ΕΡΤ2 – ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ «Αιτωλικό, η μικρή Βενετία» 23.04.2020

ΕΡΤ2 – ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ «Αιτωλικό, η μικρή Βενετία» 23.04.2020

ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ – ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

 «Από πέτρα και χρόνο»

Σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2020.

Τα νέα ημίωρα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ «Από πέτρα και χρόνο», «επισκέπτονται» περιοχές κι ανθρώπους σε μέρη επιλεγμένα, με ιδιαίτερα ιστορικά, πολιτιστικά και γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά.

Αυτή η σειρά ντοκιμαντέρ εισχωρεί στη βαθύτερη, πιο αθέατη ατμόσφαιρα των τόπων, όπου ο χρόνος και η πέτρα, σε μια αιώνια παράλληλη πορεία, άφησαν βαθιά ίχνη πολιτισμού και Ιστορίας. Όλα τα επεισόδια της σειράς έχουν μια ποιητική αύρα και προσφέρονται και για δεύτερη ουσιαστικότερη ανάγνωση. Κάθε τόπος έχει τη δική του ατμόσφαιρα, που αποκαλύπτεται με γνώση και προσπάθεια, ανιχνεύοντας τη βαθύτερη ποιητική του ουσία.

Αυτή η ευεργετική ανάσα που μας δίνει η ύπαιθρος, το βουνό, ο ανοιχτός ορίζοντας, ένα ακρωτήρι, μια θάλασσα, ένας παλιός πέτρινος οικισμός, ένας ορεινός κυματισμός, σου δίνουν την αίσθηση της ζωοφόρας φυγής στην ελευθερία και συνειδητοποιείς ότι ο άνθρωπος είναι γήινο ον κι έχει ανάγκη να ζει στο αυθεντικό φυσικό του περιβάλλον και όχι στριμωγμένος και στοιβαγμένος σε ατελείωτες στρώσεις τσιμέντου.

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 23 Απριλίου 2020, στις 20:00
(Νέος κύκλος) – Eπεισόδιο 5ο: «Αιτωλικό, η μικρή Βενετία» 

Η μικρή πόλη του Αιτωλικού είναι δημοτική ενότητα του Μεσολογγίου και είναι ανεπτυγμένη σ’ ένα νησάκι στο μέσον της Λιμνοθάλασσας.

Το νησί μεγάλωσε την έκτασή του με συνεχείς επιχωματώσεις και συνδέεται δυτικά και ανατολικά με τη στεριά με ωραία παραδοσιακά τοξωτά γεφύρια.

Γύρω η Λιμνοθάλασσα ένας τεράστιος ψαρότοπος και βιότοπος, χαρίζει ευημερία στους κατοίκους.

Εικόνες με ζωηρά χρώματα, τα ψαροπούλια που έρχονται κατά σμήνη και οι ψαρόβαρκες, γαΐτες όπως τις ονομάζουν οι ντόπιοι, που γλιστρούν ανάλαφρα πάνω στα νερά.

Ένας τόπος που προίκισε πλούσια η φύση αλλά και η Ιστορία. Ιδιαίτερα την περίοδο της μεγάλης πολιορκίας του Μεσολογγίου.

Κείμενα-παρουσίαση: Λευτέρης Ελευθεριάδης.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Ηλίας Ιωσηφίδης.

Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Ιωσηφίδης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Μαυροφοράκης.

Μοντάζ: Χάρης Μαυροφοράκης.