ΕΡΤ2 – ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ «Εκδόσεις για την επιστήμη και την Τέχνη» 24.06.2018

ΕΡΤ2 – ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ «Εκδόσεις για την επιστήμη και την Τέχνη» 24.06.2018

ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ
«ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ»
Με τον Βασίλη Βασιλικό

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ

Ο Βασίλης Βασιλικός επιμελείται και παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα εκπομπή, αφιερωμένη στις Τέχνες και στα Γράμματα. Μέσα από παρουσιάσεις ξεχωριστών βιβλίων, μικρές αποκαλύψεις αλλά και σημαντικές αναλύσεις έργων Ελλήνων συγγραφέων, ο οικοδεσπότης της εκπομπής στοχεύει στη γνωριμία με νέους αλλά και παλαιότερους συγγραφείς.

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 24 Ιουνίου 2018, στις 13:00
«Εκδόσεις για την επιστήμη και την Τέχνη»

Το συγκεκριμένο επεισόδιο είναι αφιερωμένο σε σημαντικές εκδόσεις που μελετούν τον άνθρωπο και τις κοινωνίες.

Η πολύπλευρη και εξαιρετικά δραστήρια σε ζητήματα φιλανθρωπίας και αλληλεγγύης Μαριάννα Βαρδινογιάννη, συνομιλεί με τον Βασίλη Βασιλικό για την ταυτότητα των γυναικών, το ρόλο τους σε θέσεις εξουσίας, αλλά και τα χρήσιμα συμπεράσματα που μπορούμε να εξάγουμε μελετώντας τις αρχαίες ελληνικές κοινωνίες. Αφορμή το βιβλίο της «Μελετώντας τις προκλήσεις της γυναικείας ταυτότητας. Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία».

Ο καθηγητής Ορθοπαιδικής, Παναγιώτης Σουκάκος, μιλάει για τα υβριδικά και ιδιότυπα όντα και τις μυοσκελετικές αποκλίσεις από την «κανονικότητα», όπως παρουσιάζονται στην αρχαία Ελληνική Μυθολογία αλλά και τους προβληματισμούς που προκύπτουν από τη μελέτη τους και σχετίζονται με τη θέση της σύγχρονης κοινωνίας απέναντι σε άτομα με συγγενείς διαφοροποιήσεις.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Βασίλης Καββαθάς μιλάει για την Ειρήνη Παππά και την ποίησή της αλλά και τις απεικονίσεις των γυναικών στα έργα του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη, με αφορμή σχετικά βιβλία.

Ο συλλέκτης έργων Τέχνης και ιδρυτής του Μουσείου Φρυσίρα, Βλάσης Φρυσίρας, μιλάει για τη ζωή του σε συνάρτηση με την Τέχνη, όπως αποτυπώνεται και στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του «Ημερολόγιο Τέχνης 1945-2017. Η περιπέτεια μιας συλλογής».

Τέλος, η επιμελήτρια και γενική γραμματέας της «Οικίας Κατακουζηνού», Σοφία Πελοποννησίου, μας παρουσιάζει τις εκδόσεις «Άγγελος Κατακουζηνός, ο Βαλής μου» και  «Το μέλλον του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού».

Παρουσίαση: Βασίλης Βασιλικός.

Σκηνοθεσία: Τάκης Παπαγιαννίδης.

Αρχισυνταξία: Χριστίνα Οικονομίδου.

Μουσική-μοντάζ: Νίκος Μυλωνάς.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταύρος Παπουτσάς, Μιχάλης Ζαμπαράς.

Ηχοληψία: Θάνος Σκοπελίτης.

Συντονισμός παραγωγής: Μαρία Μπινίκου.

Συνεργάζεται η Ευρυδίκη Βασιλικού-Παπαντωνίου.

Αποσπάσματα διαβάζουν οι ηθοποιοί Αλμπέρτο Εσκενάζυ και Κρυσταλλία Κεφαλούδη.