ΕΡΤ2 – ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ «Πόρτο Γερμενό, Κάστρο των Αιγοσθένων» 03.09.2017

ΕΡΤ2 – ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ «Πόρτο Γερμενό, Κάστρο των Αιγοσθένων» 03.09.2017

(Β΄ΚΥΚΛΟΣ)

«ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ»

Με τον Χρήστο Ιερείδη

Ελάτε να γνωρίσουμε -και να ξαναθυμηθούμε- τον πρώτο νομό της χώρας. Τον πιο πυκνοκατοικημένο αλλά ίσως και τον λιγότερο χαρτογραφημένο.

Η Αττική είναι όλη η Ελλάδα υπό κλίμακα. Έχει βουνά, έχει θάλασσα,  παραλίες και νησιά, έχει λίμνες και καταρράκτες, έχει σημαντικές αρχαιότητες, βυζαντινά μνημεία και ασυνήθιστα μουσεία, κωμοπόλεις και γραφικά χωριά και οικισμούς, αρχιτεκτονήματα, φρούρια, κάστρα και πύργους, έχει αμπελώνες, εντυπωσιακά σπήλαια, υγροβιότοπους, εθνικούς δρυμούς.

Έχει όλα εκείνα που αποζητούμε σε απόδραση έστω διημέρου και ταξιδεύουμε ώρες μακριά από την πόλη για να απολαύσουμε.

Η εκπομπή «Εντός Αττικής» προτείνει αποδράσεις -τί άλλο;- εντός Αττικής.

Περίπου 30 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας υπάρχουν μέρη που δημιουργούν στον τηλεθεατή- επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται ώρες μακριά από την πόλη. Μέρη που μπορεί να είναι δύο βήματα από το σπίτι του ή σε σχετικά κοντινή απόσταση και ενδεχομένως να μην έχουν πέσει στην αντίληψη του ότι υπάρχουν.

Εύκολα προσβάσιμα και με το ελάχιστο οικονομικό κόστος, καθοριστική παράμετρος στον καιρό της κρίσης, για μια βόλτα, για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη για αλλαγή παραστάσεων.

Τα επεισόδια της σειράς σαν ψηφίδες συνθέτουν ένα μωσαϊκό χάρη στο οποίο αποκαλύπτονται γνωστές ή  πλούσιες φυσικές ομορφιές της Αττικής.

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017, στις 17:15

«Πόρτο Γερμενό, Κάστρο των Αιγοσθένων»

porto germeno (2)

Θες να δεις πώς ήταν οι αρχαίοι πύργοι στα κάστρα και να αισθανθείς σαν αρχαίος ή μεσαιωνικός φρουρός; Το κάστρο των Αιγοσθένων συγκαταλέγεται στα καλύτερα διατηρημένα φρούρια της αρχαιότητας στην Αττική και αποτελούσε μέρος της αμυντικής γραμμής της αρχαίας Αθήνας.

Αξίζει να φτάσεις μέχρι το Πόρτο Γερμενό και το κάστρο των Αιγοσθένων από μια διαδρομή που διασχίζει μια κοιλάδα, η οποία ενώνει δύο βουνά. Το Όρος Πατέρα και το Μακρύ Όρος.

Το μυστικό για να την απολαύσεις είναι η πορεία με χαμηλή ταχύτητα. Όσο πιο βαθιά θα μπαίνεις στην κοιλάδα τόσο πιο όμορφη εξελίσσεται η διαδρομή. Και καθώς ανηφορίζει ο δρόμος για το διάσελο, νομίζεις ότι απογειώνεσαι. Αλλά και η διαδικασία «προσγείωσης» προς το Πόρτο Γερμενό είναι εξίσου εντυπωσιακή. Μπροστά σου απλώνεται ο Κόλπος των Αλκυονίδων με τη θάλασσα σα να θέλει να φτάσει έως εκεί που βρίσκεσαι.

porto germeno (1)

Στην ακρόπολη πάνω από το Πόρτο Γερμενό, ξεχωρίζει ο εμβληματικός πύργος του κάστρου των αρχαίων Αιγοσθένων. Απλώς εντυπωσιακός, προσφάτως αναστηλωμένος, τριώροφος με δίρριχτη στέγη και με ύψος 18 μέτρων μαζί με εκείνον που αναστηλώνεται στη νοτιοανατολική άκρη του κάστρου, αποτελούν σημεία αναφοράς του φρουρίου και πολύτιμα τεκμήρια της αρχαίας οχυρωματικής τέχνης.

Το Πόρτο Γερμενό στο μυχό του Κόλπου των Αλκυονίδων προσφέρεται για χαλάρωση. Με τις παραλίες που αναπτύσσονται σαν βεντάλια στα πόδια του, δίνει πολλές επιλογές για ανακουφιστικές βουτιές στη θάλασσα.

porto germeno (3)

Στο κέντρο βότσαλο και νερά να τα πιεις στο ποτήρι. Δεξιά το τιρκουάζ Προσήλι και τα βραχώδη λιμανάκια του. Αριστερά ο Άγιος Νικόλαος με τις άφθονες υποθαλάσσιες, κρύες πηγές γλυκού νερού που ενώνουν τα νερά του Κιθαιρώνα με τον Κορινθιακό. Έπειτα μπορείς να επιλέξεις κάποια από τις ταβέρνες που έχουν τραπέζια ακριβώς πάνω από την κεντρική παραλία. Αν μάλιστα θέλεις να διανυκτερεύσεις, επιλογές διαμονής υπάρχουν, διαφορετικά επιστρέφεις στο σπίτι. Είναι κοντά, μην το ξεχνάς.

porto germeno

Σενάριο-αρχισυνταξία-παρουσίαση: Χρήστος Ν.Ε. Ιερείδης.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκάβαλος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Μαχαίρας.

Ηχοληψία: Ανδρέας Κουρελάς.

Διεύθυνση-οργάνωση παραγωγής: Άννα Κουρελά.

Παραγωγή: View Studio.