ΕΡΤ2 – DOC ON ΕΡΤ «Ludlow, οι Έλληνες στους Πολέμους του Άνθρακα»...

ΕΡΤ2 – DOC ON ΕΡΤ «Ludlow, οι Έλληνες στους Πολέμους του Άνθρακα» 19.03.2018

DOC ON ΕΡΤ

«Ludlow, οι Έλληνες στους Πολέμους του Άνθρακα»

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018, στις 21:15

LUDLOW-ΟΙ-ΕΛΛΗΝΕΣ-ΣΤΟΥΣ-ΠΟΛΕΜΟΥΣ-ΤΟΥ-ΑΝΘΡΑΚΑ-1-1021x580

Το ντοκιμαντέρ «Ludlow, οι Έλληνες στους Πολέμους του Άνθρακα», παραγωγής 2016, σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού, αφηγείται την ιστορία Ελλήνων μεταναστών, οι οποίοι στις αρχές του περασμένου αιώνα βρέθηκαν στο Κολοράντο να δουλεύουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στα ορυχεία του Ροκφέλερ και που μαζί με χιλιάδες άλλους μετανάστες ξεσηκώθηκαν, μετά τη Σφαγή του Λάντλοου, καταφεύγοντας στα όπλα για να υπερασπιστούν τη ζωή τους και το δίκιο τους.

LUDLOW, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ (2)

Ο Πόλεμος του Άνθρακα στο Κολοράντο είναι μια ιστορία ξεχασμένη, φυλαγμένη ωστόσο στη μνήμη των παιδιών και των εγγονών τους, που μας τη μεταφέρουν με συγκίνηση και υπερηφάνεια για τους παππούδες τους, καθώς και με θυμό για τις αδικίες που αντιμετώπισαν.

Η ιστορία συμπληρώνεται από συνεντεύξεις με ιστορικούς και συγγραφείς, τεκμηριώνεται με σπάνιο αρχειακό υλικό και ξαναζωντανεύει με βίντεο και φωτογραφίες της απεργίας και τις εξαιρετικές επιλογές τραγουδιών και μουσικής.LUDLOW, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ (8)

Στην Ελλάδα, το ντοκιμαντέρ πρωτοπαρουσιάστηκε το Μάρτιο του 2016, στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και κέρδισε το Βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» που απονέμεται στο καλύτερο ντοκιμαντέρ καταγραφής ιστορικής μνήμης. Τον Αύγουστο του 2016, στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ιεράπετρας, διακρίθηκε με το 2ο Βραβείο για ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και τον Οκτώβριο στο 10ο Φεστιβάλ Χαλκίδας κέρδισε το Βραβείο καλύτερου μοντάζ.

Η πορεία του «Ludlow» στο εξωτερικό, ξεκίνησε τον Ιούνιο 2016 με το 10ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες και συνεχίστηκε με τη συμμετοχή του στο International Film Series στο Boulder, Colorado και στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Αυστραλίας, στο Σίδνεϊ. LUDLOW, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ (3)

Το ντοκιμαντέρ, αφιερωμένο στην ομογένεια της Αμερικής, είναι το δεύτερο της σειράς ντοκιμαντέρ για τον Ελληνοαμερικανικό ριζοσπαστισμό που υλοποιεί η ομάδα επαναπατρισμένων ομογενών που ίδρυσε τo 2010 την εταιρεία παραγωγής «Αποστόλης Μπερδεμπές». Η πρώτη τους παραγωγή ήταν το 2013 η βραβευμένη «Ταξισυνειδησία» σε σκηνοθεσία Κώστα Βάκκα.

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2016.

Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Βαρδαρός.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Προκόπης Δάφνος.

Βοηθός σκηνοθέτη-μοντέρ: Ξενοφώντας Βαρδαρός.

Επιμέλεια ήχου: Ανδρέας Γκόβας.

Έρευνα-ιστορική επιμέλεια: Φρόσω Τσούκα.

Αφήγηση: Ρήγας Αξελός.

Παραγωγή: «Αποστόλης Μπερδεμπές» μη κερδοσκοπική εταιρεία.

Διεύθυνση παραγωγής: Στέφανος Πλάκας, Φρόσω Τσούκα, Λίνα Γουσίου.

Διάρκεια: 72΄

Η παραγωγή ευχαριστεί ιδιαίτερα το Μουσικό Σύνολο Ρωμιοσύνη για την πρώτη ηχογράφηση που έγινε ποτέ του λησμονημένου Ύμνου των Ανθρακωρύχων του Κολοράντο, «The Union Forever», σε ενορχήστρωση Τεό Λαζάρου.