ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΙΙ
«Σάββας Χριστοδουλίδης»
Η σειρά εκπομπών «Εικαστικοί ΙΙ» παρουσιάζει Έλληνες και Κύπριους εικαστικούς που έχουν συμβάλει καταλυτικά στη διαμόρφωση του σύγχρονου καλλιτεχνικού τοπίου στην Ελλάδα. Εστιάζεται σε καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται μετά τη Μεταπολίτευση -τα τελευταία σαράντα χρόνια- και έχουν να επιδείξουν πλούσια εκθεσιακή δράση και πρωτότυπη εικαστική γλώσσα.
Η εκπομπή δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές να γνωρίσουν το έργο σημαντικών εκπροσώπων της σύγχρονης ελληνικής Τέχνης. Μέσα από τη δουλειά των συγκεκριμένων καλλιτεχνών, το τηλεοπτικό κοινό εξοικειώνεται με όρους, τεχνικές, μέσα, πρακτικές, αλλά και με τη διαδικασία παραγωγής και έκθεσης ενός έργου Τέχνης.
Κάθε επεισόδιο της εκπομπής «Εικαστικοί ΙΙ» λειτουργεί σαν το κομμάτι ενός σύνθετου παζλ. Ιδωμένες συνολικά, οι περιεκτικές αφηγήσεις των καλλιτεχνών συγκροτούν μια μεγαλύτερη αφήγηση, η οποία εμπλουτίζει την ιστορία της ελληνικής Τέχνης.
Ένα μοναδικό αφιέρωμα στην προσωπικότητα και τη ζωή των σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών και των θησαυρών των έργων τους, που μας αποκαλύπτουν αλήθειες της πραγματικής ζωής.
Μια σειρά που συμπυκνώνει την ελληνική εικαστική παράδοση από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα, και τις επιδράσεις της στη σύγχρονη αισθητική έκφραση, στα πολιτιστικά δρώμενα και στην κοινωνία γενικότερα.
Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017, στις 20:30
Επεισόδιο 5ο: «Σάββας Χριστοδουλίδης»
Ο Σάββας Χριστοδουλίδης γεννήθηκε στην Πάφο της Κύπρου το 1961. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Τουλούζης (1981-86), στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού (1986-87) και στη Σχολή Διακοσμητικών Τεχνών (1989-90) της ίδιας πόλης. Κατά την περίοδο 1999-2006 φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Προβηγκίας όπου έκανε το μεταπτυχιακό του και στη συνέχεια το διδακτορικό του στον κλάδο Λογοτεχνία και Τέχνες.
Συμμετείχε, μεταξύ άλλων, στην Μπιενάλε Βενετίας το 1996, στην Μπιενάλε της Αθήνας το 1999, και στην Μπιενάλε του Σάο Πάολο το 2012. Συνεργάστηκε για αρκετά χρόνια με την γκαλερί ΑΔ στην Αθήνα.
Τον Οκτώβριο του 2013 και για ένα μήνα συμμετείχε ως εικαστικός στο πρόγραμμα φιλοξενίας APEXART, στη Νέα Υόρκη.
Είναι ο συγγραφέας του εκπαιδευτικού εγχειρίδιου για μαθητές Λυκείου «Γνωριμία με Κύπριους Καλλιτέχνες», το οποίο κυκλοφόρησε το 1998 από τις εκδόσεις του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου. Τον Μάρτιο του 2016 κυκλοφόρησε σε δική του επιμέλεια το βιβλίο «Ανδρέας Χρυσοχός – Κείμενα για την Τέχνη», ενώ τον Ιανουάριο του 2017 το βιβλίο «Αγαπητέ μου κουμπάρε… Δώδεκα επιστολές του Χριστόφορου Σάββα στον Κώστα Οικονόμου».
Ζει και δημιουργεί στη Λευκωσία. Κατέχει θέση επίκουρου καθηγητή στο Τμήμα Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστήμιου Frederick.
Έρευνα-σενάριο: Αναστασία Μάνου.
Σκηνοθεσία: Χρήστος Ρωμανός.
Βοηθός σκηνοθέτη-σκριπτ: Παρασκευή Μάστορα.
Αρχισυνταξία-επιστημονικός συνεργάτης: Χριστόφορος Μαρίνος.
Συνθέτης πρωτότυπης μουσικής τίτλων: Φώτης Φλωρίδης.
Μετάφραση: Μαρία Σταματιάδου.
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Aikaterini Graham.
Διευθυντής παραγωγής: Ελένη Αλεξανδρή.
Βοηθός διευθυντή παραγωγής: Χριστίνα Λούρη.
Μοντάζ: Ηρακλής Φίτσιος.
Διευθυντής φωτογραφίας: Μιχαήλ Μπροκαλάκης.
Βοηθός διευθυντή φωτογραφίας-γραφίστρια: Αγγελική Κοκκίνου.
Εικονολήπτες: Εμμανουήλ Κριτσωτάκης & Θωμάς Νταλώσης.
Ηχολήπτης: Γιάννης Φωτιάδης.
Μουσική επιμέλεια: Έλενα Λένη.