ΕΡΤ2 – DOC ON ΕΡΤ «Μέγας Αλέξανδρος: όνειρα και κατακτήσεις» 26.03.2018

ΕΡΤ2 – DOC ON ΕΡΤ «Μέγας Αλέξανδρος: όνειρα και κατακτήσεις» 26.03.2018

DOC ON ΕΡΤ

«Μέγας Αλέξανδρος: όνειρα και κατακτήσεις»

 (Alexandre le Grand, des rêves et des conquêtes /

Alexander the Great)

Ημερομηνία μετάδοσης:  Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018, στις 21:00

Alexander the Great

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής Γαλλίας 2016.

Ο Στεφάν Μπερν και η εκπομπή «Secrets d’Histoire» της Γαλλικής Δημόσιας Τηλεόρασης France 2, ακολουθούν τα ίχνη του πιο ένδοξου κατακτητή όλων των εποχών: του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Γίνεται βασιλιάς σε ηλικία μόλις 20 ετών, απελευθερώνει τις ελληνικές πόλεις στην Τουρκία, στέφεται Φαραώ και καταλαμβάνει εδάφη, προχωρώντας από το Νείλο μέχρι τη Βαβυλώνα, από τη Μακεδονία μέχρι τα Ιμαλάια. Σε χρονικό διάστημα λίγο μεγαλύτερο των δέκα ετών, γονατίζει την απέραντη Περσική Αυτοκρατορία, πριν πεθάνει ήρωας σε ηλικία μόλις 33 ετών, χωρίς να γνωρίσει ποτέ την ήττα: μία μοναδική περίπτωση στην Ιστορία!

Εντούτοις, είναι δύσκολο να εξιστορήσει κανείς την πραγματική εποποιία αυτού του εξαιρετικού βασιλιά, αφού η ιστορική πραγματικότητα αναμιγνύεται με τους θρύλους. Ποιος άνδρας κρύβεται πίσω από τον ευφυή στρατηγό; Χάρη σε ποια μυστικά κατάφερε να ιδρύσει τη μεγαλύτερη αυτοκρατορία όλων των εποχών; Ποιες διαταραχές του νου οδήγησαν στην πτώση του, που ήταν εξίσου ραγδαία όσο κι η άνοδός του;

Το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να εξιχνιάσει τα μυστήρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, όπου περνά τα νεανικά του χρόνια, στις μυθικές περσικές πόλεις Βαβυλώνα και Περσέπολη, τις οποίες κατακτά, περνώντας από τη μνημειώδη Αλεξάνδρεια που ιδρύει στην Αίγυπτο. Ένας παγκόσμιος ήρωας, του οποίου η εκπληκτική εποποιία εξυμνείται στην Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία, εδώ και πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια.

Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν οι: Μισέλ Βορονόφ (ιστορικός), Μισέλ ντε Γκρες (μυθιστοριογράφος), Ντιάν Ντικρέ (συγγραφέας), Ζοέλ Σμιντ (βιογράφος), Μαξιμιλιέν Λορμιέ (ιστορικός), Πολ-Αντρέ Κλοντέλ (ιστορικός), Βιρζινί Ζιρό (ιστορικός), Μαριάν Παπαλέξη (Πρόεδρος του Οίκου Ζολώτα).