ΕΡΤ2 – ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ «Τα αρχοντικά της Κηφισιάς» 02.04.2020

ΕΡΤ2 – ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ «Τα αρχοντικά της Κηφισιάς» 02.04.2020

ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ – ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

 «Από πέτρα και χρόνο»

Σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2020.

Τα νέα ημίωρα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ «Από πέτρα και χρόνο», «επισκέπτονται» περιοχές κι ανθρώπους σε μέρη επιλεγμένα, με ιδιαίτερα ιστορικά, πολιτιστικά και γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά.

Αυτή η σειρά ντοκιμαντέρ εισχωρεί στη βαθύτερη, πιο αθέατη ατμόσφαιρα των τόπων, όπου ο χρόνος και η πέτρα, σε μια αιώνια παράλληλη πορεία, άφησαν βαθιά ίχνη πολιτισμού και Ιστορίας. Όλα τα επεισόδια της σειράς έχουν μια ποιητική αύρα και προσφέρονται και για δεύτερη ουσιαστικότερη ανάγνωση. Κάθε τόπος έχει τη δική του ατμόσφαιρα, που αποκαλύπτεται με γνώση και προσπάθεια, ανιχνεύοντας τη βαθύτερη ποιητική του ουσία.

Αυτή η ευεργετική ανάσα που μας δίνει η ύπαιθρος, το βουνό, ο ανοιχτός ορίζοντας, ένα ακρωτήρι, μια θάλασσα, ένας παλιός πέτρινος οικισμός, ένας ορεινός κυματισμός, σου δίνουν την αίσθηση της ζωοφόρας φυγής στην ελευθερία και συνειδητοποιείς ότι ο άνθρωπος είναι γήινο ον κι έχει ανάγκη να ζει στο αυθεντικό φυσικό του περιβάλλον και όχι στριμωγμένος και στοιβαγμένος σε ατελείωτες στρώσεις τσιμέντου.

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 2 Απριλίου 2020, στις 20:00
(Νέος κύκλος) – Eπεισόδιο 3ο: «Τα αρχοντικά της Κηφισιάς»

Τα αρχοντικά της Κηφισιάς μοναδικά στον κόσμο, είναι ένα αείφεγγο αποτύπωμα μνήμης για την ποίηση της αρμονίας και της αρχιτεκτονικής τελειότητας περασμένων καιρών.

Δημιουργήματα ονειροπόλων αρχιτεκτόνων και καλαίσθητων ευημερούντων ανθρώπων, στέκουν εδώ περήφανα σ’ ένα θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον.

Αρχιτέκτονες, όπως ο Τσίλερ, ο Χάνσεν και άλλοι που με τα δημιουργήματα τους ομόρφυναν την Ελλάδα, συνεχίζοντας στο νέο ελληνικό κράτος την αισθητική τελειότητα του παρελθόντος.

Κείμενα-παρουσίαση: Λευτέρης Ελευθεριάδης.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Ηλίας Ιωσηφίδης.

Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Ιωσηφίδης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Μαυροφοράκης.

Μοντάζ: Χάρης Μαυροφοράκης.