ΕΡΤ2 – ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «Μίκης Θεοδωράκης – Αυτοβιογραφία» 05.05.2018

ΕΡΤ2 – ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «Μίκης Θεοδωράκης – Αυτοβιογραφία» 05.05.2018

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

«Μίκης Θεοδωράκης – Αυτοβιογραφία»

Ντοκουμέντα της ζωής και του έργου του

Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 5 Μαΐου 2018, στις 18:00

MIKHS (1)

Μοναδικό κινηματογραφικό ντοκουμέντο, από το αρχείο των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη, είναι το ντοκιμαντέρ που θα ολοκληρωθεί σε πέντε ωριαία μέρη και το οποίο είναι αφιερωμένο στη ζωή, την πορεία και στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

Η Ελλάδα αναγνωρίζει στο έργο του το πρόσωπό της. Όμως και όλοι οι λαοί της Γης τον θεωρούν ως τον εκφραστή οραμάτων, ελπίδας, ειρήνης, ελευθερίας και δικαιοσύνης. Γαλούχησε τις γενιές του 20ού αιώνα και συνεχίζει ν’ αποτελεί το σημείο αναφοράς της νέας γενιάς κι ασφαλώς όσων ακόμα ακολουθήσουν. Έδωσε το στίγμα και την ταυτότητα του ήθους, της αληθινής δημιουργίας και μιας πολιτιστικής και πολιτικής έκφρασης, η οποία αναγνωρίστηκε ως η πραγματική αντίληψη της ελληνικότητας.

Γιώργος Σγουράκης, Ηρώ Σγουράκη, Μίκης Θεοδωράκης
Γιώργος Σγουράκης, Ηρώ Σγουράκη, Μίκης Θεοδωράκης

Η δημιουργία του ντοκιμαντέρ «Μίκης Θεοδωράκης – Αυτοβιογραφία», αποτέλεσε για τον Γιώργο και την Ηρώ Σγουράκη χρέος απέναντι στην ιστορική αλήθεια και χρέος για τις επόμενες γενιές που ασφαλώς θα θελήσουν να διερευνήσουν το διαχρονικό του έργο και ν’ ανακαλύψουν τη δική τους ελληνική μοναδικότητα στην οικουμένη, την οποία απλόχερα μας δίνει το έργο, η στάση ζωής και η πορεία του παγκόσμιου Έλληνα, του Μίκη Θεοδωράκη.

Η καταγραφή του πεντάωρου ντοκιμαντέρ άρχισε το 1983 (τότε ο Μίκης ήταν μόλις 58 ετών) και συνεχίστηκε με καταγραφές σε συναυλίες-σταθμούς στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε αρχαία στάδια, σε γήπεδα, σε θέατρα, σε αίθουσες συναυλιών, σε πλατείες και γειτονιές.

MIKHS ATHINA (1)

Οι μοναδικές καταγραφές που πραγματοποιήθηκαν, συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο ντοκουμέντο για τον άγρυπνο στοχαστή, τον αγωνιστή καλλιτέχνη και δημιουργό, ο οποίος για μία ολόκληρη ζωή φλέγεται από το πάθος να προσφέρει στο λαό και να ανυψώσει την Τέχνη με το αίσθημα, το φρόνημα, τη μνήμη και την πείρα του λαού μας. Για όλα αυτά, δίκαια χαρακτηρίστηκε ως ο εθνικός μας συνθέτης, με την παγκόσμια αναγνώριση και καταξίωση. Ο οικουμενικός Μίκης Θεοδωράκης.

Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης.

Σκηνοθεσία: Ηρώ Σγουράκη.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Νίκος Γαρδέλης, Στάθης Γκόβας.

Ηχοληψία: Παύλος Σιδηρόπουλος.

Μοντάζ-μίξη ήχου: Σταμάτης Μαργέτης.

Διεύθυνση παραγωγής: Κώστας Στυλιάτης, Στέλιος Σγουράκης.

MIKHS ZATOUNA (1)

Τα πέντε ωριαία μέρη του ντοκιμαντέρ, ακολουθούν τη χρονολογική σειρά της πορείας του Μίκη Θεοδωράκη και περιέχουν:

Α΄ Μέρος: «1925-1949». Ρίζες, Καταγωγή οικογένειας, Η εφηβεία, Μουσικό τοπίο 1949-1950, Μουσικές ασκήσεις, Κατοχή-Ωδείο Αθηνών, Γνωριμία με τη Μυρτώ, Απελευθέρωση-παρανομία, Εξορίες-Ικαρία και Μακρόνησος, Το λαϊκό τραγούδι, Γαλατάς Χανίων.

Β΄ Μέρος: «1949-1966». Χανιά, Αθήνα, Γάμος με τη Μυρτώ, Παρίσι, «Επιτάφιος», Το μπουζούκι, Τα λαϊκά τραγούδια, Η μελοποιημένη ποίηση, Γιώργος Σεφέρης, Ιάκωβος Καμπανέλλης-«Μαουτχάουζεν», «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού», «Το Άξιον Εστί», Brendam Beham, «Όμορφη Πόλη», «Μαγική Πόλη», Φιλμ «Ζορμπάς», Οι Λαμπράκηδες, «Ρωμιοσύνη».

THEODORAKHS 4

Γ΄ Μέρος: «1966-1970». «Ρωμιοσύνη», Δικτατορία, Η σύλληψη, Ασφάλεια (Μπουμπουλίνας), Ο πατέρας Γιώργος Θεοδωράκης, Φυλακές «Αβέρωφ», Στρατόπεδο Ωρωπού, Μανώλης Χιώτης, «Ο Ήλιος και ο Χρόνος» και τα «Επιφάνια-Αβέρωφ», Βραχάτι, «Κατάσταση πολιορκίας», Ζάτουνα Αρκαδίας.

Δ΄ Μέρος: «1968-1971». Ζάτουνα 1, Ζάτουνα 2-Αρκαδία, Ζάτουνα 3-«Τα Λιανοτράγουδα», Ζάτουνα 4-«Πνευματικό Εμβατήριο», Ζάτουνα 5-Αλέκος Παναγούλης, Ζάτουνα 6, Βραχάτι, Νοσοκομείο «Σωτηρία», Η απαγωγή-ο Σρεμπέρ- η απελευθέρωση, Παρίσι, ΠΑΜ, Συναυλίες όπου γης.

Ε΄ Μέρος: «1971-2000». Συναυλίες όπου γης, «Πνευματικό Εμβατήριο», Εκδηλώσεις κατά της χούντας, Οι κινηματογραφικές ταινίες, «Canto General», Επιστροφή στην Ελλάδα 1974, Βραβείο Λένιν, Σκέψεις για τη μουσική, Από το1983 στο 1993, Ο Φιντέλ Κάστρο.

Το Σάββατο 5/5/2018 και ώρα 18:00 θα μεταδοθούν το Α΄ & Β΄ Μέρος

Ηρώ Σγουράκη, Μίκης Θεοδωράκης, Γιώργος Σγουράκης
Ηρώ Σγουράκη, Μίκης Θεοδωράκης, Γιώργος Σγουράκης