ΕΡΤ2 – ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ «Ακραίφνιο» 18.06.2020

ΕΡΤ2 – ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ «Ακραίφνιο» 18.06.2020

ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 

 «Από πέτρα και χρόνο»

Σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2020.

Τα νέα ημίωρα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ «Από πέτρα και χρόνο», «επισκέπτονται» περιοχές κι ανθρώπους σε μέρη επιλεγμένα, με ιδιαίτερα ιστορικά, πολιτιστικά και γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά.

Αυτή η σειρά ντοκιμαντέρ εισχωρεί στη βαθύτερη, πιο αθέατη ατμόσφαιρα των τόπων, όπου ο χρόνος και η πέτρα, σε μια αιώνια παράλληλη πορεία, άφησαν βαθιά ίχνη πολιτισμού και Ιστορίας. Όλα τα επεισόδια της σειράς έχουν μια ποιητική αύρα και προσφέρονται και για δεύτερη ουσιαστικότερη ανάγνωση. Κάθε τόπος έχει τη δική του ατμόσφαιρα, που αποκαλύπτεται με γνώση και προσπάθεια, ανιχνεύοντας τη βαθύτερη ποιητική του ουσία.

Αυτή η ευεργετική ανάσα που μας δίνει η ύπαιθρος, το βουνό, ο ανοιχτός ορίζοντας, ένα ακρωτήρι, μια θάλασσα, ένας παλιός πέτρινος οικισμός, ένας ορεινός κυματισμός, σου δίνουν την αίσθηση της ζωοφόρας φυγής στην ελευθερία και συνειδητοποιείς ότι ο άνθρωπος είναι γήινο ον κι έχει ανάγκη να ζει στο αυθεντικό φυσικό του περιβάλλον και όχι στριμωγμένος και στοιβαγμένος σε ατελείωτες στρώσεις τσιμέντου.

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020, στις 20:00
«Ακραίφνιο»

Ακραίφνιο. Ένα ημιορεινό χωριό με μεγάλη Ιστορία από την κλασική αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Παλιές βυζαντινές εκκλησίες με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και ιστορικά στοιχεία.

Στο Ναό του Αγίου Γεωργίου, ένα μικρό μουσείο, διακρίνει κανείς τη σταδιακή ώσμωση των ετερόδοξων καθολικών με τους ορθόδοξους γηγενείς.

Στην πλαγιά του Όρους Πτώον διατηρούνται αρχαία στοιχεία από το Ιερό του Απόλλωνος Πτώου.

Σε εργαστήριο του χωριού παρακολουθούμε τον σπουδαίο καλλιτέχνη Γιάννη Μαυροδήμο να μετατρέπει τις σκληρές λαμαρίνες σε θαυμαστά καλλιτεχνήματα και στο ατελιέ της Μαρίας Μπίμη θαυμάζουμε την τεχνική της αιγυπτιακής ζωγραφικής «Φαγιούμ».

Άνθρωποι με το πάθος της δημιουργίας.

Κείμενα-παρουσίαση: Λευτέρης Ελευθεριάδης.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Ηλίας Ιωσηφίδης.

Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Ιωσηφίδης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Μαυροφοράκης.

Μοντάζ: Χάρης Μαυροφοράκης.

Εκτέλεση παραγωγής: Fade In Productions.