ΕΡΤ2 – ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ «Νεανική κουλτούρα και αμφισβήτηση, με επίκεντρο τη δεκαετία...

ΕΡΤ2 – ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ «Νεανική κουλτούρα και αμφισβήτηση, με επίκεντρο τη δεκαετία του ΄60» 31.03.2019

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
«ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ»
Με τον Βασίλη Βασιλικό

Ο Βασίλης Βασιλικός επιμελείται και παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα εκπομπή, αφιερωμένη στις Τέχνες και στα Γράμματα. Μέσα από παρουσιάσεις ξεχωριστών βιβλίων, μικρές αποκαλύψεις αλλά και σημαντικές αναλύσεις έργων Ελλήνων συγγραφέων, ο οικοδεσπότης της εκπομπής στοχεύει στη γνωριμία με νέους αλλά και παλαιότερους συγγραφείς.

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 31 Μαρτίου 2019, στις 16:00
Επεισόδιο 2ο: «Νεανική κουλτούρα και αμφισβήτηση,
με επίκεντρο τη δεκαετία του ΄60»

Το συγκεκριμένο επεισόδιο του «Άξιον Εστί» είναι αφιερωμένο στη νεανική κουλτούρα και την αμφισβήτηση τη μεταπολεμική περίοδο, με επίκεντρο τη δεκαετία του ’60.

Ο καθηγητής Ιστορίας της Νεολαίας Κώστας Κατσάπης, μας παρουσιάζει τις όψεις της νεανικής αμφισβήτησης κατά τη μεταπολεμική περίοδο, όπως αποτυπώνονται μέσα από τις φαινομενικά ανομοιογενείς νεανικές συλλογικότητες, που όμως είχαν ως κοινό παρονομαστή τη μετωπική σύγκρουσή τους με την κυρίαρχη ιδεολογία και ηθική της εποχής τους. Αφορμή, ο συλλογικός τόμος με τίτλο «Οι Απείθαρχοι».

Η διδάσκουσα στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ Ορσαλία-Ελένη Κασσαβέτη, μας μιλά για την παραγωγή του ελληνικού εμπορικού κινηματογράφου, που με σημείο εκκίνησης τη δεκαετία του 1960 πρότεινε διά μέσου των δημοφιλών ειδών της μία σειρά από «Αντεστραμμένα κοσμοείδωλα», με αφορμή το ομότιτλο βιβλίο της.

Ο συγγραφέας Κώστας Καλφόπουλος μας μιλά για την ιστορία, τη μυθολογία και τη φαντασμαγορία του φλίπερ, ενός δημοφιλούς παιχνιδιού που σχετιζόταν άμεσα με την πόλη, την περιπλάνηση αλλά και τις αγωνίες των νέων. Στην Ελλάδα απαγορεύτηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ’60, επανήλθαν τη δεκαετία του ’80 για να απαγορευτούν εκ νέου το 2000. Αφορμή το βιβλίο του με τίτλο «Φλίππερ».

Τέλος, ο Παναγιώτης Μπίταρχας μάς ξεναγεί στο μοναδικό Μουσείο Φλίπερ που είναι στην Αθήνα.

Παρουσίαση: Βασίλης Βασιλικός.

Σκηνοθεσία: Τάκης Παπαγιαννίδης.

Αρχισυνταξία: Χριστίνα Οικονομίδου.

Μουσική: Νίκος Μυλωνάς.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταύρος Παπουτσάς, Μιχάλης Ζαμπαράς.

Συντονισμός παραγωγής: Μαρία Μπινίκου.

Σύμβουλος εκπομπής:  Κώστας Καλφόπουλος.

Αποσπάσματα διαβάζουν οι ηθοποιοί: Κρυσταλλία Κεφαλούδη, Μιχαέλα Κυβεντίδου.

Εκτέλεση παραγωγής: ΗΧΟΣ & ΕΙΚΟΝΑ ΕΠΕ 2019.