ΕΡΤ2 – DOC ON ΕΡΤ: «Νοσταλγώντας το φως» 22.03.2019

ΕΡΤ2 – DOC ON ΕΡΤ: «Νοσταλγώντας το φως» 22.03.2019

DOC ON ΕΡΤ

Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ
«Νοσταλγώντας το φως»
(Nostalgia de la luz/ Nostalgia for the light)
Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019, στις 00:45

Ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγής Χιλής-Γαλλίας-Γερμανίας-Ισπανίας 2010.

Στη Χιλή, στην έρημο Ατακάμα, σε τρεις χιλιάδες πόδια υψόμετρο, αστρονόμοι απ’ όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται για να παρατηρήσουν τα αστέρια. Ο ουρανός της ερήμου είναι τόσο διαφανής, ώστε τους επιτρέπει να βλέπουν τα όρια του σύμπαντος. Πρόκειται, επίσης, για ένα μέρος όπου η σκληρή θερμότητα του ήλιου «πέφτει» πάνω στην ανθρώπινη υπόσταση, η οποία παραμένει άθικτη: στις μούμιες, στους ανθρακωρύχους και τους εξερευνητές. Όπως και στα ερείπια των πολιτικών κρατουμένων της δικτατορίας.

Κι ενώ οι αστρονόμοι εξετάζουν τους πιο μακρινούς γαλαξίες σε αναζήτηση εξωγήινης ζωής, ελάχιστα πιο κάτω από τα παρατηρητήρια, οι γυναίκες σκάβουν μέσα στην έρημο σε αναζήτηση αγνοούμενων συγγενών τους.

Οι χαρακτήρες του ντοκιμαντέρ:

Βικτωρία & Βιολέτα – Γυναίκες που ψάχνουν αγαπημένα τους πρόσωπα. Η δικτατορία του Πινοσέτ σκότωσε τους αγαπημένους τους και έθαψε τα σώματά τους κάτω από την άμμο της ερήμου. Από τότε μόνο μερικά οστά έχουν βρεθεί. Είκοσι οκτώ χρόνια μετά δεν έχουν εγκαταλείψει την αναζήτησή τους. Θα συνεχίσουν να ψάχνουν μέχρι να πεθάνουν. Είναι όμορφες και αξιοπρεπείς.

Λοτάρο – Έμπειρος αρχαιολόγος. Ξέρει την έρημο όπως την παλάμη του χεριού του. Τα μάτια του μπορούν να μαντέψουν τι είναι κρυμμένο κάτω από την άμμο. Έχει ξεθάψει μούμιες χιλιάδων ετών. Ξέρει πώς να τους «μιλήσει». Βαθιά μέσα του έχει επηρεαστεί από τις ιστορίες αυτών των γυναικών και τις βοηθάει πώς να τους βρουν κάτω από την άμμο. Τις έχει μάθει πώς να ξεχωρίζουν τον κόκκο άμμου που από κάτω του βρίσκεται ένας δολοφονημένος του Πινοσέτ.

Γκασπάρ – Ο νέος αστρονόμος. Ο Γκασπάρ γεννήθηκε μετά το πραξικόπημα. Σπούδασε Αστρονομία στο πανεπιστήμιο, στην εποχή του Πινοσέτ. Ο παππούς του τού δίδαξε πώς να παρατηρεί τα αστέρια μέσα από τα Μαθηματικά (ένας επιστημονικός νόμος λέει ότι χωρίς τα Μαθηματικά δεν μπορείς να φτάσεις τα αστέρια). Αναλύει το πρόσφατο παρελθόν της χώρας του, ενώ ταυτόχρονα μελετά γαλαξίες.

Μιγκέλ – Ο αρχιτέκτονας της μνήμης. Επέζησε σε πέντε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου κρατήθηκε. Θυμάται όλες τις φυλακές που πήγε, κι όταν έζησε εξόριστος κατέγραψε επακριβώς όλες τις εμπειρίες του, ώστε να μη βρεθεί κανείς μετά να πει «δεν ήξερα ότι υπήρχαν».

Λουίς – Ο ερασιτέχνης αστρονόμος. Έμαθε να συνομιλεί με τα αστέρια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Είναι ένας εντυπωσιακά ταλαντούχος, ταπεινός και ικανός άνθρωπος που κατασκευάζει αστρονομικά εργαλεία με τα γυμνά του χέρια. Δουλεύει ενάντια στη λήθη. Βαλεντίνα – Η κόρη των αστεριών. Παρ’ όλο που οι γονείς της έχουν εξαφανιστεί, έχει τον πιο ανέμελο χαρακτήρα στην ταινία. Είναι τόσο γαλήνια που τα γεγονότα τα ξεπερνά πιο εύκολα από όλους μας. Έχει ανατραφεί από τους παππούδες της, οι οποίοι της δίδαξαν να παρατηρεί τον ουρανό.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Πατρίσιο Γκουζμάν.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κατέλ Ντγιαν.

Μοντάζ: Πατρίσιο Γκουζμάν, Εμανουέλ Ζολί.

Μουσική: Μιράντα Τομπάρ.

Παραγωγοί: Ρενάτε Σασέ, Μίκε Μάρτενς, Κριστόμπαλ Βισέντε.

Διάρκεια: 90′