ΕΡΤ2 – CLOSE UP «Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών» 19.01.2018

ΕΡΤ2 – CLOSE UP «Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών» 19.01.2018

CLOSE UP

«Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών – Η κιβωτός του πολιτισμού της Βοιωτίας»

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018, στις 20:00

Θήβα: η τρίτη ηγεμονική δύναμη της αρχαιότητας (Αθήνα, Σπάρτη, Θήβα). Μέσα από έναν κύκλο ιστορικών αποδείξεων (ανασκαφικά ευρήματα αρχαιότερα, αλλά και νεότερα) και μυθικών πεποιθήσεων (ο Θηβαϊκός κύκλος στην αρχαία τραγωδία), το ντοκιμαντέρ μας εισάγει στον πολιτισμό της Βοιωτίας, όπως αυτός αποτυπώνεται στα μοναδικά εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών.

Ο επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων, αρχαιολόγος Βασίλης Αραβαντινός, μας ξεναγεί στα εκθέματα της προϊστορικής και κλασικής αρχαιότητας, ενώ στα βυζαντινά και νεότερα εκθέματα μάς ξεναγεί η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, αρχαιολόγος Παρή Καλαμαρά.

Ακόμη, στο ντοκιμαντέρ μιλούν η διευθύντρια του Μουσείου και προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, αρχαιολόγος Αλεξάνδρα Χαραμή, ο αρχιτέκτονας σχεδιαστής του Μουσείου Μιχάλης Σουβατζίδης, ο εικαστικός καλλιτέχνης που αποκατέστησε τις μυκηναϊκές τοιχογραφίες του Μουσείου, ζωγράφος Νίκος Σεπετζόγλου, καθώς και οι αρχαιολόγοι Κυριακή Καλλιγά και Ιωάννης Φάππας.

Τέλος, στον Θηβαϊκό κύκλο και στη σχέση του με τον πολιτισμό της Βοιωτίας, αναφέρεται ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Μιχάλης Λυκούδης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κώστας Μπλουγουράς, Γιώργος Πουλίδης, Γιώργος Σιδέρης.

Εικονολήπτες: Γιώργος Σιδέρης, Βασίλης Μουσαφίρης, Θανάσης Μπακόπουλος, Παναγιώτης Μαρινόπουλος.

Χειριστής Drone: Γιώργος Παπαϊωάννου.

Ηχοληψία: Κωνσταντίνος Αδάμ, Δημήτριος Γκανάτσιος, Παναγιώτα Δερβιτσιώτη, Γιάννης Παπαχρήστος.

Μίξη ήχου: Χρήστος Σιδηρόπουλος.

Μοντάζ: Σταύρος Λογοθέτης.

Διεύθυνση παραγωγής: Μιχάλης Δημητρακάκος.

Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε.