ΕΡΤ2 – «Εντός Αττικής» (Γ΄Κύκλος) 02-05.04.2018

ΕΡΤ2 – «Εντός Αττικής» (Γ΄Κύκλος) 02-05.04.2018

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ

«ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ»

Με τον Χρήστο Ιερείδη

Ελάτε να γνωρίσουμε -και να ξαναθυμηθούμε- τον πρώτο νομό της χώρας. Τον πιο πυκνοκατοικημένο αλλά ίσως και τον λιγότερο χαρτογραφημένο.

Η Αττική είναι όλη η Ελλάδα υπό κλίμακα. Έχει βουνά, έχει θάλασσα, παραλίες και νησιά, έχει λίμνες και καταρράκτες, έχει σημαντικές αρχαιότητες, βυζαντινά μνημεία και ασυνήθιστα μουσεία, κωμοπόλεις και γραφικά χωριά και οικισμούς, αρχιτεκτονήματα, φρούρια, κάστρα και πύργους, έχει αμπελώνες, εντυπωσιακά σπήλαια, υγροτόπους και υγροβιότοπους, εθνικό δρυμό.

Έχει όλα εκείνα που αποζητούμε σε απόδραση -έστω διημέρου- και ταξιδεύουμε ώρες μακριά από την πόλη για να απολαύσουμε.

Η εκπομπή «Εντός Αττικής», προτείνει αποδράσεις -τι άλλο;- εντός Αττικής.

Περίπου 30 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας υπάρχουν μέρη που δημιουργούν στον τηλεθεατή-επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται ώρες μακριά από την πόλη. Μέρη που μπορεί να είναι δύο βήματα από το σπίτι του ή σε σχετικά κοντινή απόσταση και ενδεχομένως να μην έχουν πέσει στην αντίληψή του ότι υπάρχουν.

Εύκολα προσβάσιμα και με το ελάχιστο οικονομικό κόστος, καθοριστική παράμετρος στον καιρό της κρίσης, για μια βόλτα, για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη για αλλαγή παραστάσεων.

Τα επεισόδια της σειράς σαν ψηφίδες συνθέτουν ένα μωσαϊκό, χάρη στο οποίο αποκαλύπτονται γνωστές ή  πλούσιες φυσικές ομορφιές της Αττικής.

Ημερομηνία μετάδοσης: Μεγάλη Δευτέρα 2 Απριλίου 2018, στις 16:15

(Γ΄ Κύκλος) – Επεισόδιο 5ο: «Πεζοπορία στον Υμηττό»

ΥΜΗΤΤΟΣ - Πεζοπορία στον Υμηττό (2)

Ο Υμηττός, το μεγαλύτερο σε μήκος βουνό της Αττικής, το mont tres long των Γάλλων περιηγητών του 19ου αιώνα, και πολύπαθο από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις και τις καταστρεπτικές πυρκαγιές, αντιστέκεται και εξακολουθεί να προσφέρεται για αποδράσεις κοντινές που δημιουργούν ψυχική ευφορία.

Λίγες δεκάδες μέτρα από τα τελευταία σπίτια της Αγίας Παρασκευής, το τοπίο δεν θυμίζει τίποτα ότι είναι εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας.

Και δύο στροφές πάνω από την περιφερειακή Υμηττού, η φύση σε «ταξιδεύει».

ΥΜΗΤΤΟΣ - Πεζοπορία στον Υμηττό (1)

Αφετηρία του Χρήστου Ιερείδη, το μικρομονάστηρο του Αγίου Ιωάννη Κυνηγού ή Φιλοσόφου, σημερινό γυναικείο μοναστήρι. Τόπος λατρείας και με ιαματικές ιδιότητες από αρχαιοτάτων χρόνων. Από εδώ, παρέα με μικρή ομάδα μελών του Ορειβατικού Συλλόγου Σπάτων, αρχίζει την εξερεύνηση στη βόρεια έναρξη του ορεινού όγκου που επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις.

Καθαρά και καλά σημαδεμένα μονοπάτια, είναι η χαρά εκείνου που θέλει να κάνει πεζοπορία, να τρέξει, να κάνει ποδήλατο βουνού ή απλώς θέλει να πάρει ανάσα, να «ξεφύγει».

Λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο πάνω από τη μονή με την ενδιαφέρουσα ιστορία, ο παρουσιαστής της εκπομπής συναντά τις εγκαταστάσεις ορυχείων Υμηττού. Οι στοές τους είναι σε καλή κατάσταση -δείχνουν να καθαρίστηκαν από σκουπίδια σχετικά πρόσφατα- όμως χρειάζεται προσοχή η εξερεύνηση και στοιχειώδη αυτοπροστασία, για παράδειγμα ένα προστατευτικό καπέλο από σκληρό υλικό.

Η ανηφορική πορεία συνεχίζεται κάτω από τη σκιά που κάνουν πεύκα αλλά και πουρνάρια, αγριελιές, κυπαρίσσια, κουμαριές, αγριοκουμαριές και ευκάλυπτοι.

Σε περίπου 700 μ. υψόμετρο και έπειτα από 30 λεπτά ανάβασης μετά τα ορυχεία Υμηττού, ο Χρήστος Ιερείδης συναντά μια σχισμή του εδάφους που μοιάζει προστατευμένη από θεόρατους βράχους, οι οποίοι την περιβάλλουν διαμορφώνοντας μια φυσική αγκαλιά. Μπροστά του η είσοδος του σπηλαίου Νυχτερίδας, ένα από τα 60 του Υμηττού.

ΥΜΗΤΤΟΣ - Πεζοπορία στον Υμηττό (3)

Παρέα με τους έμπειρους φίλους ορειβάτες εισέρχεται στο εσωτερικό του, που έχει βάθος 100- 130 μέτρων. Τα παιχνιδίσματα από τις δέσμες φωτός από τους φακούς χειρός και κεφαλής που πέφτουν στα τοιχώματα του σπηλαίου, ξεπερνούν τις εικόνες που μπορεί να πλάσει η φαντασία και η απόκοσμη ατμόσφαιρα στα έγκατα της γης μεγιστοποιεί τη μοναδική εμπειρία, η οποία είναι δύο βήματα από τα σπίτια μας. Με δύο λέξεις… «Εντός Αττικής».

 Ημερομηνία μετάδοσης: Μεγάλη Τρίτη 3 Απριλίου 2018, στις 16:15

(Γ΄ Κύκλος) – Επεισόδιο 6ο: «Ποδηλασία βουνού στην Πάρνηθα»

ΠΑΡΝΗΘΑ - «Ποδηλασία βουνού στην Πάρνηθα» (3)

Πάμε να κάνουμε βόλτα με ποδήλατο στην Πάρνηθα, μου πρότειναν. Όχι ευχαριστώ απάντησα αντιδραστικά με τη σκέψη «γιατί να μου γίνει η ζωή ποδήλατο;». Αφήστε που μου φάνταζε «βουνό» η ποδηλασία στο βουνό.

Κι όμως η εμπειρία είναι μοναδική. Με ηλεκτρικά υποβοηθούμενο ποδήλατο όλα είναι μια ευθεία.

Και κάπως έτσι βρίσκομαι στο «Hyde Park» της Αθήνας. Για μια κυκλική διαδρομή περίπου 30 χιλιομέτρων μέσα στη φύση.

ΠΑΡΝΗΘΑ - «Ποδηλασία βουνού στην Πάρνηθα»

Η αδρεναλίνη στα ύψη και η κούραση στο μηδέν. Ανακαλύπτω μέρη που δεν μπορούσα  να φανταστώ. Σημεία στο δάσος που με κάνουν να νιώθω σαν βασιλιάς. Ένα παγκάκι με εντυπωσιακή θέα και μια λίμνη σε σχήμα μουσικού οργάνου, σε οργιώδη βλάστηση, είναι αρκετά.

ΠΑΡΝΗΘΑ - «Ποδηλασία βουνού στην Πάρνηθα» (1)

Έπειτα από περίπου τέσσερις ώρες ορθοπεταλιάς, το πικνίκ σε ένα καταπράσινο ξέφωτο με τρεχούμενα νερά και πουλιά τριγύρω να κελαηδούν, είναι ο καλύτερος επίλογος για μια ανώδυνη περιπέτεια… «Εντός Αττικής».

Ημερομηνία μετάδοσης: Μεγάλη Τετάρτη 4 Απριλίου 2018, στις 16:15

(Γ΄ Κύκλος) – Επεισόδιο 7ο: «Αστεροσκοπείο»

ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ

Σκέφτηκα ένα απόγευμα να μετρήσω τα αστέρια. Με γυμνό μάτι όμως είναι δύσκολο. Γι’ αυτό και τα βήματά μου με έφεραν μέχρι το Λόφο Νυμφών και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθήνας.

ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ (2)

Κάπως έτσι αρχίζει ένα ταξίδι στο οποίο αν ο προορισμός, τα άστρα δηλαδή, είναι συναρπαστικός, η διαδρομή, η περιήγηση με άλλα λόγια στο Λόφο των Νυμφών, στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου Σίνα, αλλά και στον διπλανό, εκείνον της Πνύκας με το Αστεροσκοπείο Δωρίδη, είναι μαγευτική. Περνά μέσα από πλανήτες, αστερισμούς και γαλαξίες, πηγαίνει πίσω στο χώρο και το χρόνο, αισθάνεσαι την αύρα των ανθρώπων που μελετούσαν τον έναστρο ουρανό και τον αποτύπωσαν σε βιβλία, συγγράμματα και χάρτες, όπως εκείνος του Γερμανού επιστήμονα Ιούλιου Σμιτ με την πληρέστερη χαρτογράφηση της Σελήνης, που την έκανε με το χέρι.  Στην τελική του μορφή έχει διάμετρο δύο μέτρων και αποτελείται από 25 τμήματα που στο σύνολό τους απεικονίζουν την ορατή από τη Γη επιφάνεια της Σελήνης και συμπεριλαμβάνει πάνω από 30.000 κρατήρες.

Από το κτίριο Σίνα «έβγαινε» η ώρα Ελλάδας κάποτε, σε εποχές που δεν υπήρχαν ρολόγια.

ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ (1)

Η αστροπαρατήρηση τη νύχτα με τις καίριες πληροφοριακές παρεμβάσεις του επιστημονικού προσωπικού του  Εθνικού Αστεροσκοπείου μεγιστοποιούν την εμπειρία και σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι έχεις ταξιδέψει κάπου εκεί «έξω», στο Διάστημα. Κι ας βρίσκεσαι… «Εντός Αττικής».

Ημερομηνία μετάδοσης: Μεγάλη Πέμπτη 5 Απριλίου 2018, στις 16:15

(Γ΄ Κύκλος) – Επεισόδιο 8ο: «Προεδρική Φρουρά και Εθνικός Κήπος»

Προεδρική Φρουρά και Εθνικός Κήπος

Μέχρι τώρα ήταν περίπου άβατο αν και βρίσκεται  δίπλα στα σπίτια μας. Σε συνδυασμό με την ιστορία και την αίγλη που την περιβάλλει, η περιέργεια εξάπτεται. Προσφάτως, η εμβληματική φρουρά των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, η Προεδρική Φρουρά, με την παγκόσμια φήμη, αποφασίστηκε να είναι επισκέψιμη.

Το τελετουργικό αλλαγής φρουράς στο Μνημείο  Άγνωστου Στρατιώτη κάθε Κυριακή μαζί με μια βόλτα στον Εθνικό Κήπο σχεδιάστηκε στο μυαλό μου αστραπιαία για μια εύκολη και συναρπαστική απόδραση «Εντός Αττικής».

Το στρατιωτικό προσωπικό της μονάδας δύο Κυριακές του μήνα είναι εκεί, στο Στρατόπεδο Αγίου Γεωργίου, πρόθυμο να υποδεχθεί τους επισκέπτες, κατόπιν συνεννόησης και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις -διότι πρόκειται για στρατιωτική μονάδα- και τους φέρει σε επαφή με την ιδέα του ευζωνισμού, τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του ιστορικού στρατιωτικού σώματος με τις ρίζες ύπαρξής του να εντοπίζονται στην εποχή του Ομήρου.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η διαδικασία αλλαγής φρουράς τα πρωινά των Κυριακών. Ένας λόχος ευζώνων συνοδεύει την ελληνική σημαία, μπάντα να παιανίζει, κεντρικοί δρόμοι να κλείνουν και εκατοντάδες άνθρωποι, Έλληνες και ξένοι να σχηματίζουν έναν μεγάλο κλοιό γύρω από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη για να παρακολουθήσουν, να απαθανατίσουν το μοναδικό εντυπωσιακό τελετουργικό και να βγάλουν selfies πλάι στους τσολιάδες.

Προεδρική Φρουρά και Εθνικός Κήπος (1)

Δύο βήματα από το Μνημείο είναι η κεντρική είσοδος του Εθνικού Κήπου. Ένας επίγειος παράδεισος, ένας δημόσιος χώρος με ιστορία και αισθητική.

Είναι με απτό τρόπο η έκφραση λατρείας της βασίλισσας Αμαλίας για τη φύση.

Η βασιλική εντολή αφορούσε τη δημιουργία ενός επιστημονικού και βοτανικού κήπου με αποκλειστική χρήση τότε μόνο από τα μέλη των βασιλικών οικογενειών.

Το 1839 φυτεύτηκαν 15.000 καλλωπιστικά φυτά, τα οποία προήλθαν από φυτώρια του Μιλάνου και της Γένοβας, από τη  Βόρειο Αφρική αλλά και από το Σούνιο και την Εύβοια.

Είναι ο πρώτος οργανωμένος χώρος διακοσμητικού πρασίνου της νεότερης Ελλάδας, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί και ως ιστορικός τόπος.

Ο Εθνικός Κήπος εντυπωσίασε και τον Αμερικανό συγγραφέα Χένρι Μίλερ, ο οποίος έζησε ένα εξάμηνο στην Αθήνα το 1939. «Το πάρκο παραμένει στη μνήμη μου όσο κανένα άλλο πάρκο που έχω επισκεφθεί. Η πεμπτουσία ενός πάρκου είναι όπως όταν κάποιος κοιτά έναν πίνακα ή ονειρεύεται να βρίσκεται σε έναν τόπο, στον οποίο όμως δεν μπορεί να πάει» είχε γράψει.

Προεδρική Φρουρά και Εθνικός Κήπος (2)

Στα παρτέρια του, τα καθιστικά του, κάτω από τις σκιερές πέργολες και γύρω από τις λίμνες του βρίσκουν «καταφύγιο» δεκάδες χιλιάδες κόσμου, όχι μόνο Αθηναίων. Να βρίσκεσαι στην καρδιά της Αθήνας και να αισθάνεσαι ότι είσαι σε εξοχή, σε κάποιο μέρος του εξωτερικού. Το λες και θαύμα…

Παρουσίαση-σενάριο-αρχισυνταξία: Χρήστος Ν.Ε. Ιερείδης.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκάβαλος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Μαχαίρας.

Μουσική: Λευτέρης Σαμψών.

Ηχοληψία-μίξη ήχου-μοντάζ: Ανδρέας Κουρελάς.

Διεύθυνση παραγωγής: Άννα Κουρελά.

Παραγωγή: View Studio.