ΕΡΤ2 – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» 10.02.2018

ΕΡΤ2 – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» 10.02.2018

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ 

«Το μόνον της ζωής του ταξείδιον»

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018, στις 21:30

To monon tis zois tou taxeidion (9)

Βιογραφικό ψυχολογικό δράμα, βασισμένο στο ομότιτλο διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού, παραγωγής 2001.

Σκηνοθεσία: Λάκης Παπαστάθης.

Σενάριο: Έλενα Πέγκα, Μαριάννα Κουτάλου, Λάκης Παπαστάθης.

Μουσική: Γιώργος Παπαδάκης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Δασκαλοθανάσης.

Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου.

Ηχοληψία: Νίκος Παπαδημητρίου.

Μιξάζ: Θύμιος Κολοκούσης.

Σκηνογραφία: Γιώργος Γεωργίου.

Μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου.

Ενδυματολόγος: Γιώργος Γεωργίου.

Διεύθυνση παραγωγής: Αλέκος Πέννας.

Παίζουν: Ηλίας Λογοθέτης, Φραγκίσκη Μουστάκη, Ρούλα Πατεράκη, Λάζαρος Ανδρέου, Μαρίνα Ψάλτη, Υβόννη Μαλτέζου, Κώστας Κορτίδης, Βασιλική Παπαγεωργίου, Δώρα Στυλιανέση, Στέλιος Μπερμπέρης, Παναγιώτης Παύλου, Νίκος Ντάλας, Κατερίνα Φωτιάδη, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Ντίνος Αυγουστίδης, Περικλής Μουστάκης, Mustafa Avkiran, Metin Belgin, Ali Ates.

Διάρκεια: 82΄

To monon tis zois tou taxeidion (3)

Υπόθεση: Στα τέλη του 19ου αιώνα ο συγγραφέας Γεώργιος Βιζυηνός κλείνεται σε ψυχιατρικό άσυλο στην Αθήνα. Λίγο πριν, έχει ξεσπάσει το ερωτικό του πάθος για τη δωδεκάχρονη Μπετίνα. Ζώντας έγκλειστος, προσπαθεί να θυμηθεί την παιδική του ηλικία στην Κωνσταντινούπολη και τη Θράκη. Παράλληλα, ξαναδιαβάζει το λογοτεχνικό του έργο, που στηρίζεται σ’ αυτές τις μνήμες. Το βίωμα αλλά και η λογοτεχνική του επεξεργασία μπλέκονται στο ταραγμένο του μυαλό.

To monon tis zois tou taxeidion (10)

Κυρίαρχο πρόσωπο των αναμνήσεών του είναι ο πολύ ηλικιωμένος παππούς του, που έζησε τα δέκα πρώτα χρόνια της ζωής του ντυμένος κορίτσι. Έκρυβε το φύλο του για να αποφύγει να υπηρετήσει στο στρατό. Ο παππούς του Βιζυηνού έζησε όλη του ζωή του μέσα στα παραμύθια και το όνειρο, διαμορφώνοντας κατά κάποιο τρόπο τον ψυχισμό του εγγονού του.

To monon tis zois tou taxeidion (2)

Η ταινία στο 42ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απέσπασε επτά βραβεία, ανάμεσά τους αυτά της καλύτερης ταινίας, καλύτερης φωτογραφίας, σκηνογραφίας, ήχου και μακιγιάζ. Ο πρωταγωνιστής Ηλίας Λογοθέτης, δίνει μια υπέροχη ερμηνεία, η οποία μνημονεύεται από κοινό και κριτικούς, όπως επίσης και η μουσική επένδυση του Γιώργου Παπαδάκη. Αίσθηση επίσης, προκάλεσε το γεγονός της ερμηνείας του «μικρού Γιωργή» Βιζυηνού από ένα κοριτσάκι, τη Φραγκίσκη Μουστάκη.

To monon tis zois tou taxeidion (11)

To monon tis zois tou taxeidion (7) To monon tis zois tou taxeidion (6) To monon tis zois tou taxeidion (5) To monon tis zois tou taxeidion (8)

To monon tis zois tou taxeidion (4)