ΕΡΤ2 – Doc on ΕΡΤ: «Τεριάντ» 02.07.2017

ΕΡΤ2 – Doc on ΕΡΤ: «Τεριάντ» 02.07.2017

DOC ON ΕΡΤ

«Τεριάντ» (Teriade)

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 2 Ιουλίου 2017, στις 23:15

TERIADE-1

Ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Στρατή Ελευθεριάδη-Τeriade, παραγωγής 2016.

Σκηνοθεσία: Σίμος Κορεξενίδης.

Δημοσιογραφική έρευνα: Σίμος Κορεξενίδης, Βαρβάρα Γκιγκιλίνη.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Παύλος Αβαγιανός, Γιώργος Χρυσαφάκης, Κώστας Σταμούλης.

Μοντάζ: Γιώργος Χρυσαφάκης.

Μουσική: Δραμαμίνη.

Μετάφραση (Αγγλικά): Ντέση Βερβενιώτου.

Μετάφραση (Γαλλικά): Άννα-Μαρία Λυρή.

Οργάνωση παραγωγής: Βαρβάρα Γκιγκιλίνη.

Διάρκεια: 75΄

Υπόθεση: Ο Τεριάντ ήταν Λέσβιος τεχνοκρίτης και διάσημος εκδότης βιβλίων Τέχνης (VERVE,Cahiers d’Art, Minotaure), που ανέδειξε  τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο και υπήρξε φίλος των Πικάσο, Ματίς, Μιρό, Σαγκάλ, Τζιακομέτι, Λεζέ, Λε Κορμπιζιέ, Μπρακ, Ελύτη, Ελιάρ, Μιγιό, Τσαρούχη, Μπρεσόν και άλλων σημαντικών καλλιτεχνών. Είχε τιμηθεί, επίσης, από τη Γαλλική Ακαδημία ως «Ιππότης των Τεχνών» και ήταν ιδρυτής δύο μουσείων στη Λέσβο, εκείνων του «Θεοφίλου» και το «Mουσείο-Βιβλιοθήκη Τεριάντ».

«Η διαδικασία κινηματογράφησης του ντοκιμαντέρ «Teriade» κράτησε πολλά χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων ανακαλύψαμε ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος και τι έχει κάνει. Τον αγαπήσαμε και αυτό θέλαμε να μεταφέρουμε στο ντοκιμαντέρ», εξήγησε ο σκηνοθέτης Σίμος Κορεξενίδης, στη συνέντευξη Τύπου για την προβολή του στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ένα καλοδουλεμένο ντοκιμαντέρ, με μοντάζ που συνδυάζει ιδανικά τις συνεντεύξεις όλων όσων μοιράζονται τις σκέψεις και τις αναμνήσεις τους για τον Τεριάντ μπροστά στην κάμερα, πλούσιο αρχειακό υλικό και την αποτύπωση έργων μεγάλων καλλιτεχνών από την πλούσια συλλογή του διάσημου κριτικού.

Σκοπός των συντελεστών του ντοκιμαντέρ είναι αφενός να κάνουν γνωστό το έργο της μεγάλης αυτής μορφής του εικαστικού γίγνεσθαι της εποχής του που ένωσε όλα τα «ιερά τέρατα» της Τέχνης στο Παρίσι κι αφετέρου να γνωστοποιήσουν την ύπαρξη αυτού του Μουσείου Βιβλιοθήκης Τεριάντ  που είναι το πρώτο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που λειτούργησε ποτέ στην Ελλάδα (Αύγουστος 1979).

Στο ντοκιμαντέρ, για τον Στρατή Ελευθεριάδη-Τεριάντ μιλούν οι: Κώστας Μανιατόπουλος (ζωγράφος- διευθυντής Μουσείου Βιβλιοθήκης Τεριάντ), Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα (διευθύντρια Εθνικής Πινακοθήκης), Κατερίνα Κοσκινά (διευθύντρια Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης), Κατερίνα Καμάρα (γενική γραμματέας Μακεδονικού Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης), Νίκη Τσαρούχη-Γρυπάρη (διευθύντρια Μουσείου Τσαρούχη), Dominique Szymusiac (πρώην διευθύντρια Μουσείου Matisse @ Cateau Cambresis), Κωστής Ιωάννου (ανιψιός του Οδυσσέα Ελύτη) κ.ά.