ΕΡΤ2 – ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΙΙ «Δημήτρης Αντωνίτσης» 01.11.2017

ΕΡΤ2 – ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΙΙ «Δημήτρης Αντωνίτσης» 01.11.2017

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΙΙ    

«Δημήτρης Αντωνίτσης»

Η σειρά εκπομπών «Εικαστικοί ΙΙ» παρουσιάζει Έλληνες και Κύπριους εικαστικούς που έχουν συμβάλει καταλυτικά στη διαμόρφωση του σύγχρονου καλλιτεχνικού τοπίου στην Ελλάδα. Εστιάζεται σε καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται μετά τη Μεταπολίτευση -τα τελευταία σαράντα χρόνια- και έχουν να επιδείξουν πλούσια εκθεσιακή δράση και πρωτότυπη εικαστική γλώσσα.

Η εκπομπή δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές να γνωρίσουν το έργο σημαντικών εκπροσώπων της σύγχρονης ελληνικής Τέχνης.  Μέσα από τη δουλειά των συγκεκριμένων καλλιτεχνών, το τηλεοπτικό κοινό εξοικειώνεται με όρους, τεχνικές, μέσα, πρακτικές, αλλά και με τη διαδικασία παραγωγής και έκθεσης ενός έργου Τέχνης.

Κάθε επεισόδιο της εκπομπής «Εικαστικοί ΙΙ» λειτουργεί σαν το κομμάτι ενός σύνθετου παζλ. Ιδωμένες συνολικά, οι περιεκτικές αφηγήσεις των καλλιτεχνών συγκροτούν μια μεγαλύτερη αφήγηση, η οποία εμπλουτίζει την ιστορία της ελληνικής Τέχνης.

Ένα μοναδικό αφιέρωμα στην προσωπικότητα και τη ζωή των σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών και των θησαυρών των έργων τους, που μας αποκαλύπτουν αλήθειες της πραγματικής ζωής.

Μια σειρά που συμπυκνώνει την ελληνική εικαστική παράδοση από τη Μεταπολίτευση  έως σήμερα, και τις επιδράσεις της στη σύγχρονη αισθητική έκφραση, στα πολιτιστικά δρώμενα και στην κοινωνία γενικότερα.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 1η Νοεμβρίου 2017, στις 20:30

Επεισόδιο 2ο: «Η ζωή και το έργο του Δημήτρη Αντωνίτση»

ΕΠ_03_ΑΝΤΩΝΙΤΣΗΣ (4)

Ο Δημήτρης Αντωνίτσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε μηχανολογία στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης και στο RPI της Νέας Υόρκης. Ειδικεύθηκε σε μικροσκοπική φωτογραφία υψηλών ταχυτήτων. Βραβεύθηκε για την ταινία του Past Glories, Present Despondencies, σε συνεργασία με τη σχολή του Robert de Niro.

Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε 18 ατομικές και σε 55 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στη μονογραφία Showhungry, καθώς και στο φωτορομάντζο Αγάθων ή Πανικός στη Βαϊμάρη.

Το 1999 ο Αντωνίτσης ίδρυσε το Hydra School Projects, μια διεθνή πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης με έδρα το ιστορικό Σαχτούρειο στην Ύδρα, όπου κάθε καλοκαίρι διεθνείς και Έλληνες εικαστικοί εκθέτουν τη δουλειά τους.

Έργα του βρίσκονται σε σημαντικές συλλογές, όπως αυτή του ΔΕΣΤΕ – Συλλογή Δάκη Ιωάννου, του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Fondazione per la Fotografia στο Τορίνο και του Benedikt Taschen Collection στην Κολωνία.