ΕΡΤ2 – ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ «Υδρούσα» 17.09.2017

ΕΡΤ2 – ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ «Υδρούσα» 17.09.2017

(Β΄ ΚΥΚΛΟΣ)

«ΕΝΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ»

Με τον Χρήστο Ιερείδη

Ελάτε να γνωρίσουμε -και να ξαναθυμηθούμε- τον πρώτο νομό της χώρας. Τον πιο πυκνοκατοικημένο, αλλά ίσως και τον λιγότερο χαρτογραφημένο.

Η Αττική είναι όλη η Ελλάδα υπό κλίμακα. Έχει βουνά, έχει θάλασσα, παραλίες και νησιά, έχει λίμνες και καταρράκτες, έχει σημαντικές αρχαιότητες, βυζαντινά μνημεία και ασυνήθιστα μουσεία, κωμοπόλεις και γραφικά χωριά και οικισμούς, αρχιτεκτονήματα, φρούρια, κάστρα και πύργους, έχει αμπελώνες, εντυπωσιακά σπήλαια, υγροτόπους και υγροβιότοπους, εθνικό δρυμό.

Έχει όλα εκείνα που αποζητούμε σε απόδραση -έστω διημέρου- και ταξιδεύουμε ώρες μακριά από την πόλη για να απολαύσουμε.

Η εκπομπή «Εντός Αττικής», προτείνει αποδράσεις -τι άλλο;- εντός Αττικής.

Περίπου 30 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας υπάρχουν μέρη που δημιουργούν στον τηλεθεατή-επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται ώρες μακριά από την πόλη. Μέρη που μπορεί να είναι δύο βήματα από το σπίτι του ή σε σχετικά κοντινή απόσταση και ενδεχομένως να μην έχουν πέσει στην αντίληψή του ότι υπάρχουν.

Εύκολα προσβάσιμα και με το ελάχιστο οικονομικό κόστος, καθοριστική παράμετρος στον καιρό της κρίσης, για μια βόλτα, για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη για αλλαγή παραστάσεων.

Τα επεισόδια της σειράς σαν ψηφίδες συνθέτουν ένα μωσαϊκό, χάρη στο οποίο αποκαλύπτονται γνωστές ή  πλούσιες φυσικές ομορφιές της Αττικής.

 Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017, στις 17:15

«Υδρούσα» (ή Κατραμονήσι)

K 2

Η απόδραση σε νησί μπορεί να είναι μια απολύτως προσιτή διαδικασία. Να μη χρειαστείς ούτε καν πλοίο. Αρκεί να ξέρεις να τραβάς κουπί! Μια ημερήσια εκδρομή διά θαλάσσης που δεν μπορούσες να διανοηθείς, είναι αυτή μέχρι την Υδρούσα, ευρύτερα γνωστή και ως Κατραμονήσι. Το νησάκι δηλαδή στο νότο της Αττικής, απέναντι ακριβώς από τη Βούλα.

K 1

Η Υδρούσα δίνει αφορμή για μία άλλου είδους κρουαζιέρα. Εναλλακτική και κατά κάποιο τρόπο ακτιβιστική. Θα ταξιδέψεις μέχρι το νησί με καγιάκ. Δεν χρειάζεται να μπεις σε έξοδα. Υπάρχουν ειδικοί που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά και οργανώνουν -κατόπιν συνεννόησης και ικανής συμμετοχής- θαλάσσιες αποδράσεις για όλα τα γούστα και τις ικανότητες. Επομένως, θα βρίσκεσαι μεταξύ ουρανού και θάλασσας με ασφάλεια.

K 3

Η νησίδα προσφέρεται για εξερεύνηση και θα σου αποκαλύψει μυστικά του μπαρουτοκαπνισμένου σχετικά, πρόσφατου παρελθόντος της. Το γεωφυσικό ανάγλυφό της δεν είναι καθόλου δύσβατο και περπατιέται άνετα και εύκολα. Θα εντοπίσεις ένα οχυρωματικό δίκτυο με χαρακώματα, θέσεις πολυβολείων και πυροβολείων, παρατηρητήρια, τα οποία υποδηλώνουν ένα υπόγειο δίκτυο διαδρόμων, αιθουσών, χώρων αποθήκευσης πυρομαχικών που επικοινωνεί με τις οχυρές θέσεις επιφανείας.

K4

Αν δεν είσαι της εξερεύνησης μπορείς να επιλέξεις να μείνεις στη βορινή αμμουδιά της Υδρούσας ή να αράξεις για μπάνιο σε μία από τις δύο άλλες μικρές ακρογιαλιές στο νότιο μέρος της νησίδας.

Μια απόδραση που θα σε κάνει να νιώσεις προνομιούχος και θαλασσόλυκος.

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Χρήστος Ν.Ε. Ιερείδης.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκάβαλος.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Μαχαίρας.

Ηχοληψία: Ανδρέας Κουρελάς.

Διεύθυνση-οργάνωση παραγωγής: Άννα Κουρελά.

Παραγωγή:  ViewStudio.