ΕΡΤ2 – DOC ON ΕΡΤ «Deadline» 17.12.2018

ΕΡΤ2 – DOC ON ΕΡΤ «Deadline» 17.12.2018

DOC ON ΕΡΤ

«Deadline»

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018, στις 23:45

Deadline3

Ντοκιμαντέρ του Μένιου Καραγιάννη, παραγωγής 2017, για τη σχέση μας με τη ζωή και το θάνατο.

Όλες οι εκφράσεις της ανθρώπινης σκέψης συγκλίνουν στο ότι είμαστε κάτι παραπάνω από αυτό που συλλαμβάνουν οι αισθήσεις μας. Χρόνος και ύλη αποτελούν ψευδαισθήσεις και ενισχύουν το φόβο του θανάτου. Πίσω όμως από τα φαινόμενα κρύβεται ένας κόσμος πολυδιάστατος, όπου η έννοια της ζωής και του θανάτου αποκτά μια άλλη δυναμική. Μέσα από απόψεις επιστημόνων και εμπειρίες ανθρώπων, η ταινία αναζητεί τη σχέση που μας καθιστά ελεύθερους και υπεύθυνους απέναντι στο μυστήριο που μας περιβάλλει.

Deadline2

Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να απαλύνει τους φόβους μας και να μας συμφιλιώσει με το μεγάλο θέμα. Από πού πηγάζει η χαρά της ζωής και γιατί μας φοβίζει τόσο ο θάνατος; Ο Σωκράτης έλεγε ότι ο φόβος του θανάτου μας οδηγεί στο άδικο, σε απομάκρυνση από την αρετή. Απαλλαγμένοι από το φόβο, ορίζουμε πιο ελεύθερα το περιεχόμενο της ζωής μας, της δίνουμε αξία. Τι θέση παίρνουν στα ερωτήματα αυτά ένας αστροφυσικός, μία κοπέλα που θέλησε να αυτοκτονήσει, ένας νεκροθάφτης, ένα θύμα τροχαίου; Οι προσωπικές τους εμπειρίες και σκέψεις πλέκουν ένα κινηματογραφικό ταξίδι στο οποίο αξίζει κανείς να είναι συνεπιβάτης και συνομιλητής.

Deadline

Στην κάμερα μιλά ένα σύνολο διαφορετικών ανθρώπων, που δίνουν μια πολύ ξεχωριστή προσέγγιση στο ζήτημα του θανάτου. Ανατρέχουν σε προσωπικές τους εμπειρίες, στους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, στην Κβαντική Φυσική, στον χριστιανισμό και στο χιούμορ, συνθέτοντας έτσι ένα μωσαϊκό από αξιομνημόνευτες κουβέντες, που μας προβληματίζει και εν συνεχεία μας κάνει να νιώθουμε πιο συμφιλιωμένοι με το σημαντικό γεγονός του θανάτου.

Σκηνοθεσία-διεύθυνση φωτογραφίας-παραγωγή: Μένιος Καραγιάννης.

Μουσική: Απόστολος Δημητρακόπουλος.

Μοντάζ: Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

Διάρκεια: 78΄