στο αναμορφωτήριο.

Ο Πέδρο βοηθάει τον Ελ Χάιβο να εντοπίσει τον Χουλιάν, ο οποίος βρίσκει το θάνατο στα χέρια του αδίστακτου αγοριού. Μετά τη δολοφονία του Χουλιάν, ο Πέδρο καταλαβαίνει ότι η σχέση του με τον Ελ Χάιβο πρόκειται να του φέρει πολλά δεινά. Απομακρύνεται λοιπόν από τη συμμορία του Ελ Χάιβο και πιάνει δουλειά σε μεταλλουργείο. Αλλά ο Ελ Χάιβο τον βρίσκει και τον εμπλέκει σε κλοπή.

Το πρώτο αριστούργημα της λεγόμενης μεξικάνικης περιόδου του Μπουνιουέλ. Πάντρεμα του νεορεαλισμού με τον σουρεαλισμό σε ένα σινεμά της ωμότητας που σοκάρει ακόμα και σήμερα.

Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών του 1951 για την ταινία που καθιέρωσε διεθνώς το σκηνοθέτη.

Για επιπλέον φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.