ΕΡΤ2 – «Δήλος 2015» Ντοκιμαντέρ με ξεναγό τον Γιώργο Χωραφά 08.07.2018

ΕΡΤ2 – «Δήλος 2015» Ντοκιμαντέρ με ξεναγό τον Γιώργο Χωραφά 08.07.2018

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

«Δήλος 2015»

(Delos 2015)

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 8 Ιουλίου 2018, στις 11:00

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2015.

Σκηνοθεσία: Αντώνης Θεοχάρης Κιούκας.

Σενάριο: Αλέκα Δήμου, Κώστας  Καράβολας.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης.

Πρωτότυπη μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης.

Ηχοληψία: Θοδωρής Μέλης.

Μοντάζ: Αντώνης Θεοχάρης Κιούκας, Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης.

Διάρκεια: 23΄

Ξεναγός στο ιερό νησί της Μεσογείου κατά την αρχαιότητα και αφηγητής του ντοκιμαντέρ, ο διεθνούς φήμης ηθοποιός Γιώργος Χωραφάς.

Μια ταινία για τη Δήλο, για το νησί που στην αρχή έπλεε ακυβέρνητο στο Αιγαίο, ώσπου το ακινητοποίησε ο θεός της θάλασσας για να γεννηθεί σ’ αυτό το φως, ο Απόλλων, που για χάρη του ιδρύθηκαν στην Ελλάδα τα πιο μεγάλα ιερά, με λαμπρότερο καταμεσής στο Αιγαίο τη Δήλο, τη μικρή νησίδα, που παραδομένη στο σύμπαν και με σύμμαχο το φως υπήρξε για αιώνες το κέντρο του κόσμου, όπου συνέρρεαν χιλιάδες άνθρωποι απ’ όλη την υφήλιο για να προσκυνήσουν τον Απόλλωνα και τη δίδυμη αδελφή του Άρτεμη, να γιορτάσουν, να ανταλλάξουν εμπορεύματα και ιδέες και να συμβιώσουν.

Το «Δήλος 2015», δεν είναι ένα αρχαιολογικό ντοκιμαντέρ, δεν φιλοδοξεί να αναδείξει την ιστορική και αρχαιολογική σημασία της Δήλου. Είναι ένα ντοκιμαντέρ για το μοναδικά μυστηριακό και εξαγνιστικό φως της, για το  αιώνιο ταξίδι των ανθρώπων και των ιδεών χθες και σήμερα.

Κι ακόμη, είναι ένα ντοκιμαντέρ για τα πανανθρώπινα σύμβολα, την πανανθρώπινη αλήθεια της ζωής, του έρωτα και του θανάτου για το προσωπικό ταξίδι του καθενός μας έως το κέντρο της ύπαρξής του.

Είναι ένα ντοκιμαντέρ για τις αισθήσεις, που μαθαίνουν πρώτες κι ακολουθεί ο νους στην προσπάθειά του να μετατρέψει το αφανές σε προφανές, ν’ αλλάξει το ψέμα και να το αντικαταστήσει με την αλήθεια, να μεταμορφώσει το σκοτάδι σε φως, το άδηλο νησί σε Δήλο.