ΕΡΤ2 – Έναρξη «Μνήμες χαράς» 02.10.2016

ΕΡΤ2 – Έναρξη «Μνήμες χαράς» 02.10.2016

ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ – ΕΝΑΡΞΗ

«Μνήμες χαράς» (Όταν η Ελλάδα μεγάλωνε…)Πρέβεζα - Νεκρομαντείο

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016, στις 07:00

Νέα σειρά ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2016.

Πρόκειται για τις ιστορίες απελευθέρωσης των Νέων Χωρών, δηλαδή των εδαφών που ενσωματώθηκαν, είτε αμαχητί, είτε έπειτα από νικηφόρες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος μετά το 1832.

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα οι περιοχές αυτές -στις οποίες κατοικούσαν ελληνικά φύλα- παρά την κατάκτησή τους από ξένες δυνάμεις, κατάφεραν να διατηρήσουν την ελληνικότητά τους και, τελικά χάρη στους αγώνες κάποιων επωνύμων και μη Ελλήνων, καθώς και με τη βούληση των Μεγάλων Δυνάμεων, να συμβάλλουν στη διεύρυνση του νέου ελληνικού κράτους.

Η Ένωση των Ιονίων Νήσων το 1864, η αμαχητί ενσωμάτωση της Θεσσαλίας και της Άρτας το 1881, η απελευθέρωση της Μακεδονίας (με την παράδοση της Θεσσαλονίκης) και της Ηπείρου (με την παράδοση των Ιωαννίνων) κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, καθώς και η συμβολή του Ναυτικού στον Απελευθερωτικό Αγώνα, ο Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος και η απελευθέρωση της Ανατολικής Μακεδονίας, καθώς και η Ένωση της Δωδεκανήσου μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, συνέβαλαν στην επέκταση των ορίων της Ελλάδας, καθιστώντας την μία σημαντική πολιτική και στρατιωτική δύναμη στα Βαλκάνια αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

Έναρξη – Επεισόδιο 1ο: «Η απελευθέρωση της Πρέβεζας»

Η Πρέβεζα, κτισμένη κοντά στα ερείπια της αρχαίας Νικόπολης, της πόλης τροπαίου του Οκταβιανού επί του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας στη ναυμαχία του Ακτίου, παρέμεινε υπό συνεχείς διαφορετικές κατοχές (Ρωμαίοι, Ενετοί, Γάλλοι και Οθωμανοί) μέχρι τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο το 1912, οπότε μετά τη μάχη της Νικόπολης απελευθερώθηκε μαζί με την Άρτα.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο μιλούν οι: Δρ. Νικόλαος, Δ. Καράμπελας (πρόεδρος ιδρύματος ΑΚΤΙΑ Νικόπολις),  Δρ. Ανθή Αγγέλη (διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας), Δρ. Νικόλαος Κουρκουμέλης (υποστράτηγος ε.α.).

Σκηνοθεσία-σενάριο-εκτελεστής παραγωγός-διεύθυνση παραγωγής: Αλέξανδρος Κακαβάς.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Χρήστος Αλεξανδρής

Ηχοληψία: Κωνσταντίνος Καρδακάρης

Αφήγηση: Ρένος Χαραλαμπίδης, Έμα Μαυρέλη

Μουσική: Μάριος Τσάγκαρης

Μοντάζ: Κυριάκος Γκίκας

Β. παραγωγής: Νταϊάνα Τσέρεμις

Μουσική τίτλων: Τίμος Χατζηιωάννου

Τίτλοι αρχής: Αδαμάντιος Πετρίτσης