ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
Σειρά ντοκιμαντέρ που αναφέρεται σε σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς, παρουσιάζοντας τη ζωή και το έργο τους σε σχέση με την ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα της εποχής τους. Η σειρά έχει μια επιτυχημένη πορεία αρκετών ετών και πέρα από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις, μετέχει ενεργά στην κοινωνία και την πνευματική ζωή της χώρας. Συχνά γίνονται προβολές και επετειακές εκδηλώσεις με θέματα της σειράς σε διάφορα ιδρύματα, σχολεία, πολιτιστικούς και πνευματικούς φορείς, τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια.
Επιπλέον, πολλές πανεπιστημιακές σχολές στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, έχουν αντίγραφα της σειράς για διδακτικούς λόγους.
Η ΕΡΤ, χάρη στη σειρά, έχει μια «ζωντανή» βιβλιοθήκη Ελλήνων συγγραφέων με διαχρονική αξία. Αρκετά απ’ αυτά τα ντοκιμαντέρ έχουν προβληθεί σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ και έχουν βραβευτεί.
Το 2010, η Βουλή των Ελλήνων σε συνεργασία με την ΕΡΤ, για να τιμήσει τον Γιάννη Ρίτσο, προσέφερε το αντίστοιχο ντοκιμαντέρ της σειράς σε πολυτελή έκδοση σε βουλευτές, υπουργούς, πρέσβεις, γενικούς γραμματείς και άλλους ανώτερους δημόσιους υπαλλήλους.
Το υψηλό κύρος της εκπομπής πιστοποιείται και από την απόφαση της UNESCO, με αφορμή το «Έτος Καβάφη» το 2013, να επιλέξει το ντοκιμαντέρ της σειράς για τον Αλεξανδρινό ποιητή να παρουσιαστεί στις Εθνικές Επιτροπές όλων των κρατών-μελών της.
Πέρα απ’ αυτά, η σειρά έγινε αντικείμενο και δύο διδακτορικών διατριβών! Πριν λίγα χρόνια από τον μεταπτυχιακό φοιτητή του Καποδιστριακού, Αλέξανδρο Παπαθανασίου και πέρσι από τον μεταπτυχιακό φοιτητή του Πανεπιστημίου της Ρώμης, Jacopo Mosesso.
Ο φετινός κύκλος περιλαμβάνει 14 θέματα, με κλασικούς και νεότερους συγγραφείς αλλά και συγγραφείς της γενιάς του ’70.
Συγκεκριμένα, ένα μεγάλο αφιέρωμα για τον Διονύσιο Σολωμό (που φέτος συμπληρώνονται 160 χρόνια από το θάνατό του και την επόμενη χρονιά 220 χρόνια από τη γέννησή του), καθώς και από ένα ντοκιμαντέρ για τους Γιώργο Θεοτοκά, Αλέξη Σεβαστάκη, Κώστα Ταχτσή, Νίκο Τσιφόρο, Γιώργο Σκαμπαρδώνη, Φίλιππο Δρακονταειδή, Αντώνη Φωστιέρη, Άρη Δικταίο, Κώστα Παπαγεωργίου, Γιώργο Πρατικάκη και Κώστα Μαυρουδή.
Ημερομηνία μετάδοσης: Kυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017, στις 18:00
Επεισόδιο 5ο: «Κώστας Ταχτσής»
Ο Κώστας Ταχτσής γεννήθηκε το 1927 στη Θεσσαλονίκη όπου πέρασε τα πρώτα έξι χρόνια της ζωής του. Στις αρχές της δεκαετίας του ’30, μετά το διαζύγιο των γονιών του, μετακόμισε στην Αθήνα, μεγαλώνοντας με την οικογένεια της γιαγιάς του. Φοίτησε δύο χρόνια στη Νομική. Άρχισε να γίνεται γνωστός με τις ποιητικές του συλλογές «Η συμφωνία του Μπραζίλιαν» (1954) και «Καφενείο το Βυζάντιο» (1956). Μετά εγκατέλειψε την ποίηση κι επιδόθηκε στην πεζογραφία. Τη δεκαετία 1954-1964 έζησε αδιάκοπα έξω από την Ελλάδα (Αγγλία, Αυστραλία και ΗΠΑ), εξασκώντας τα πιο αντιφατικά επαγγέλματα: ναύτης σε δανέζικο φορτηγό, σιδηροδρομικός υπάλληλος στο Σίδνεϊ, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων σε τράπεζα της Αυστραλίας κ.ά. Το 1962 εξέδωσε με δικά του έξοδα το μοναδικό του μυθιστόρημα «Το τρίτο στεφάνι» που πέρασε τα πρώτα χρόνια απαρατήρητο για να εξελιχτεί, μετά τη δεύτερη έκδοσή του το 1970, σ’ ένα απ’ τα δημοφιλέστερα ελληνικά μυθιστορήματα και να μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες.
Επίσης, εξέδωσε τη συλλογή διηγημάτων «Τα ρέστα» (1972) και τη συλλογή κειμένων «Η γιαγιά μου η Αθήνα» (1979). Το 1969 συνυπέγραψε τη δήλωση των 18 κατά της χούντας και της λογοκρισίας. Μετέφρασε τέσσερις κωμωδίες του Αριστοφάνη, καθώς και θεατρικά έργα από το σύγχρονο δραματολόγιο.
Στις 26 Αυγούστου 1988 βρέθηκε δολοφονημένος υπό ανεξιχνίαστες συνθήκες στο σπίτι του στον Κολωνό. Μετά το θάνατό του εκδόθηκε η ημιτελής αυτοβιογραφία του και άλλα κείμενά του σε επιμέλεια Θανάση Νιάρχου.
Κείμενο-σκηνοθεσία: Τάκης Σπετσιώτης.
Ηχοληψία: Θόδωρος Ζαχαρόπουλος.
Αφήγηση: Κώστας Καστανάς.
Φωτογραφία: Κωστής Παπαναστασάτος.
Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου.
Παραγωγή: Τάσος Ψαρράς.