ΕΡΤ2 – ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΙΙ «Κύριλλος Σαρρής» 10.01.2018

ΕΡΤ2 – ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΙΙ «Κύριλλος Σαρρής» 10.01.2018

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΙΙ

Η σειρά εκπομπών «Εικαστικοί ΙΙ» παρουσιάζει Έλληνες και Κύπριους εικαστικούς που έχουν συμβάλει καταλυτικά στη διαμόρφωση του σύγχρονου καλλιτεχνικού τοπίου στην Ελλάδα. Εστιάζεται σε καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται μετά τη Μεταπολίτευση -τα τελευταία σαράντα χρόνια- και έχουν να επιδείξουν πλούσια εκθεσιακή δράση και πρωτότυπη εικαστική γλώσσα.

Η εκπομπή δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές να γνωρίσουν το έργο σημαντικών εκπροσώπων της σύγχρονης ελληνικής Τέχνης.  Μέσα από τη δουλειά των συγκεκριμένων καλλιτεχνών, το τηλεοπτικό κοινό εξοικειώνεται με όρους, τεχνικές, μέσα, πρακτικές, αλλά και με τη διαδικασία παραγωγής και έκθεσης ενός έργου Τέχνης.

Κάθε επεισόδιο της εκπομπής «Εικαστικοί ΙΙ» λειτουργεί σαν το κομμάτι ενός σύνθετου παζλ. Ιδωμένες συνολικά, οι περιεκτικές αφηγήσεις των καλλιτεχνών συγκροτούν μια μεγαλύτερη αφήγηση, η οποία εμπλουτίζει την ιστορία της ελληνικής Τέχνης.

Ένα μοναδικό αφιέρωμα στην προσωπικότητα και τη ζωή των σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών και των θησαυρών των έργων τους, που μας αποκαλύπτουν αλήθειες της πραγματικής ζωής.

Μια σειρά που συμπυκνώνει την ελληνική εικαστική παράδοση από τη Μεταπολίτευση  έως σήμερα, και τις επιδράσεις της στη σύγχρονη αισθητική έκφραση, στα πολιτιστικά δρώμενα και στην κοινωνία γενικότερα.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018, στις 20:30

«Η ζωή και το έργο του  εικαστικού  Κύριλλου Σαρρή»

ΣΑΡΡΗΣ_01 (1)

Ο Κύριλλος Σαρρής γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1950. Μαθήτευσε για έξι χρόνια κοντά στους Κύπριους ζωγράφους Ε. Οικονόμου και Τ. Κάνθο, ενώ σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Με άξονα την κριτική στάση του ως προς τις δυνατότητες λειτουργίας της καλλιτεχνικής δημιουργίας στο σύγχρονο ιστορικό πλαίσιο, φιλοτεχνεί έργα μικρών διαστάσεων –που συνήθως παίρνουν τη μορφή σημειώσεων και βιβλίων-έργων (Artist’s Book).

Η προβληματική του εστιάζεται στην καταγραφή της ασύμπτωτης, αποφατικής πορείας του έργου Τέχνης, σε σχέση με τον σύγχρονο πολιτιστικό ορίζοντα. Στο πλαίσιο των διαλέξεων «Ελεύθερες Τετάρτες», που οργάνωσε η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, έχει δώσει ομιλίες για το έργο του Marcel Duchamp και το κριτικό έργο του Νικόλαου Κάλας.

Έχει επιμεληθεί τα βιβλία «Marcel Duchamp: O μηχανικός του χαμένου χρόνου» του Pierre Cabanne και «Η τέχνη την εποχή της διακύβευσης» του Νικόλαου Κάλας.

Ατομικές εκθέσεις: «Σημειώσεις», Γκαλερί Νέες Μορφές, Αθήνα (1986), «Σημειωματάρια, βιβλία-έργα, λέξεις-αντικείμενα», Βιβλιοπωλείο Moufflon, Λευκωσία (2001), «Βιβλιοθήκη 2», Γκαλερί Νέες Μορφές, Αθήνα (2004), «Η αδύνατη τοπιογραφία», Βιβλιοπωλείο Moufflon, Λευκωσία (2004), «Κύριλλος Σαρρής – Γιώργος Χατζημιχάλης. Αλληλογραφία 2007 – 2010», Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (2010), «Κατάλογος Αναγνωστών του Finnegans Wake / Σημειώσεις για τον James Joyce», Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (2011), «BibliotheKa (Οπτική ακριβείας)», Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (2014).

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Έρευνα-σενάριο: Αναστασία Μάνου.

Σκηνοθεσία: Χρήστος  Ρωμανός.

Βοηθός σκηνοθέτη-σκριπτ: Παρασκευή Μάστορα.

Αρχισυνταξία-επιστημονικός συνεργάτης: Χριστόφορος Μαρίνος.

Συνθέτης πρωτότυπης μουσικής τίτλων: Φώτης Φλωρίδης.

Μετάφραση: Μαρία Σταματιάδου.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Aikaterini Graham.

Διεύθυνση παραγωγής: Ελένη Αλεξανδρή.

Βοηθός διευθυντή παραγωγής: Χριστίνα Λούρη.

Μοντάζ: Ηρακλής  Φίτσιος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Μιχαήλ Μπροκαλάκης.

Βοηθός διευθυντή φωτογραφίας-γραφίστρια: Αγγελική Κοκκίνου.

Εικονολήπτες: Εμμανουήλ  Κριτσωτάκης & Θωμάς Νταλώσης.

Ηχολήπτης: Γιάννης Φωτιάδης.

Μουσική επιμέλεια: Έλενα Λένη.

ΣΑΡΡΗΣ_02 (1)