ΕΡΤ2 – «Εντός Αττικής» (Γ΄Κύκλος) 09-13.04.2018

ΕΡΤ2 – «Εντός Αττικής» (Γ΄Κύκλος) 09-13.04.2018

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ

«ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ»

Με τον Χρήστο Ιερείδη

Ελάτε να γνωρίσουμε -και να ξαναθυμηθούμε- τον πρώτο νομό της χώρας. Τον πιο πυκνοκατοικημένο αλλά ίσως και τον λιγότερο χαρτογραφημένο.

Η Αττική είναι όλη η Ελλάδα υπό κλίμακα. Έχει βουνά, έχει θάλασσα, παραλίες και νησιά, έχει λίμνες και καταρράκτες, έχει σημαντικές αρχαιότητες, βυζαντινά μνημεία και ασυνήθιστα μουσεία, κωμοπόλεις και γραφικά χωριά και οικισμούς, αρχιτεκτονήματα, φρούρια, κάστρα και πύργους, έχει αμπελώνες, εντυπωσιακά σπήλαια, υγροτόπους και υγροβιότοπους, εθνικό δρυμό.

Έχει όλα εκείνα που αποζητούμε σε απόδραση -έστω διημέρου- και ταξιδεύουμε ώρες μακριά από την πόλη για να απολαύσουμε.

Η εκπομπή «Εντός Αττικής», προτείνει αποδράσεις -τι άλλο;- εντός Αττικής.

Περίπου 30 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας υπάρχουν μέρη που δημιουργούν στον τηλεθεατή-επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται ώρες μακριά από την πόλη. Μέρη που μπορεί να είναι δύο βήματα από το σπίτι του ή σε σχετικά κοντινή απόσταση και ενδεχομένως να μην έχουν πέσει στην αντίληψή του ότι υπάρχουν.

Εύκολα προσβάσιμα και με το ελάχιστο οικονομικό κόστος, καθοριστική παράμετρος στον καιρό της κρίσης, για μια βόλτα, για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη για αλλαγή παραστάσεων.

Τα επεισόδια της σειράς σαν ψηφίδες συνθέτουν ένα μωσαϊκό, χάρη στο οποίο αποκαλύπτονται γνωστές ή  πλούσιες φυσικές ομορφιές της Αττικής.

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα του Πάσχα 9 Απριλίου 2018, στις 16:15

(Γ΄ Κύκλος) – Επεισόδιο 9ο: «Στις εξοχές και τα κρυμμένα μυστικά του… Λυκαβηττού»

01 ΛΥΚΑΒΗΤΟΣ Άλλοι παίρνουν τα βουνά. Στη σημερινή εκπομπή ο Χρήστος Ιερείδης παίρνει τον Λυκαβηττό. Μια εύκολη εξερευνητική, πεζοπορική βόλτα «Εντός Αττικής».

Αξίζει η ανάβαση μέχρι την κορυφή του δεύτερου υψηλότερου λόφου της Αθήνας και με το τελεφερίκ αλλά και με τα πόδια, από τα μονοπάτια του.

Και από μονοπάτια, ο Λυκαβηττός διαθέτει πολλά, σχετικά καλοσυντηρημένα και εύκολα.

Την ονομασία του κατά μία εκδοχή την πήρε από λύκους που ζούσαν σε άλλες εποχές στις πλαγιές του και είχαν τις φωλιές τους. Ωστόσο ο Αθηναίος ιστοριογράφος Φαλίνος υποστηρίζει ότι έλκει την ονομασία του ο λόφος από τους λύκους, τα άνθη της ίριδος.

05 ΛΥΚΑΒΗΤΟΣ

Ο Λυκαβηττός ήταν ανέκαθεν κατάλληλος για μοναχισμό, αφού ήταν γεμάτος σπηλιές, φυσικά κοιλώματα και πηγάδια. Για φαντάσου, ένα μικρό Άγιον Όρος στις αλλοτινές παρυφές της Αθήνας. Στην κορφή ο Άη Γιώργης με την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική να σε «ταξιδεύει» στο Αιγαίο και τα ερεθίσματα που προσφέρει σε κάνουν να νομίζεις ότι βλέπεις την Αθήνα από ελικόπτερο. Σε μια σχισμή ορθοπλαγιάς στα νοτιοδυτικά του λόφου, ο ναός των Αγίων Ισιδώρων, σού δίνει την αίσθηση ότι πάει να τον «καταπιεί» ο βράχος.

Ακόμα κι εκεί να επιλέξεις να πας και να μην περιηγηθείς πουθενά αλλού, το σημείο με τους θρησκευτικούς θρύλους είναι επιβλητικό και ξεχωριστής φυσικής ομορφιάς.

03 ΛΥΚΑΒΗΤΟΣ

Επί Βαυαροκρατίας, από τις εμπνευσμένες επεμβάσεις του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ, ο λόφος κοσμείται μέχρι και σήμερα από πολλά δέντρα, με την πρώτη δεντροφύτευση να καταγράφεται το 1880.

Ο λόφος έχει ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Χρειάζεται περπάτημα και διάθεση για εξερεύνηση για να το ανακαλύψεις. Είναι από εκείνα τα μέρη που ενισχύουν την άποψη ότι η Αττική είναι η Ελλάδα σε μικρογραφία.

 Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 10 Απριλίου 2018, στις 16:15

(Γ΄ Κύκλος) – Επεισόδιο 10ο: «Κτήμα Συγγρού»

01 ΚΤΗΜΑ ΣΥΓΓΡΟΥ Βρίσκεται στο «περικάρδιο» της πόλης. Εντός Αττικής δηλαδή. Ένας πνεύμονας πρασίνου ανέγγιχτος από ανθρώπινο χέρι.

Το δάσος κτήματος Ανδρέα και Ιφιγένειας Συγγρού είναι μια όαση του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας και ένας θύλακας Ιστορίας αλλά και Παιδείας.

Είναι έκτασης περίπου 950 στρεμμάτων, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους καλυμμένα με χαλέπιο πεύκη. Είναι το μοναδικό εναπομείναν φυσικό δάσος της ευρύτερης περιοχής και ολόκληρου του λεκανοπεδίου Αττικής.

04 ΚΤΗΜΑ ΣΥΓΓΡΟΥ

Τοποθετημένο στις υπώρειες της Πεντέλης, διαθέτει φυσικές πηγές νερού και πλούσια βλάστηση, στην οποία κυριαρχεί ακόμα και σήμερα ο μεσογειακός πευκώνας. Το κτήμα δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει τη θερινή έπαυλη του εθνικού ευεργέτη και δίνει υπόσταση στο όραμα της γυναίκας του με τη Γεωργική Σχολή που δημιούργησε τότε με σκοπό να συμβάλει στη «μόρφωση καλών γεωργών και κηπουρών». Τηρουμένων των αναλογιών ήταν το πρώτο campus του ελληνικού κράτους, διότι διέθετε κοιτώνες για τους σπουδαστές.

02 ΚΤΗΜΑ ΣΥΓΓΡΟΥ

Στους θησαυρούς του κτήματος, που από το 1988 αποτελεί έδρα του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών, περιλαμβάνεται ο μοναδικός στην Ελλάδα ορθόδοξος ναός γοτθικού ρυθμού αφιερωμένος στον Άγιο Ανδρέα, που μαζί με την έπαυλη είναι αρχιτεκτονήματα Ερνέστου Τσίλερ, μια ενδιαφέρουσα συλλογή από περίπου 50 κυψέλες από διάφορα σημεία της χώρας, κιβωτός μνήμης και παράδοσης της μελισσοκομικής τέχνης, ένας αμπελώνας με περίπου 400 ρίζες από διαφορετικές ποικιλίες που συνιστούν μια τράπεζα γενετικού υλικού αμπέλου, βοτανική συλλογή από 300 κάκτους και παχύφυτα από την Αμερική και την Αφρική.

03 ΚΤΗΜΑ ΣΥΓΓΡΟΥ

Διαθέτει ελαιώνα, φυστικιώνα, αμυγδαλεώνα, πολλές πηγές και τρεχούμενα νερά, και το σημαντικότερο, κάποιους φαρδείς χωματόδρομους και ένα πλούσιο δίκτυο μονοπατιών για περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο. Κανείς δεν θα σου απαγορεύσει να ξαπλώσεις στο χορτάρι και να διαβάσεις το βιβλίο σου  ή να ζωγραφίσεις, να παίξεις με τα παιδιά και την παρέα, να εξερευνήσεις το κτήμα, να απολαύσεις τις μοναδικές φυσικές ομορφιές του που απέχουν μόλις 20 λεπτά από το κέντρο της πόλης. Κι όμως, είναι ικανές να σε «ταξιδέψουν» σ’ άλλη γη κι άλλα μέρη.

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 12 Απριλίου 2018, στις 16:15

(Γ΄ Κύκλος) – Επεισόδιο 11ο: «Βραυρώνα»

01 ΒΡΑΥΡΩΝΑ Η Βραυρώνα, στις εξοχές της ανατολικής Αττικής, είναι ένας τόπος ξεχωριστός.

Υπάρχει ένας σημαντικός τόπος λατρείας της αρχαιότητας και ένα πλούσιο οικοσύστημα, μοναδικό για την περιοχή των Μεσογείων.

Ο αρχαιολογικός χώρος με το ιερό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος απέχει μόλις 35 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Τόσο κοντά από τα σπίτια μας και συνάμα τόσο μακριά, ό,τι χρειαζόμαστε δηλαδή για να αλλάξουμε παραστάσεις από τους φρενήρεις ρυθμούς που κινούμαστε. Η λατρεία της θεάς αντικατοπτρίζει την καθημερινή ζωή στην εξοχή.

03 ΒΡΑΥΡΩΝΑ

Γίνεται έτσι αντιληπτό ότι η επιλογή του σημείου ως τόπου λατρείας δεν έγινε τυχαία.

Και κάτι ακόμα που με πρώτη ματιά δεν είναι άμεσα αντιληπτό. Πλάι στα αρχαία, στη βορειοδυτική πλευρά του αρχαιολογικού χώρου κυλά ο Ερασίνος ποταμός, ο σημαντικότερος στα Μεσόγεια, που πηγάζει από τις ανατολικές πλαγιές του Υμηττού.

Στο Δέλτα των εκβολών του ο κλειστός και ρηχός κόλπος, οι λόφοι που περιβάλλουν τον υγρότοπο που σχηματίζεται και οι γύρω καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχουν δημιουργήσει ένα πλούσιο οικοσύστημα, μοναδικό για την περιοχή των Μεσογείων, με ενδιαφέρουσα χλωρίδα και πανίδα.

04 ΒΡΑΥΡΩΝΑ

Αξίζει τον κόπο να ξυπνήσει κάποιος πολύ πρωί και να έρθει μέχρι τη Βραυρώνα. Τα χρώματα στο πρώτο φως είναι μοναδικά, ο ήλιος δίνει χρυσαφένιες και ασημένιες αποχρώσεις στη θάλασσα.

02 ΒΡΑΥΡΩΝΑ

Και εκεί βλέπεις ερωδιούς, αργυροπελεκάνους, λευκοτσικνιάδες να πετούν και να προσθαλασσώνονται πλάι σε άλλα υδρόβια πτηνά, ενώ  συκοφάγοι, τσαλαπετεινοί, μπούφοι και κουκουβάγιες, χελιδόνια και ψευταηδόνια φωλιάζουν στα κλαδιά και τα φυλλώματα των δέντρων του υγροτόπου. Ένας μικρός παράδεισος στα ανατολικά της Αττικής. Δίπλα στο σπίτι μας με άλλα λόγια.

Ημερομηνία μετάδοσης: Παρασκευή 13 Απριλίου 2018, στις 16:15

(Γ΄ Κύκλος) – Επεισόδιο 12ο: «Κόλπος Αλκυονίδων»

01 ΚΟΛΠΟΣ ΑΛΚΥΟΝΙΔΩΝ «Μη βιάζεις το ταξίδι διόλου», λέει ο ποιητής. Γιατί σημασία έχει κυρίως το ταξίδι. Στην απόδραση «Εντός Αττικής» έχει την αξία του και ο προορισμός.

Από την περίμετρο των Μεγάρων αρχίζει μια επαρχιακή οδός που ισοδυναμεί με 100 ψυχοθεραπείες. Και σε κάνει, όταν τον επιλέξεις, να νομίζεις ότι ταξιδεύεις σε άλλες εποχές της Ελλάδας, όταν η οικιστική ανάπτυξη δεν ήταν σε βάρος της φύσης.

04 ΚΟΛΠΟΣ ΑΛΚΥΟΝΙΔΩΝ

Μια βόλτα απολαυστική, χαλαρωτική, στις εξοχές των Μεγάρων, στους πρόποδες των Γερανείων με ενδιάμεση στάση τη σημαντική για την ευρύτερη περιοχή, γυναικεία μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Μακρυνού. Ένας τόπος προσκυνηματικός σημαντικός, στον οποίο προσέρχονται πολλοί πιστοί καλύπτοντας την απόσταση με τα πόδια, από τα Μέγαρα.

02 ΚΟΛΠΟΣ ΑΛΚΥΟΝΙΔΩΝ

Κι έπειτα από τον αγιασμό της ψυχής, ο αγιασμός του βλέμματος στα βαθυγάλανα νερά του κόλπου των Αλκυονίδων από μια διαδρομή  μαγευτική που καταλήγει στη βορειοανατολική άκρη της παραθαλάσσιας τοποθεσίας της Ψάθας.

Μια γωνία της Αττικής όπου ο χρόνος λες και έχει σταματήσει και ό,τι αντικρίζουν τα μάτια παραπέμπουν στην Ελλάδα του ’60. Χάρμα οφθαλμών, αγλάισμα ψυχής.

03 ΚΟΛΠΟΣ ΑΛΚΥΟΝΙΔΩΝ

Παρουσίαση-σενάριο-αρχισυνταξία: Χρήστος Ν.Ε. Ιερείδης.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκάβαλος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Μαχαίρας.

Μουσική: Λευτέρης Σαμψών.

Ηχοληψία-μίξη ήχου-μοντάζ: Ανδρέας Κουρελάς.

Διεύθυνση παραγωγής: Άννα Κουρελά.

Παραγωγή: View Studio.