ΕΡΤ2 – ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ «Ελευσίνα» 24.02.2017

ΕΡΤ2 – ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ «Ελευσίνα» 24.02.2017

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ

«ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ»

 ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ «Ελευσίνα» (2)

Ελάτε να γνωρίσουμε -και να ξαναθυμηθούμε- τον πρώτο νομό της χώρας. Τον πιο πυκνοκατοικημένο αλλά ίσως και τον λιγότερο χαρτογραφημένο.

Η Αττική είναι όλη η Ελλάδα υπό κλίμακα. Έχει βουνά, έχει θάλασσα, παραλίες και νησιά, έχει λίμνες και καταρράκτες, έχει σημαντικές αρχαιότητες, βυζαντινά μνημεία και ασυνήθιστα μουσεία, κωμοπόλεις και γραφικά χωριά και οικισμούς, αρχιτεκτονήματα, φρούρια, κάστρα και πύργους, έχει αμπελώνες, εντυπωσιακά σπήλαια, υγροτόπους και υγροβιότοπους, εθνικό δρυμό.

Έχει όλα εκείνα που αποζητούμε σε απόδραση -έστω διημέρου- και ταξιδεύουμε ώρες μακριά από την πόλη για να απολαύσουμε.

Η νέα εκπομπή «Εντός Αττικής», προτείνει αποδράσεις -τι άλλο;- εντός Αττικής.

Περίπου 30 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας υπάρχουν μέρη που δημιουργούν στον τηλεθεατή-επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται ώρες μακριά από την πόλη. Μέρη που μπορεί να είναι δύο βήματα από το σπίτι του ή σε σχετικά κοντινή απόσταση και ενδεχομένως να μην έχουν πέσει στην αντίληψή του ότι υπάρχουν.

Εύκολα προσβάσιμα και με το ελάχιστο οικονομικό κόστος, καθοριστική παράμετρος στον καιρό της κρίσης, για μια βόλτα, για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη για αλλαγή παραστάσεων.

Τα επεισόδια της σειράς σαν ψηφίδες συνθέτουν ένα μωσαϊκό, χάρη στο οποίο αποκαλύπτονται γνωστές ή  πλούσιες φυσικές ομορφιές της Αττικής.

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017, στις 14:15

 Εκπομπή 6η: «Ελευσίνα»

 Βόλτα στην Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021.

Είναι η κυρίαρχη πόλη στη ριβιέρα της δυτικής Αττικής. Μια πόλη με πλούσια ιστορία στους χρόνους της αρχαιότητας, συνυφασμένη με τις σημαντικότερες τελετές εκείνου του καιρού, μυστήρια συνδεδεμένα με την αναγέννηση της ψυχής και της φύσης: τα Ελευσίνα Μυστήρια.

Εκείνο που χαρακτηρίζει τον αστικό ιστό της Ελευσίνας με τη χαμηλή δόμηση -οφείλεται στο στρατιωτικό αεροδρόμιο που βρίσκεται δίπλα της- είναι τα πολλά και φροντισμένα παλιά σπίτια με τις κεραμοσκεπές και τις αυλές, τους κήπους και τα περιβόλια.

Αν ο σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος κυριαρχεί στη γενέτειρα του Αισχύλου, στον οποίον αξίζει να αφιερώσεις έστω λίγο χρόνο για να αισθανθείς κάτι από τη μυστηριακή ενέργεια των σημαντικών ιερών τελετών της αρχαιότητας, μεγάλο επίσης ενδιαφέρον έχει το παραλιακό μέτωπο της πόλης.

Κατά μήκος της παραλιακής οδού Κανελλοπούλου βρίσκονται μερικά από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά μνημεία βιομηχανικής ανάπτυξης της πόλης. Πρόκειται για τη σαπωνοποιία- ελαιουργείο των αδελφών Χαριλάου του 1875  και τις  οινοπνευματοποιίες Κρόνος και Βότρυς, οι οποίες άρχισαν να λειτουργούν στις αρχές του 20ού αιώνα. Κτιριακά συγκροτήματα εντυπωσιακά, επιβλητικά που δίνουν μια εικόνα για την επιχειρηματική δραστηριότητα της Ελευσίνας με επίδραση στην τοπική κοινωνία.

Οι μαρίνες της πόλης προσφέρονται για χαλαρές βόλτες, ενώ το μικρό ψαρολίμανό της είναι σημείο συνάντησης και έντονης κοινωνικότητας.

Στην Ελευσίνα, θεωρείται must το σεργιάνι στην πεζοδρομημένη οδό Νικολαΐδου που εφάπτεται του αρχαιολογικού χώρου. Κατά μήκος του πεζόδρομου, στα ισόγεια των χαμηλών κτιρίων λειτουργούν, το ένα δίπλα στο άλλο, καφέ, μπαρ, μεζεδοπωλεία, εστιατόρια.

Αν πάλι επιλέξεις να καθίσεις στην κεντρική πλατεία της πόλης, την πλατεία Ηρώων, θα νομίσεις ότι βρίσκεσαι σε μια μεγάλη αγκαλιά.

Μια αγκαλιά που απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Επιμέλεια-παρουσίαση: Χρήστος Ν.Ε. Ιερείδης.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκάβαλος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Διονύσης Πετρουτσόπουλος.

Ηχοληψία:  Κοσμάς Πεσκελίδης.

Διεύθυνση παραγωγής: Ζωή Κανελλοπούλου.

Παραγωγή: Άννα Κουρελά- View Studio.

Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.