ΕΡΤ2 – DOC ON ΕΡΤ «Πεθαίνοντας στο γέλιο» 28.05.2018

ΕΡΤ2 – DOC ON ΕΡΤ «Πεθαίνοντας στο γέλιο» 28.05.2018

DOC ON ΕΡΤ

Α΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Πεθαίνοντας στο γέλιο»

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 28 Μαΐου 2018, στις 21:00

Pethainontas sto gelio (5)

Ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου, παραγωγής 2017, που παρουσιάζει τέσσερις παράλληλες ιστορίες με θέμα το χιούμορ σαν όπλο για πολιτική δράση.

Pethainontas sto gelio (4)Στην πρώτη πρωταγωνιστούν οι Yesmen, το διάσημο ζευγάρι Αμερικανών ακτιβιστών: η πλάκα που σκάρωσαν στο BBC, όταν εμφανίστηκαν ως εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρείας που κατέστρεψε την πόλη Μποπάλ της Ινδίας, θεωρείται κορυφαία φάρσα στον κόσμο. Αυτή τη φορά θα οργανώσουν μια αντιπολεμική, μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ξεκαρδιστικά αποτελέσματα.

Pethainontas sto gelio (1)

Πρωταγωνιστής της δεύτερης ιστορίας είναι ο Μάρτιν Σόνεμπορν, κωμικός και εκδότης της εφημερίδας «​Τιτανικός». Εκλέχθηκε ευρωβουλευτής με την παράταξη​ ​«Το Κόμμα» και τώρα επεξεργάζεται ένα πρωτότυπο σχέδιο για τη σωτηρία της Ελλάδας.

Pethainontas sto gelio (2)

Στην​ τρίτη οι​ ​​Flashmob εισβάλλουν και διακόπτουν επίσημες εκδηλώσεις υπέρ των εμπορικών συμφωνιών ΤΤΙΡ και CETA. Τραγουδώντας, και πάντα με το χαμόγελο στα χείλη.

Pethainontas sto gelio (3)

Στη​ν​ τέταρτη κάποιοι πεθαίνουν κυριολεκτικά από το​ ​«γέλιο». Στην τελευταία συνέντευξη πριν από τη δολοφονία του τον Ιανουάριο του 2015, ο Σαρμπ, εκδότης του «Charlie Hebdo», προβλέπει ότι μόνο η βία των ισλαμιστών μπορεί να ​σκοτώσει το χιούμορ. Σε μια συγκλονιστική μαρτυρία, ο μοναδικός επιζών δημοσιογράφος από τη συντακτική ομάδα, περιγράφει λεπτό προς λεπτό την επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας.

Μία τραγωδία ανάμεσα σε τρεις κωμωδίες. Αλλά ακόμη και στις κηδείες δεν λένε ανέκδοτα για να γελάσουν και να απαλύνουν τον πόνο;

Pethainontas sto gelio (7)

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2017.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Στέλιος Κούλογλου.

Μοντάζ: Χρήστος Γάκης.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Νίκος Πολίτης.

Δημοσιογραφική έρευνα: Φωτεινή Λαμπρίδη.

Κάμερα: Μανώλης Κονσολάκης, Νίκος Θωμόπουλος.

Βοηθός μοντάζ: Δημήτρης Τέλλης.

Οργάνωση παραγωγής: Ελένη Μπέλλου.

Μετάφραση-υποτιτλισμός: Αρίστη Γεωργιάδου.

Διάρκεια: 92΄

Pethainontas sto gelio (9) Pethainontas sto gelio (10)

Pethainontas sto gelio (6)