ΕΡΤ2 – ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ «Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία» 01.07.2018

ΕΡΤ2 – ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ «Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία» 01.07.2018

ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ
«ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ»
Με τον Βασίλη Βασιλικό

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ

Ο Βασίλης Βασιλικός επιμελείται και παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα εκπομπή, αφιερωμένη στις Τέχνες και στα Γράμματα. Μέσα από παρουσιάσεις ξεχωριστών βιβλίων, μικρές αποκαλύψεις αλλά και σημαντικές αναλύσεις έργων Ελλήνων συγγραφέων, ο οικοδεσπότης της εκπομπής στοχεύει στη γνωριμία με νέους αλλά και παλαιότερους συγγραφείς.

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 1η Ιουλίου 2018, στις 13:00
«Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία»

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο η ψυχολόγος και συγγραφέας Φωτεινή Τσαλίκογλου, μας μιλά για την κατάδυση στη μνήμη και την παιδική ηλικία, για τα ευρήματα που ανασύρουμε έπειτα από χρόνια από εκεί και τον τρόπο που τα διαχειριζόμαστε, με αφορμή την 80χρονη ηρωίδα της στο μυθιστόρημά της, «Η μετακόμιση».

Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης, μας μιλά για το τελευταίο βιβλίο του «Λεωφορείο: 19 στάσεις», ένα ταξίδι στο χώρο αλλά κυρίως στο χρόνο, όπου μέσα από τις αναμνήσεις του σκιαγραφείται η ζωή στην πόλη της Θεσσαλονίκης, από τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια.

Ο Χρήστος Χωμενίδης, στο τελευταίο του μυθιστόρημα «Ο Φοίνικας», διατρέχει σχεδόν εβδομήντα χρόνια της ελληνικής Ιστορίας, από το 1860 έως το 1927. Εμπνευσμένο από τον έρωτα της Εύας Πάλμερ και του Άγγελου Σικελιανού, αλλά όχι πιστό στα αληθινά γεγονότα, εστιάζει στα μεγάλα διαχρονικά ζητήματα: την καταγωγή και την ταυτότητα του καθενός, τον έρωτα, τη γονεϊκότητα, τις ολισθηρές στροφές του βίου, την πίστη και την προδοσία, την αγωνία για ένα νόημα που θα υπερβαίνει το θάνατο.

Παρουσίαση: Βασίλης Βασιλικός.

Σκηνοθεσία: Τάκης Παπαγιαννίδης.

Αρχισυνταξία: Χριστίνα Οικονομίδου.

Μουσική-μοντάζ: Νίκος Μυλωνάς.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταύρος Παπουτσάς, Μιχάλης Ζαμπαράς.

Ηχοληψία: Θάνος Σκοπελίτης.

Συντονισμός παραγωγής: Μαρία Μπινίκου.

Συνεργάζεται η Ευρυδίκη Βασιλικού-Παπαντωνίου.