ΕΡΤ2 – Ενημερωτικό σημείωμα προγράμματος 02, 07 & 09.07.2021

ΕΡΤ2 – Ενημερωτικό σημείωμα προγράμματος 02, 07 & 09.07.2021

ΕΡΤ2 – Ενημερωτικό σημείωμα προγράμματος 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2/7/2021
——————————
17:00 ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ – Γ΄ ΚΥΚΛΟΣ – Τελευταίο επεισόδιο
18:00 ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (Ε): «20 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων»  Κ8  W
«Κανείς δεν εγκαταλείπει τον τόπο του χωρίς να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Γιατί άλλωστε να διακινδυνεύσεις τη ζωή σου μέσα από ένα μαρτυρικό ταξίδι, να αφήσεις πίσω οικογένεια, να βρεθείς σε μια χώρα που δεν γνωρίζεις κανέναν και δεν καταλαβαίνεις τη γλώσσα».
Πρόσφυγες, που αναζήτησαν καταφύγιο στην Ελλάδα, μοιράζονται τις σκέψεις, τους προβληματισμούς, τα όνειρά τους αλλά και τις δράσεις τους.

Πώς εντάσσεται ένας πρόσφυγας στην ελληνική κοινωνία όταν αποφασίζει να εγκατασταθεί μόνιμα στη χώρα; Πόσο εξαρτάται από τον ίδιο, και πόσο από εμάς το να γίνει αποδεκτός;

Ο Σαΐντ, πολιτικός πρόσφυγας από το Ιράν, έχει πάθος με την ποίηση. «Αν δεν μάθεις τη γλώσσα, δεν είσαι τίποτα», διαπιστώνει. Στα 5 χρόνια παραμονής του στην Ελλάδα, αφού έμαθε ελληνικά βρήκε δουλειά και φίλους.

Ξεχωρίζει η φιλία του με τον κ. Κώστα, τον Έλληνα δάσκαλο, μέσα από ατέλειωτες φιλοσοφικές συζητήσεις αλλά και ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Ο Γουαέλ και ο Καρίμ είναι από τη Συρία. «Δεν γίνεται να βασίζεσαι επ’ άπειρον στα επιδόματα και στις παροχές της χώρας που σε φιλοξενεί.  Πρέπει να βρεις τρόπο να ανταποδώσεις τη στήριξη που σου προσφέρεται», δηλώνει ο Γουαέλ, ιδρυτής του Syrian and Greek Youth Forum. Oι δύο νέοι παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους για να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στους πρόσφυγες και στους Έλληνες.
Όχημά τους, η Τέχνη,  η ενασχόληση με τη γη, η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, η αλληλεπίδραση με τους ντόπιους και η συνεισφορά στον τόπο όπου κατοικείς.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Μαριάννα Οικονόμου.

Διεύθυνση παραγωγής: Ραχήλ Μανουκιάν.

Αρχισυνταξία: Βάσω Χρυσοστομίδου.

Έρευνα: Γεωργία Σαλαμπάση.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Carlos Munyoz, Νίκος Θωμάς.

Ηχοληψία: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.

Μοντάζ: Σταύρος Συμεωνίδης.

Παραγωγή: DOC3 Productions.

19:00 ΞΕΝΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
——————————
 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9/7/2021
——————————

22:00 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ

24:00 DOC ON EΡΤ (E) Κ12 GR live streaming & διαθέσιμο στο ERTFLIX

«Ο Κιούμπρικ με δικά του λόγια» (Kubrick by Kubrick)

Ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγής Γαλλίας-Πολωνίας 2020.

Σκηνοθεσία: Γκρέγκορι Μονρό.

Διάρκεια: 60΄

Ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στην κινηματογραφική κληρονομιά. Ήταν ένας γίγαντας στον τομέα του. Οι σπουδαίες ταινίες του, οι οποίες μοιάζουν με άψογα έργα Τέχνης, μελετήθηκαν το ίδιο από μαθητές και δασκάλους. Όλοι αναζητούσαν απαντήσεις που ο δημιουργός τους ήταν πολύ απρόθυμος να δώσει.

Ενώ είναι από τους πιο σχολαστικούς σκηνοθέτες που έζησαν ποτέ, η ευκαιρία ν’ ακούσει κανείς τα λόγια του ίδιου του Κιούμπρικ ήταν σπάνια – έως τώρα.

Μέσω του κριτικού κινηματογράφου Μισέλ Σιμάν, διεθνώς γνωστού ως ειδικού στον Στάνλεϊ Κιούμπρικ, παρακολουθούμε μία σειρά από σπάνιες συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της τριαντάχρονης σχέσης τους.

Σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές πηγές που η οικογένεια του Κιούμπρικ επέτρεψε να χρησιμοποιηθούν, αυτό το ντοκιμαντέρ σκιαγραφεί ένα οικείο πορτρέτο ενός από τους πιο αναγνωρισμένους αλλά ακόμη μυστηριώδεις σκηνοθέτες όλων των εποχών.

——————————

ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ
————————————-
01:00 Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ (Ε) ημέρας
02:45 ΕΚΠΟΜΠΗ (Ε) από τις 11:00
03:30 ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΟΚΟ ΣΤΟ ΤΙΜΠΟΥΚΤΟΥ (Ε) ημέρας
04:30 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ: ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ (Ε) ημέρας 
05:30 ΞΕΝΗ ΣΕΙΡΑ (Ε) ημέρας 

 

Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021, στις 20:00, στην εκπομπή «ΣΤΑ ΑΚΡΑ» με τη Βίκυ Φλέσσα, καλεσμένος είναι ο καθηγητής στο Τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας (ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ).