ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΙΙ
Η σειρά εκπομπών «Εικαστικοί ΙΙ» παρουσιάζει Έλληνες και Κύπριους εικαστικούς που έχουν συμβάλει καταλυτικά στη διαμόρφωση του σύγχρονου καλλιτεχνικού τοπίου στην Ελλάδα. Εστιάζεται σε καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται μετά τη Μεταπολίτευση -τα τελευταία σαράντα χρόνια- και έχουν να επιδείξουν πλούσια εκθεσιακή δράση και πρωτότυπη εικαστική γλώσσα.
Η εκπομπή δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές να γνωρίσουν το έργο σημαντικών εκπροσώπων της σύγχρονης ελληνικής Τέχνης. Μέσα από τη δουλειά των συγκεκριμένων καλλιτεχνών, το τηλεοπτικό κοινό εξοικειώνεται με όρους, τεχνικές, μέσα, πρακτικές, αλλά και με τη διαδικασία παραγωγής και έκθεσης ενός έργου Τέχνης.
Κάθε επεισόδιο της εκπομπής «Εικαστικοί ΙΙ» λειτουργεί σαν το κομμάτι ενός σύνθετου παζλ. Ιδωμένες συνολικά, οι περιεκτικές αφηγήσεις των καλλιτεχνών συγκροτούν μια μεγαλύτερη αφήγηση, η οποία εμπλουτίζει την ιστορία της ελληνικής Τέχνης.
Ένα μοναδικό αφιέρωμα στην προσωπικότητα και τη ζωή των σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών και των θησαυρών των έργων τους, που μας αποκαλύπτουν αλήθειες της πραγματικής ζωής.
Μια σειρά που συμπυκνώνει την ελληνική εικαστική παράδοση από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα, και τις επιδράσεις της στη σύγχρονη αισθητική έκφραση, στα πολιτιστικά δρώμενα και στην κοινωνία γενικότερα.
Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018, στις 20:30
«Η ζωή και το έργο του εικαστικού Μαρκ Χατζηπατέρα»
Ο Μαρκ Χατζηπατέρας γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λονδίνο. Σπούδασε στο Hammersmith School of Art και στο Saint Martin’s School of Art του Λονδίνου, καθώς και στο John Moores University’s School of Art στο Λίβερπουλ. Από το 1982 ώς το 2002 έζησε και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη.
Το έργο του κινείται ανάμεσα στη ζωγραφική, τη φωτογραφία, τη χαρακτική και τη γλυπτική. Έχει κάνει 35 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 100 ομαδικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί στην Αμερική, την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Αγγλία και την Ιαπωνία. Έχουν πραγματοποιηθεί «site-specific» εγκαταστάσεις και παρεμβάσεις του σε γκαλερί και σε δημόσιους χώρους στην Αμερική και την Ευρώπη, όπως τα έργα «Brussels» (1987), «Kiddie City» (1990), «Terrain» (1993), «Manahatta» (1994), «Fun with IKEA» (2007).
Το 1998 υλοποίησε κοστούμια και σκηνικά για τη θεατρική παράσταση «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη στο Barnard College του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης. Το 2000 του ανετέθη η εικαστική επέμβαση σε σταθμό της ιστορικής γραμμής Broadway στο Μετρό της Νέας Υόρκης με 40 ψηφιδωτές συνθέσεις, έργο που βραβεύτηκε από το Municipal Arts Society της Νέας Υόρκης ως το «Καλύτερο έργο δημόσιου χώρου για το έτος 2003». Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, συμπεριλαμβανομένου του Metropolitan Museum of Art.
Από το 2007 ο Χατζηπατέρας ξεδιπλώνει ένα σύμπαν χαρακτήρων και μορφών σε μια μεγάλη ενότητα γλυπτών, όπως τα «City Dwellers» και τα «Totems», σε διάφορα μεγέθη που συνθέτουν μεγάλες γλυπτικές συνθέσεις και εγκαταστάσεις. Αυτά συνοψίζονται στην εγκατάσταση «Universal Habitat» (2016). Μέσα στους κόσμους αυτούς που δημιουργεί, αναζητεί τις κοινές μας, συλλογικές ρίζες, υπογραμμίζει τη σημασία της κοινότητας και της αρμονικής συνύπαρξης όλων των ανθρώπων, αλλά και βασικών αρχών, όπως ο σεβασμός στον άλλο και η αποδοχή της διαφορετικότητας –δύο αρχές καθοριστικής σημασίας για το έργο του, που διέπουν όλη τη δουλειά που έχει κάνει μέχρι σήμερα.
Έρευνα-σενάριο: Αναστασία Μάνου.
Σκηνοθεσία: Χρήστος Ρωμανός.
Βοηθός σκηνοθέτη-σκριπτ: Παρασκευή Μάστορα.
Αρχισυνταξία-επιστημονικός συνεργάτης: Χριστόφορος Μαρίνος.
Συνθέτης πρωτότυπης μουσικής τίτλων: Φώτης Φλωρίδης.
Μετάφραση: Μαρία Σταματιάδου.
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Aikaterini Graham.
Διεύθυνση παραγωγής: Ελένη Αλεξανδρή.
Βοηθός διευθυντή παραγωγής: Χριστίνα Λούρη.
Μοντάζ: Ηρακλής Φίτσιος.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Μιχαήλ Μπροκαλάκης.
Βοηθός διευθυντή φωτογραφίας-γραφίστρια: Αγγελική Κοκκίνου.
Εικονολήπτες: Εμμανουήλ Κριτσωτάκης & Θωμάς Νταλώσης.
Ηχοληψία: Γιάννης Φωτιάδης.
Μουσική επιμέλεια: Έλενα Λένη.