ΕΡΤ2 – CLOSE UP Θόδωρος Αγγελόπουλος: «Το τέλος μου είναι η αρχή...

ΕΡΤ2 – CLOSE UP Θόδωρος Αγγελόπουλος: «Το τέλος μου είναι η αρχή μου» 01.12.2017

ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ

CLOSE UP

Νέα σειρά δημιουργικών ντοκιμαντέρ, που αναφέρονται στο έργο και στη ζωή Ελλήνων δημιουργών,  καλλιτεχνών, επιστημόνων, αλλά και απλών ανθρώπων που συμβάλλουν -ο καθένας με το δικό του τρόπο- στη συγκρότηση της συλλογικής μας ταυτότητας.

Πέρα από πρόσωπα, παρουσιάζονται  δημιουργικές συλλογικότητες και δράσεις, κοινωνικές, οικολογικές, επιστημονικές.

Τα γυρίσματα αυτής της νέας σειράς ντοκιμαντέρ, έγιναν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η κινηματογράφηση της συνέντευξης του δημιουργού είναι η βάση κάθε ντοκιμαντέρ. Εδώ ξετυλίγεται το νήμα της διήγησης, μνήμες, εμπειρίες, πεποιθήσεις, συναισθήματα. Μια προσεκτική ανασκαφή στην καρδιά και στο πνεύμα κάθε δημιουργού. Από την επιφάνεια στο βάθος. Η κάμερα καδράρει τον άνθρωπο σε close-up, παρακολουθεί από κοντά και καταγράφει την εξομολόγηση.

Το πρόσωπο σιγά-σιγά αποκαλύπτεται, ενώ παράλληλα το έργο του παρουσιάζεται μέσα στην ιστορική του εξέλιξη. Εξηγείται η σημασία του, τοποθετείται μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι και αναδεικνύονται οι ποιότητες και η ιδιαιτερότητά του.

Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζονται και τα υπόλοιπα θέματα της σειράς.

Οι ποιοτικές προδιαγραφές του «Close up» διατρέχουν όλα τα στάδια της δημιουργίας κάθε επεισοδίου: την έρευνα, το σενάριο, το γύρισμα, την τεχνική επεξεργασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ντοκιμαντέρ της σειράς -που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα- έχουν συμμετάσχει ήδη σε αναγνωρισμένα φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού, κερδίζοντας διακρίσεις και βραβεία.

Το «Close up» είναι μία εξ ολοκλήρου εσωτερική παραγωγή της ΕΡΤ με την οποία  δίνεται η δυνατότητα στους σκηνοθέτες της ΕΡΤ να εκφράσουν τις ιδέες τους, τις απόψεις τους, τους προβληματισμούς τους και να προσφέρουν μια αξιόλογη σειρά ντοκιμαντέρ στο κοινό της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Theodoros-Angelopoulos

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2017, στις 20:00

Eκπομπή 6η: Θόδωρος Αγγελόπουλος: «Το τέλος μου είναι η αρχή μου»

Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ επιχειρεί να ανασυστήσει το κινηματογραφικό, αισθητικό και στοχαστικό σύμπαν του μεγάλου Έλληνα auteur, Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Είναι ένα ταξίδι στη σκέψη και τις ταινίες του. Ο λόγος -αποσπάσματα συνεντεύξεων και δικών του κειμένων- και η εικόνα -αποσπάσματα από το σύνολο της φιλμογραφίας του- λειτουργούν σαν δύο καθρέφτες τοποθετημένοι ο ένας απέναντι στον άλλον.

«Η δική μου σκηνοθετική προσέγγιση είναι μια πράξη αφαιρετική και περιορίζεται στην επιλογή και την αφηγηματική σύνθεση του οπτικοακουστικού υλικού», λέει ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Βασίλης Μωυσίδης.

Eternity and a day (1)

Σκηνοθεσία-σενάριο-αφήγηση: Βασίλης Μωυσίδης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Γαγάνης.

Εικονολήπτης: Μανώλης Φιλιππουπολίτης.

Ηχοληψία: Κώστας Πλατανάκης.

Μίξη ήχου: Βασίλης Βασιλάκης.

Μοντάζ: Ελένη Τζανάκη.

Διεύθυνση παραγωγής: Μιχάλης Δημητρακάκος.

Eternity and a day (2)