ΕΡΤ2 – ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ «Καταφύγια πίστης» 02.07.2020

ΕΡΤ2 – ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ «Καταφύγια πίστης» 02.07.2020

ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 

 «Από πέτρα και χρόνο»

Σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2020.

Τα νέα ημίωρα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ «Από πέτρα και χρόνο», «επισκέπτονται» περιοχές κι ανθρώπους σε μέρη επιλεγμένα, με ιδιαίτερα ιστορικά, πολιτιστικά και γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά.

Αυτή η σειρά ντοκιμαντέρ εισχωρεί στη βαθύτερη, πιο αθέατη ατμόσφαιρα των τόπων, όπου ο χρόνος και η πέτρα, σε μια αιώνια παράλληλη πορεία, άφησαν βαθιά ίχνη πολιτισμού και Ιστορίας. Όλα τα επεισόδια της σειράς έχουν μια ποιητική αύρα και προσφέρονται και για δεύτερη ουσιαστικότερη ανάγνωση. Κάθε τόπος έχει τη δική του ατμόσφαιρα, που αποκαλύπτεται με γνώση και προσπάθεια, ανιχνεύοντας τη βαθύτερη ποιητική του ουσία.

Αυτή η ευεργετική ανάσα που μας δίνει η ύπαιθρος, το βουνό, ο ανοιχτός ορίζοντας, ένα ακρωτήρι, μια θάλασσα, ένας παλιός πέτρινος οικισμός, ένας ορεινός κυματισμός, σου δίνουν την αίσθηση της ζωοφόρας φυγής στην ελευθερία και συνειδητοποιείς ότι ο άνθρωπος είναι γήινο ον κι έχει ανάγκη να ζει στο αυθεντικό φυσικό του περιβάλλον και όχι στριμωγμένος και στοιβαγμένος σε ατελείωτες στρώσεις τσιμέντου.

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020, στις 20:00
«Καταφύγια πίστης»

Οι Μονές της Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιερουσαλήμ, του Γενεθλίου της Θεοτόκου επιλεγομένη και «Πελαγίας», καθώς και του Αγίου Νικολάου του Νέου, που βρίσκονται στη Βοιωτία, έχουν την ατμόσφαιρα και το μεγαλείο της παράδοσης και της πίστης στους αλλεπάλληλους αιώνες που πέρασαν.

Μοναστήρια ιδιαίτερα, με χρώμα βυζαντινό, χτισμένα στη γαλήνη των βουνών και της φύσης.

Διάχυτη παντού η πνοή του Θεού.

Το ντοκιμαντέρ κατέγραψε με σεβασμό τον μοναχικό τους βίο και συνομίλησε με τις μοναχές για τις πνευματικές τους δραστηριότητες, καθώς και για τα ιδιαίτερα διακονήματά τους.

Εντύπωση προκαλεί η βυζαντινή αρχιτεκτονική των κτηρίων, όπου πίστη και πνευματικότητα περιρρέει την ατμόσφαιρα.

Κείμενα-παρουσίαση: Λευτέρης Ελευθεριάδης.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Ηλίας Ιωσηφίδης.

Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Ιωσηφίδης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Μαυροφοράκης.

Μοντάζ: Χάρης Μαυροφοράκης.

Εκτέλεση παραγωγής: Fade In Productions.