ΕΡΤ2 – ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΙΙ «Παντελής Χανδρής» 22.11.2017

ΕΡΤ2 – ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΙΙ «Παντελής Χανδρής» 22.11.2017

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΙΙ    

Η σειρά εκπομπών «Εικαστικοί ΙΙ» παρουσιάζει Έλληνες και Κύπριους εικαστικούς που έχουν συμβάλει καταλυτικά στη διαμόρφωση του σύγχρονου καλλιτεχνικού τοπίου στην Ελλάδα. Εστιάζεται σε καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται μετά τη Μεταπολίτευση -τα τελευταία σαράντα χρόνια- και έχουν να επιδείξουν πλούσια εκθεσιακή δράση και πρωτότυπη εικαστική γλώσσα.

Η εκπομπή δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές να γνωρίσουν το έργο σημαντικών εκπροσώπων της σύγχρονης ελληνικής Τέχνης.  Μέσα από τη δουλειά των συγκεκριμένων καλλιτεχνών, το τηλεοπτικό κοινό εξοικειώνεται με όρους, τεχνικές, μέσα, πρακτικές, αλλά και με τη διαδικασία παραγωγής και έκθεσης ενός έργου Τέχνης.

Κάθε επεισόδιο της εκπομπής «Εικαστικοί ΙΙ» λειτουργεί σαν το κομμάτι ενός σύνθετου παζλ. Ιδωμένες συνολικά, οι περιεκτικές αφηγήσεις των καλλιτεχνών συγκροτούν μια μεγαλύτερη αφήγηση, η οποία εμπλουτίζει την ιστορία της ελληνικής Τέχνης.

Ένα μοναδικό αφιέρωμα στην προσωπικότητα και τη ζωή των σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών και των θησαυρών των έργων τους, που μας αποκαλύπτουν αλήθειες της πραγματικής ζωής.

Μια σειρά που συμπυκνώνει την ελληνική εικαστική παράδοση από τη Μεταπολίτευση  έως σήμερα, και τις επιδράσεις της στη σύγχρονη αισθητική έκφραση, στα πολιτιστικά δρώμενα και στην κοινωνία γενικότερα.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017, στις 20:30

Επεισόδιο 6ο: «Παντελής Χανδρής»

ΧΑΝΔΡΗΣ_02 O Παντελής Χανδρής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τον Δημήτρη Μυταρά και τη Ρένα Παπασπύρου. Έχει παρουσιάσει μέχρι τώρα 13 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα, από το 2008 διδάσκει στην ΑΣΚΤ. Για το έργο του, το 1992 βραβεύεται με το 1ο Βραβείο Ιδρύματος Γιάννη & Ζωής Σπυροπούλου και το 2010 του απονέμεται το 1ο Βραβείο από την AICA Hellas για την έκθεση του με τίτλο «Ens Solum».

Κάθε ενότητα έργων του, διαφέρει μορφολογικά από την προηγούμενη. Όλες όμως τις διατρέχει ένα κοινό αίτημα. Αυτό της έκφρασης ενός χώρου, μέσα στον οποίο διερευνώνται νοηματικά και μορφοπλαστικά οι εκδοχές των εννοιών Κατοικώ-Τόπος- Είναι. Έννοιες που κατά τη διατύπωσή τους εκφράζονται, είτε μέσα από μια φωλιά («Τρόπαια» 1993) από ένα bunker («Ο Άνθρωπος είναι ένα νησί» 2010) ή και από μία κατασκηνωτική τέντα («Stealth» 2015).

Πειραματιζόμενος διαρκώς πάνω σε διευρυμένες χρήσεις υλικών και εικαστικών μετασχηματισμών, και έχοντας σαν πρωτογενές υλικό το προσωπικό βίωμα, ο Χανδρής πραγματεύεται το εφήμερο, την ανθρώπινη φύση, την απώλεια. Δημιουργεί ενότητες έργων που υπαινίσσονται και ιχνογραφούν την έννοια άνθρωπος. Διαχειρίζονται τη σωματικότητα σαν έναν χώρο μέσα στον οποίο κατανοείται το Είναι, εντοπίζεται η ανθρώπινη κατάσταση και βρίσκει τη θέση της, μέσα σ’ ένα σύνθετο κόσμο που καθορίζεται από το τυχαίο και τη ρευστότητα.

Έργα του υπάρχουν στις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και Γλυπτοθήκης, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Επιλεγμένες εκθέσεις: 2015 «Stealth» / 2013 «Ζήτημα Πίστης», γκαλερί Elika Αθήνα. 2010 «O Άνθρωπος είναι ένα νησί» / 2007 «Ens Solum» / 2005 «Σχεδόν – μεταξύ» / 2003 «Υπόστασις Ι», γκαλερί a.antonopoulou.art, Αθήνα. 1999 «MEDLENT», γκαλερί Επίκεντρο, Αθήνα. 1996 «Παράλληλες Εικόνες», γκαλερί Καλφαγιάν, Θεσσαλονίκη. 1995 «Οι σημειώσεις του Μαυροπίνακα – Καλειδοσκοπικές Εικόνες» / 1993 «Τρόπαια», Αίθουσα Τέχνης Κρεωνίδης, Αθήνα / 1991 «Ανακατασκευές – Μετασκευές», γκαλερί Δώμα-Δεσμός, Αθήνα. ΧΑΝΔΡΗΣ_01

Έρευνα-σενάριο: Αναστασία Μάνου.

Σκηνοθεσία: Χρήστος  Ρωμανός.

Βοηθός σκηνοθέτη-σκριπτ: Παρασκευή Μάστορα.

Αρχισυνταξία-επιστημονικός συνεργάτης: Χριστόφορος Μαρίνος.

Συνθέτης πρωτότυπης μουσικής τίτλων: Φώτης Φλωρίδης.

Μετάφραση: Μαρία Σταματιάδου.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Aikaterini Graham.

Διεύθυνση παραγωγής: Ελένη Αλεξανδρή.

Βοηθός διευθυντή παραγωγής: Χριστίνα Λούρη.

Μοντάζ: Ηρακλής  Φίτσιος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Μιχαήλ Μπροκαλάκης.

Βοηθός διευθυντή φωτογραφίας-γραφίστρια: Αγγελική Κοκκίνου.

Εικονολήπτες: Εμμανουήλ  Κριτσωτάκης & Θωμάς Νταλώσης.

Ηχολήπτης: Γιάννης Φωτιάδης.

Μουσική επιμέλεια: Έλενα Λένη.