ΕΡΤ2 – ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ «Αίγινα» 31.08 & 01.09.2017

ΕΡΤ2 – ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ «Αίγινα» 31.08 & 01.09.2017

 (Β΄ ΚΥΚΛΟΣ)

«ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ»

Με τον Χρήστο Ιερείδη

Ελάτε να γνωρίσουμε -και να ξαναθυμηθούμε- τον πρώτο νομό της χώρας. Τον πιο πυκνοκατοικημένο αλλά ίσως και τον λιγότερο χαρτογραφημένο.

Η Αττική είναι όλη η Ελλάδα υπό κλίμακα. Έχει βουνά, έχει θάλασσα, παραλίες και νησιά, έχει λίμνες και καταρράκτες, έχει σημαντικές αρχαιότητες, βυζαντινά μνημεία και ασυνήθιστα μουσεία, κωμοπόλεις και γραφικά χωριά και οικισμούς, αρχιτεκτονήματα, φρούρια, κάστρα και πύργους, έχει αμπελώνες, εντυπωσιακά σπήλαια, υγροτόπους και υγροβιότοπους, εθνικό δρυμό.

Έχει όλα εκείνα που αποζητούμε σε απόδραση -έστω διημέρου- και ταξιδεύουμε ώρες μακριά από την πόλη για να απολαύσουμε.

Η εκπομπή «Εντός Αττικής», προτείνει αποδράσεις -τι άλλο;- εντός Αττικής.

Περίπου 30 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας υπάρχουν μέρη που δημιουργούν στον τηλεθεατή-επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται ώρες μακριά από την πόλη. Μέρη που μπορεί να είναι δύο βήματα από το σπίτι του ή σε σχετικά κοντινή απόσταση και ενδεχομένως να μην έχουν πέσει στην αντίληψή του ότι υπάρχουν.

Εύκολα προσβάσιμα και με το ελάχιστο οικονομικό κόστος, καθοριστική παράμετρος στον καιρό της κρίσης, για μια βόλτα, για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη για αλλαγή παραστάσεων.

Τα επεισόδια της σειράς σαν ψηφίδες συνθέτουν ένα μωσαϊκό, χάρη στο οποίο αποκαλύπτονται γνωστές ή  πλούσιες φυσικές ομορφιές της Αττικής.

 Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017, στις 19:30

 (Β΄ Κύκλος) – Εκπομπή 1η: «Αίγινα» (Α΄μέρος)

AIG A 2

Η Αίγινα είναι σταθερή αξία. Νησιωτικό προάστιο της Αττικής είναι ένας τόπος σχεδόν ανεξάντλητος, πλούσιος σε φυσικές ομορφιές, ιστορία, με πολλές επιλογές για αποδράσεις εξερευνητικού χαρακτήρα, ακρογιαλιές αξιοποιημένες, αλλά και ανέγγιχτες. Όλα αυτά μαζί δίνουν λόγους να πας να ξαναπάς και γιατί όχι να τον επιλέξεις ως τόπο διακοπών.

Στην απόδραση «Εντός Αττικής» μέχρι την Αίγινα, ανακαλύπτουμε τη ραπ διάσταση του νησιού και μαζί μας ο θεατής θα δει να σχηματίζονται εικόνες από τη νεότερη ζωή του νησιού μέσα από στίχους και μουσικές, οι οποίες έρχονται και «δένουν» με παραστατικές αφηγήσεις από το μακρινό παρελθόν, τότε που αποτέλεσε την πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Σκαρφαλώνουμε μέχρι το λόφο της Παλαιοχώρας, τη μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού, με το θρύλο για τις 365 εκκλησιές από τις οποίες σώζονται σήμερα μόλις 35, στοιχείο χάρη στο οποίο της έχουν αποδοθεί οι χαρακτηρισμοί «Μυστράς της Αίγινας» αλλά και «Νησιωτικός Μυστράς».

Η Πέρδικα, στο Νότο του νησιού, δεν αποτελεί προορισμό μόνο για φρέσκο ψάρι αλλά και βουτιές, έχοντας επίσης γωνιές προς ανακάλυψη.

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου 2017, στις 19:30

  (Β΄ Κύκλος) – Εκπομπή 2η: «Αίγινα» (Β΄μέρος)

AIG B 1

Στην πόλη της Αίγινας μπορείς να αφιερώσεις ώρες περπατήματος. Μικρά δρομάκια, ωραία, φροντισμένα και με αισθητική παλαιά σπίτια και αρχοντικά, κτίρια με ιστορία, καφενεία και ζαχαροπλαστεία -εστίες κοινωνικότητας και κοιτίδων πνεύματος και πολιτισμού.

Η Αίγινα του πολιτισμού και του πνεύματος, η Αίγινα των σπουδαίων συγγραφέων και των εικαστικών, του οικουμενικού Νίκου Καζαντζάκη, του Νίκου Νικολάου, του Γιάννη Μόραλη, του Σπύρου Βασιλείου, του Χρήστου Καπράλου, του Οδυσσέα Ελύτη, σχηματίζεται μέσα από αφηγήσεις ντόπιων, κάνοντας ένα παράλληλο ταξίδι στο χώρο και το χρόνο.

Ανακαλύπτουμε την Αίγινα της υψηλής ραπτικής και αισθητικής του γαλλικού οίκου μόδας  Hermes, που την επέλεξε χάρη στο μοναδικής ομορφιάς φυσικό τοπίο του αρχαίου ελαιώνα της.

Στις εξοχές του νησιού υπάρχουν ορισμένοι Αιγινήτες, οι οποίοι διακονούν την αρχέγονη τέχνη της αγγειοπλαστικής, μια τέχνη που τείνει να πέσει σε μαρασμό και η οποία μόνο χάρη στο μεράκι και στην αγάπη για εκείνη μπορεί να διατηρηθεί.

Αίγινα σημαίνει φυστίκι και δοκιμάζοντας ένα έστω «φυστικάτο» αποχαιρετώντας το νησί, θα πάρεις τη γεύση του νησιού μαζί σου.

Σενάριο-αρχισυνταξία-παρουσίαση: Χρήστος Ν.Ε. Ιερείδης.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκάβαλος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Μαχαίρας.

Ηχοληψία: Ανδρέας Κουρελάς.

Διεύθυνση-οργάνωση παραγωγής: Άννα Κουρελά.

Παραγωγή: View Studio.

Για επιπλέον φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.