ΕΡΤ2 – DOC ON ΕΡΤ «Ο πιο μακρύς δρόμος» 18.12.2017

ΕΡΤ2 – DOC ON ΕΡΤ «Ο πιο μακρύς δρόμος» 18.12.2017

DOC ON ΕΡΤ

«Ο πιο μακρύς δρόμος»

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017, στις 21:00

«Ο πιο μακρύς δρόμος» (1)

Βραβευμένο ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2015.

Σκηνοθεσία-σενάριο:  Μαριάννα Οικονόμου.

Φωτογραφία-ήχος: Χρόνης Πεχλιβανίδης, Γιάννης Μισουρίδης.

Μοντάζ: Χρόνης Θεοχάρης.

Μουσική: Νίκος Πορτοκάλογλου.

Executive Producer: Σπύρος Μαυρογένης.

Associate Producers: Ραχήλ Μανουκιάν, Δάφνη Πανοπούλου.

Επιστημονική σύμβουλος: Μαίρη Μαντούβαλου.

«Ο πιο μακρύς δρόμος» (4)

Μια συμπαραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου με τους Stefi & Lynx Productions, Marni Films και DOC3 Productions.

«Ο πιο μακρύς δρόμος» (2)

Υπόθεση: Στις φυλακές ανηλίκων του Βόλου, ο Αλσαλέχ από τη Συρία και ο Τζασίμ από το Ιράκ περιμένουν να δικαστούν με τη βαριά κατηγορία της διακίνησης παράτυπων μεταναστών. Μέσα από τη φυλακή μιλούν στο τηλέφωνο με τους γονείς τους, που ζουν κάτω από τον τρόμο του πολέμου και των επιδρομών του ISIS, ενώ προσπαθούν και οι ίδιοι να σώσουν τους εαυτούς τους.

«Ο πιο μακρύς δρόμος» (3)

«Ο πιο μακρύς δρόμος» παρακολουθεί από κοντά την ιστορία των δύο φίλων -πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη δίκη τους- μέσω μίας συναισθηματικής αφήγησης γεμάτης  αγωνία, αποκαλύπτοντας το φαινόμενο ότι αθώοι ανήλικοι πρόσφυγες πέφτουν συχνά θύματα εξαναγκασμού των διακινητών και εκτίουν βαρύτατες ποινές στις ελληνικές φυλακές, ενώ οι διακινητές συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητοι. Ο Αλσαλέχ και ο Τζασίμ γνωρίζουν ότι αν το δικαστήριο τους κηρύξει ενόχους, η ποινή φυλάκισής τους μπορεί να φτάσει τα 25 χρόνια.

«Ο πιο μακρύς δρόμος» (5)

Φεστιβάλ / Βραβεία:

Το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου «Ο πιο μακρύς δρόμος», έκανε πρεμιέρα στην Ελλάδα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και προβλήθηκε με επιτυχία από το ARTE. Ήταν μία από τις τρεις υποψηφιότητες για το βραβείο καλύτερης ταινίας τεκμηρίωσης της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και απέσπασε δύο βραβεία στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 58ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λειψίας.

«Ο πιο μακρύς δρόμος» (7)

Επίσημη συμμετοχή στα φεστιβάλ:

DOCPOINT (Φινλανδία), TEMPO (Σουηδία), CROSSING EUROPE ( Ελβετία), ONE WORLD Πράγα (Τσεχία), Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, DOCSBARCELONA (Ισπανία).

«Ο πιο μακρύς δρόμος» (6)