ΕΡΤ2 – CLOSE UP «Ιχνηλατώντας το εφήμερο» – Δημήτρης Καταλειφός 17.11.2017

ΕΡΤ2 – CLOSE UP «Ιχνηλατώντας το εφήμερο» – Δημήτρης Καταλειφός 17.11.2017

ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ

CLOSE UP 

«Δημήτρης Καταλειφός, ιχνηλατώντας το εφήμερο»

Νέα σειρά δημιουργικών ντοκιμαντέρ, που αναφέρονται στο έργο και στη ζωή Ελλήνων δημιουργών,  καλλιτεχνών, επιστημόνων, αλλά και απλών ανθρώπων που συμβάλλουν -ο καθένας με το δικό του τρόπο- στη συγκρότηση της συλλογικής μας ταυτότητας.

Πέρα από πρόσωπα, παρουσιάζονται  δημιουργικές συλλογικότητες και δράσεις, κοινωνικές, οικολογικές, επιστημονικές.

Τα γυρίσματα αυτής της νέας σειράς ντοκιμαντέρ, έγιναν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η κινηματογράφηση της συνέντευξης του δημιουργού είναι η βάση κάθε ντοκιμαντέρ. Εδώ ξετυλίγεται το νήμα της διήγησης, μνήμες, εμπειρίες, πεποιθήσεις, συναισθήματα. Μια προσεκτική ανασκαφή στην καρδιά και στο πνεύμα κάθε δημιουργού. Από την επιφάνεια στο βάθος. Η κάμερα καδράρει τον άνθρωπο σε close-up, παρακολουθεί από κοντά και καταγράφει την εξομολόγηση.

Το πρόσωπο σιγά-σιγά αποκαλύπτεται, ενώ παράλληλα το έργο του παρουσιάζεται μέσα στην ιστορική του εξέλιξη. Εξηγείται η σημασία του, τοποθετείται μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι και αναδεικνύονται οι ποιότητες και η ιδιαιτερότητά του.

Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζονται και τα υπόλοιπα θέματα της σειράς.

Οι ποιοτικές προδιαγραφές του «Close Up» διατρέχουν όλα τα στάδια της δημιουργίας κάθε επεισοδίου: την έρευνα, το σενάριο, το γύρισμα, την τεχνική επεξεργασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ντοκιμαντέρ της σειράς -που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα- έχουν συμμετάσχει ήδη σε αναγνωρισμένα φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού, κερδίζοντας διακρίσεις και βραβεία.

Το «Close Up» είναι μία εξ ολοκλήρου εσωτερική παραγωγή της ΕΡΤ με την οποία  δίνεται η δυνατότητα στους σκηνοθέτες της ΕΡΤ να εκφράσουν τις ιδέες τους, τις απόψεις τους, τους προβληματισμούς τους και να προσφέρουν μια αξιόλογη σειρά ντοκιμαντέρ στο κοινό της δημόσιας Τηλεόρασης.

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017, στις 20:00

Eκπομπή 4η: «Δημήτρης Καταλειφός, ιχνηλατώντας το εφήμερο»

likoudis

Πώς γεννιέται ένας  ρόλος  κι από ποια μονοπάτια θα φτάσει στη σκηνή του θεάτρου; Κι όταν σβήνουν τα φώτα σε ποιες ανθρώπων συνήθειες  φωλιάζουν οι ρόλοι;

Ένα πορτρέτο  του Δημήτρη Καταλειφού και της πορείας του στο θέατρο, τον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Οι επιλογές, οι στόχοι, η πειθαρχία, οι προσδοκίες, η αφοσίωση, οι αναμνήσεις. Ο ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός είναι ένας μεθοδικός ιχνηλάτης του εφήμερου.

Μιλούν γι’αυτόν, ο σκηνοθέτης Λάκης Παπαστάθης και οι ηθοποιοί Λουκία Μιχαλοπούλου και Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Μιχάλης Λυκούδης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης.

Ηχοληψία: Γιάννης Σερπάνος, Γιάννης Γκιόκας.

Μοντάζ: Κώστας Ιωακειμίδης.

Διεύθυνση παραγωγής: Μιχάλης Δημητρακάκος.

Παραγωγή: ΕΡΤ Α.Ε.