ΕΡΤ2 – «Από αγκάθι ρόδο» 01.10.2016

ΕΡΤ2 – «Από αγκάθι ρόδο» 01.10.2016

ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ

«Από αγκάθι ρόδο»ΑΠΟ ΑΓΚΑΘΙ ΡΟΔΟ Επεισόδιο 1ο

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 1η Οκτωβρίου 2016, στις 17:30

Δημιουργοί που δίνουν νέα ζωή σε ξεχασμένα, παραπεταμένα ή απλώς παλιομοδίτικα αντικείμενα. Νέοι επιχειρηματίες που εμπνέονται από τα «απόβλητα» του πολιτισμού μας, δημιουργώντας καινούργια, συναρπαστικά, ευφυή προϊόντα. Σχεδιαστές που αντλούν ιδέες από τον πλούτο της ιστορίας και επανασυναρμολογούν το νήμα με την παράδοση.

Η νέα εκπομπή «Από αγκάθι ρόδο» εστιάζει στη δυναμική τάση του upcycling που σαρώνει τον κόσμο, αλλά και την Ελλάδα. Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος συναντάει τους ανθρώπους που δεν αφήνουν τίποτα να πάει χαμένο και με την αμεσότητα που τον διακρίνει συζητεί μαζί τους για τη δημιουργική επανάχρηση πραγμάτων, ιδεών, τεχνοτροπιών και υλικών για την παραγωγή νέων προϊόντων, υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, εμφορούμενων από μνήμες. Η ζωή πάντα συνεχίζεται…

Έναρξη – Επεισόδιο 1ο. Το πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς εκπομπών «Από αγκάθι ρόδο», ταξιδεύει στις θάλασσες. Στα νερά που σκίζουν πρωταθλητές ιστιοπλόοι και στα πέλαγα που διασχίζουν πρόσφυγες. Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος γνωρίζει τους ανθρώπους της Odyssea, που άφησαν τις καλοπληρωμένες δουλειές τους στο εξωτερικό για να στήσουν μία οργάνωση για την αξιοποίηση των φουσκωτών και των σωσιβίων των προσφύγων που συσσωρεύονται στα νησιά και έως σήμερα επιβάρυναν με τόνους πλαστικού τις χωματερές. Μ’ αυτά κατασκευάζουν κάθε λογής αντικείμενα, από κομψές τσάντες μέχρι design θήκες για τάμπλετ και μπρελόκ. Τα έσοδα επιστρέφουν στους πρόσφυγες και στις νησιώτικες κοινωνίες.

Στη συνέχεια, ο Γιώργος σαλπάρει με τη Salty Bag. Η εταιρεία, που έστησε μία παρέα νέων ιστιοπλόων, δημιουργεί πολυτελείς τσάντες και σακ βουαγιάζ από τα ανθεκτικά και φορτωμένα θαλασσινές μνήμες πανιά των ιστιοπλοϊκών σκαφών. Γιατί να πετάξεις μία ποιοτική πρώτη ύλη, όταν μ’ αυτή μπορείς να κατασκευάσεις πάμπολλα high end προϊόντα; Η βιοτεχνία της Κέρκυρας έχει κατακτήσει τις διεθνείς αγορές. Το upcycling στα καλύτερά του.

Στην εκπομπή, μιλούν οι: Τζέι Μέξης (ανθρωπιστικός αρχιτέκτονας και ιδρυτής Odyssea), Barbara Hionides (σχεδιάστρια – marketing  manager της Odyssea), Francisco Vargas-Bianchi (περιβαλλοντολόγος και υπεύθυνος στρατηγικής της  Odyssea), Στρατής Ανδρεάδης (ιστιοπλόος – συνιδιοκτήτης Salty Bag), Τάσος Μπουντούρης (ολυμπιονίκης ιστιοπλόος), Κώστας  Μάνθος (ιστιοπλόος – δάσκαλος ιστιοπλοΐας), Θοδωρής  Κουκούλης (skipper).

Παρουσίαση: Γιώργος Πυρπασόπουλος.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Νικόλ Αλεξανδροπούλου.

Εκτέλεση παραγωγής: Libellula Productions.