ΕΡΤ2 – ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΙΙ «Μανταλίνα Ψωμά» 08.11.2017

ΕΡΤ2 – ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΙΙ «Μανταλίνα Ψωμά» 08.11.2017

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΙΙ    

«Μανταλίνα Ψωμά»

Η σειρά εκπομπών «Εικαστικοί ΙΙ» παρουσιάζει Έλληνες και Κύπριους εικαστικούς που έχουν συμβάλει καταλυτικά στη διαμόρφωση του σύγχρονου καλλιτεχνικού τοπίου στην Ελλάδα. Εστιάζεται σε καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται μετά τη Μεταπολίτευση -τα τελευταία σαράντα χρόνια- και έχουν να επιδείξουν πλούσια εκθεσιακή δράση και πρωτότυπη εικαστική γλώσσα.

Η εκπομπή δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές να γνωρίσουν το έργο σημαντικών εκπροσώπων της σύγχρονης ελληνικής Τέχνης.  Μέσα από τη δουλειά των συγκεκριμένων καλλιτεχνών, το τηλεοπτικό κοινό εξοικειώνεται με όρους, τεχνικές, μέσα, πρακτικές, αλλά και με τη διαδικασία παραγωγής και έκθεσης ενός έργου Τέχνης.

Κάθε επεισόδιο της εκπομπής «Εικαστικοί ΙΙ» λειτουργεί σαν το κομμάτι ενός σύνθετου παζλ. Ιδωμένες συνολικά, οι περιεκτικές αφηγήσεις των καλλιτεχνών συγκροτούν μια μεγαλύτερη αφήγηση, η οποία εμπλουτίζει την ιστορία της ελληνικής Τέχνης.

Ένα μοναδικό αφιέρωμα στην προσωπικότητα και τη ζωή των σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών και των θησαυρών των έργων τους, που μας αποκαλύπτουν αλήθειες της πραγματικής ζωής.

Μια σειρά που συμπυκνώνει την ελληνική εικαστική παράδοση από τη Μεταπολίτευση  έως σήμερα, και τις επιδράσεις της στη σύγχρονη αισθητική έκφραση, στα πολιτιστικά δρώμενα και στην κοινωνία γενικότερα.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017, στις 20:30

Επεισόδιο 4ο: «Μανταλίνα Ψωμά»

ΨΩΜΑ_02 (1)

Η Μανταλίνα Ψωμά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Από το 1985 μέχρι το 1992 σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου (Hochschule der Kuenste Berlin). Επέστρεψε στην Αθήνα το 2001. Έχει κάνει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Μανταλίνα Ψωμά χρησιμοποιεί στη ζωγραφική της γνώριμους εικονογραφικούς κώδικες για να μεταβεί σε πλασματικές, σχεδόν απόκοσμες πραγματικότητες. Τα έργα της, με τον ιδιόμορφο ρεαλισμό τους και τη σιωπηλή ατμόσφαιρά τους, διεισδύουν στον εσωτερικό κόσμο του θεατή και ανασύρουν εικόνες που ταυτίζονται με γνώριμα βιώματά του ή με προσωπικές συναισθηματικές φορτίσεις.

Το 2002 επιλέχθηκε ως η μοναδική ζωγράφος από την Ελλάδα για να συμμετάσχει στον κατάλογο «Vitamin P, New Perspectives in Painting» της Phaidon Press, όπου συμπεριλαμβάνονται 114 από τους σημαντικότερους σύγχρονους ζωγράφους απ’ όλο τον κόσμο. Έχει κάνει μέχρι τώρα δώδεκα ατομικές εκθέσεις (Αίθουσα τέχνης Ρεβέκκα Καμχή, Αθήνα 2001, 2006 και 2011 / Salon de Bricolage, Αθήνα 2014 / Ελληνογερμανική Αγωγή, Αθήνα 2010 / γκαλερί TinΤ, Θεσσαλονίκη 2003 και 2008 / γκαλερί ALMA, Τρίκαλα 2016 / γκαλερί Zielke, Βερολίνο 1992 / γκαλερί Κapinos, Βερολίνο 2005 / γκαλερί Heinz-Martin Weigand, Βερολίνο 2014), καθώς και πολλές ομαδικές στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στη Γερμανία. Έργα της υπάρχουν σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.