ΕΡΤ2 – Ενημερωτικό σημείωμα προγράμματος: «Επικίνδυνες» | Κυριακή 20.02.2022

ΕΡΤ2 – Ενημερωτικό σημείωμα προγράμματος: «Επικίνδυνες» | Κυριακή 20.02.2022

ΕΡΤ2 – Ενημερωτικό σημείωμα προγράμματος

Σας ενημερώνουμε ότι στην ΕΡΤ2, την Κυριακή 20/02/2022, στις 21:00, θα μεταδοθεί σε επανάληψη από την εκπομπή «ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ» το επεισόδιο με τίτλο: «Οι Επικίνδυνες ξυπνούν».

«ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ»

Οι «Επικίνδυνες», που θα μας συστηθούν στην ΕΡΤ2, έρχονται για να μας μιλήσουν για τις έμφυλες ανισότητες και τη θέση των γυναικών στην Ελλάδα σήμερα.

Πρόκειται για μια εκπομπή σε σκηνοθεσία της Γεύης Δημητρακοπούλου, αρχισυνταξία της Σοφίας Ευτυχιάδου και της Άννας Ρούτση και εκτέλεση παραγωγής της ελc productions.

Στην παρουσίαση τρεις γυναίκες που δραστηριοποιούνται ενεργά σε ζητήματα φεμινισμού, η Μαριάννα Σκυλακάκη, η Μαρία Γιαννιού και η Στέλλα Κάσδαγλη δίνουν η μία τη σκυτάλη στην άλλη, αναλαμβάνοντας σε κάθε επεισόδιο να συντονίσουν μια διαφορετική συζήτηση γύρω από ζητήματα που σχετίζονται με τα έμφυλα στερεότυπα, τον σεξισμό, την έμφυλη βία.

Οι «Επικίνδυνες» βασίζονται σε μια διαθεματική προσέγγιση.

H διαθεματικότητα –όρος που εισήγαγε η Κίμπερλι Κρένσο– υποστηρίζει την ιδέα ότι οι εμπειρίες των γυναικών δεν καθορίζονται μόνο από το φύλο τους, αλλά και από άλλες όψεις της ταυτότητας και της κοινωνικής τους θέσης, όπως είναι η φυλή, η εθνικότητα, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η τάξη, η ηλικία, η αναπηρία.

Έτσι, η εκπομπή δίνει βήμα σε κάθε επεισόδιο σε διαφορετικές γυναίκες, διαφορετικών ηλικιών και εμπειριών που έρχονται στο σήμερα από πολλαπλές πορείες, δίνει ορατότητα σε γυναίκες «αόρατες», δίνει χώρο σε θέματα δύσκολα και ανείπωτα έως τώρα.

Το κάθε επεισόδιο έχει στο κέντρο του και μια άλλη θεματική.

Για παράδειγμα, η εκκίνηση γίνεται με την αφύπνιση και το #ΜeToo, ακολουθούν επεισόδια για την ενδο-οικογενειακή και ενδο-συντροφική βία και τον σεξισμό, την ισότητα στην εργασία, την εκπροσώπηση στην πολιτική, τη σεξουαλικότητα, τον ρόλο των ΜΜΕ και της εκπαίδευσης, ενώ πολύ νωρίς η εκπομπή ανοίγει τη συζήτηση για το «τι είναι φύλο».

Σκοπός είναι να δοθεί βήμα σε ομιλήτριες που θα οδηγήσουν το κοινό σε μία άλλη θέαση των ζητημάτων και θα μας κάνουν μέσα από τις γνώσεις, το πάθος και τα βιώματά τους να αναγνωρίσουμε τα φλέγοντα ζητήματα ανισοτήτων.

Eπεισόδιο 1ο: «Οι Επικίνδυνες ξυπνούν»
Μαριάννα Σκυλακάκη

Οι παρουσιάστριες της εκπομπής, Μαριάννα Σκυλακάκη, Μαρία Γιαννιού και Στέλλα Κάσδαγλη, έρχονται στην ΕΡΤ2, για να μας μιλήσουν για τις έμφυλες ανισότητες και τη θέση των γυναικών στην Ελλάδα σήμερα.

Μαρία Λούκα (δημοσιογράφος – σεναριογράφος)

Το πρώτο επεισόδιο της εκπομπής θίγει ζητήματα αφύπνισης και συνεχίζει τη δημόσια συζήτηση γύρω από το ελληνικό #MeToo, συνδέοντας την ελληνική εμπειρία και με το πώς εξελίχθηκε το κίνημα αυτό σε άλλες χώρες: Τι συνέβη στην Αμερική το 2017;

Γιατί καθυστέρησε το #ΜeToo να έρθει και στη χώρα μας;

Υπήρξαν τελικά κάποια κομβικά γεγονότα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στo ξέσπασμα του ελληνικού #MeToo;

Και πότε τελικά ξεκινάει η πραγματική αφύπνιση για την καθεμία μας;

Μια συζήτηση μεταξύ γυναικών που μας εισάγει και σε βασικές έννοιες σχετικά με τα ζητήματα των έμφυλων ανισοτήτων, όπως η πατριαρχία, η τοξική αρρενωπότητα, η συναίνεση.

Οι «Επικίνδυνες» δίνουν βήμα σε κάθε επεισόδιο σε διαφορετικές γυναίκες, διαφορετικών ηλικιών και εμπειριών που έρχονται στο σήμερα από πολλαπλές πορείες, για να μιλήσουν για θέματα δύσκολα και επείγοντα.

Ξένια Κουναλάκη (δημοσιογράφος)

Στο πρώτο επεισόδιο μιλούν οι: Γεωργία Πετράκη (καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου & Διευθύντρια Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου), Μαρία Λούκα (δημοσιογράφος – σεναριογράφος), Μαρία Στρατηγάκη (αναπληρώτρια καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής), Διάνα Βουτυράκου (ιδρύτρια Unique Minds), Χρύσα Οικονομοπούλου (υπεύθυνη Επικοινωνίας Gagarin), Μαρίνα Μιχαλοπούλου (μονογονέας), Ειρήνη Χειρδάρη (Sex Coach & Sex Therapist), Μαρίνα Μιχαλοπούλου (δημοσιογράφος / μονογονέας), Ντιάνα Πολίτη Μάνεση (ερευνήτρια, διδάκτωρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Goldsmiths του Λονδίνου), Ξένια Κουναλάκη (δημοσιογράφος), Μελίνα Μάσχα (σχεδιάστρια φωτισμών).

Μαρία Στρατηγάκη (αναπληρώτρια καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής)

Σκηνοθεσία-σενάριο: Γεύη Δημητρακοπούλου
Αρχισυνταξία-σενάριο: Σοφία Ευτυχιάδου, Άννα Ρούτση
Παρουσίαση: Μαρία Γιαννιού, Στέλλα Κάσδαγλη, Μαριάννα Σκυλακάκη
Μοντάζ: Νεφέλη Ζευγώλη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Πάνος Μανωλίτσης
Εικονοληψία: Πέτρος Ιωαννίδης, Κωνσταντίνος Νίλσεν, Δαμιανός Αρωνίδης, Αλέκος Νικολάου
Ηχοληψία: Δάφνη Φαραζή, Αναστάσιος Γκίκας
Μίξη ήχου: Δημήτρης Μάρης
Βοηθός αρχισυνταξίας: Μαριγώ Σιάκκα
Έρευνα αρχείου: Μαρία Κοσμοπούλου, Δημήτρης Μουζακίτης
Διεύθυνση παραγωγής: Αλέξης Καπλάνης
Project manager: Κωνσταντίνος Τζώρτζης
Μουσική τίτλων αρχής: Ειρήνη Σκυλακάκη
Creative producer: Νίκος Βερβερίδης
Λογιστήριο: Κωνσταντίνα Θεοφιλοπούλου
Motion Graphics: Production House
Εκτέλεση παραγωγής: ελc productions σε συνεργασία με την Production House