ΕΡΤ2 – «Από αγκάθι ρόδο» 08.10.2016

ΕΡΤ2 – «Από αγκάθι ρόδο» 08.10.2016

ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ

«Από αγκάθι ρόδο»«Από αγκάθι ρόδο» - Επανάχρηση στη μόδα  (1) (2)

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016, στις 17:30

Δημιουργοί που δίνουν νέα ζωή σε ξεχασμένα, παραπεταμένα ή απλώς παλιομοδίτικα αντικείμενα. Νέοι επιχειρηματίες που εμπνέονται από τα «απόβλητα» του πολιτισμού μας, δημιουργώντας καινούργια, συναρπαστικά, ευφυή προϊόντα. Σχεδιαστές που αντλούν ιδέες από τον πλούτο της ιστορίας και επανασυναρμολογούν το νήμα με την παράδοση.

Η νέα εκπομπή «Από αγκάθι ρόδο» εστιάζει στη δυναμική τάση του upcycling που σαρώνει τον κόσμο, αλλά και την Ελλάδα. Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος συναντάει τους ανθρώπους που δεν αφήνουν τίποτα να πάει χαμένο και με την αμεσότητα που τον διακρίνει συζητεί μαζί τους για τη δημιουργική επανάχρηση πραγμάτων, ιδεών, τεχνοτροπιών και υλικών για την παραγωγή νέων προϊόντων, υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, εμφορούμενων από μνήμες. Η ζωή πάντα συνεχίζεται…

Επεισόδιο 2ο: «Η δημιουργική επανάχρηση στη μόδα»

Είναι η παράδοση… trend; Η εκπομπή ακολουθεί το νήμα του fashion upcycling, την τάση που ακολουθούν όλο και περισσότεροι νέοι σχεδιαστές και στη χώρα  μας, οι οποίοι εμπνέονται από τις φόρμες, τα υλικά και τις τεχνοτροπίες του παρελθόντος.

Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος συναντάει τη Δήμητρα Κολοτούρα και τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι, ιδιοκτήτριες μιας νέας ελληνικής εταιρείας που «επενδύει» στην ιστορία του ελληνικού ενδύματος, αναδεικνύοντας τη δωρικότητα της αρχαιοελληνικής γραμμής σε φρέσκα, σύγχρονα σχέδια, δημιουργώντας αξεσουάρ εμπνευσμένα από παραδοσιακά κεντήματα.

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Πυρπασόπουλος με την κάμερα της εκπομπής ταξιδεύει στο Άργος για να συναντήσει τον Άρη Τζενεβράκη, ο οποίος δημιουργεί παραδοσιακές φορεσιές απ’ όλη την Ελλάδα, και στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα στο Ναύπλιο για ένα ταξίδι στα χρώματα, τα υφάσματα και στις ιστορίες των ελληνικών ενδυμάτων.

Τέλος, το κουβάρι της παράδοσης «ξετυλίγεται» στο σχεδιαστήριο και το νυφικό πουκάμισο της Αστυπάλαιας και οι σαρακατσάνικες στολές κατεβαίνουν ανανεωμένα στις πασαρέλες.

Παρουσίαση: Γιώργος Πυρπασόπουλος.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Νικόλ Αλεξανδροπούλου.

Εκτέλεση παραγωγής: Libellula Productions.

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.