ΕΡΤ2 – ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ «Καισαριανή» 09.04.2020

ΕΡΤ2 – ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ «Καισαριανή» 09.04.2020

ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ – ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

 «Από πέτρα και χρόνο»

Σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2020.

Τα νέα ημίωρα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ «Από πέτρα και χρόνο», «επισκέπτονται» περιοχές κι ανθρώπους σε μέρη επιλεγμένα, με ιδιαίτερα ιστορικά, πολιτιστικά και γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά.

Αυτή η σειρά ντοκιμαντέρ εισχωρεί στη βαθύτερη, πιο αθέατη ατμόσφαιρα των τόπων, όπου ο χρόνος και η πέτρα, σε μια αιώνια παράλληλη πορεία, άφησαν βαθιά ίχνη πολιτισμού και Ιστορίας. Όλα τα επεισόδια της σειράς έχουν μια ποιητική αύρα και προσφέρονται και για δεύτερη ουσιαστικότερη ανάγνωση. Κάθε τόπος έχει τη δική του ατμόσφαιρα, που αποκαλύπτεται με γνώση και προσπάθεια, ανιχνεύοντας τη βαθύτερη ποιητική του ουσία.

Αυτή η ευεργετική ανάσα που μας δίνει η ύπαιθρος, το βουνό, ο ανοιχτός ορίζοντας, ένα ακρωτήρι, μια θάλασσα, ένας παλιός πέτρινος οικισμός, ένας ορεινός κυματισμός, σου δίνουν την αίσθηση της ζωοφόρας φυγής στην ελευθερία και συνειδητοποιείς ότι ο άνθρωπος είναι γήινο ον κι έχει ανάγκη να ζει στο αυθεντικό φυσικό του περιβάλλον και όχι στριμωγμένος και στοιβαγμένος σε ατελείωτες στρώσεις τσιμέντου.

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 9 Απριλίου 2020, στις 20:00
(Νέος κύκλος) – Eπεισόδιο 4ο: «Καισαριανή»

Καισαριανή, η συνοικία που γεννήθηκε μέσα από τις φλόγες της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Σε πείσμα της οικοδομικής φρενίτιδας διατηρούνται ακόμα τα προσφυγικά, που στέγασαν τις αδήριτες ανάγκες των ξεριζωμένων Μικρασιατών από τις πατρογονικές εστίες.

Το Σκοπευτήριο τόπος μαρτυρίου εκατοντάδων αγωνιστών στέκεται πάντα εδώ για να θυμίζει τη θυσία αδούλωτων ψυχών και τη θηριωδία της ναζιστικής κατοχής.

Η Μονή Καισαριανής, απ’ όπου η συνοικία πήρε το όνομά της, στη μακραίωνη λειτουργία της γνώρισε μεγάλη άνθηση και υπήρξε σημαντικό πνευματικό κέντρο.

Σήμερα, αναστηλωμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού, με το καθολικό και τα υπόλοιπα κτίσματα δεσπόζει επιβλητικά στην περιοχή.

Κείμενα-παρουσίαση: Λευτέρης Ελευθεριάδης.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Ηλίας Ιωσηφίδης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Μαυροφοράκης.

Μοντάζ: Χάρης Μαυροφοράκης.

Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Ιωσηφίδης.